Politikų įtaka internetuose

Manau, kad jau norite susilaukti rezultatų – kas tokie yra įtakingiausi politikai, bent jau lietuviškų internetų mastais. Ir žinoma, kad kai kas čia yra lyg ir savaime aišku. Ir kartu ne taip jau ir aišku, kai pasižiūri atidžiau. Pasiskirstymas lyg ir aiškus, bet ne toks jau ir aiškus, kai pasiaiškini.

Trys populiariausi politikai ir jų sąsajos (už ką dar balsavo balsuotojai). Dydžiai sužymėti irgi atsižvelgiant į sąsajų skaičių. Šiame grafike slepiasi kai kurie įdomumai.

Trys populiariausi politikai ir jų sąsajos (už ką dar balsavo balsuotojai). Dydžiai sužymėti irgi atsižvelgiant į sąsajų skaičių. Šiame grafike slepiasi kai kurie įdomumai. Jei paspausite – pamatysite kiek didesnį vaizdą.

Pradėsiu gal nuo ryškiausio siurprizo daugeliui (nors kai kam tai visai ne siurprizas): šiuo momentu pats įtakingiausias politikas yra Vytautas Landsbergis. Ir viskas. Ir taškas. Ir nėra čia ką nei pridėti. Paradoksas tame, kad internetuose Vytautas Landsbergis lyg ir nėra kažin kaip aktyviai besireiškiantis, bet visvien faktas kaip blynas – jis yra toks ir viskas.

Antras siurprizas – antroje vietoje Remigijus Šimašius, kuris pagal vertinimus pralenkė netgi Dalią Grybauskaitę. Ir kas įdomu, pralenkė, apklausai jau einant  galą, labai išlėto, vos vos, bet po to, kai apklausos sąrašas buvo dar ir permaišytas, ir patsai Vilniaus meras atsidūrė kažkur sunkiau surandamoje vietoje. Žodžiu, šitai irgi šį bei tą sako.

Trečias siurprizas – nors Dalia Grybauskaitė ir trečioje vietoje pagal internetų vertinimus, bet visokiuose tyrimuose jai populiarumu prilyginami politikai išvis dvigubai nuo jos atsilieka. Ir tai nepaisant to, kad Lietuvos Prezidentė nėra kažin kaip stebuklingai aktyvi tuose jūsų feisbukuose. Ir tai irgi šį bei tą sako.

Beje, jei kas nesuprantate, tai apklausa savo esme buvo projektyvinė. O projektyvinių vertinimų esmė yra ne tai, ką žmonės patys sau galvoja, o tai, ką jie pastebi apie savo aplinkos vertinimus. Atitinkamai, vaizdas gaunasi geresnis. Pvz., vietoje to, kad kažkas pasakytų „aš labai pasitikiu politiku X“, tas kažkas pasako „aš gal ir pasitikiu tuo X, bet visi aplinkui mane jį keikia, tai gal jis pusėtinai įtakingas“.

Žodžiu, vaizdas čia gaunasi smarkiai kitoks, kai kuriais atžvilgiais teisingesnis. Kita vertus, neužmirškim, kad čia visgi internetai, o internetuose valdo visai kitokios jėgos, nei balsavimo punktuose. Tad žiūrėkim su šiokia tokia rezervacija. Ir eikim toliau, prie sąrašo.

Iš esmės, sąrašas tų, ką galime laikyti praėjusiais – tai tie, kas surinko 10 balų ar daugiau. Galim tarti, kad jei jau viršyti 10 balų kažkam nepavyko, tai reiškia iš triukšmo lygio iškilti nesigauna. O kita vertus, jei visą balsuotą sąrašą padalinsim per pusę, tai tas viduriukas ir bus apie 10 balsų. Žodžiu, iš pustrečio šimto gausis apie kokius 120 žmonių su trupučiu.

Dabar taip: visas skirstymas grupėmis – pagal tai, kaip pasiskirsto balsų kiekio kreivė. Kadangi pasiskirstymas nėra atsitiktinis (politikai gi daro įtaką), tai galim išryškinti lyderius ir lyderių grupes. Ir atitinkamai – bendrų grupių įtakas. Ir kai kuriuos įvertinimus pasidaryti.

Įtakingiausi Lietuvos politikai

Bent jau rinkėjų supratimu galima aiškiai išskirti vieną grupę – tuos, kas surinko virš šimto balsų. Maždaug per tą ribą ir matosi lūžis: Visvaldas Matijošaitis turi 133 balsus, o jau sekantis po jo Valdemaras Tomaševskis turi 85 balsus. Atstumas nemenkas, ypač turint omeny, kad pora virš Matijošaičio esančių žmonių tik keliais balsais jį tepralenkia.

Nors ir galime išskirti aiškią lyderių grupę, tarp stipriausių ir silpniausių yra daugiau kaip 3 kartų skirtumas.

Nors ir galime išskirti aiškią lyderių grupę, tarp stipriausių ir silpniausių yra daugiau kaip 3 kartų skirtumas.

Į ką verta atkreipti dėmesį – Vytautas Landsbergis, nors ir išeidamas iš aktyvios politikos, realiai tampa visos Lietuvos politiniu patriarchu. Ir panašu, kad jo įtaka dar labiau augs. Man į galvą čia ateina tik Jonas Basanavičius, kuris irgi kažkada buvo tapęs visos politikos patriarchu, kad ir nedalyvaujančiu aktyviai, bet esančiu aukščiau bet ko. Valdančioji dauguma, atrodo, to dar nesuvokia, bet neseni įvykiai rodo būtent tokias visuomenės nuomonės tendencijas – netgi tie, kas Landsbergio nemėgsta, jo įtaką linkę pripažinti.

Vytautas Landsbergis pagal savo tinklo apimtis gali lygintis ir su bendru tinklu. Kita vertus, matosi, kad kažkurio krašto kaip ir nėra.

Vytautas Landsbergis pagal savo tinklo apimtis gali lygintis ir su bendru tinklu. Kita vertus, matosi, kad kažkurio krašto kaip ir nėra.

Remigijus Šimašius savo tinklo dydžiu panašus į Vytautą Landsbergį – irgi politikas, kurį pripažįsta visi.

Nesunku pastebėti, kad Remigijus Šimašius turi tinklą, kuris labai panašus kaip Vytauto Landsbergio, bet su savu kraštu.

Nesunku pastebėti, kad Remigijus Šimašius turi tinklą, kuris labai panašus kaip Vytauto Landsbergio, bet su savu kraštu.

Bet štai dabar pasižiūrėkime, kaip atrodo Dalia Grybauskaitė, kuri irgi yra tame pačiame superpolitikų trejetuke.

Kaip matome, Dalios Grybauskaitės tinklas skiriasi kardinaliai.

Kaip matome, Dalios Grybauskaitės tinklas skiriasi kardinaliai. Tiek smarkiai, kad aš net ieškojau, ar nėra pas mane kokių nors klaidų skaičiavimuose.

Dalia Grybauskaitė praktiškai neturi sąsajų su mažiau žinomais politikais. Kitaip tariant, į sąrašus ją traukė tie, kas nelinkę gilintis, žino populiariausias pavardes, nežino visokių marginalų ir viskas. Tuo tarpu tie, kas linkę į kažkuriuos nuokrypius, nesvarbu ar kairiuosius, ar dešiniuosius, ar labai radikalius, ar nelabai – neretai turėjo kokių nors nepasitenkinimų ir matyt atitinkamai Prezidentę išbraukdavo.

Galim įtarti, kad įvairios radikalesnės ar opozicinės grupės yra ganėtinai nusistačiusios prieš Dalią Grybauskaitę, bet kita vertus, apie centrą esanti žmonių dalis yra dominuojanti (bendras reitingas kalba už save) ir Dalią Grybauskaitę palaiko vienareikšmiškai. Žodžiu, šunys loja, karavanas eina.

Algirdas Butkevičius irgi nepasižymi plačiu tinklu - turi daug nemylėtojų. Kita vertus, šiame tinkle galime pamatyti ir mažai žinomų pavardžių - tai ne centrinis, o gana aiškią nuomonę turintis segmentas.

Algirdas Butkevičius irgi nepasižymi plačiu tinklu – turi daug nemylėtojų. Kita vertus, šiame tinkle galime pamatyti ir mažai žinomų pavardžių – tai ne centrinis, o gana aiškią nuomonę turintis segmentas.

Dar kitoks vaizdas, jei pasižiūrime į Algirdą Butkevičių – tinklas čia jau su konkretesnėmis pavardėmis, atsiranda segmentas žmonių, kurie ir gilinasi į politiką, ir vertina.

Įtakingiausiųjų grupė išties nėra vientisa – galime išskirti kelias subgrupes:

  • Vytautas Landsbergis – pakankamai atsiskiria nuo kitų, kad galėtume kalbėti, jog turi potencialo tapti bendrai politikos patriarchu. Aišku, jei palaikymas jam augs.
  • Remigijus Šimašius ir Dalia Grybauskaitė – šitie žmonės internetiniu supratimu valdo Lietuvą, o gal Lietuvos internetus. Taip ar anaip, gana saikingai atsilikdami nuo pirmojo, eina visiškai šalimais.
  • Andrius Kubilius, Eligijus Masiulis, Gabrielius Landsbergis – kaip ir paskira, lyg ir šiek tiek silpnesnė grupė, bet irgi su neįtikėtina įtaka. Ingrida Šimonytė – lyg ir kažkiek vos vos nepasiekia šios grupės, bet yra labai arti – greičiau jau tarp šių, nei kur nors kitur.
  • Antanas Guoga ir Algirdas Butkevičius yra kažkur, kur yra įtaka, bet jie kažkur paskiriau, dviese.
  • Saulius Skvernelis, Aušra Maldeikienė, Valdas Adamkus, Linas Linkevičius, Rasa Juknevičienė – čia jau politikai susidėsto į eilę, o ne į panašaus svorio grupę. Ir nors balsų paskirstymai aiškiai turi visiškai skirtingas šaknis, galim sakyti, kad šie žmonės tampa visų kontekstų formuotojais, t.y., didžiosios politikos veikėjais.
  • Valentinas Mazuronis, Andrius Tapinas, Visvaldas Matijošaitis – gerokai silpniau (nuo aukščiausiai esančių lyderių atsilieka daugiau kaip trigubai), bet irgi rodo tendencijas. Oh, wait…Pala, Andrius Tapinas taigi net nėra politikas?

Čia mes jau ir susiduriame su pirmu KPŠ momentu: kaip ir kažkada darytoje apklausoje, taip ir dabartinėje Andrius Tapinas kažkodėl daugybės balsuotojų suvokiamas kaip politikas, turintis didžiulę įtaką, nors pats jis visą krūvą kartų deklaravo, jog toksai nėra ir nesiruošia tokiu būti ir su politika nesisieja. Žodžiu, kažkuriame segmente žmonėms tiesiog nesvarbu – jie žino vardą-pavardę ir jie balsuoja. Ir tai šį bei tą sako apie žmonių mąstymą.

Andrius Tapinas savo tinklu ganėtinai primena Prezidentę - irgi centrinis žmonių segmentas, kur visi ne kažin kaip besigilinantys į visokius mažiau žinomus asmenis.

Andrius Tapinas savo tinklu ganėtinai primena Prezidentę – irgi centrinis žmonių segmentas, kur visi ne kažin kaip besigilinantys į visokius mažiau žinomus asmenis.

Kas dar pastebėtina – visame įtakingiausiųjų segmente visiškai dominuoja konservatoriai – jų čia yra ištisi 5 žmonės. Liberalų – 3. Socdemų – 2. Darbietis išvis vos 1. Kiti – arba be partijos, arba dar įdomiau (Andrius Tapinas – wow). Pabandžius pasižiūrėti į įtakingiausiųjų sąrašo tęsinį – dar geriau: konservai ir socdemai dominuoja pilnai.

Įtakingiausiųjų tęsinys

Čia mes turime tęsinį sąrašo, kuris buvo aukščiau. Išties tai pagal pasiskirstymus būtų teisinga sakyti, jog kaip tik šitame tęsinyje turėtų būti Visvaldas Matijošaitis ir Valentinas Mazuronis, tik kad skaičiais imant, jie visgi yra aukščiau. O tęsinyje – pilna kitų pavardžių, kurios kartais keistos, o kartais ir nelabai keistos. Tarp aukščiausiai ir žemiausiai esančių tęsinio narių – vos dviejų kartų skirtumas, tačiau išsibarstymas čia jau gaunasi didelis.

Gana aiškiai atsiskiria pati pirminė įtakingiausiųjų grupė, o jau paskui eina nuosekliai mažėjanti, tolygi krentančio žinomumo kreivė.

Gana aiškiai atsiskiria pati pirminė įtakingiausiųjų grupė, o jau paskui eina nuosekliai mažėjanti, tolygi krentančio žinomumo kreivė.

Čia irgi yra kelios subgrupės, bet ne tokios ryškios:

  • Pirma subgrupė – tai aiškūs politikai su pakankamai geru žinomumu, vertinami kaip įtakingi netgi tų, kas jų nemyli, o jau gerbėjų – dar labiau. Tai Valdemaras Tomaševskis, Artūras Zuokas, Gintaras Steponavičius, Gediminas Kirkilas, Žygimantas Pavilionis, Viktoras Uspaskichas, Vygaudas Ušackas. Galite mėgti, galite nemėgti, tačiau juos žinote, netgi jei nesidomite politika.
  • Antra subgrupė – tai visi kiti, kurie jau internetuose žinomi mažiau. Mykolas Majauskas, Juozas Olekas, Eugenijus Gentvilas, Irena Degutienė, Rokas Masiulis, Vytenis Povilas Andriukaitis, Naglis Puteikis, Mantas Adomėnas, Ramūnas Karbauskis, Mark Adam Harold, Dainius Kreivys, Gintarė Skaistė, Artūras Paulauskas, Laurynas Kasčiūnas, Juozas Bernatonis.

Pastebėkime, kad čia jau atrandame du aiškiai nei į tvorą, nei į mietą įrašytus veikėjus – kažkoks Ričardas Savukynas, kuris nei nesiruošia eiti į politiką ir dar kažkoks išvis netgi ne žmogus, o personažas iš internetų – Jonas Jonka. Įdomus ir Mark Adam Harold, kuris lyg ir politikas, nu bet gi pripažinkim, kad ir trolis.

Pasiskirstymas pagal partijas (ir sąsajas su partijomis) – konservatorių – 7, socdemų – 4, darbiečių – 3, liberalų – 2, o dar kažkiek – po vieną žmogų nuo partijos ar išvis kaip nors neaiškiai. Čia jei gerai suskaičiavau.

Beje, tai jums atsakymas, kas laimėtų rinkimus dabar: arba konservai, arba socdemai. Socdemų pliusas – didelis elektoratas, nematomas internetuose, tad jų įtaka žymiai stipresnė. Panašiai ir su darbiečiais.

Turint omeny, kad įprasta tendencija rinkimų į Seimą sekose yra 2 kadencijos LSDP plius 1 kadencija TS-LKD, o dar kai visokie ne internetai rodo stebėtinai ryškų stabilumą Algirdo Butkevičiaus atžvilgiu, tai nėra čia ką ir šnekėt. Žodžiu, jei niekas stipriai nesikeis, tai arba esama koalicija pasiliks valdžioje, arba bus tai, kas buvo po rinkimų 2008 – kompromisinė dešiniųjų dauguma, pasikvietus keletą kokių nors perbėgėlių ir šiaip pamišėlių.

Vienu metu labai aukštai pakilusius Liberalų Sąjūdžio vertinimus aš patarčiau primti labai rezervuotai – gali būti pirma partija per visą Lietuvą, bet jei iš pusšimčio žinomiausių politikų vos dešimtadalis yra liberalai – nu apie ką mes galim kalbėti? Ir tai – darant apklausą segmente, kuris yra kaip tik tas, kuriame liberalai veikia. Žodžiu, ponai ir ponios, būkim visgi realistais. Realybė tokia: pagal esamą situaciją sprendžiant, libams teks konkuruoti su darbiečiais dėl 3-4 vietų, net jei jų reitingas bus aukščiau bet ko kito.

Visi kiti politikai, kurie verti dėmesio

Išties čia jau sąrašą išskyriau į atskirą dalį ne dėl to, kad būtų kokie nors šuoliai skaičiuose – viskas tęsiasi, kaip tiesioginis ankstesnio sąrašo tęsinys. Tiesiog politikų seka eina gerokai kitokia: anksčiau buvusiame segmente – labai didelės figūros, o čia – jau prasideda gerokai mažiau žinomi. Kita vertus, kad ir mažiau žinomi, jie čia susilaukė pakankamai daug balsų (ypač dar turint omeny, kad bendras sąrašas buvo labai didelis ir balsuotojams surasti juos buvo nelengva).

Viso čia esančio sąrašo ilgis – tiesiog daugiau balsų surinkusi pusė iš tų, kas dalyvavo apklausoje. Grubiai ta pusė nusistato pagal 10 balsų ribą – toksai skaičius nors ir neleidžia kažko aiškaus pasakyti, visgi jis didesnis už foninį triukšmą, tad jau palyginamumas atsiranda.

Kaip matome, čia jau aiški ir graži kreivė susidaro, kur populiariausių gana nedaug, o mažiau populiarūs - labai panašūs savo surinktų balsų skaičiumi.

Kaip matome, čia jau aiški ir graži kreivė susidaro, kur populiariausių gana nedaug, o mažiau populiarūs – labai panašūs savo surinktų balsų skaičiumi.

Patsai žmonių kratinys sąraše irgi kalba už save – aš pasidrovėsiu čia netgi skaičiuoti kiek kokių partijų yra atstovaujama, nes vietomis tiesiog sunku ir pačiam atsiminti, ir kartais netgi išvis neaišku, kas kur kokioje partijoje yra.

Pabandykim visgi bent sąlyginai sugrupuoti – sąrašą pradeda Gintautas Paluckas, kuris aiškiai taiko į aukštesnį segmentą, kur jau yra savo realiu politiniu svoriu panaši figūra – Mykolas Majauskas. Visgi matyt socdemai internetuose yra menkai aktyvūs, tai per tai ir persiskirsto balsų kiekiai šitaip. Beje, kadangi balsų skirtumas dvigubas, lygindami socdemus su konservatoriais pagal tokį faktorių, galėtume Algirdą Butkevičių padauginti iš dviejų ir ką gautume? Ogi pirmą vietą pagal populiarumą, šiek tiek daugiau, nei surinko Vytautas Landsbergis. Ir tai matyt ganėtinai atitiktų bendrą visuomenės nuomonę ir visokias kitokias apklausas.

Žodžiu, šiaip, įsidėmėjimui – socdemus dauginkime iš faktoriaus 2, tada gausim realybę. Ir beje, čia dar kartą apie rinkimų prognozes prisiminkime. Ir tada jau įsivertinkim paprastai: kam kam, bet liberalams bus labai sunku, nepaisant jokių teigiamų vertinimų. O konservams jau dabar reikia arti kaip pamišusiems, jeigu jie nori prieš socdemus laimėti.

Gerai, judam toliau – pora įdomių pavardžių – Pavel Kovtunec (liberalai) ir Rimvydas Valatka (kadaise buvęs vienu iš Liberalų Sąjūdžio įkūrėjų). Aišku, ponas Rimvydas Valatka dabar čia šitame politikų sąraše atrodo netgi dar keisčiau, nei Andrius Tapinas.

Paskui – jau seka politikų, kurie labai žinomi – Agnė Bilotaitė, Petras Auštrevičius, Arvydas Anušauskas ir Aušrinė Armonaitė.

Tada dvi ryškios figūros – realiai tautininkams prijaučiančių idėjiniu lyderiu tapęs Vytautas Sinica ir matyt absoliučiai priešinga, bet vis populiari Renata Underis. Ir formaliai jie lyg ir nėra politikai, bet politikoje akivaizdžiai dalyvauja.

Paskui vėl seka politikų, kurie daugeliui žinomi – Simonas Gentvilas, Vytautas Grubliauskas, Loreta Graužinienė, Bronius Bradauskas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Kaip matote, balsų skaičius labai panašus, bet pavardės tiek skirtingos, kad sunku palyginti.

Itin pastebėtina, kad Loreta Graužinienė, kuri tiesiog pagal pareigas turėtų būti kažkur visiškai viršūnėse, velkasi kažkur ten, kur pagrindinė mažiau žinomų politikų masė. Galime prognozuoti, kad pareigas praradusi, ji išvis pradings.

O tada tadam – ir fenomenas vėl: Austėja Landsbergienė, kuri nuo politikos slepiasi kuo toliau, nėra jokia žurnalistė, pagal svorį kaip seimo nariai, merai ir partijų lyderiai. Aš tiesiog nieko nesakysiu.

O tada vėl esami ar buvę politikai – Julius Panka, Tadas Langaitis, Kęstutis Masiulis, Ričardas Malinauskas, Nijolė Oželytė, Daniel Lupshitz, Juras Požela, Rolandas Paksas, Vilija Blinkevičiūtė, Vytautas Grigaravičius. Beje, Vilija Blinkevičiūtė ir Rolandas Paksas, abu kadaise buvę aukštybėse, dabar rodo stebėtinai žemas vietas.

Nuostabu, kad seniai iš politikos išėjusi Nijolė Oželytė vis dar vertinama rimtai – ji turi savo nuomonę ir viskas. Gal dėl to ją daugelis ir vertina, kaip politikę.

Dar į vieną detalę atkreipkite dėmesį – Julius Panka (surinko 30 balsų) vis dar žymiai populiaresnis, nei Audrius Rudys (jis surinko vos 9 balsus ir net nepakliuvo į vertinimus), nors pastarasis dabar yra tapęs tautininkų vadu. Toks vaizdas, kad gal netgi patiems tautininkams nelabai aiškūs tie pasikeitimai.

Gerai, kadangi mane jau užkniso kapstymasis, tai tiesiog dar keli pastebėjimai ir jau daugiau nevardinsiu.

Česlovas Juršėnas surinko 16 balsų. Jūs tiesiog primeskit. Prieš kelioliką metų šis politikas buvo priešpastatomas Vytautui Landsbergiui, jis buvo toks stiprus, kad sunku palyginti su kuo nors. Ir išties jis buvo vienas sveikiausio proto ir ryškiausių žmonių socialdemokratų partijoje. Dabar jau visgi istorija ima nustatinėti figūrų svorius. Viskas keičiasi.

Zigmas Vaišvila, kadaise garsus, o dabar tik specifiniuose sluoksniuose besiplėšantis politikas, vis kieno nors susiejamas su kokiais nors acto garintojais ar kovotojais prieš žydomasonius, surinko 13 balsų. Tiek pat, kiek ir į jį panašus Rolandas Paulauskas. Viena vertus, tai žemiau, nei pvz., Vincas Jurgutis, kuris beveik niekaip internetuose nesireiškia ir yra tiesiog Vilniaus miesto politikas, kita vertus, tai netgi kiek daugiau, nei Algirdas Šemeta, kuris lyg ir labai sunkiasvoris, bet jau išvis visų užmirštas.

Galų gale, į reitingo rezultatus nepakliuvo, nes per mažai balsų surinko dar kai kurios visiems žinomos figūros – Birutė Vėsaitė, Rimantas Žylius, Marius Kundrotas, Rimantas Jonas Dagys, Stanislovas Buškevičius, Neringa Venckienė, Kazimira Danutė Prunskienė, Gediminas Vagnorius, Aloyzas Sakalas, Vytautas Antanas Matulevičius, Dailis Alfonsas Barakauskas, Raimundas Palaitis, Artūras Melianas ir nemažai kitų. Kai kurie iš jų realiai išėjo iš politikos, o kai kurie vis dar ne.

Žodžiu, tiek jums šiandien. Pažadu, kad kitą kartą, kai darysiu balsavimą, jame bus ne daugiau, kaip pusšimtis pavardžių. Na, gerai, maksimum šimtas. Bet stengsiuosi, kad būtų ne daugiau pusšimčio. Nes jau ir man pačiam susigaudyti sunku darosi.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

One thought on “Politikų įtaka internetuose

  1. Giedrius Majauskas

    Btw, čia įdomu yra ir „įtakos“ pasiskirstymas partijos narių tarpe. Tiek spėliojant apie sėkmę vienmandatėje, tiek apie tolimesnę sėkmę politikoje, tiek apie galimybes eiliniam partijos nariui kažką realizuoti (ar jų sugebėjimus nepasimesti partijos fone). Įdomus Guogos fenomenas, dėl kurio dalyvavimo su LS buvo išdalies neigiama nuomonė iš elektorato, bet kuris visai aktyvus ir turintis įtaką politikas. Lygiai taip pat Matiošaitis, lyg nelendantis į globalią politiką.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *