Romerių kapinės Stasiūnuose, Žiežmarių seniūnijoje

Stasiūnai – gražus kaimas netoli Kaišiadorių, Žiežmarių seniūnijoje. Anksčiau dar vadinti Vladikiškių dvaru. Gal ir nebūčiau ten stabtelėjęs, bet užkliuvo, važiuojant pro šalį – pakraštyje yra stebėtinai gražios, mažos kapinaitės. Kaip paaiškėjo, po kapines pavaikščiojus, jos prasidėjo nuo Romerių (Romer) šeimos, kuri Vladikiškių dvarą įsigijo dar XVII amžiuje.

Stasiūnų pakraštyje esančios kapinės labai tvarkingos ir gražios

Stasiūnų pakraštyje esančios kapinės labai tvarkingos ir gražios

Vladikiškių dvaras buvo išskaidytas Tarpukaryje, žemės buvo išdalintos: būtent tada dvaro žemėse ir ėmė kurtis pilnavertė gyvenvietė – Stasiūnai. Dvaras nunyko (nors keli pastatai dar stovi), o daugiausiai įdomumo dabar galima rasti kapinėse. Jos naudojamos ir dabar – mačiau porą šviežių kapų. Bet kapinių ašis, kaip ir senovėje – Romerių mauzoliejus ir keli jų paminklai.

Labai įdomūs ir gražūs ir mediniai paminklai – koplytstulpiai ir kryžiai. Jų čia ganėtinai nemažai, o vienas – su išraižytu užrašu. Kapinės kalvotos, labai įdomios. Patariu sustoti ir apsilankyti visiems, kas važiuoja pro šalį.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

6 thoughts on “Romerių kapinės Stasiūnuose, Žiežmarių seniūnijoje

  1. Algirdas

    Ir po 1000 metu bus kaip Romoj, betgi nebus, medinukai supuva, mes ne akmeny siekiam islikt, o savo dvasia vieta papildyt, nematerialai taip, visgi mados nunai nors akmeniu 2 kvadratuose isiamzint, nuskurdo dvasia…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Labai mažai yra tų kryžių ir koplytstulpių medinių. Faktiškai, galima juos laikyti gyvos tradicijos pėdsakais, kur pamatom -- nes supūva per kokį šimtą-kitą metų.

      Reply
  2. Pingback: Kaišiadorys, truputis padrikų įspūdžių « Rokiškis

  3. Rasa

    Juokinga, kad googlindama užtikau. Norėjau kolegai istorikui parodyt, kur proseneliai palaidoti. Elžbieta ir Vincas Bielevičiai. Vincas mirė vos 25 -erių, jau susilaukęs 3 vaikų su vyresne žmona. Ir palikęs ją su 3 hektarais ir 3 vaikais. Mano močiutei (mamos mamai) buvo 2 mėn, kai jis mirė. Elžbieta nemokėjo rašyt, tik skaityt, bet visus vaikus išleido į mokslus (mano mama ją mokė rašyt). Močiutė tapo buhaltere, jos brolis inžinierium, vyriausias brolis buvo alkoholikas (susilaukė 5 vaikų ir anksti numirė). Elžbietos ir Vinco kapą lankom. Riomeriams močiutė net sovietmečiu prisilenkdavo (jų kapavietė buvo niokota aukso ieškotojų). Jaukios kapinaitės

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *