Apie internetinius prezidentų rinkimus ir realybę

Aš tikiuosi, kad jau spėjote primiršti tą ilgą seriją balsavimų už internetų prezidentus. Paskutinio turo rezultatų ilgai ilgai neskelbiau, nes jie buvo ir taip pakankmai aiškūs, o norėjosi kiek ilgiau pratęsti ir pasižiūrėti šiokių tokių pokyčių. Visgi kardinalių pokyčių nesigavo: tendencijos liko aiškios ir ilgalaikės. Ir, beje, visiškai akivaizdžios.

Su šitais balsavimais vyko vienas įdomus dalykas: Grybauskaitės fanai patikėjo, kad ji laimės ir visiškai atsipalaidavo, o tada, balsavimams einant toliau, ėmė ir po truputį balsų prisirinko Remigijus Šimašius.

Su šitais balsavimais vyko vienas įdomus dalykas: Grybauskaitės fanai patikėjo, kad ji laimės ir visiškai atsipalaidavo, o tada, balsavimams einant toliau, ėmė ir po truputį balsų prisirinko Remigijus Šimašius.

Vienas dalykas labai smarkiai krito į akis per visus internetų balsavimus: pradžioje Dalia Grybauskaitė laiminėjo tiesiog be išlygų. Bet žinote, kaip būna, kai rinkėjas patiki, kad jo kandidatas laimės? Ogi jis neateina į rinkimus, nes galvoja, kad jo kandidatas ir taip laimės. Tuo tarpu kito kandidato rinkėjai mobilizuojasi. Štai tą ir matome grafike. Taip kad pagalvokite gerai: nors čia ir darau aš išvadą, kad Dalia Grybauskaitė turi laimėti, ji laimės tik su sąlyga, kad tie, kas ją palaiko, ateis į rinkimus.

O bendrai, nesigilinant į visokias analizes, tą ilgos internetinių balsavimų serijos pabaigą galima reziumuoti paprastai: iš realių kandidatų be išlygų laimi Dalia Grybauskaitė (418 balsai), o iš tų, kas šiaip internetuose garsūs – Remigijus Šimašius (671 balsas). Pastarasis, reikia tikėtis, į užmarštį nenueis, o kils ir toliau, nes rezultatai čia buvo įspūdingi.

Visi kiti, kas tik internetų rinkimuose dalyvavo, iškrito, nesugebėję nei susilyginti su šitais dviem kandidatais.

O jei norisi kiek daugiau duomenų – čia vat ir pasižiūrėkime truputį skirtingų grafikėlių ir šiaip įdomumų. Ir šį kartą – jau ne vien iš šitų balsavimų, o žymiai plačiau. Iš visokių kitokių šaltinių.

Šiek tiek skaičių apie kandidatų vertinimus

Gal pradėkim visgi nuo paprasto požymio: vieni iš neretai efektyviausių vertinimų būna pas paprasčiausius lošėjus – jie gi vertina viską pagal save ir savo pažįstamus, bendradarbius bei giminaičius. Pasiklausinėja, panagrinėja ir žiūri, už ką statyti. Vat čia jums lentelė tokia, pagal TonyBet ir Orakulas lažybų kompanijų duomenis (skaičius reiškia, kiek statistiškai išloštumėte, jei pastatytumėte 1 litą):

TonyBet Orakulas
Dalia Grybauskaitė 1.08 1.05
Zigmantas Balčytis 9 12
Naglis Puteikis 20 15
Artūras Paulauskas 23 15
Artūras Zuokas 50 55
Valdemar Tomaševski 2500 2500
Bronis Ropė 2500 2500

Žodžiu, netgi be jokių grafikų aišku, kas ir kaip yra. Grybauskaitės išrinkimas vertinamas praktiškai viena pirmąja. Pagal Orakulas duomenis, yra vos 1:8, kad jos neišrinks. Taigi, čia išties klausimas tiktai toks: ar pirmame ture laimės Prezidentė, ar antrame? Pagal TonyBet duomenis, tikimybė, jog antro turo nereikės – tai 3:1. T.y., pakankamai užtikrintai laimėjimas bus dar pirmame ture. Trumpai tariant, Dalia Grybauskaite žmonės pasitiki, ji yra lyderė ir viskas.

O čia pažiūrėkim tokį grafikėlį, kuriame esamų kandidatų dinamika matosi:

Kiti kandidatai startuoja ir dingsta, o tik Prezidentė varo pirmyn.

Kiti kandidatai startuoja ir dingsta, o tik Prezidentė varo pirmyn.

Oops, ar pastebėjote vieną įdomumą? Ogi tai, kad absoliuti dauguma realių kandidatų iškrito, vos pradėję – todėl iš jų netgi grafikų nesigavo. Na, čia pažiūrėkim lentelę vieną, kur pasimatys kai kas:

I turas II turas III turas D.G. galia, lyginant su kandidatu
Dalia Grybauskaitė 29.56% 27.87% 28.10% 1
Zigmantas Balčytis 5.74% 1.17% 8.25
Naglis Puteikis 1.86% 2.44% 13.26
Artūras Paulauskas 0.49% 58.18
Artūras Zuokas 0.93% 30.66
Valdemar Tomaševski 0.20% 142.55
Bronis Ropė* 0.44% 64.80

Kaip matome, ne šiaip sau lažybininkai Zigmantą Balčytį grubiai kokius 10 kartų silpniau vertina. Realistiškai, žodžiu. Ir ne šiaip sau Naglis Puteikis pas lažybininkus aukštai sėdi. Žodžiu, viskas kaip ir akivaizdu – tik gal Artūras Zuokas aukščiau pas mane buvo, nei pas lažybų įmones – nes internetuose žinomas.

* Vietoje skaičiaus, kurį turėtų turėti Bronis Ropė, paimtas Ramūnas Karbauskis. Mano klaida čia buvo dėl kandidatų filtravimo, tai tiesiog orientacijai bent kažką duodu.

O dabar – paskirai apie kandidatus į prezidentus

Na, pradžioje apie Dalią Grybauskaitę – vienu sakiniu: absoliuti lyderė ir nėra čia ką šnekėti. Vienintelis faktorius, kuris jai gali sutrukdyti – jei jos rinkėjai nuspręs, kad ji ir taip laimės, tai nenueis balsuoti. Vat ir viskas. O jei nueis – tai ji ir laimės.

Zigmantas Balčytis, internetuose neatrodo daugeliui toksai rimtas, nes daugelis tų, kas jaunesni, paprasčiausiai spėjo užmiršti jį. Bet jis turi LSDP paramą – šansai laimėti gal ir nėra dideli, bet visgi realumo ribose. Čia vat taip įdomiai gaunasi, kad kažkodėl nieko aiškaus kaip ir neišeina pasakyti, ale partijos parama yra partijos parama. Socdemai rimtai dirba, o tie, kas ne iš internetų, vyresnius politikus atsimena geriau.

Naglis Puteikis – jau kelintus metus velniškai stabiliai ir savarankiškai kylantis politikas, kuris, kaip matome, jau sugeba pakliūti į rimtesniųjų tarpą. Aš prisimenu, kaip jis tebuvo Klaipėdos savivaldybėje, o internetuose buvo garsus dėl savo blogo – tada iš manęs daugelis tiesiog žvengė, kai sakiau, kad kils aukštai. Vat čia jau ir matome vertinimus – pakilo. Ir aš jums garantuoju, kad dar pakils, nepaisant nieko, ką kas nors apie jį kalbėtų. Realybė tokia.

Artūras Paulauskas – greičiau atvirkščiai, kad ir kaip būtų kam liūdna, yra besileidžiantis politikas, tačiau visgi turintis Darbo Partijos paramą ir kad ir ką sakytų negeranoriai, didelį svorį turi nuo seno. Žinote, čia yra dar vienas toksai momentas: kai politikas pagauna kilimo ar leidimosi tendenciją, pakeisti tą labai sunku. Vat pažiūrėsim, gal Artūras Paulauskas ir pakeis. Net jei ir netaps prezidentu. Beje, dėl kadaise buvusio Rolando Pakso nušalinimo, Artūras Paulauskas jau buvo Lietuvos Prezidentas. Tegul ir l.e.p., bet visvien. Taigi, šiaip jau žvelgiant, jis labai rimtas kandidatas.

Artūras Zuokas – nepaisant pastangų, į rimtesnių politikų tarpą nepakliūna, nors rinkimų kampanija ir intensyvi. Kažkas matyt jam labai stringa. Aš nekalbėsiu čia apie kokius nors pasisakymus, jog Lietuva kalta dėl to, kad Rusija užgrobė Krymą ar dar kokius nors panašius aiškinimus, o tiesiog pasakysiu paprastai: kai už jį besilažinantys teduoda 2% – kalbėti jau nėra apie ką. Toksai signalo lygis ne ką teišlenda iš triukšminio fono ribų.

Valdemar Tomaševski – savo segmente turi labai stiprų palaikymą. Bet abejonių matyt čia neturėtų būti – segmentas siauras, pozicija labai poliarizuojanti (t.y., kardinaliai nubraukianti bet kokias galimybes išplėsti savo elektoratą) – atitinkamai, ir vertinimai siauri. Aš nekomentuosiu čia apie kitką, nes nereikia čia, tik pastebėsiu, jog skirtingai nuo kitų kandidatų, Valdemar Tomaševski šansai maži ne dėl to, kad jis balsų mažai surinktų (surinks jis nemažai), o dėl to, kad absoliuti dauguma už jį gyvenime nebalsuos. Bloga karma čia jau nepanaikinama.

Bronis Ropė – na, čia jau visai įdomu: kandidatas beveik nežinotas iš anksčiau, pas save savivaldybėje įsimintas, kaip visai tvarkingai ir gerai besitvarkantis, tačiau aišku, lokalus. Šansų išeiti į prezidentus gal ir nėra, tačiau kaip bendrai politikas – per šiuos rinkimus pakils. Ir matosi, kad jau dabar pakilo. Aš čia prisiminsiu tik vieną savo ablomą: man jis buvo tiek nežinomas, kad kai pradėjau internetinius balsavimus, nepaėmiau jo. Nes atrodė labai jau neįtikėtinai. Paaiškėjo, kad neteisus buvau, todėl jaučiu gėdą dėl tokio susimovimo. Žodžiu, nenuvertinkite ir jūs pernelyg, nes čia kandidatas, kuris daugiausiai neaiškumo kelia.

Balsavimas internetuose vs. realūs rinkimai

Galų gale, kai kuriems palyginimams ir pamąstymams pridėsiu dar ir Remigijų Šimašių (nors jis nedalyvauja, bet internetuose gi laimėjo): balsavimuose jis surinko didelę dalį alternatyvinių balsų – t.y., tuos, kas nenorėjo balsuoti už Dalią Grybauskaitę. Tačiau tai buvo internetuose. Reale gi kitaip: koks nors internetų gyvenime nematęs žmogus nueina ir pabalsuoja už ką nors. Tuo tarpu koks nors labai dvasingai internetuose besisklaidantis liberalus hipsteris nenusileidžia iki tokio žemo lygio, kad į rinkimus eit. Todėl nepervertinkit realių galimybių.

Visgi, labai nepamatuotai drįstu spėti, kad jei dalyvautų, reale Remigijus Šimašius garantuotai pakliūtų į pirmą ešeloną – t.y., net labai atsargiai žiūrint, lažybose jis būtų kažkur šalia Zigmanto Balčyčio. Tai yra daug. Rimtai, tai yra žiauriai daug.

Internetinis balsavimas šį bei tą leidžia spėti ir apie realius rinkimus: Liberalų Sąjūdis ir TS-LKD aiškiai pasisakė už Dalią Grybauskaitę, o į šitai realūs rinkėjai tikrai atsižvelgs. Taigi, lyginant pagal internetus, kokią pusę Remigijaus Šimašiaus, Andriaus Kubiliaus ir kitų dešiniųjų internetuose surinkinėtos balsų dalies galite perduoti Prezidentei – t.y., padauginti Grybauskaitės surinkimą maždaug dvigubai. Tai vėlgi rodo, kad Grybauskaitė su aukšta tikimybe laimi dar pirmame ture. Kitaip tariant, vertinimas iš internetų gaunasi panašus, kaip ir pas lažybininkus.

Gerai, o dabar pažiūrėkime  į dar vieną grafikėlį (iš vieno tokio puslapio, kur būtinai nueikit pasižvalgyti, nes ten daugiau dar yra gerų grafikų), kuris rodo parašų už kandidatus dinamiką. Šitas jums irgi nepaliks abejonių:

Čia kad niekam neliktų iliuzijų, kas vyksta ir kaip. Beje, Vladas Lašas čia labai įdomiai atrodo.

Čia kad niekam neliktų iliuzijų, kas vyksta ir kaip. Beje, Vladas Lašas čia labai įdomiai atrodo. Jis kai kuo primena Remigijų Šimašių – irgi aiškiai internetinis, jauniems žmonėms imponuojantis.

Taigi, tiek jums šiandien. O už ką balsuoti, kai bus rinkimai? Ogi galvokit savo galva, už ką balsuoti, nes tai jūsų reikalas. Bet svarbiausia – balsuokit. Nes jei nebalsuosite jūs, tai už jus pabalsuos kiti. Ir vat tokiu atveju jau galite pasigailėti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

7 thoughts on “Apie internetinius prezidentų rinkimus ir realybę

  1. siaubas

    Bronis Ropė yra puikiai žinomas Aukštaitijoje ir ten turi vietinio Malinausko reputaciją (tiek gerąja, tiek blogąja prasme), bet už jos ribų apie jį – mažai ką girdėti.
    Manau jis pats akivaizdžiai suvokia savo šansus ir ko gero jam labiau patinka būti vienvaldžiu Ignalinos feodalu ir prasukinėti savo makles su biokuro pirkimais. Balotiruojasi turbūt dėl bent minimalaus partijos prestižo palaikymo ir apskritai – rinkimų kampaniją apmoka juk mokesčiu mokėtojai, tai kodėl nemokama reklama nepasinaudojus?
    Prie tokių aplinkybių joks politikas netransliuos pasitikėjimo savimi, todėl matyt ir nepapuolė į tamstos radarą, kaip rimtas kandidatas.

    Reply
  2. Esmė

    TAUTOS DEMORALIZACIJA YRA SUNKUS NUSIKALTIMAS.
    Žinomų nusikaltėlių giminaičiai vienijasi LSDP – tai demoralizuoja tautą. Europoje nėra pavyzdžių, kad visuomenė nutylėtų minėtų asmenų dalyvavimą valstybės valdyme. Dėl galimo interesų konflikto, tautos demoralizavimo jų politinė veikla netoleruotina. Lietuva yra išimtis – pasidomėkit LSDP partinių sąrašų turiniu. „Tautų tėvas“ J.Stalinas M.Suslovo paklausė, ar nereikėtų lietuviškas pavardes keisti į rusiškas? M.Suslovas atsakė, kad nebūtina, nes demoralizuoti lietuviai taps sovietžmogiais (su uspaskichais, poželomis, paleckiais, brazais ir t.t.). LSDP, Kremliaus klapčiukų demoralizuota Lietuva iki šiol nesugeba teismo keliu (nekaltumo prezumpcija) įvardinti Lietuvos gyventojų masinių žudymų, lietuvių tautos genocido faktus, nes nėra politinės valios. Etninių valymų metu, taip vadinamų “trėmimų“ priedangoje, okupuotoje Lietuvoje NKVD-KGB sunaikino per milijoną lietuvių. Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, o davai aš jus išbaninsiu už tai, kad čia man kopypeistus mėtote į komentarus. Kad daugiau taip nedarytumėte.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *