Apple vs. Android

Pakeičiau savo telefoną. Galų gale po visokių Android perėjau prie Apple iPhone. Štai ir pasidalinsiu įspūdžiais, kas gi su tuo kitaip ir ne taip. Kas džiugina, o kas užknisa. Gal ir patys tada lengviau pasirinksit, nes suprantu, kad esminis klausimas visada toks: ar išties verta?

Būtų gerai, jei viskas būtų gerai pas vienus, o blogai pas kitus. Bet taip niekada nebūna. Visada būna visaip.

Būtų gerai, jei viskas būtų gerai pas vienus, o blogai pas kitus. Bet taip niekada nebūna. Visada būna visaip.

Aš iki šiol dar nežinau, ar verta, nors naudoju tą naują telefoną jau kokią dieną mėnesį* laiko. Gal ir verta. Spėju, kad net labai verta. Arba gal ir ne. Kai kurie dalykai man tame iPhone tikrai velniškai patinka. Kai kurie dalykai jau spėjo subiesinti. Kai kurie dalykai tokie, kad atrodo, jog visi Android telefonai yra tiesiog šūdas. Kai kurie tokie, kad kartais kyla mintis, jog velniop tą iPhone ir senas Android yra žymiai geriau.

Aišku, per dar kelias dienas apsiprasiu ir kažkaip matyt jau pasiliksiu su tuo iPhone, juoba, kad jis turi neįtikėtiną savybę: jo garsas, kai su kažkuo kalbiesi, yra toks švarus, toks kitoks, kad kartais net kyla jausmas, jog kalbiesi ne per telefoną, o per kažką kitą. Čia yra vienas iš tokių dalykų, kuriuos sunku suprasti, kol pats nepradedi naudotis.

Bet kol kas dar visokių minčių kyla, nes aišku, kad ne viskas gerai, yra ir visokių blogų reikalų. Štai ir pasidalinsiu su jumis savo pastebėjimais.

Mobilių protingų išmaniųjų nesąmoningų telefonų ir pjaustymo lentų dydis

Pradėkim gal nuo to, kad kažkas naujo – tai nebūtinai kažas gero. Ir kai kurie patobulinimai būna visiškai neįmanomai blogi – tiesiog kokie nors developeriai ima ir susigalvoja, kad čia taip geriau kažkas, o paskui nenori pripažinti, kad blogiau. Apple padarė didžiausią savo klaidą, kai pailgino iPhone 5 iki tiek, kad pasidarytų keblu juo naudotis viena ranka. O paskui dar didesnę klaidą, kai vietoje telefonų ėmė daryti mažagabaričius tapšninukus. Geriausias telefono dydis buvo pas iPhone 4, o paskui – jau prasidėjo išsikalinėjimai – tipo ilgesnis, tipo platesnis, tipo visai beveik laptopas. Iki galo Apple savo klaidų dar nepripažino, bet visgi bent jau tiek gerai, kad sugrįžo kiek atgal ir išleido iPhone SE, kuris bent jau normalesnis savo didumu. Bent jau ne toks, kaip iPhone 6 ar iPhone 6 Plus.

Apple iPhone 4 yra vienintelis, kurio visą ekraną gali laisvai ir patogiai pasiekti rankos, kuriame jį laikai, nykščiu. Tuo tarpu iPhone 5 jau 1cm per ilgas. O kiti - išvis skirti nešiojimui tašėse, o ne kišenėse.

Apple iPhone 4 yra vienintelis, kurio visą ekraną gali laisvai ir patogiai pasiekti tos pačios rankos, kuriame jį laikai, nykščiu. Tuo tarpu iPhone 5 jau 1cm per ilgas. O kiti – išvis skirti nešiojimui tašėse, o ne kišenėse. Jei ką, iPhone SE yra tokio pat dydžio kaip iPhone 5, bet būtų visgi geriau, jei būtų kaip iPhone 4.

Problema, kad atrodo jog to elementaraus dalyko, jog telefonas turi būti patogus, gamintojai išvis ima nebesuprasti. Apple kadaise grįžo į rinką, o paskui tapo superkompanija ne tik dėl to, kad jų telefonuose buvo daug gerų dalykų, bet ir dėl to, kad tie telefonai buvo elementariai patogūs – telpantys į kišenę ir valdomi viena ranka. Iki tol buvo pilna visokių kišeninių kompiuterių ir telefonų, bet Apple iPod Touch ir iPhone buvo tiesiog patogesni. Ir jie visi tilpdavo į kišenę, ir buvo puikiai valdomi viena ranka (kas buvo neįmanoma su kišeniniais kompiuteriais).

Na, vat tiek išvis apie dydžius. Taip, jūs supratote – aš telefoną nešiojuosi kelnių kišenėje. Ir jis ten turi tilpti. Nes jei telefonui reikia tašės (ar kokios barsetkės aka pideraskės) – tai yra absurdas ir moralinis išsigimimas. Jei gali nešiotis tašę – tai tada gali nešiotis ir tapšninuką vietoje telefono. Arba laptopą.

Taigi, šiuo atžvilgiu gaunasi keistai – Apple gamina pagerintą iPhone 5, kuris vadinasi iPhone SE, bet ir tas yra vos vos peržengiantis patogumo ribas. Maždaug 1 centimetru – lygiai tiek, kiek kadaise jis padidėjo, lyginant su iPhone 4. Kiti Apple telefonai – išvis pjaustymo lentos kažkokios, dar brangesnės už tas, kur KAM nupirko, beveik kaip iPad, nes Juozas Olekas matyt susipainiojo, kokių virtuvinių pjaustymo lentų reikia kariuomenei, o paskui nusprendė, kad medinės lentelės po kelis šimtus eurų visgi yra pigesnės už tas lenteles, kurias siūlo Apple.

Kita vertus, Android gamintojai atrodo dar durnesni – patogių dydžių telefonai pas juos būna panašesni į kažkokias nesąmones. Aš suprantu, kad visokiems vaikams, kurie tuos telefonus turi, per brangu turėti atskirai telefoną ir atskirai kokį padoresnį nešiojamą laptopą, tai jie bando kažkokį kombinuotą variantą gauti, todėl perka brangesnius ir didesnius, kad be kompiuterio apsieiti galėtų. Nu bet kamon.

Žodžiu, Apple gaunasi kaip ir vienintelė kompanija, kuri siūlo kažką ant ribos – į kišenę telpa, viena ranka naudotis dar įmanoma, bet navarotai geri. Bet tai tik ant ribos. Spėju, kad visiško patogumo čia jau nebebus. Patys mažiausi Samsung, Sony ir LG modeliai visgi savo dydžiu patogesni. Tik kad man rodos nelabai kokie savo charakteristikom.

O dabar – wow atradimas: pasirodo, kad visos ilgio problemos su iPhone SE išsisprendžia, kai paimi jį į kairę ranką – jis pasidaro daug patogesnis už bet kurį Android telefoną. Kas labai neįprasta. Bet kairėje rankoje laikydamas, kairiuoju nykščiu pasieki viską, ko tiktai reikia. Nežinau, ar įmanoma prie to priprasti.

Kita vertus, rašyti kairiuoju nykščiu yra beveik neįmanoma, todėl tas kairiarankiškumas – tai kažkoks absurdas. Spėju, kad čia kažkokia įpročių išnaudojimo schema: naudojantis telefonu, pagrindiniai dalykai daromi kairėje rankoje, o vat kai jau rašai, tai kairėje rankoje laikai ir spaudai dešinės rankos pirštais. Jei taip ir yra – tai gali būti labai gerai atidirbtas sprendimas, skirtas tiems, kas telefoną naudoja dviem rankomis – pvz., kokiems nors 80 metų amžiaus senukams, ar tiems, ką kamuoja drebligė.

Fotografavimas: iPhone, Android ir įprasti fotoaparatai

Gerai, pašnekėjom apie gabaritus, tai dabar apie esminį dalyką – fotoaparatą, kuris yra telefone. Jis labai svarbus, nes juo galima selfintis, o taip pat dėti visokius paveiksliukus į Instagramą. Beje, sekite mane ant Instagram, aš labai gražius paveiksliukus stengiuosi ten dėti. Ne visada pavyksta, bet kartais gaunasi. Dabar gausis geriau. Ir sužinosite, kodėl.

Apple iPhone fotoaparatas nukala visus ne tai kad be išlygų, o tiesiog kaip kokias šiukšles. Palyginus iPhone su bet kokiu kitų gamintojų telefoniniu fotiku, gaunasi skirtumas kaip tarp mopedo ir girto chroniaus, gulinčio griovyje, t.y., nelabai net palyginama viskas. Apple iPhone fotografuoja kone tiek pat greitai kaip veidrodinis fotoaparatas (nuotraukos eina tiesiog momentaliai), prieblandoje mato belenkiek geriau už žmogaus akį ir savo spalvomis bei visokiomis detalėmis yra tiesiog liuks.

Prieš daug metų Nokia dėdavo į savo bukus mygtukinius telefonus fotoaparatus. Jie būdavo labai blogi ir jų paskirtis būdavo visiškai neaiški, nes tų nuotraukų normaliai nei kur nors įkelt gaudavosi, nei kur nors išsiųst, o ir išvis atrodydavo jos baisiai, ir rezoliucija būdavo gal kokie 240×320, o gal net ir 160×240. Kažkoks beprasmis dalykas. Bet kai kurie Nokia telefonuose buvę fotikai turėjo vieną navarotą – įjungus filmavimo režimu, būdavo galima kažką matyti tokioje tamsoje, kur žmogus išvis nieko negali įžiūrėti, nes tiesiog nieko nesimato – vos ne kaip kažkoks naktinio matymo prietaisas.

Tai vat, iPhone tokio naktinio matymo gal ir neturi, bet pakankamai gerai mato tada, kai mato ir žmogaus akis, o kai kada – gal netgi juntamai geriau. Tiesiog, jei jūs matote – tai ir telefonas mato. O ne taip, kad jūs kažką matote, o telefonas jums rodo kažkokią juodumą, nes prieblanda aplinkui ir šviesa netvieskia į akis.

Ir dar, tas telefonas veikia greitai, tiesiog pakankamai greitai – juo galima nufotkinti tai, kas juda, tada kai patys judate. Nes kai negali nufotkinti kažko greitai, tai užknisa, nes ima ir pabėga kadras. Ir dar, tas telefonas skiria smulkesnes detales, nei žmogaus akis. Tai reiškia, kad kokią nors smulkmeną galite nufotografuoti geriau, negu kad išvis tą smulkmeną matote.

Beje, yra dar ir pagreitinto filmavimo režimas, visai neblogas – galima nufilmuoti, kaip krenta lašas į vandenį, o paskui pakyla, o per vandenį lėtai vaikšto bangos. Gražu. Kam to reikia – nelabai žinau, bet gražu.

Žodžiu, Apple iPhone fotografavimo galimybės yra geresnės, negu pas eilines muilines, o kažkuo iPhone gal netgi lenkia tas muilines, kurios kainuoja kelis šimtus eurų (t.y., tas, kurios savo išvaizda bei gabaritais primena veidrodinius fotoaparatus). Ir visa tai telpa į kišenę. Jei norite apsigreidinti savo fotoaparatą, pirkite Apple iPhone. Ir viskas. Ir tai bus kai kuriais atžvilgiais netgi geriau, nei turėti DSLR, nes tą daiktą galėsite nešiotis kišenėje.

Apie Android telefonus čia tiesiog nėra ko šnekėti. Ten ištisiniai fufeliai – reakcijos po sekundės, negebėjimas matyti tamsoje ir dar baisiau – ekstrapoliuoti megapikseliai vietoje tikrų (žinote tą, kur pikselių daug, bet padidinus, vaizdas kažkaip kaip iš nemažų dėmių sudarytas? Tai vat šitai ir yra netikri, o ekstrapoliuoti pikseliai). O kartais ir visi šitie absurdai krūvoje, o jei jau taip – tai tada būna išvis nepataisomai baisu.

Kiek iPhone duoda megapikselių? Nežinau ir nesiruošiu aiškintis, nes megapikseliai jau seniai seniai ničnieko prasmingo nesako netgi DSLR segmente. Duoda pakankamai. Ir viskas.

Kaip į telefoną persikelti telefonų numerius?

O štai čia jau apie tai, kas labiausiai krenta į akis – apie tai, kaip pereiti nuo vieno telefono prie kito. Ir kas užknisa. Visada užknisa. Baisiai užknisa.

Pirmiausiai, užknisa telefonų numerių perkėlimas. Jis visada užknisdavo. Visiški silpnapročiai degeneratai, užsiimantys visokių ten telekomunikacijų standartų kūrimu, o kartu ir visokie krachaboriški mobilių tinklų operatoriai taip ir nepagerino SIM kortelių nuo tų laikų, kai tos kortelės buvo įprastos kreditinės kortelės didumo. Į jas telpa kokie vos daugiau nei 200 telefonų ir kokie 7 ar tai panašiai simbolių, kurie panaudojami vardui/pavardei užrašyti. Ir rezultatas toks – kiekvienas kartas, kai keiti telefoną, užknisa. Ir mano telefonuose numerių yra daugiau, nei 200 ar 300. Ir ten pavardės surašytos su vardais. Ir pagal viską sprendžiant, Apple yra sušiktas šūdų gabalas, kuris nepažįsta daugiau kaip keliolikos simbolių kortelėje (nors tai darydavo dar priešistorinės senienos).

Ir rezultate mano telefone dabar yra kelios dešimtys numerių, kurie su pavadinimais – tie, kurie įvesti dar kokiais 1999 metais ir dar kokie 200 numerių, kurie be pavadinimų. Ir aš nežinau, kas ten per skaičiai surašyti, nes ten tiesiog neaišku kas. Ir visa tai – tie numeriai, kurie buvo kortelėje. Ir tuos visus numerius su visais pavadinimais matydavo visi telefonai, kuriuos tik naudodavau. Bet Apple kažkodėl nemato. Jūs jau supratote, ką aš noriu pasakyti. Jei nesupratote, tai paaiškinu: jie yra mėšlo kontora. Netgi Nokia, kuri šiuo atžvilgiu buvo klaiki ir baisi, buvo visgi geresnė. Ir aš jiems tada išpranašavau bankrotą. Ir jie subankrutavo.

Iki Apple bankroto dar praeis daug metų, nes jie per daug pinigų spėjo užsidirbti. Bet jie irgi niekur nedings. Anksčiau ar vėliau ateis ir jiems laikas. Nebent kažkas pas juos susipras ir nustos daryti tokius kliedesius. Bet greičiausiai nesusipras. Ir jie subankrutuos. Nes jie yra durniai.

Aš nežinau, kaip aš perkeldinėsiu kontaktus į telefoną. Anksčiau, kai telefonas eilinį kartą paskęsdavo ar dar kas nors su juo atsitikdavo, tai likdavo bent jau tai, kas buvo SIM kortelėje. O dabar nežinau. Kažką gal sugalvosiu. Nežinau, ką. Gal jūs man tiesiog paskambinkit, kad aš jūsų numerį įsivesčiau. Apple yra durniai.

Šiaip tai nesuvokiu, negi taip gali būti, kaip yra. Bet pagal viską sprendžiant, kaip tik būtent taip. Daugybės telefonų tas iPhone atrodo, išvis nesupranta – numerį rodo kažkokį (t.y., kontaktas yra), bet kas ten per kontaktas – visiškai neaišku. Taip, lyg tai būtų ne iPhone, o kažkokia 1991 modelio Nokia plyta. O gal ir kažkas dar blogesnio. Bet telefonų numeriai – tai dar ne viskas. Yra ir kitų fokusų.

Apie iPhone ir Android valdymo patogumus

Pradėkim nuo to, kad kai pradedi naudoti naują telefoną, tai susiduri su tuo, kuo visi tie išmanieji yra blogesni – ogi tuo, kad reikia kažkur registruotis, kažkur kažką setupinti, tvirtinti, žymėti ir taip toliau. Aš jums pasakysiu, kad Apple iPhone šiuo atžvelgiu yra nepralenkiamo užsistagnavimo ir biurokratijos monstras. Kol gavosi jį davesti iki to, kad bent jau kokį nors Facebook atsisiųsčiau – praėjo gal kokios 10 minučių ištisinio spaudymo, kažkokių neaiškių Apple akauntų registravimo, paskui jų tvirtinimo bei panašaus briedo.

Brangūs Apple, kadaise jūs panašių šūdų nedarydavote. O dabar jūs baisesni netgi už Microsoft, kurie savo kažkokius ID kaišioja naujame kompe tiek smarkiai, kad kyla klausimas, ar čia užsiimi kažkokiomis registracijomis dėl teisės naudotis kompiuteriu, ar visgi naują kompą nusipirkai. Brangūs Apple, jūs manęs neišgirsite, bet aš jums sakau dar kartą – kelelis jums tiesus į vieną vietą, paskui Nokia. Gaila tik, kad tam prireiks daug metų, nes pernelyg daug pinigų užsidirbote.

Tiesa, po visų tų registracijų Apple iPhone visgi pradžiugina – tolimesni dalykai vyksta lengviau. Štai pavyzdžiui, atsisiunti Facebook ir supranti, kad taigi jo – šita puspročių kontora, kuri iš savo pagrindinės programos pašalino galimybę susirašinėt ir viską perkėlė į kažkokį Facebook Messenger, nes kitaip susirašinėti tiesiog negalima. Ir tai reiškia, kad reiks dar vieną programėlę instaliuoti, dar kartą vėl suvesdinėti slaptažodžius ir taip toliau. Ogi ne – pasirodo, ant Apple vieną kartą suvedei ir įsiminė. Na, bent tiek geriau, negu ant Android.

Kas dar pradžiugina – tai vienas labai kardinalus skirtumas teisių nustatymuose: ant Android programa ima ir pareikalauja sau teisių kažkokių. Ir arba duodi viską, ko ta programėlė nori, arba jos netgi įdiegti negali. Nes nenumatytas toksai programėlių diegimas, kad nesuteiktum joms teisių kažkokių. O čia – nori ir suteiki. Nori ir atimi. Ir programėlė dirba nepriklausomai nuo teisių. Ir labai patogiai viskas. Android gaidys. Apple čia viską padarę yra taip, kaip reikia.

Ir išvis, aš nežinau, ar dar kas nors atsimena tokią sistemą, kaip OS/2 Warp, ale čia toks panašumas: ištrini ikonytę iš ekrano ir automatiškai programa pasišalina su viskuo. Išsiinstaliuoja. Taip, kaip ir reikia. O ne taip, kaip ant Android – kai negana to, kad kažkur landžiot ir išinstaliuoti reikia, tai dar ir šiukšlės lieka, kurias paskui paskirai tenka trinti. Apple šiuo atžvilgiu džiugina.

Žinote, kas išties nedžiugina? Ogi vienas visiškas absurdas: kažkodėl man nesigauna tiesiog vat taip bukai susimesti kažkiek mp3 failų ir juos tame telefone klausytis. Nesigauna. Kažkaip nesigauna ir viskas. Netgi parsisiuntus, jokia telefone esanti muzikos grojimo programa jų nemato ir nerodo. Vat šitai tai jau yra konkretus WTF. Tai yra gal netgi blogiau, negu tas negebėjimas nuskaityti telefonus iš SIM kortelės. Tai yra kažkas nesuvokiamo.

Išties Apple tam tikslui siūlo naudoti savo iTunes, bet tai yra kažkoks briedas. Čia panašiai, kaip instaliuotis kažkokį neaiškų softą kompe, jei nori pasijungti kažkokią priešistorinę Nokia gamybos plytą.

Muzika ir failai iPhone telefone

Štai čia yra esminė tema – užknisa, kad viskas tik per tuos iTunes. Pakankamai užknisa, kad aš tų iTunes net nesusidėčiau. Ir net nebandyčiau. Nes išties, KPŠ yra tai, kad reikia kažkokį softą kompe instaliuotis, norint prie telefono prisijungti?

Taigi, apie problemą: ant Android telefonų visos programos gauna bendrą failų sistemą. Kažkuriuose senesniuose Android variantuose berods programos galėdavo negauti priėjimo prie SD kortelės, bet dabar jau gauna ir prie to. Taigi, jei viena programa atsisiuntė failą, tai ir kitos programos mato tą failą.

Apple iPhone programos to negali. Kalbant UNIX terminais, visos jos sėdi kažkokiose jail tipo aplinkose ir mažų mažiausiai – tai chroot padarytas kiekvienai. Taigi, programėlė gali failus atsisiųsti, bet kitos programėlės nieko nematys. Išimtis – tiktai nuotraukos, kurios užmauntinamos gali būti visiems.

Tas pats gaunasi ir kai pajungi iPhone prie kompo – kompas yra irgi kaip programėlė, kuri temato nuotraukas. Ir daugiau nieko. Ir viskas. Taigi, jokių ten failų siuntimo nėra, jei nėra to iTunes.

Ką galima padaryti? Ogi nekreipti dėmesio į tą klaikų (realiai klaikų) muzikos grotuvą, kuris yra iPhone, o atsisiųsti kokį nors kitą, kuris padoresnis. O padoresni muzikos grotuvai leidžia prisijungti prie visokių ten Google Drive, Dropbox ar panašių dalykų. Tokios tinkamos programėlės pvz. gali būti GDrive (visai ne Google programa), kuri ir failus leidžia tvarkyti, ir muziką groti. Arba pvz., koks nors My Media Player, kuris moka prisijungti prie Google Drive ir atsisiųsti ką reikia. Viena tik bėda, kad parsisiunti failus su viena programėle, o kitos visvien jų nemato.

Žodžiu, jei trumpai kalbant, tai tiems, kas nori klausytis muzikos – reikia naudoti ne Apple programas. O muzika, beje, gerai klausosi – Apple kažką rimtai darė, garsas yra labai geresnis, nei iš kitų telefonų. Labai smarkiai skiriasi. Telefoniniuose pokalbiuose tai irgi labai jaučiasi.

Deja, iPhone neturi vietos jokiai SD kortelei. Tiesiog kažkodėl. Matyt jiems pritrūko kelių milimetrų. O jei tiksliau – tai matyt kad visai nepritrūko, o jie nutarė, kad nėra čia ko vartotojams apgreidinti savo gigabaitus kortelėmis – tegul dažniau perka naujus telefonus. Štai taip vat ir nėra vietos jokiai ten atminties kortelei. Vat ir viskas. Kita vertus, šiaip vietos telefone daugiau, negu kokiame Android, nežinau kiek ten turi būti, bet 64 gigabaitų kol kas pakanka. Bet – kadangi programos failais tarpusavyje dalintis negali, tai ta vieta eikvojasi kelis kartus greičiau.

Dar visokių esminių smulkmenų apie telefonų privalumus

Apple leidžia įsijungti pašvietimo lemputę (t.y., žibintuvėlį) tada, kai ekranas užrakintas. Tai labai patogu. Visada nervindavo Android, kur viskas kažkaip iškreiptai – kai kuriuose modeliuose būdavo netgi taip, kad reikia nueiti kažkur į vos ne kažkokius nustatymus ir ten kažką daryt. O Apple padarė taip, kaip reikia. Paprastai – mygtukas ir viskas.

Ko Apple nepadarė – tai lengvai prieinamų servisų įjungimo/išjungimo. Vat norint įjungti ar išjungti mobilius duomenis, GPS ar dar kažką, reikia smaukytis per kažkokius parametrus kažkokiuose nustatymuose. Mobilūs duomenys išvis atskira kalba – čia reikia žinoti, kad pvz., jei nori įsijungti Personal Hotspot, tai turi įsivesti kažkokį APN, kuris yra neaišku kas ir kam to reikia, o jei tavo tiekėjas yra Bitė, tai bus „banga“, ir dar ten kažkur kažką suvedinėti, perkraudinėti telefoną ir kažkaip smaukytis, kapstantis po kažkokius internetų manualus, nes kitaip išvis to Hotspot nėra ir viskas. Aš nežinau, ar čia Bitė, ar iPhone yra taip blogai. Bet tai blogai. Kaip supratau, tai kažkaip priklauso nuo mobilaus ryšio paslaugų tiekėjo. Ir kaip radau internetuose, tik Tele2 klientai neturi su tuo problemų. Kaip su Omnitel – nežinau. Bet aš turėjau vargti su tomis konfigūracijomis, nes aš vis dar Bitėje. Kol kas, labai kol kas.

Kai kam nors skambini, Apple neleidžia rinkti telefonų numerių pagal vardus. Na, žinot, ten kur skaičius 2 – tai raidės A, B ir C, o skaičius 3 – tai raidės D, E ir F. Android telefonuose viskas labai patogu – pradedi rinkti pagal vardą ar pavardę, tai suranda ir numerį. O Apple – absurdiškai tas raides yra užrašę, bet nieko pagal jas neranda, to iš principo nėra. Ir nieko taisyti jie nei nesiruošia. Man rodos, kad jie yra elementariai buki. Jie įsivaizduoja, kad žmonės šiais laikais vis dar surinkinėja numerius, kuriuos susiranda popierinėse užrašų knygelėse. Ai, nors bendrai taigi taip – hipsteriai kaip tik taip ir daro. O iPhone – tai hipsterių telefonas. Taip, tikrai.

Apple iPhone neturi fizinio „Atgal“ (Back) mygtuko, kuris būna pas Android telefonus. Pas Android telefonus būna dar ir „Meniu“ mygtukas, bet šitas tai nėra reikalingas. Bet vat „Atgal“ mygtukas yra kaip tik tas dalykas, kurio labiausiai prireikia, kai ekranas per ilgas ir jo viršutinėje dalyje esantį mygtuką per keblu pasiekti nykščiu (nes jie pridėjo prie telefono nereikalingą centimetrą). Ir čia nėra o „Atgal“ mygtuko. Tai yra beprasmiškai buka. Beprasmiškai buka. Tiesiog beprasmiškai buka. Nežinau, kaip tai paaiškinti. Beviltiškai beprasmiškai buka.

Apple nesuvokia tokių dalykų, kaip paspausti kažką ilgiau ir palaikyti – pas Android tada išlenda kokie nors papildomi dalykai, koks nors meniu. O čia – nėra. Taigi, kažkurie kasdieniai dalykai randami tik kažkaip iškreiptai, vaikštant į kažkokius nustatymus ir ten ieškant per milijoną nustatymų parametrų. Nori pridėti papildomą Wi-Fi tinklą – eini kažkur į šikną ir ten kažkur kažką darai. Užknisa.

Telefono greitis ir šiaip kažkokios priekabės

Apple iPhone yra greitas. Jis tiesiog greitas. Jis visada greitas. Tiesiog greitas visada. Ir viskas. Aš nežinau, kaip tai nusakyti kažkam, kas naudojasi kažkokiu Android – su šitais tiesiog ilgainiui susitaikai, kad daug programų paprasčiausiai priverčia laukti ir viskas. Ir lauki, lauki, lauki.

Kai naudoji Apple iPhone, kartais prireikia sekundę-dvi palaukti tik kai programos instaliuojasi ir atsidarinėja pirmą kartą. Ir tai tik su viena-kita programa. Čia kažkas neįtikėtino, kas paprasčiausiai nurašo visus Android. Tiesiog nurašo ir viskas. Telefonas reaguoja į viską absoliučiai be jokių uždelsimų, net kai jį pilną prikiši visokio šlamšto. Aš nežinau, kaip jums tai nusakyti.

Na, aš jums taip pasakysiu: Skype, ta programa, kuri kadaise buvo populiari ir kuri po to, kai ją nupirko ir ėmė tobulinti Microsoft, labai staigiai pavirto į neįmanomą gargarą, kurį visi nustojo naudoti tiesiog dėl gargariškumo, ant iPhone veikia greičiau, negu ant greičiausių kompų veikdavo prieš dešimtį metų, kai dar ją gamino estai. Paspaudi ant ikonytės – po dešimtadalio sekundės jau gali čatinti. Ant Android tas pats Skype pasileidinėja apie kokią pusę minutės ar netgi ilgiau. Jei telefonas naujas ir galingas.

Štai tiek skirtumų apie telefono greitį. Jis tiesiog visiškai kito lygio. Android vartotojai nesupras. Daugiau nieko čia nereikia aiškinti. Viskas.

Telefono jungtis – kažkokia Apple Lightning. Iš vienos pusės – tai visiškas durnumas, nes visur eina micro USB. Apple čia atrodo kaip vis dar bandantys išsikalinėti atsilupėliai, juoba kad ir ta Lightning jungtis per USB maitinama. Tokie nestandartiniai dalykai užknisa. Kita vertus, pati micro USB – tai viena iš labiausiai nevykusių jungčių, kokias galima sugalvoti – nepraktiškumu ji gali lygintis su adatinio tipo (pvz., COM ar LPT) jungtimis, kurios būdavo prieš trisdešimt metų. Ji klaikiai neatspari mechaniškai (ir telefonuose išlūžta, ir kištukai sulūžta) ir labai nepatogi, kai reikia įkišti (USB egzistuoja keturių dimensijų erdvėje). Apple Lightning jungtis – labai gerai paskaičiuota, patogi ir atspari. Tokia, kokia turėjo būti teisinga micro USB, jei ji būtų buvusi teisinga.

Ausinių kištukas – telefono apačioje. Atrodo, kad tai lyg ir nesąmonė, bet kaip tik tai yra patogu. Patogiau, nei kištukas viršuje. ypač, kai nešioji kišenėje. Labai svarbi smulkmena, kuri labai pasijunta, kaip pirmiausiai keistas, o paskui, labai greitai – mažas ir nepaprastai malonus patogumas.

Apple iPhone neturi vietos jokiai ten micro SD kortelei. Tai atrodo gal ir niekai, kai atminties yra 64 gigabaitai, bet visvien kažkiek užknisa, nes visokius dalykus, kai jų apimtys didelės, patogiau kartais kilnoti kortelėmis, o ne visokiomis nesąmonėmis. Ir jau ypač, kai prie kompo prijungtas telefonas nieko, išskyrus paveiksliukus, nerodo. Tą ketvirtadalį kubinio centimetro, kurio reikia kortelei, Apple galėjo išskirti, nes to reikia. Bet nepadarė to. Nors gal ir nelabai to prireiks. Bet kai prireikia – tai visgi nervina.

Tūpoji Siri

Galų gale, apie Siri. Ji jau seniai niekam ne naujiena, apie ją girdėję yra ir tie, kas rankose niekad neturėjo anei jokio iPhone išvis niekada, net sekundei. Tai toksai robotas, kuriam pasakai kažką, o jis ir daro. Šiaip tai gal visai ir nieko jinai – įsijungi, gali pasakyt ką nors. Bėda ta, kad ji absoliučiai nesupranta to, ko ji tiesiog nesupranta.

Tagi, aš jai bandžiau pasakyti, kad tegul man suranda kažką apie „Rokiškis“. Ji pradėjo ieškoti apie „Rockish kiss“. Paskui pasakiau vėl, kuo aiškiau – „Rokishkis“. Ji nusprendė, kad tai „rocket ships“. Tada „Rockish yes“. paskui „Raup 2“. Dar kažkurį kartą ji sugebėjo išgirsti „orchestras“. Ir dar kažką.

Bandymai surasti kažką pagal „Rabinovich“ ar „Rabinovičius“ baigdavosi kažkokiais „Robin Mortgage“. Frazės „Rokiškis Rabinovičius“ ji išvis nesuprasdavo – nutrūkdavo ant pirmo skiemens ir imdavo ieškoti „rock“, „run“ ar panašiai.

Galų gale ji man nusprendė, kad Rokishkis – tai „oral just guess“. Ir aš ją išjungiau. Nes ji mane užčiulpė.

Atnaujinimai ir iOS 10 vietoje iOS 9

Šitas skyrius – greičiau apie straipsnio atnaujinimus ir pastabas, kurios gavosi per kokį mėnesį laiko, ar kiek aš čia uždelsiau su šituo straipsniu. Bet aš čia dar pavarysiu visgi.

Gal ryškiausias dalykas – tai, kad Apple išleido iOS atnaujinimą. Išleido ir iPhone 7, ir naują operacinę sistemą, o tą sistemą pasiūlė ir kitiems. Taigi, aš ją susidiegiau. Sistemos anotacijoje buvo parašyta kažkas apie tai, kad čia didžiausias, kardinaliausias ir visoks koks labiausias atnaujinimas, koksai tik kada nors istorijoje buvo. Tai vat, aš tuo veltui patikėjau.

Pirmas dalykas – kažkur dingo amžinas ir tikrai patogus visų iPhone navarotas, vis dar buvęs iOS 9 sistemoje – „slide to unlock“. Tiesiog būdavo taip, kad paspaudi Home mygtuką, prabrauki pirštu ir atsidaro tas langas kodams suvesti. Iš esmės, kaip vienas judesys – pripranti prie to momentaliai, per keletą minučių, o paskui supranti, kad kitaip su telefonais tiesiog ir būti negali. Ir žinote, ką padarė Apple? Ogi jie pašalino tą „slide to unlock“. Ir dabar reikia du kartus spausti tą Home klavišką. Ir dar į greitą dvigubą paspaudimą jis nereaguoja. Tai šūdas. Neįsivaizduojate, kaip užknisa, nors jau praėjo nemažai laiko.

Dar vienas pagerinimas – naujoje sistemoje truputį sumažėjo gražumo (privarė kažkokių pilkų spalvų), įdėjo dalbajobišką, maždaug 2000 dezaino stiliaus vaizdo išplaukimų ir dar kodo įvedimo lange, kur atsidaro (ir kur neliko „slide to unlock“) dabar kiekvienas paspaustas mygtukas kone sekundę šviečia, kad visi kuo geriau pamatytų, kokią skaičių seką suspaudei.

Kas dar pasikeitė? Dar kažkokio bardako atsirado su nuotraukomis. Ir daugiau, atrodo, nieko. Čia toksai visas tas atnaujinimas. Ai, atsirado kažkokie widgetai, kurie neaišku, ar kokią naudą turi. Na, žodžiu, skirtumai čia mažesni, negu tarp Windows 95 ir Windows 98 (jei esate per maži, ir neatsimenate, tai tos dvi sistemos nesiskyrė iš esmės niekuo).

Taigi vat. O kas dar iš pastabų? Ogi kaip ir nieko. Dabar, kai paimu Android telefoną, suprantu, kad jis yra nepatogus. Juodai nepatogus. Netgi tas Back mygtukas nelabai jame reikalingas – daug ką juk galima daryti stumdant viską kairėn-dešinėn ekrane. Ir vaizdas Android telefonų ekranuose labai nekoks. Trūksta tų smulkių detalių ir spalvų, kurių pilna iPhone telefone. Android kažkaip atrodo kaip grubus, Kinijoje sukurtas daiktas – kažkas ten veikia, bet ir viskas. Ko trūksta iPhone – tai visgi galimybės greitai įjungti ir išjungti servisus, kas buvo Android telefone.

Reziumuojant

Vienas draugas, kuris vis rūko kubietiškus cigarus, kartą iš atliekamų kišenpinigių, skirtų kokiems nors elgetoms dalinti, nusipirko Windows Phone kažkokį. Gal ir Nokia, o gal ir Microsoft. Nes esą bus visvien kitoks, negu visi kiti. Tai iš jo tyčiojasi visi, ir sako apie jį – „taigi čia tas, kur Windows Phone“ turi. Ir taip jau tęsiasi krūvą metų. Bet jis nepasiduoda ir rūko kubietiškus cigarus, nes jam patinka.

Aš nežinau, gal būt Windows Phone turi tą vieną gerą savybę, kurios neturi nei iPhone, nei Android – neslepia WiFi slaptažodžių nuo juos įvedusio vartotojo. Jūs neįsivaizduojate, kaip tai užknisa. Tiksliau, manau, kad jūs įsivaizduojate, kaip tai užknisa. Bet aš tiesiog nežinau, ar Windows Phone turi tą dalyką. Gal ir neturi.

Todėl netgi ir nelyginu. Aš tiesiog galvoju, kaip turėtų atrodyti BSOD tame Windows telefone. Ir galvoju, kad visgi iPhone kol kas man atrodo geriau už Android. Netgi nepaisant nesąmonių, kurias daro Apple.

 

——————-

* Kaip ir įprasta, straipsnį parašiau ir padėjau į stalčių. Dabar vat papildžiau kiek naujaseniais įspūdžiais ir paleidžiu jums skaityti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

87 thoughts on “Apple vs. Android

  1. Tomas

    Ponas, jūs pats truputį 1999 gyvenat, jei telefonus dar SIM kortelėje laikote. Yra toks dalykas Google Contacts. Ten visą susivedi, visi duomenys cloude stovi, pakeiti telefoną -- prisijungi prie savo akaunto ir viskas yra. Vardai, numeriai (po kelis tam pačiam žmogui), adresai ir dar kas tik nori. Šitas veikia tiek android, tiek iphone.

    Reply
    1. Ramas

      Kontaktus (ir ne tik) geriausiai mėtyt per phonecopy.com: neseniai perpūčiau iš Huawei P9 duomenis į Nokia E52 (taip taip taip, būtent taip reikėjo). Migracijoms tarp sistemų ir senienų kolkas nepramuštas sprendimas.

      Reply
  2. Skirmantas Tumelis

    O man patinka Androidas tuo, kad viską beveik viską galima kustomizuoti. Galima nusirootinti, tada susidėti kitą os mod’ą. Galima firewallą susidėt, katras neleistų jokių nenorimų protokolų.

    O mano pjaustymo lenta man visai patogi (LG G3). Ir ausinių jackas apačioj. Labai nemažai patogumo pridėjo geras coveris.

    Reply
    1. Sigitas

      Taip pat turiu LGG3, prieš tai turėjau Obuolfoną, nenoriu to laikotarpio net prisiminti -- kaip sunki vaikystė buvo

      Reply
    2. Minimalus

      LG G3 audio jack gal ir patogioje vietoje, bet po pusmečio su virš naudojimo ima skleisti statinį triukšmą, dėl kurio klausytis ypač ramios muzikos ar žiūrėti youtube ir pan neįmanoma. Tą pačią ligą turi ir kiti LG modeliai kaip G4 ar G5. Telefoninis pokalbis irgi kristalinis. Bet priklauso labiau nuo ryšio kokybės bei kito pašnekovo turimo aparato…

      Reply
    3. Audrius

      Reikia suprast, kad Android iš prigimties yra gumno su daug visokių nesamonių, kad reikia su bugnais šokt aplink, kad taip nebutų. Ne carskoje eto delo. Tuo pačiu siulau naują mikrobangę nusipirkus pasikeist magnetroną ir lėkštės reduktorių, nes galima.

      Reply
  3. vks

    Na teisingumo dėlei reikėtų paminėti išbandytus android modelius. Samsungų flagmanai taip pat puikiai fotografuoja. Taip pat ir galaxy s7 sumažėjo megapikselių lyginant su s6
    Micro usb jau irgi vakar diena. Juos keičia usb type-c

    Reply
    1. vks

      Beje dėl security, tai nuo kažkurios android versijos galima kiekvieną permisioną valdyti kiekvienai aplikacijai atskirai.

      Reply
  4. Justinas

    Manau, šiame tekste reikėtų sakyti ne „Androidas“, o „Samsungas“ ar pan. Nes didelis skirtumas yra paturėt rankose kokį Galaxy ir Xiaomi. Pvz. Xiaomi ir appsus ištrina kaip aifonas (nutempi iš desktopo į šiukšlinę ir viskas) ir žibintuvėlį galima įjungti neatrakinant ekrano…

    O dėl telefono gabaritų, tai maniškis 5.7 įstrižainės ir problemų valdant jį viena ranka neturiu. O jei ir atsiranda koks nepatogumas, tai galima deskotpą susimažinti ir viskas viena ranka puikiai pasiekiama. Čia skonio reikalas tiesiog.

    Ir patarčiau visiems telefonus pederastkėse ar kur kitur nešiotis, o ne kišenėje prie pasidižiavimo… nes nu mažu ką…

    Reply
    1. Minimalus

      Motorola Moto X Force pakratai ir zibintuvelis isijungia net nearakinus ekrano… LG G3 su pradine OS (KitKat?) iš viso neturėjo zibibtuvelio. Tik po atnaujinimo į Marshmallow taskbar atsirado mygtukas.

      Reply
  5. abcd

    Perkelti kontaktus is apple i android ir atvirkstine tvarka labai paprasta. Eksportuoji kontaktu faila, kuris skaitomas ir apple, ir ne apple, ir isikeli i kita telefona. Bent vienas smartfounu aspektas standartizuotas, apie rasyma i sim korteles nereikia ne galvoti.

    Reply
  6. Rapolas

    Home button’o spaudinėjimas yra gaidys, ypač po update’o. Aš užsidėjau piršto antspaudo skaitytuvą (turbo greitas) ir nusiėmiau per Accessibilities Home button’o spaudinėjimą -- vėl grįžo kaifas.
    Aš įsigijau iPhone SE irgi prieš pusantro mėnesio. Vargubau ar grįšiu gyvenime prie Androido. Nebent baigsis SE salone ir nebebus panašaus dydžio telefono atsinaujinimui. Bet ir tada greičiausiai imsiu iPhone.
    Dar ameizing funkcija led light’o blykčiojimas, kai skambina ar notification ateina -- next level shit, kuris pagerina gyvenimą neprigirdintiems (man) ir mėgstantiems begarsį rėžimą.

    Reply
    1. Mindaugas

      Šita funkcija (lemputės blykčiojimas, kai kas nors telefone įvyksta) jau senų seniausiai daugybėje Android telefonų yra, ir dar skirtingų spalvų priklausomai nuo įvykio. Kai kuriuose telefonuose netgi savo paties mėgstamas spalvas gali nusistatyti. Taip kad, ši, cituojant jus, „ameizing funkcija“ nėra jau tokia išskirtinai amazing.

      Reply
      1. Audrius

        Nema tokios funkcijos stock androide, nebent gamintojai i ideda. Ir nereikia painioti su pranešimų LEDu, kuris irgi ne visuose rageliuose yra. Čia kalba vyksta apie kameros blykstę, ją galima naudot kaip skambučio ar pranešimo signalizatoriu.

        Reply
  7. Karvė

    Dėl kontaktų, tai ir iOS ir Android siūlau geriausią sprendimą -- syncinti su Gmail Contacts per CalDAV. Nieko keisto, kad iš SIM nelabai pažįsta -- kontaktai saugomi SIM kortelėje yra toks legacy, kad piktintis jų nepalaikymu yra tas pats, kas piktintis, kad Windows 98 programa neveikia ant Windows 10 -- nu tiesiog tas metodas jau nebepalaikomas.

    Jei tingisi syncinti su Google, tai iOS labai lengvai galima backinti į iCloud, bet verta skirti laiko ir pasijungti prie Google, po to galima suderinti ir su kitais įrenginiais (Android, Windows Phone) ir programomis/servisais.

    Na o su muzika jie tikrai knisa ir net naudodamasis iPhone nuo pat pirmojo aš su tuo negaliu susitaikyti. Ir tai knisa visus, užtai Spotify ir kitos internetinės muzikos tarnybos turi būti dėkingos Apple, nes jomis pradedi naudotis tiesiog neapsikentęs to Apple proceso. Apple Music viską tik pablogino, nes net ir persikėlus tą muziką per iTunes programa yra tokia paini, kad reikia specialaus tutorialo jai.

    Reply
    1. Minimalus

      Mano Android telefonas turi galimybę išsaugoti kontaktų atsargine kopiją telefono atmintyje, sd kortelėje arba Google paskyroje. BET prieš atliekant kopijos padarymą gaunamas pranešimas kad kopijuojant kai kurie simboliai kontaktuose bus prarasti. Tad kaip padaryti, kad visi kontaktai tinkamai susisyncintu tarp bet kurių įrenginių naudojant tą pačią Google ar pan paskyrą?

      Reply
  8. dd

    Dėl naudojimo viena ranka -- jei nepasiekiu ikonos / back mygelio (paprastai ekrano kairiam viršutiniam kampe) -- dusyk perbraukiu nykščiu iš viršaus į apačią home mygtuką ir ekrano viršus paslenka žemyn iki vidurio. Papildomas judesys, bet geriau, nei dviem rankom tapšnot.

    Reply
      1. gringo

        Svelniai double tap home mygtuka -- tik du kart greit paliesti, bet nespausti ir pasisilinks zemyn

        Reply
          1. Mikoji

            Sveiki,
            Ką tik pasinaudojau „Gringo“ patarimu ir man pasislinko ekranas žemyn.
            Bet! Kurį laiką painiojau ir bandžiau double tap Home apps’o mygtuką, tada ir man nieko nesigaudavo, po to susiprotėjau pabandytu senąjį taip pat vadinamą „home“ mygtuką, ir tikrai, jo nespaudžiant, tik vo vos dvigubai tapštelint, ekranas pasislinko žemyn.

            Reply
  9. entdx

    Biški iš dev perspektyvos, keli pataisymai.
    Apie Android:
    Iš androidų gamintojų kompaktiškus siūlo sony.
    Dėl permisionų imk viską arbą nieko irgi tuoj bus/jau yra praeitis(6.0). Gali pasiųsti nafik konkretų permissioną ir programa turės suktis be jo.
    Kamerų api leidžiantis daugiau navarotų pateko į android OS (5.0). Jei gamintojai nebūtų krienai būtų kamera kaip iphone.
    Android turi jailus irgi, viskas išsitrina iš jailų švariai išinstaliuojant. Appso šiukšlės lieka bendroje atmintyje. Čia kaina tos išsaugotos shared memory. Kitaip nei IOS užkišęs viską iš tikro ten ir yra tikras unix. (root naudodamas su ar sudo galėtų prieiti prie visko).
    Kontaktai labai gražiai per Gmail’ą suvaikšto. iOS irgi sinchronizuojas.
    Apie Iphone:
    Lago mažiau buvo būtent dėl to, kad iphone gudriai kišo OSx įrankius developinimui, kurie buvo tiesiog native kodas. Dėl to programos tiesiog natūraliai greitesnės, developerių kančios atžvilgiu (nors android irgi moka kankinti). Androidai tuo pat metu pušino Java, kai native kodas skausmas subinėje.
    Dabar labai įdomus shiftai: iOS pushina savo naują aplinką su propietary aukštesnio lygio programavimo kalba, o android pagaliau native kodo palaikymo pagerino ir naujausiam toolchaine iš esmės perrašė javą be tarpinio kodo generavimo. Lagas turėtų susilyginti.

    Aš tai svajoju apie tokį hipsterinį jolla phone’ą, iš tikro multitaskinantis greitas phone’as su greita os ir apsieinantis be krūvos mygtukų. Deja jie per maži, visus batchus išrenka labai greitai.

    Reply
  10. entdx

    Dėl windows phone’ų buvo smagi istorija. Microsoftas paleido tokį projektą astoria. Iš esmės linuksų integracija į OS. Rezultate android appsai sukosi ant windows phone’ų kaip savi. Išėjo net į public beta, telefonai nebeatrodė kaip mėsos skyrius sovietmečiu. Bet po savaitės kažkas matyt susizgribo managmente ir viską atšaukė. Beta useriai nustebo, kai po savaitės veikimo vėl nebeveikė viskas. Reikėjo kažkur kišti rezultatus, tai nukišo Microsoftas į Windows 10 Linuxus, su bash ir Ubuntu userspace’u, kaip servisą (galima susidiegti uždėjus vieną varnelę). Atėjo laikai, kai Windowsuose veikia Linuksai.

    Reply
  11. siaip tai

    galetum ir naujuosius Blackberry 10 telefonus isbandyti.

    va ten tai pasakt:
    superinis ir normalus multitaskingas, superinis stabilumas (QNX baby), appsai -- geriau nei pas windows (palaiko android), file manager’is ir t.t.

    superinis -- geriausias pasto klientas -- BB Hub.

    O dabar geriausias bajeris su iPhone:
    tu i email’a iterpk attachmenta (kita nei paveiksliukas). nu koki PDF? ar doc failiuka?

    Arba -- padaryk reply i emaila ir taipat -- iterpk attachment’a, kita nei paveiksliukas ;)))

    faktastika. 2016 metai.. ;)))

    Reply
    1. m

      Niekas nedraudžia susimest kitą pašto klientą. Standartinio jau senai nenaudojau tai nepamenu, bet pvz Airmail leidžia prisegt kokius nori failus iš dropboxo/gdrive/etc. Ir iš „iCloud drive“, kas yra +/- unifikuota failų sistema

      Reply
    2. Rokiškis Rabinovičius Post author

      QNX išties yra sunkiai pralenkiamas daiktas. Nebandžiau Blackberry, bet atsimenu tiesiog tą QNX, jis nerealus buvo. Kaip kustomizuojama OS, labai labai kito lygio, negu kad bet kokie Android, iOS, Windows ar dar kas nors. Čia toks paradoksas gaunasi, kad techniškai kardinaliai geresnė OS lieka kažkur užkampiuose.

      Reply
  12. Mndgs

    Atrakinek su TouchId kam ten ta koda vesti, ios10 dar settings->general->accesability->home button-> rest finger to open.
    Tai tik uzdedi pirsta ir atsirakina, net jokio laukimo didelio nera

    Reply
  13. reanimated

    Kai turi Android telefoną, tai numerių perkėlimas vyksta labai paprastai -- įjungi naują telefoną, pirmą kartą jungiant paprašo Google paskyros duomenų. Suvedi ir viskas. Ne tik, kad visi kontaktai į telefonų knygutę suplaukia, bet ir programos turėtos senam telefone automatiškai susinstaliuoja ir seniau išsaugoti Wifi slaptažodžiai.
    Dabar, kai perbėgot pas konkurentus, tai nėra taip akivaizdu, dėl akivaizdžių priežasčių, bet tą pačią Google paskyrą galima prijungti ir visi kontaktai irgi bus vietoj. Pas Google’ą debesyse ne tik tel. nr išsaugomi, bet ir to paties kontakto foto, email’ai, gimtadieniai ir pan. SIM kortelės numerių perkėlimui jau seniai nenaudojamos.

    Dėl iPhone greičio nesiginčysiu, tai yra faktas. Kai tas pats gamintojas gamina ir geležį ir programinę įrangą, bei gamina tik vienos rūšies telefoną, tai jis turi milžinišką optimizacijos pranašumą. Android’as ko gero niekada nebus taip gerai optimizuotas, ypač, kai tai reikia daryti ant šimtų skirtingų įrenginių (jack of all trades and master of none).

    Tačiau negalima lyginti šiaip eilinio Android’o su iPhone ir sakyti, kad iPhone yra visa galva geresnis. Taip, geresnis, nes jis už tą eilinį Android’ą yra brangesnis ko ne dvigubai. Kai imi tą pačią kainų kategoriją -- brangiausius telefonus, tai iPhone pranašumai ne be tokie ryškūs: geriausias ekranas prieš pasirodant iPhone 7 buvo pas Samsung Note 7. Kameros pas Samsung S liniją keli metai lenkia iPhone. Įprastai Apple pristato naują įrenginį, su atnaujinta kamera, kuri būna išties geriausia tuo metu, bet keliems mėnesiams prabėgus kiti gamintojai jau būna ne tik prisiviję, tačiau ir pralenkę: geresnės spalvos, didesnis detalumas, optinis stabilizavimas, aukštesnės rezoliucijos, geresnė kokybė fotkinant tamsoje ir pan.

    O nepamirškim ir to fakto ir kad bazinis iPhone modelis iki pat šių metų ėjo vos su 16GB vietos, kurios neužtenka ko ne niekam. Tad vien, kad naudotis normaliai, komfortabiliai telefonu, reikia imti 64GB variantą, kuris yra dar +100€ brangesnis.

    Reply
    1. Vilius Kraujutis

      Kokį tu Android’inį telefoną turėjai? OnePlus Two turiu, tai žibintuvėlį įsijungiu ant išjungto telefono pirštu nubrėžęs V raidę (žibinto simbolį), o kamerą įsijungia dukart paspaudus power mygtuką. Tikslumo dėlei galėtum straipsnio pradžioje parašyti, kokį Android modelį turėjai ir kad nežinai kaip kituose Android telefonuose yra.

      Ir tikriausiai nežinojai, kad Huawei P9 dar prieš iPhone 7 pristatė telefoną su dviguba kamera, kuri panašu yra geresnė už iPhone, nes net po fotografijos padarymo galima keisti fokuso tašką.

      Reply
  14. Marius

    Dėl to „slide to unlock“ susikonfiguruok tą „touch ID“ ir setinguose kur General->Accessibilty->Home Button įjungi „Rest Finger to Open“ Nuo tada pajusi, kad taas „Swipe to Unlock“ yra visai nepatogu 🙂 Užtekst tik vieną kart spūstelt tą Home button ir tu jau viduj.

    Reply
  15. Albertas Agejevas

    Apie Androido usability diskutuoti neprasminga, kol naudoji kažkokio Azijos gamintojo savo nuožiūra „patobulintą“ UI. Plikame, gamykliniame Androide Nexus įrenginiuose usability story yra visai kitas, nei Samsunguose, LG, Huawei, HTC ir t.t. Dar Motorola duoda nesumaitotą Androido UIX. Pvz, stock Androide neatrakinant ekrano galima įsijungti ir žibintuvėlį, ir fotiką.

    Dėl optimalaus dydžio, man patiko 3.7″, paskui patiko 4″, dabar patinka 5″. Nešioju kelnių kišenėj, kai reikia, sugebu viena ranka atrakinti. Jei gamintojai gamina dar didesnius, matyt, jų kažkam reikia. Manau, Rokiški, dėl virsmo į seną krieną tampi retrogradu ir nesupranti, telefonai tampa kitkuo, nei buvo net prieš 5 metus. Digital native’ai į juos žiūri kitaip, nei tie, kurie iš kasečių paleidinėjo žaidimus ant kaimyno Sinklerio, ir kurių pirmas mobilus telefonas neturėjo savos adresų atminties. Nors, kartais pavydėdavau iphonų šeimininkams jų 4s’ų kompaktiškumo, kita vertus ir 5″ ekraniukas yra tragiškai mažas toms megapixelinėms fotkėms ar HD video, ypač kai jis pasuktas neteisinga orientacija kokiam feisbuke.

    Prieš dešimtmetį aš visada su savim nešiojausi kuprinę su 12″ Thinkpadu (nes kas jei prireiks kompo kam nors), o dabar nebe, nes visus poreikius patenkina smartfonas kišenėje. Gal tik programuoti juo negaliu, ir šiaip vengiu rašyti tekstus ilgesnius, nei pora sakinių ar naudotis ssh.

    Reply
  16. Darius

    Net paleidau skaipą ant savo 3 metų naujumo Samsungo -- akurat, teko beveik sekundę laukti… :O Beje, esu labai maloniai nustebintas garso švarumo IP telefonijoje -- kalbantis per messengerį, skaipą, vaiberį ir kitus, garso švarumo net negaliu lyginti su paprastu telefoniniu pokalbiu. Panašu, kad tai ne nuo geležies ar gamintojo priklauso.

    Reply
  17. Mindaugas

    „O dabar – wow atradimas: pasirodo, kad visos ilgio problemos su iPhone SE išsisprendžia, kai paimi jį į kairę ranką – jis pasidaro daug patogesnis už bet kurį Android telefoną. Kas labai neįprasta. Bet kairėje rankoje laikydamas, kairiuoju nykščiu pasieki viską, ko tiktai reikia. Nežinau, ar įmanoma prie to priprasti.“

    Dauguma Android irgi patogu dirbti kaire ranka, ir pasiekti visą ekraną. Na nebent 6″ flagmanai, bet tai čia tiesiog dimensijų klausimas.

    Reply
  18. Mindaugas

    „Apple leidžia įsijungti pašvietimo lemputę (t.y., žibintuvėlį) tada, kai ekranas užrakintas. Tai labai patogu. “

    Priklauso gal nuo gamintojo/modelio, bet bent mano Samsung’e, kuriam >2 m., tas jau buvo išspręsta dar tada.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Spėju, kad kaip koks modelis. O gal dar ir dar kažkas. Skirtingi gamintojai gerokai skiriasi. Man tai būdavo užknisantis dalykas, kad reikia atrakinti ekraną ant kažkurio Samsung, o paskui tik įsijungti tą žibintuvėlį. Nors gal galima kažką prikonfigūruoti. Nežinau.

      Reply
  19. Marius

    Aš va, gal įmesiu savo trigrašį apie šią situaciją. Išmanumus pradėjau nešioti su Android ir gana ilgą laiką su jais tampiausi. Man, kaip kažkiek su IT susijusiam, tada atrodė visai gerai tos SD kortelės, galimybė kustimizuoti tą telefoną visaip kaip nori. Bet su laiku supratau, kad tas daiktas, kuris turėtų, kaip ir turėtų palengvinti gyvenimą, iš tikro tik ji apsunkindavo. Nes praleisdavau nemažai laiko tuos telefonus derindamas pirmyn-atgal. Užkniso tas taip, kad spjoviau į Android ir pasiėmiau Windows phone (Nokia Lumia) Iškart nukrito galvos skausmas su tais nuolatiniais derinimais, nes jis tiesiog veikė ir veikė greitai be jokių stabdžių. Bet čia iškilo kita problema, developeriai kažkaip spjovę į tą platformą. Siauras pasirinkimas appsų kuriuos dar ir retai kas atnaujina, kas faktiškai pakertą to įrenginio išmanumą. Nesinorėjo grįžt prie Android, tad po metų tąsymosi su Windows, pasiėmiau iphone. Ir nuo tada įsivyravo ramybė ir harmonija. Ten viskas veikia ir tiek, ir be jokių derinimų, tinkinimų ir Eldorado paieškų.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Geras. Tai sakot, kad Windows yra arčiau iPhone pagal patogumą, negu prie Android. Na, man tas Android irgi su savo konfigūravimais kažkaip nedžiugindavo, kaskart keičiant telefoną būdavo vargas.

      Reply
    2. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Man panašiai su tuo kustomaizinimu ir taip toliau buvo iš dar senesnių laikų -- jei prisimenate, kai buvo visokie Palm, Windows CE, dar toksai įdomus daiktas Sharp Zaurus (su Linux), dar ten kažkas. Kai kurie iš tų daiktų buvo labai tvarkoje, Palm Tungsten buvo labai smagus -- plonytis, mažas ir visai primenantis dabartinius telefonus, tik kad dar patogesnis kai kuriais atžvilgiais, ir, deja, be telefono. Tai vat anuomet ir supratau, kad išties ten ne tiek naudos, kiek smaukymosi su konfigūravimais. Tą patį Palm Tungsten naudojau daugiausiai kaip muzikos grotuvą.

      Reply
      1. Marius

        Va, būtent 🙂 Gerai pagalvojus namie lygintuvo irgi neskustomaizinu, įjungiu ir lyginu. Lygiai taip pat norisi, kad būtų ir su telefonu. Pamenu IR aš tuos Palm ir Windows CE. Turėjau įrenginių su jais, bet realiai apart cackinimosi su jais jokios realios naudos iš jų neturėjau 😀 žaisliukai pamandravojimui.
        Dar dėl iphone, prisiminiau viena awesome dalyką, ko neturi joks androidas iki šiol. Tai nuostabus backup’as tiek per iTunes tiek per iCloud. Pasidarai backup’ą ir kai prireikia keist aparatą ar dėl kitų priežasčių, ir įvyksta nuostabus atstatymas su visom mėsom, nustatymais ir turinių ir be jokių didelių pastangų.
        Dar vienas dalykas tai long term palaikymas. Su androidais turbūt tik Nexus įrenginiai kažką panašaus turi, bet irgi, kaip žinia Android telefonai ilgiau dviejų metų netveria tad jų ilgiau ir nepalaiko niekas 🙂 iphone tokio amžiaus vis dar turi vertę.

        Reply
        1. tom

          Android is gg drive viska sukelia i nauja telefa, uztenka prisijungt prie gmail: kontakrus, programas, net nuotraukas

          Reply
  20. Darau, Blė

    Mano labai kuklia ir labai nepopuliaria nuomone labai geras telefonas buvo Nokia N9 su MeeGo. Jis buvo tame gerame tarpe tarp Android ir Apple. Geriau už Android, nes MeeGo buvo praktiškai pilnavertis Linux ir nereikėdavo apsipisti ratais, kad libc susidėtum. Geriau už Apple, nes valdymo patogumas kai kuriais atžvilgiais buvo panašus, bet geresnis. Prisimenant dinozaurą OS/2 Warp (jėtaus, kaip malonu, kad dar kažkas be manęs tai prisimena) taip pat buvo išlaikytas tas teisingas ikonos-programos ryšys. Ir šiaip visaip kaip jis man labai patiko, bet tai buvo Noškijos gulbės giesmė, kuri vidury priešpaskutinės natos užspringo.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      OS/2 Warp išties buvo nuostabi OS. Taip ir nesuprantu iki šiol, kodėl ji kažkam galėjo nepatikti. Skraidė kaip vėjas, navarotų krūvos, stabili, objektinė (iš to ir visi tie ryšiai su ikonėlėmis), nu tiesiog kažkas puikaus, kaip tiems laikams. BTW, dėl to objektiškumo -- Apple jau nuo pirmų Macintosh tai turėjo. Gana įdomi tokia failų sistema buvo. Ir dėl to jiems vėliau (kuriant MacOS-X) pakankamai sunku buvo pereiti prie tūpų UNIX failų sistemų, kur nieko panašaus failų sistemos lygyje nėra.

      Reply
    2. entdx

      Nokia N9 autoriai dabar leidžia jolla: https://jolla.com/
      Aparatai su OS naudojanti tikrus linuksus, su QT interface’u, multitaskingu kas ją daro greitesnę už android.
      Ir kitaip nei android ar ios iš tikro interakcijos kažkas tokio wow: https://sailfishos.org/design/ux-framework/
      Kitaip nei Windowphonai, paleidinėja android appsus.
      Deja kaip ir su N9 greitai išperka ir deja jie per maži, kad ką pakeistų.

      Reply
      1. kūkalis (Tadas)

        Man pasisekė (prenumeravau naujienas) įsigyti Jolla C, kai tik buvo paskelbta. 2 mėnesius jau pilnai naudoju. Ką galiu pasakyti perėjęs nuo Nokijos 603. Teko priprasti prie dydžio, ir dabar vis dar abejoju, o gal visgi 4,5 colio ekrano telefonas man būtų optimalus, ypač jei su tam modeliui skirtuoju dėklu, glaudžiai apgaubiančiu ir nepadidinančiu telefono matmenų. Jollai C nusipirkau universalų dėklą, su spyruokliniais laikikliais, bet jis dar padidino naudojamao aparato matmenis.

        UI: 3 dienos pripratimo, ir kuo toliau tuo labiau patinka, Androidu epizodiškai pasinaudodavau, dažniau tai būdavo planšetės – nepatinka man jo UI, jau Windows 8 planšetė geriau.

        Gerai tai, kad sistema naujinama ir smulkių UI patobulinimų kurių norėtųsi yra tikimybės sulaukti.

        Veikimas. Buvo ryšio pametimo problemų, esant silpnam 4G signalui, telefonas išvis pamesdavo ryšį (nepersijungdavo į 2G ar 3G), bet tuo pat metu likdavo prisiregistravęs prie tinklo, tai kai man skambino – buvo praleistų skambučių, žmonės galvodavo kad aš neatsiliepiu, bet skambutis manęs visai nepasiekdavo, neliko jokių įrašų apie praleistus skambučius. Po OS atnaujinimo šita klaida ištaisyta.

        Kamera – prasta, prastesnė vaizdo kokybė net negu pirmosios Jollos, kurioje kamera irgi vidutiniška, bet man tai neaktualu.

        Bendrai telefonu patenkintas.

        Pačiam yra šansas nusipirkti Intex Aqua fish su Sailfish OS. Iš indiško ebėjaus, tik kiek skaičiau gali būti knisimosi su registracija mokėjimui į jį (skanuotą asmens dokumento kopiją reikia siųsti ar kažkas panašaus). Jei sėkmingai nusipirkta – galbūt gali reikti persidiegti antenos firmwara, nes Indijoje kiti dažniai, nors kai kurie 4G dažniai gali veikti iškart. https://together.jolla.com/question/145729/european-users-of-intex-aquafish-share-your-experience/

        Reply
  21. r

    Na o štai Windows Phone senų numerių sinchronizacijai gavau iškart sudiegtą programėlę. Pati tobuliausia telefono naudojimo pradžia kokią esu turėjęs.
    Pasiemi naują telefoną įjungi programėlę, pasiemi seną telefoną. Naujas pasiūlo senam pabendraut per BlueTooth. Suporuoji juos. Ir naujasis pasiema viską iš senojo. Telefonai, meilai, nuotraukos, video, muzika… Jokio streso del to ar numeriai kortelėje ar ne. Jokio streso dėl duomenų cloud’e. Migravau iš androido.

    Reply
  22. Mindaugas

    Dėl fotografavimo tai parašėt visišką absurdą. Samsung Galaxy S7 fotiko kokybė yra geresnė ne tik už senuosius iphone, bet ir už naują iphone 7. Po tokio nusišnekėjimo net nekilo noras toliau skaityti tas sapaliones.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Tai neskaitykit, jei nervinatės. Aš tai nepastebėjau jokio „kokybė daug geresnė“. Tai yra muilinių lygio fotikai -- jie yra telefonuose, su juokingo dydžio matricomis ir juokinga optika. Visai pakenčiamų nebrangių muilinių lygio fotikai. Aš suprantu, kad kai nesi čiupinėjęs rimto fotiko, tai super įspūdingas koks nors mikroskopinis skirtumas gali pasirodyti, bet jei jūs matote kokią nors smarkiai geresnę kokybę nuotraukų pas kokius nors Samsung telefonus, tai nu pasiprašykit iš ko nors kokio nors normalaus fotiko pabandymui ir po kelių mėnesių gal suprasit, kur yra kokybės skirtumai, apie kuriuos išvis verta kalbėti.

      Telefonų fotikai turi tik tris kriterijus: turi gautis visgi kažkokios nuotraukos (o ne kliedesys), turi fotkinti greitai (o ne tada, kai jau neliko ką fotkinti), turi fotkinti prie silpno apšvietimo (o ne tada, kai saulė šviečia). Man daug kas sako, kad Galaxy S7 jau tą daro. Tai labai gerai, jeigu tą daro. Reiškia, kad jau keli mėnesiai, kaip yra kažkoks Android telefonas, kuris irgi tai daro.

      Reply
  23. Nuolaida

    Apacioje ausines pas.lg jau nuo g2 gal… Tai jau seniai.

    Numeriams persikelti yra kruva appsu ir tada nesvarbu koks telefonas

    Lg mane papirko garso ir ijungimo mugtukais nugareleje. Deja g5 vel grizo, bet tai buvo nerealiai.patogu

    Dal lg turi super dalyka, kai double.click isjungtam ekrane ir jis isijungia. Kazkoks kosmosas kaip patogu

    Dar man kazkada seniai su iphone buvo, kai pakeiciau kompa ir perinstaliavau itunes. Tai paprase nuresetinti telefona, nes tipo.kitas itunes ir jis.negali susitvarkyti..

    Ir dar iphone budavo melodijoms netinka bet koks.muzikinis failas. Pasirode tai mp4 tik pervadintas ispletimas:))

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Jo, su LG aš irgi buvau pripratęs prie to double-tap, kuris įjungia, kai turėjau LG. Bet šiaip tai nelabai kažkas daugiau. O vat tas su iTunes dalykas tai yra WTF kažkoks, totalus WTF. Kažkokia šikna.

      Dabar per tai vis bandausi kažkokias programas, kas iš jų geriau tiktų, bet kažkaip niekas nelimpa. Šiaip tai WTF, kai per kompą pasijungęs, negali susimest į telefoną ko nori, o paskui su kokia nori programa daryti ką nori. Ir jei nori daryti kažką, tai normaliausias būdas -- mesti kažkur į Google Drive, o paskui iš to Google Drive siurbtis į telefoną. Nes per Google Drive galima, o vat tiesiai iš kompo į telefoną negalima. Much logic, so Apple.

      Reply
  24. Rapolas

    Beje, kalbant apie interneto konfigūracijas, tai man nieko nereikėjo papildomai daryt. Omnitel FTW

    Reply
  25. Dominykas

    Aš vienas tų žmonių, kuriems nepatinka visokius ten „root“, „jailbreak“ daryti, labiau mėgstu kai pasiimi daiktą, ir jis veikia kaip tikiuosi. Windows phone šiuo atžvilgiu labiausiai panašus į iphone, nors Rokiškiui paprieštarausiu, kad jo pasigendami „atgal“ ir kitokie mygtukai ar kelios skirtingos funkcijos ilgiems ar dažniems Home mygtuko paspaudimams tikrai nepalengvina naudojimo, nes reikia visas jas atsiminti. (apple tuo ir garsėjo kažkada -- vienas mygtukas su aiškia funkcija, bet dabar jau visokie 3d touch, vos ne morzės kodu iššaukiamos funkcijos kiekvienam mygtukui -- darosi nebeintuityvu)

    Androidų atsisakiau seniai, bet kad juos kur -- mano mama tokį turi, mano tetos, mano kolegės darbe ir dar daug kitų išmaniųjų moteriškių mano aplinkoje. Ir joms visoms kažkas neveikia, visoms kažkas genda, „pasidaro“, „atsidaro“, „nebeatsidaro“, kartais tie plastmasiniai telefoniukai taip susiknisa per neprašytą „software update“, kad naudotis jau nebeįmanoma, o naujo aparato moteriškės neperka, nes „vos prieš 2 metus šitą brangiai pirko“. Mano motina atsinaujimo kažkokią android versiją ir iki tol buvę ikoniukai „namukas, brūkšniukas ir rodyklė atgal“ akimirksniu patapo „kvadratukas, skrituliukas ir trikampėlis“, nesinori keiktis, bet net aš niekaip neįsikertu, kuris iš jų ką turi daryti…

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Iš esmės tą patį požiūrį ir išsakėt, kaip ir aš. Truputį toks vaizdas, kad kažkokie kompiuteriai darosi pagal sudėtingumą. Ir tai dar būtų galima suprasti, bet kad skirtingai nuo normalaus kompo, iš tavęs atima teises daryti normalius dalykus.

      Reply
  26. Rolandas

    Tai su failų ir muzikos perkelimu išsisprendė bėdos su iphone SE ar vis dar tai neprieinama?

    Reply
  27. Paulius Žuvyčius

    Kai prieš porą metų nusipirkau 5C kas nustebino tai greitis. Nors po Kažkokios Nokia 2 sim kortų bet kuris būtų stebinęs.
    Dar stebina tai kaf per porą metų tik kokius tris kartus buvo užsilaginęs. Beje back mygtukas yra bet tik tuo atveju jei eini iš programos į programą paspaudžiant dukart home mygtuką. Kas nepatiko tai atminties trūkumas. Kodėl aš pirkau 8 gb iki šiol nekertu. Koks 500 mb laisvos ir čia kai neturi muzikos jokios telefone.

    Reply
    1. Audrius

      Grįžimas atgal iOS padarytas daug gražiau negu šiukšlių urnoj, tiesiog yra veiksmai „swype right“ ir „swype left“, gaunasi kaip pirmyn atgal mygtukai.

      Reply
  28. kaka2

    Noreciau suzinoti su kokiais tiksliai android tlf yra lyginamas sitas pervertintas imeshlas. Speju galaxy S3 ar kazkas panasaus gaminto pries 10 metu. Ar autorius bandes android 6.0? ar bandes telefonus su geresnem kamerom pvz. huawei p9?
    Kaip supporteris ir technikas galiu parasyti dvigubai didesni straipsni apie iphonu bedas/klaidas/problemas/pleshikavima tik neturiu nei laiko, nei noro bergdziom diskusijom, nes, pirkdamas iphona zmogus uzsideda kryzeli ant kaktos „techninis neismanelis ir reklamos auka“

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Su visokiais. Spėjau prisibandyti tų androidų. Jų išsibarstymas pagal savybes tikrai labai didelis, bet praktikoje aš žiūriu paprastai: vienas neturi vienų dalykų, kitas kitų dalykų, trečias trečių dalykų -- reiškia, vidutiniškai yra krūva dalykų, kurių tipiški Android neturi. Kaip pvz., tipiškas Android telefonas kokią pusę minutės paleidinėja Skype. Na, gal kiek trumpiau. Nu ir kas tada iš to, kad kažkoks netipiškas paleidžia Skype per pvz., 3 sekundes? Tai yra žudantis uždelsimas visvien -- su tokiu stabdymu tas Skype tampa naudojimui netinkamu ir viskas. Arba koks skirtumas, kad yra kažkoks vienas Android telefonas, kuris jau keli mėnesiai kaip gaminamas ir kuris turi fotiką kuris kaip pas iPhone, jei tipiški Android visvien yra liūdesėliai?

      Iš kitos pusės, koks skirtumas, kad kokiu nors iškrypėlišku būdu galima išsieksportuoti savo kontaktus į kažkokį naujai sukurtą Google akauntą, tada susimesti juos į iPhone, tada visame tame iPhone perkonfigūruoti viską su kitais Google akauntais ir taip toliau, o tada dar kažką ten padaryti, o taip kažkokiu būdu kažkokie kontaktai ir išsisaugos? Tai yra iškrypėliškai nenormalu, kai telefonas, atsiprašant, negeba nuskaityti SIM kortelės normaliai, nes palaiko kažkokį SIM kortelės duomenų standartą, kuris buvo prieš 20 metų ir nuo to laiko nesugebėjo atsinaujint. Jokiam vartotojui dėl tokių absurdiškai elementarių reikalų neturėtų kilti problemų.

      Vat taip paprastai ir lyginam. Paprastai. Be jokių ten technariškų nesąmonių. Nes niekam neįdomu, kad ten pas kažkurį yra vienoks procesorius, o pas kažkurį kitoks procesorius ir dar ten kažkas (man yra giliai nesvarbu, koks ten procesorius ar dar kas nors). Nesvarbu, kiek yra megapikselių. Nesvarbu, kiek ten dar ko nors. Nes svarbu yra tai, kas užknisa, o kas neužknisa. Kas paprasta ir patogu, o kas atvirkščiai.

      Visai paprastai kalbant -- kai perki šveicarišką laikrodį, visiškai neįdomu, kad koks nors Seiko ar Citizen gamina kažką tokio pat, bet už 10 kartų pigiau. Perki šveicarišką laikrodį. Ir viskas. Ir kai nusiperki šveicarišką laikrodį, tai jau tikrai nepasigailėsi to gamintoju, kuris už tą kainą pabandys ne safyrinį stiklą į tą laikrodį įdėt. Bet visiškai nesvarbu, kad koks nors japoniškas laikrodis irgi turi safyrinį stiklą. Ar pagaunat logiką?

      Štai taip vat paprastai tiesiog pažiūrėkit, iš pirkėjo pusės.

      Reply
      1. kaka2

        galiu atsakyti i kiekviena pastaba
        1. jei androidas letai veikia issivalykit atminties kaupykli ir ismeskit nereikalingas programas. jei aplle letai veikia vienintelis budas pilnas resetas…
        2.iphono kamera tikrai gera, bet ne stebuklas.
        3. kiekvienas gamintojas siulo orginalu softa duomenu perkelimui skirtumas tik tas , kad su samsungo, sony ar kokiu kitu softu paimsit duomenis is bet kokio tlf iskaitant ir iphona o su itunes neisikelsit nieko..
        4. sim korteles palaikomos pagal dydi o ne pagal senuma:)

        bet tada eilinis vartotojas vel kryzkelej, nes jusu lyginimas labai subjektyvus. skaitytojai suprato jums nepatinka dideli letai veikiantys telefonai su aidroid
        operacine sistema tai rinkites mazesni, greita. bus kokie 20 android modeliu arba 1 iphonas. spalva: kokie 15 pries 5 jei skaiciuosim 5c. nepatinka pavadinimas? pasirinkit is 50 pries 1. kokie cia dar maziau techniniai parametrai? svoris… nezinau yra dar vienas kriterijus -- kaina. Normalus pirkejas pries pirkdamas pagalvoja ko jam reikia, jei nepagalvoja paklausia specialisto.
        (specialistas negali buti parduotuves konsultantas)
        jei kazkoks irenginys daro viska taip pat greitai ir gerai ir kainuoja 2 kart maziau?
        sakot ne lygis ir ne prestizas neshiot ne shveicarishka laikrodi?
        nusiperka zmogus nauja macbooka uz 3000eu ateina pas mane po savaites ir sako klausyk nusipirkau pati brangiausia kompa ir puse zaidimu neveikia o tie kurie veikia max 20fps… tai kur tu zmogau pries tai buvai? kam tu ta kompa pirkai jei tau reikejo pc geiminimui…
        tas pats ir su iphonais. ir didziausia beda ne technika, o patys vartotojai, kurie pradzioj nezino ko nori, po to, nezino kaip veikia, dar veliau ar is gedos ar is kvailo uzsispyrimo lieka kankintis ir keiktis su savo vargeliu…

        pabandziau parasyt be techniniu niuancu. as ne uz aindroid ar pries apple as uz pasirinkimo laisve:)

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          SIM kortelių dydžiai tėra apkarpymas. SIM standartų yra keletas, kurie buvo keičiami keletą kartų, įvedant ir didesnį talpinamų numerių skaičių, ir naujesnių tinklų palaikymą, ir panašiai. Kai kurie išplėtimai buvo daromi neformaliai -- kaip pvz., Nokia palaikė ilgesnius vardus abonentams, kažkuris iš standartų kadaise berods leido dar ir kažkokį kiekį SMS žinučių laikyti toje kortelėje ir panašiai. Ryškiausi skirtumai -- tiesiog numerių skaičius ir vardų ilgiai. Taigi, man toksai įspūdis susidaro, kad Apple gal palaiko kokį 128 (kas buvo paplitę tuo metu, kai iPhone atsirado), bet Lietuvoje visur senų seniausiai eina 256. Ir pagal tai, su kuo susidūriau -- atrodo, kad Apple kažkaip geru dešimtmečiu atsiliko nuo pasaulio. Čia vat techniniai niuansai.

          Reply
  29. Sandman^KFMF

    Toks jausmas, kad autorius rašo ir lygina vidutinės klasės, Samsung, bloatware prikimšta telefoną su kokiu nors iPhone6s kurį gavo nesenai. 🙂 Kaip pvz. ant OnePlus3 Skype atsidarinėja momentaliai (kaip straipsnyje paminėta -- per sekundės dalį). Ir kalbu žinoma apie Skype pasileidimą po to kai telefonas tik ką perkrautas, o ne kai Skype buvo paleista ir atsidaro tiesiog iš atminties (nors šiam telefonui tai irgi ne problema su 6GB RAM :D).
    Yra pas mane pažystamas kuris labai džiaugiasi savo nesenai pirktu macbook air, koks jis greitas, koks geras. Tai ne tie, sako paprasti notebukai su win kurie lėtai veikia ir stabdo. Bet gi nepulsi žmogui akių draskyti, kad jis kalba apie 5 metų senumo acer NETBOOK’ą už turbūt kokius 150-200 eurų ir šiuolaikinį macbook’ą už 1000. 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Kol nepamatysiu Skype, pasileidžiančios ant Android greičiau kaip per 3 sekundes, tol nepatikėsiu. Jau dėl šito -- tai konkrečiai. O jau apie tai, kaip per sekundės dalį -- tai jau juo labiau.

      Reply
      1. Sandman^KFMF

        Dėl jūsų, šviesybe, nufilmuosiu ir įkelsiu video vakare, kad tai realybė. 🙂

        Reply
  30. Sandman^KFMF

    Pridedu video daryta pačiame telefone.
    Komentare parašyta, bet papildau dar ir čia:
    1. Pradžioje parodau kad telefonas tik pasikrovęs;
    2. Pirmas Skype paleidimas tik įjungus telefoną (slaptažodis suvestas, kad iškarto pasijungtu);
    3. Antras Skype paleidimas po to, kai jis tiesiog išmetamas iš programų sąrašo;
    4; Trečias ir ketvirtas -- tai tiesiog persijungimas iš darbastalio į skype programą (kas savaime suprantama suteikia didžiausią greitį, nes programa nėra uždaroma);
    https://www.youtube.com/watch?v=z62z9_aYu1c

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Geras, išties greičiu sulyginama su iPhone. Uždelsimas yra, bet aš dar nebuvau matęs, kad šitaip. Nenoriu tikėt, toks jausmas, kad tamsta čia kažką sumontavot ir sufalsifikavot, kad aš patikėčiau 😀

      O jei rimčiau, tai aš taip suprantu, kad kai kurie labai specifiniai Android dirba kardinaliai greičiau už tuos tipo naujumo ir gerumo lyderius?

      Reply
      1. Sandman^KFMF

        Uždelsimas yra, bet jis labai niekinis. Bet natūralu, kad programėlė turi dar pasikrauti. Net ir ant Win, ar ten kokio Linux Skype startuoja žymiai lėčiau. Spėju ir tam pačiam Mac. O čia tik paspaudi ir iššoksta. O be to, juk po to programos jei nekilinsi tai ji ir suksis atmintyje ir kai paleidinėsi tai ji kaip paskutinius du kartus per video tik maksimaizinsis ir minimaizinsis. O kaip jau minėjau, Oneplus turi darbinės atminties 6 GB. Tai leidžia telefone pasileisti aibę programų ir jų ne uždarinėti.
        O dėl Android experience tai geriausia imti Google serijos telefonus. Jie perteikti gali greitį to, kaip veikia gryna Android OS. Nes dauguma gamintojų apvelka Androidą savo papildomais lašiniais dėl kol telefono našumas labai nukenčia (prikimšta bloatware). Tiesa paskutiniais metais matau tendenciją, kad gamintojai apmažino šlamšto kišimą į telefonus. Kompuose tai jau kiek seniau prasidėjo.

        Reply
      2. Ramas

        Taip. Pvz, naujas P9 Lite UI intuityvumo ir funkcionalumo prasme (užmestas ant zefyro dar Huawei kurtas EMUI -- jų patobulintas UI. Tai kol kas net Swifty Key, be kurio su bet kuriuo Androidu rašymas primena tuštinimąsi kitą dieną po stiklinės kapsicino suvartojimo) man kažkoks nušvitimas, kad nereikia vėl prisismeigt per kraujus atsirinktų/susipirktų appsų.

        Reply
  31. Ėgi

    Ėgi, rašote apie bėdas numigruoti kontaktus. O nebandėte oficialios Apple programėlės ant Android telefono Google Play parduotuvėje, vadinasi Move to iOS?

    Reply
      1. Ramas

        Phonecopy.com (yra ir gogle play ir ios) ir migruosit iš kur į kur norit. Įskaitant ir Symbianines Nokijas.

        Reply
  32. Vit

    Turbut ta straipsni rase kazkox senukas kuris pirma kart pasieme telefa i rankas :))))))) mesk i siuksline ta iphona 🙂 androidas jau senei lenkia iosa.

    Reply
  33. Arturas

    Sakyčiau, kad think same as others and not better.

    Steve Jobs mirė pireš dešimtmetį o Apple vis dar nesukūrė revoliucingo next producto.

    Reply
  34. Jo

    Kažkaip reiktų nesutikti dėl kameros, nes nemažai (na ok, bent jau keli) hi-end Androidai bent jau nenusileidžia iPhone kamerai kokybės prasme. O galymybėmis (kad ir galimybė naudoti RAW) smarkiai lenkia iPhone.

    Reply
  35. Valdas

    Sveiki,

    Dėl SIM kontaktų importo. O bandėt Settings -> Contacts -> Import SIM Contacts?

    V.

    Reply
  36. tom

    Atrodo autorius ryrejo kazkoki pigu androida, koki mano vaikai naudoja. Taip, ten stabdo, luzta. As pats asmeniskai naudoju sony z1, z3 modelius. Bedu, kurias aprase autorius per daug metu neturejau. Niekas neluzta, veikia labai greitai, baterija laiko ilgai, programu pasiribkimas nerobotas ir svarbiausia nemokamai, fotografuoja geriau nei iphone (testavom su kolega vs iphone6). Taip kad autoriui reikwjo nurodyri -- lyginu huawei uz 99eur su iphone uz 599 eur.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *