Mitingas prieš rinkimines falsifikacijas

Rinkimų falsifikacija, mitingas

Galima balsuoti už tuos ar anuos. Bet balsas turi būti balsas. Falsifikacija - tai nėra balsas.

Po to, kai internetuose, o paskui ir žiniasklaidoje ėmė lįsti visokios falsifikacijos – balsų pirkimai, kažkaip subalsuoti biuleteiniai bei neaiškumai su kai kuriomis komisijomis, noriu pasakyti jums tokį dalyką. Paprastą labai.

Ne tiek svarbu, kokios tavo pažiūros, ne tiek svarbu, ką galvoji – svarbu, kad kiekvienas iš mūsų turėtų pasirinkimą. Laisvę rinktis, laisvę rinkti. Svarbu, kad kiekvienas galėtų įtakoti rinkimus taip, kaip nori – atiduoti savo balsą už tuos, ką laikai vertais. Svarbu, kad galėtum balsuoti ir tavęs negalėtų apgauti.

Kuri partija ir kuris kandidatas laimėjo – tai turi būti žmonių pasirinkimas. Būtent žmonių, o ne falsifikatorių. Ar tu rinkaisi, ar už tave kažkas rinko? Kas nusprendė?

Kai kažkas gali pirkti balsus, kai kažkur gali būti panaudoti biuleteniai, nors žmogus neatėjo balsuoti, kai kokie nors balsų skaičiuotojai gali sugadinti biuletenius – tai yra blogai visiems. Netgi tiems, kas laimi rinkimus. Taip, netgi laimėtojams tai yra pralaimėjimas, nes jais nustoja pasitikėti žmonės. Ir kai nustoja pasitikėti, jie neturi galimybių dirbti. Tie, kas išrenkami per klastojimus – tai atmatos. Ar gali pasitikėti valdžia, kuri buvo „išrinkta“ klastojimų būdu?

Ne tiek svarbu, ar balsavai už konservatorius, ar už socialdemokratus, ar už liberalus, ar už tvarkiečius. Svarbu tai, kad tu balsavai ir rinkaisi – tavo balsas turėjo lemti. Ten, kur buvo balsų pirkimai ar kitos falsifikacijos, tavo balsas nelėmė. Ten nulėmė kokiam nors chronibalui duoti 10 litų. Tu atsilaikytum prieš 10 litų, bet chronibalams tai nerūpi. Tavo balsas nerūpi ir tiems komisijų veikėjams, kurie išmetinėjo biuletenius į šiukšliadėžes. Tavo balsas nerūpi ir tiems, kas gadino biuletenius taip, kad jie taptų negaliojančiais.

Tu gali balsuoti už Darbo partiją, už paksuolius, už konservus, už Drąsos kelią, netgi už Frontą – tai tavo pasirinkimas ir besąlygiška tavo teisė. Netgi nebalsavimas yra teisė – teisė neatiduoti savo balso. Tokias teises pažeidžia balsų pirkėjai ir kiti falsifikatoriai. Kiekvienas iš mūsų turime pasirinkimą. Ir kiekvienas iš mūsų norime, kad mūsų teisės galiotų. Mes galime to pareikalauti.

Todėl labai prašau ateiti į mitingą, kuris vyks Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo, ketvirtadienį, 11:45.

Kiekvieno prašau ateiti – net jei nebalsavote. Ir ypač prašau, jei balsavote. Ir kiekvieno darbdavio prašau, kad ne tik toleruotų šį protestą, bet ir paskatintų darbuotojus išreikšti savo nuomonę. Nes nuo kiekvieno iš mūsų priklauso mūsų šalies likimas. Kiekvienas, kas išreikš protestą, atims po lašelį legitimumo iš tų, kas pirko balsus ir gaudavo juos per falsifikacijas.

Mitingą organizuoja keli aktyvistai, jis yra nepartinis. Jokie partiniai-agitaciniai dalykai nebus toleruojami. Tai mitingas dėl rinkimų skaidrumo – dėl kiekvieno teisės rinktis. Dėl mūsų visų teisės.

Taigi, mitingas Vilniuje – Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, Spalio 25 dieną, 11:45.  Daugiau informacijos – FB mitingo organizatorių puslapyje.

Dar viena žinia –  Kaune irgi bus mitingas, 23 dieną, Vienybės aikštėje, 12 valandą. Daugiau informacijos – Kauno organizatorių FB puslapyje.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

29 thoughts on “Mitingas prieš rinkimines falsifikacijas

    1. Rokiškis Post author

      Mažų mažiausiai spustels VRK judint pažeidimus, o ne numot į juos ranka. Justinas Žilinskas apie tą situaciją rašė -- 9 iš 15 komisijos narių užsiima tiesiog stabdymu (Trakų atvejis -- konkretus pavyzdys).

      Ir dar mažų mažiausiai tai atims dalį legitimumo iš tų per papirkinėjimus ir machinacijas iškilusių kandidatų.

      Tai mažų mažiausiai. Ko dar galima tikėtis -- kad kai ką iš kandidatų gali ir pramesti ir baudžiamąsias bylas dėl to pradėti.

      Reply
  1. senasjaunius

    pabusiu ciniskai atviras: tau pakils alga, sumazes mokesciai, didesnes desros bus prekybos centruose uz mazesne kaina, beveik nebereiks dirbti, oras bus praktiskai toks koks noretum kad butu: kai dirbsi lis, atostogausi svies saule, per gimtadieni nebegausi megztuku, kojiniu o tik dovanas kurias megsti ir isvis praktiskai viskas bus jegele iskart po mitingo. Nieks gi nesiulytu del kazkokios niekingos neapciuopiamos idejos kaip teisingumas eiti ir batu padus kad ir kokiais dideliais zingsniais beeitum deveti..

    Reply
  2. TiesiaiSviesiai

    Išlindo (iškėlė kitos partijos?) į paviršių papirkinėjimai. Bet yra ir kitas mechanizmas balsų surinkimui- provincija. Pas senyvus žmones, kurie nelabai raukia toje politikoje, atvažiuoja su biuleteniais, ir pažymima tai ko reikia atvežusiems biuletenį. Ne žmonių pasirinkimas, o užkalba dantį ir gauna kryžiuką ten kur reikia.
    Gali būti, kad ne tik pas senyvus važiuoja, šito nežinau.
    Gerbiamieji kurmiai, paskaičiuokit kiek reikalingų provincijoje balsų galima gauti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia irgi problema. Ir didelė.

      Teko girdėti pasakojimų, kad kai kurie iš šitų turi tiek naglumo, kad jei kokie senukai pasako, kad žino, už ką balsuot, tai jiems pasako, kad negalima ir kad jie balsuoti turi už tą, ką reikia.

      Reply
  3. Tomas

    Patarimas nemokamai: prie tikslų pridėti ir reikalauti kelti balsavimo saugumo reikalavimus. Užtektų

    a) bileteniai su serijiniais numeriais įsitikinti, kad į dėžę metamas tas pats kuris duotas užpildyti.
    b) reikia, kad stebėtojai užtikrintų jog balsuojant nenaudojami fotoaparatai, telefonai išvengti galimybės įrodyti kaip žmogus balsavo tuo pačiu vengiant balsų pirkimo ar grasinimo jog būtų kažkaip balsuota. Jei yra balsavimo kabinos jas reiktų ar panaikinti padarant kaip bankomate uždangą, kad nesimatytų kaip pildomas biletenis, bet matytųsi jei trauki telefoną fotografuoti.

    3. Savanorių filmavimas balsų skaičiavimo proceso

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      a. Biuleteniai negali būti su serijiniais numeriais, nes taip vienareikšmiškai ir grubiai pažeidžiama konstitucinė garantija dėl balsavimo slaptumo.

      b. Šitas yra dalinė priemonė, kuri kartu pažeidžia ir paties žmogaus teisę nusifotkint sau ką nori (aš pats sau savo balsavimus nusifotkinu). Bet gal tai ir priemonė, kuri visgi pateisintų savo blogumus. Čia galima prisiminti, kad konstitucinis slaptumas turėtų būti sisteminis ir imperatyvus, tad pateisinčiau visgi.

      c. Balsų skaičiavimo filmavimas -- labai gera priemonė būtų. Puikiai padėtų su gadinimo atvejais.

      ————

      Šiaip yra dar vienas metodas, kuris karuseles labai lengvai užkerta: asmens dokumentas paimamas, duodant biuletenį ir atiduodamas tik kai žmogus į urną įmeta savo balsavimo biuletenį. Į patalpas įleidžiami tik tie, kas turi savo asmens dokumentą. Tai reiškia, kad visi tie metodai su autobusiukais ir biuletenių nešiojimais tampa klaikiai komplikuoti.

      Deja, pasižiūrėjus į tą nesuvokiamai tragišką balsavimo organizavimą, koks yra dabar, bet koks proceso sudėtingumo didinimas atrodo išvis liūdnai.

      Reply
      1. Tomas

        a) Nebent kažkas nusirašo pilną numerį, arba dar lengviau nufotografuoja, kas visiškas fiasko, tad unikalūs numeriai prastai. Visgi tavo minėtas asmens dokumentų paėmimas prieš įeinant į patalpą gan gera idėja.

        b) teisėms daromos išimtys, yra žodžio laisvė, yra laisvė būti nubaustam jei sakai „atiduok pinigus arba nušausiu“.

        Jo, su balsavimo organizavimais popieriai ne ką, už ką dar jie pinigus gauna. Na užtektų savanorių armijos po 1-2 kiekvienoje apylinkėje filmuoti skaičiavimui ir manau situacija pagerėtų.

        Netgi su dokumentais nėra sunku padarai kaip oro uostuose http://spaces.lmc.gatech.edu/wp-content/media/2009/11/airport-line.jpg tokius dalykus, ir praeina po vieną kai paduoda dokumentą.

        Dar manau irgi nebloga idėja jaučio uždėti baudų didesnių tiek pirkėjams tiek pardavėjams. Jei pagauti lengvai neišeis, bent grėsmė atbaidys dalį.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          a. Nesupratote. Numeris ant biuletenio pažeidžia slaptumo principus, nes taip atsiranda kontrolės mechanizmas, leidžiantis patikrinti, kas už ką balsavo.

          Dėl bausmių -- pirkėjams taikomas BK, t.y., laisvės atėmimas. Bet kai yra nebaudžiamumas, bausmės dydis neįtakoja.

          Reply
  4. Viešpats

    Šiemet turėjo būti VRK vadovo pasikeitimas, bet pretendentas apturėjo siaubingą avariją ir dar nespėjęs normaliai išgyti nuvirto nuo laiptų namie, taigi -- pasirodys naujose pareigose nebent per prezidento rinkimus.
    Kiek žinau, tas asmuo buvo vedamas V. Vasiliausko principu -- iš šalies, neturėjęs nieko bendro su VRK, vien tam, kad būtų išvengta tokio bardako. VRK jau labai seniai reikėjo naujo kraujo, nes pas juos dar gyva sovietinių rinkimų praktika. Situacija yra tokia bloga, kad VRK vadovybėje yra tokių žmonių, kurie atvirai nesupranta, kas čia blogo, kad kažkas balsus pirko, nes juk nedaug jų gi buvo ir apskritai -- dėl teisingo tikslo juk, nes blogas Kubilius taip skriaudžia vargšus biurokratus.
    Jokių sąmokslų čia nebuvo, tik elementoriškas force majeure, bet to užteko, kad visi besibalotiruojantys urodai pasijustų gyvenantys Rusijoje, Baltarusijoje ar Ukrainoje.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kaip sako gandas, tų nesuprantančių, kas tokio blogo yra balsų pirkime ar panašiuose pažeidimuose, ten yra 9 iš 15.

      Dėl kito kandidato į VRK vadovus -- negirdėjau nieko apie tai.

      Reply
    2. Viešpats

      Remiantis vidinėmsi VRK kalbomis -- tarp tų 9 išties nesuprantančių yra gal pusė, o likę -- nesuprantantys pagal poreikį.
      O su kandidatu ir Vaigausku jau daugiau nei prieš pusmetį viskas buvo apšnekėta, bet šiuo metu labai tikėtina, jei valdys DP,TT ir LSDP, tai jis bus nustumtas į šoną, kaip problemų galintis sukelti konservatorių statytinis.

      Reply
  5. M.P.

    Atleiskit, bet čia esama klastos – mitingas akivaizdžiai partinis (susijęs su partijomis), kadangi bus palaikomos „tradicinės“, „nepopulistinės“ partijos. O jei jau protestuojama prieš rinkimų pažeidimus, TO NETURĖTŲ BŪTI.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nemanau, kad čia yra klastos. Yra tiesiog jaunų ir nelabai patyrusių žmonių geri norai nušauti daug zuikių vienu šūviu, nesuprantant, kad tai yra defokusacija visame gražume.

      Bet manau, kad jie patys supranta, kad tarpupartinių dalykų čia nereikia daryti, dėl to jie ir nurodo, kad jokių partinių simbolikų ar pan. negali būti.

      Todėl čia mums reikia jiems padėti -- būtent be jokių partinių dalykų, o grynai prieš balsų pirkimus ir viskas.

      O mano atskirąja nuomone, populistinėmis partijomis vertėtų vadinti pirmiausiai tas, kurios balsus ir perka, ir galvoja, kad tai normalu. Štai jau vieną turime -- žada per teismus ginčyti VRK sprendimą apie pažeidimus. Tai vat taip tuos populizmus ir siūlyčiau interpretuoti.

      Reply
      1. M.P.

        Jei taip – pritariu. Bet net ir mažiausios užuominos į politiką (o žaidimas žodžiais apie populizmą tokiu gali būti palaikytas) žiniasklaidos garantuotai bus išpūstos iki aukštumų – nes ji dažnai to ir telaukia. Gi tik trys dienos iki rinkimų belikę bus.
        Viliuos, įvykio rengėjai apie tai gerai pagalvos.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Aš spėju, kad jie tai pas mane perskaitys, nes tamstos įspėjimas yra labai apgalvotas. Aš jų vietoje būčiau absoliučiai, visiškai neutralus.

          Juoba, kad tas neutralumas čia prieš visokius neaiškius kaip tik ir žaistų geriausiai.

          Reply
  6. jautis

    Baudžiamąjį kodeksą reikėtų pritaikyti po maksimumu ir per kitus rinkimus incidentų bus gerokai mažiau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Reiktų. Deja, tame ir problema -- negaudomi tie supirkinėtojai kažkaip. Vat ir nebijo, nes netiki, kad kažkas juos nubaus.

      Reply
      1. jautis

        Sugauti nėra sunku, reikia dar kad ir teismas skubos tvarka ir stopudovai nuteistų, ir aukštesnė instancija bet kokį skundą atmestų.

        Reply
          1. jautis

            Sunkiai randama informacija. Pagūglinau, radau, kad 2007 m. kažkokią socialliberalę net buvo sulaikę už tai. Bėda šiuo atveju tame, kad žiniasklaidos tempas dažniausiai yra gerokai greitesnis už teisėsaugos. Kai balsų pirkėją sulaiko apie tai skuba rašyti visos priemonės, tik kad teismo posėdis paprastai būna po kelių mėnesių, kai tie rinkimai jau seniai praėję ir teismo posėdžio niekas nebepaviešina. Intuicija man kužda, kad apsiribojama nedidelėmis baudomis, bet tiksliai nežinau, gal kur policija savo suvestinėse turi?

            Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *