kariai saulės fone

Juozas Olekas yra teisus

Ponai ir ponios, aš noriu jums pasakyti apie vieną triukšmelį, kuris prasidėjo visokiuose feisbukuose ir kitur kur papuola. Noriu jums pasakyti, kad galima dėl visokių dalykų ginčytis, galima sakyti, kad Juozas Olekas daro vieną ar kitą dalyką kažkaip blogai, kaip nors nesirūpina ginklavimu ar rūpinasi kaip nors ne taip, bet štai jau dėl to pasisakymo, kad nereikia bedarbių varyti į kariuomenę – jis teisus visiškai ir be jokių čia ginčų. Čia tiesiog nėra ką kalbėti.

kariai saulės fone

Kariuomenė yra skirta gynybai, o ne socialinės rūpybos programoms.

Į kariuomenę eiti gali kiekvienas. Bet bedarbystė negali būti anei jokiu kriterijumi, atrenkant šauktinius. O gal norite, kad į kariuomenę būtų atrenkami tie, kas jai netinkami?

Jei kariuomenės tikslas bus užsiimdinėti darbo biržos reikalais, tai bus ne kariuomenė, o kažkokia darbo birža, papildyta kariško muštro metodologijomis. Kitaip tariant – ta pati schema, kaip sovietmečiu, kai nedirbančius bausdavo prievartinio įdarbinimo būdu, kariuomenę naudojo žemės ūkio ir statybų vystymui, o tapimas šauktiniu buvo kiekvieno jaunuolio košmaras. Kariuomenė, kurios tikslas užsiimti bedarbiais, negali būti pajėgi.

Kariuomenės tikslas yra ginti Lietuvą, o ne užsiimdinėti socialinėmis bedarbystės mažinimo programomis.

Kiekvienas bedarbis gali pretenduoti ir stoti į kariuomenę. Bet jei kažkas įsivaizduoja, kad čia kariuomenė turi bedarbiais rūpintis – tai aš patariu tokiems padaužyti galva į kokį nors medinį daiktą ir paskui paklausti aplinkinių, ar tikrai medinio daikto skleidžiamas garsas buvo duslesnis, nei tas, kuris sklido iš galvos.

Kariuomenė yra skirta Lietuvai ginti, o ne kažkokiam kažkieno perauklėjimui. Kariuomenėje turi būti tie, kas geba ir nori ginti šalį.

Ponai ir ponios, viena iš didžiausių ever klaidų, kokios tik įmanomos – tai bandyti nušauti du zuikius vienu sykiu. Bandyti kariuomenę suplakti su darbo birža ar kažkokiomis socialinėmis paslaugomis – tai absurdas. Panašiai galima būtų susigalvoti, kad nusikaltėlius iš kalėjimo galima atrinkinėti į kariuomenę – juk visvien darbo nedirba. Taip pat ir alkoholikus galima atrinkinėti į kariuomenę, ir narkomanus, ir valkatas, ir dar ką nors. Ar tikrai to norėtumėte, ponai ir ponios?

Aš pasikartosiu – galima nesutikti su Juozu Oleku visaip, kaip tik nori, bet štai dėl to pasisakymo jis teisus ir viskas. Ir nėra čia ką šnekėti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

24 thoughts on “Juozas Olekas yra teisus

  1. mhm

    Nesutinku su tavim. Nes tu rašai straipsnį pasiėmęs tokią lygtį „bedarbis=dundukas“. Dabar jaunimėlis iš baimės mes darbus -- ir ką tu tada pasakysi? ką tada tavo Olekas pasakys?
    Tai čia vienas požiūris.
    O dabar iš kitos pusės pažvelk:
    Sovietų laikais, kai į sibirą veždavo -- tai bedarbių, dundukų ir perestukinų neimdavo -- įmdavo tik inteligentus. Kažkas labai panašiai skamba? Dabar puiki proga ne tik prisidengus „gynyba“ (prieš Rusijos full armiją neprabėgtų nė 5 minutės?) vogti pinigus, bet dar ir atsikratyti tais, kurių daugėja ir per kuriuos sunkėja ‘dundukų’ valdymas….

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Not. Paprastu atveju tai išvis ne joks ne kriterijus. Kardinali klaida yra būtent tai, kad išvis toksai kriterijus yra nagrinėjamas. Ir daroma prielaida, kad kariuomenė turi bedarbiais rūpintis.

      O vat jei kalbėsim apie tokius atvejus, kaip permanentiniai bedarbiai -- čia kaip tik tas ir yra -- jei žmogus yra lodarius, kuris metus laiko darbo negali susirasti ir vis darbo biržoje trinasi, tai jau reiškia, kad kažkas su juo nelabai gali būti tvarkoje. Ir tokių kariuomenei nereikia.

      Reply
    2. Rokiškis Rabinovičius Post author

      O vat sąmokslo teorijomis apie tai, kaip Juozas Olekas organizuoja visokius atsikratymus inteligentija -- nu čia aišku galit kurti visokias teorijas. Tik apie tai ne pas mane čia siūlau bendrauti, o kur nors kitur. Donalda Vasiliauskaitė gal jums padėtų.

      Reply
    3. Tomas

      „prieš Rusijos full armiją neprabėgtų nė 5 minutės?“ really? Kaip ten baigėsi abu karai Čečėnijoje, kuomet kariavo visa Rusijos armija? Kaip ten baigėsi Afganistane, kuomet kariavo vis SSRS armija (galingesnė už Rusijos armiją)? Ten irgi prasinešė per 5 min?
      Ar čia turi omenyje, kad rusijos FULL armija, tai visa visa armija t.y. pačios rusijos flangai ir ir užnugaris lieka atviri sąjungininkų kontrsmūgiui?

      Reply
  2. Remis

    Vat būtent:
    „Kariuomenėje turi būti tie, kas geba ir nori ginti šalį.“

    Šauktiniai nebūtinai išpildo abi salygas. Aš už savanorius profesionalus

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Savanoriai ir eina didesne dalimi. Ir tai gaunasi. Kiek nesigauna -- tiek šauktinių papildomai. Tiesiog kriterijuose neturi būti koks nors išankstinis negebėjimas, o priešingai -- gebėjimas.

      Reply
  3. Shilas

    Kaip ir Olekas, Jūs teisus tik iš dalies.

    „Kariuomenėje turi būti tie, kas geba ir nori ginti šalį.“ -- 100% taip.
    Bet dabar yra ne taip. Dabar yra loterija, kur šansai vienodi: ar bedarbis ar iš LT dirbantis Apple programuotojas, ar fiziškai stiprus ir pasiruošęs ar negebantis pabėgti ar ginklo nulaikyti.

    Mano supratimu neturi būti prievartos kaip sovietmečiu iš vis. Jei mokėtumėm normaliai, tai bedarbiai savo noru ateis. Finansinės paskatos buvo pagerintos nuo pradinių sąlygų ir neatsitiktinai ir savanorių padaugėjo. Padarius minimalų atlyginimą neitų tik tie bedarbiai, kurie yra niekam tikę. O tokių nereikia ir kariuomenei. Mokant daugiau -- būtų galima dar ir atsirinkti gabesnius ir tinkamesnius.

    Reply
    1. sigitas

      >Jei mokėtumėm normaliai< kas mokėtumėm normaliai? mes visi mokesčių mokėtojai? įskaitant ir patį? Tipo reikėtų pakelti mokesčius? kaip suprantu agituoji už tai? ar ne? Gal paaiškinsi? Tipo ginsiu žmoną ir vaikus, jei normaliai susimokės?

      Reply
      1. Vytas

        Taip, turėtų mokėti visi mokesčių mokėtojai. Nes dabar gaunasi, kad tu nemoki, o random šauktinis 9 mėnesius moka 100%, nes yra priverstas tuos devynis mėnesius dirbti kariuomenei, ir visus savo darbo vaisius atiduoti jai, kai tu tuo tarpu dalį savo darbo vaisių pasilieki sau.

        Reply
      2. Andrius

        Laisvė, neįkainojamas dalykas, todėl neturi būti pigus. Aš už mokesčių pakėlimą, jei tai padės pritraukti savanorių. Nuo mokesčių būtų atleisti visi atlikusieji karinę tarnybą. Dar šiemet 2% pasiektume

        Reply
  4. nerijus

    Dėl pačio fakto, kad chroniškų bedarbių į kariuomenę šaukti tikrai nereikia, visiškai sutinku. O p. Vėsaitės siūlymai, šaukti pirmiausia kalinius, išviso, mane kaip karį, statutinį pareigūną, tiesiog žeidžia.
    Tačiau tai nereiškia, kad p. Olekas moka viešai komunikuoti… Savo nesugebėjimą dirbti savo darbo -- bendrauti su visuomene pademonstravo jau nekartą. O ypač tokiu nekompetentingumu labiau pakenkė kariuomenei pilotų gelbėjimo operacijos metu…. Bet kai už nugaros marga kompanija, tai viskas ponui kaip vanduo nuo žąsies…

    Reply
    1. sigitas

      kaip suprantu pastaruoju metu imta labiau vertinti ne ministrų darbą, bet gebėjimą tinkamai (?) komunikuoti, t.y. viešai šūdą malt ?

      Reply
      1. nerijus

        Tinkama komunikacija ir yra ministro darbas. Nepamirškite kad ministras yra tik politikas, o kariuomenės strategas yra kariuomenės vadas. Dėja labai dažnai pas mus tas ministras tai pamiršta, ir lenda ne į savo daržą.

        Reply
  5. :)

    Kad ministras buvo kritikuotas dėl požiurio į bedarbius aplamai, o ne dėl jo šauktinių sudėties koncepcijos. Dar tik prasidėjus šaukimams, kariuomenės vadas į tą patį klausimą, kurį uždavė Olekui, kodėl į kariuomenę nešaukiami vien bedarbiai, atsakė visiems priimtina forma „įstatymai neleidžia diskriminuoti ar skirstyti žmonių pagal jų socialinį sluoksnį“. Tuo tarpu Olekas, net jeigu ir norėjo pasakytį principe tą patį, ką ir kariuomenės vadas, paskleidė žinią , jog bedarbių aplamai, lyg jie būtų kokie raupsuoti ar žemesnės rasės atstovai, kariuomenėje nereikia. Tai dabar ką galvot tiem bedarbiam, kurie su entuziazmu ir motyvacija užsirašė į savanorius? Atsimt pareiškimą, nes žodžių į vatą nevyniojantis ministras pirmai kvietes visus norinčius, vėliau prideda grupę žmonių, kurie nepageidaujami? Kitavertus matant tokia palaikymo reakcija į Oleko segregacija, nenustebčiau jei kas pasiūltų visus bedarbius neradusius darbo per nustatytą laiką, nužudyt dujų kamerose. Gi anot kai kurių, jie visi be išimčių yra tinginiai, pašalpiniai, parazitai ir pagrindinis visų „normalių“ žmonių priešas.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Ne tiek jau tų realių bedarbių daug, ir diskriminaciniu faktoriumi tai neturėtų būti.

      O ką Olekas turėjo omeny -- visi išties gi suprantam, ir nereikia vaizduoti, kad nesuprantam: yra ištisas sluoksnis asmenų, pragyvenančių iš to, kad gauna bedarbių pašalpas ir visais įmanomais būdais atsisako bet kokio darbo. Tiesiog yra toksai sluoksnis, vat ir viskas. Ir yra tokių fantazuotojų, kurie įsivaizduoja, kad pritaupys lėšų ir labai gerai padarys, tokius profesionalius bedarbius siųsdami į kariuomenę.

      Reply
  6. Tomas

    Iš kalėjimo gal ir būtų neblogai. Recidyvistus kaip kokį spec būrį. Kaip sakoma hobi atitiktų specialybę 🙂

    Reply
  7. Vampyrų Šešėlyje

    Jei jau apsimeti socialdemokratu, kaip Olekas, tai derėtų slėpti savo aroganciją, panieką ir nepagarbą paprastų žmonių problemoms.
    Mes bomžai turime tokį posakį: niekada nepasitikėk žmogumi, kuris peteliške kasdien puikuiojasi

    Reply
  8. Diskusija

    O kodėl moterų į šauktinius neima? Šiaip, atrodo, normalu, kad tik vyrus kviečia, bet vis tik įdomu, kaip tai yra reglamentuota įstatymo? Nesu ir Oleko komentaro šia tema pastebėjęs. Juk lygios teisės -- tūrėtų būti ir lygios pareigos, ne taip? Ką jūs manote, gerbiamieji?

    Reply
  9. Arklimantas

    Off: Kazkada prie alaus paskaiciavom, kad KAM biudzeto kuriz lieka po ginkluotes pirkimo ir jos bei infrastr. islaikymo uztektu liuosai 50 t. kariuomenei islaikyti su 10t. EUR men. alga. Visa sveicar. gvardija tarnautu pas mus. Tik tie piniondzos kazkur dingsta…

    Reply
    1. zuvycius

      Tikiu, kad kariuomenė gali efektyviau panaudoti, bet kad profų 50000 išlaikyti su dabartiniu biudžetu tai nelabai. Manau KAM ne viską skelbia kiek ko turi, jie ir negali to daryti. Mano spėjimas būtų maždaug 20000. Jei turėtų tiek aktyvių profesionalų manau neblogai būtų.

      Reply
  10. jautis

    Šiuo metu vienintelis realistinis karo scenarijus yra Rusijos invazija. Jie taip nutiks -- eis didžiuliai kiekiai mėsos ir plieno. Net jei mes turėsime 5-7 tūkstančius labai profesionalių kareivių, gatvių mūšiuose jie greit ištirps, nes gatvės mūsšiuose saviveiklinė abi pusės neišvengiamai kraujuoja (see Faludja, Iraq, amerikonų profai kelis mėnesius iš gana nedidelio miesto negalėjo iškrapštyt partizaninio tipo būrių ir nuostolių apturėjo gana skaudžių). Taip į Afganistaną LT siuntė tik elitinius karius, nes tai buvo okupacinė misija su nelabai intensyviais kovos veiksmais. Su Rusija karas bus totalinis, ir pries tą jų didelę mėsa reikia statyt kuo daugiau savo mėsos, o čia jau tiks ir bedarbiai, ir žulikai, ir pilnapadžiai, ir latrai. Nesvajokim, kad čia bus taip riteriškai, kaip post-napoleoniniuose Ruropos karuose iki Pirmojo pasaulinio bataljonas pries bataljoną, visi su aiškiais skiriamaisiais ženklais, po mūšio netrukdo vieni kitiems susirinkt sužeistųjų ir pan. Bus kur kas blogiau, ir tų, kas stos į mūšį pirmieji, po poros savaičių jau bus like visai nedaug, reiks kažką į jų vietą statyt…

    Reply
    1. perl007

      Todėl šaukimas/apmokymas turi būti visuotinis -- ir moterys ir gėjai ir „pilnapadžiai“ (galės dirbt pagal moterišką programą). Prie langelio su muškieta rymoti išvis gali vežimėlyje sėdėdamas.

      Reply
      1. Rokiškis Rabinovičius Post author

        Čia išties reiktų kalbėti apie dvi labai artimas, didele dalimi persidengiančias, tačiau skirtingas funkcijas -- viena yra šalies gynyba (aktyvi kariuomenė), kur išties turi būti atrinkimas, o kita -- apmokymas gynybai, kur išties visi turėtų gauti tam tikras žinias. Šitų dalykų reiktų nesuplakinėti, kad ir kaip jie būtų susiję.

        Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *