Mobilieji telefonai ir Nokia

Nokia Fail

Šitie kiniečiai, kurie gamina Nokia falsifikatus, padaro padirbtus telefonus, kurie turi daugiau navarotų, nei tikros Nokia mobylkės, o kainuoja kelis kartus pigiau.

Aš aišku esu absoliutus anachronistinis idiotas, nes nerašau SMS žinučių telefonais, nenaudoju interneto ir perku tuos dumbfonus, kurie atrodo kaip kažkoks atsilikimas (nes daro būtent tai, ką reikia, o ne visokias nesąmones, kurių nereikia niekam, išskyrus fanatiškus madingų navarotų puspročius). Paskui nusipirktus telefonus nešioju kišenėje su raktais, kur jie per kelis mėnesius nusitrina taip, kad ima atrodyti, lyg iš šiukšlyno ištraukti.

Naudoju dumbfonus labai sąmoningai – su visokiais kišeniniais kompiuteriukais atsižaidžiau dar prieš kokius 7-8 metus (turėjau jų berods 4 ar 5 skirtingus, įskaitant ir legendinį Sharp Zaurus), o telefonuose nereikalingų navarotų kategoriškai nenoriu nuo to laiko, kai man parodė, kaip lengvai ir neišvengiamai galima daryti ajajaj, kokius fokusus su visokiais Sony Ericsson, tokio telefono savininkui apie tai nieko net neįtariant.

Priešpaskutinį savo telefoną paskandinau prieš porą dienų upėje. Ten pat, kur paskandinau ir naują fotoaparatą. Fotoaparatas, reikia pasakyti, buvo šūdinas, nes beskęsdamas sugebėjo kažkaip perdegint kortelę, kas leidžia spėti, jog nemenkai pasistengė jį gaminęs Samsung padaryti tai, kas beveik neįmanoma – kad bendrai užtrumpinus visas schemas, būtų paduotas impulsas kortelėn iš ksenono maitinimo per kažkokius nuo vandens nuizoliuotus laidininkus. Čia dėmesio vertas funkcionalumas, abejoju ar dar kas nors iš fotikų gamintojų tokius zapadlo sugeba sukurt.

Bet aš čia ne apie fotikus. Nokia, kurią turėjau, sušlapo, tačiau kortelės nesudegino. Dar daugiau – pradžiūvusi netgi ėmė kažkaip iš bėdos veikt (tiesa, prastai). O kadangi pusė kontaktų buvo telefono atmintyje, tai nutariau išsisaugot juos. Kabelį telefono prijungimui buvau nusipirkęs dar prieš kokį mėnesį, bet tada paaiškėjo, kad kabeliui reikia draiverių, o tame kompe, kur bandžiau darytis bakupus, tiesiog nebuvo CD-ROM (nes Toshiba Portege yra toks plonas, kad jame nėra vietos visokiems patefonams), todėl tų atsarginių kopijų ir nepasidariau. Čia dabar primeskit – visai dar ponaujis Nokia telefonas gali prisijungti prie kompiuterio tiktai jei suinstaliuoji draiverius kabeliui.

Nokia tapkė

Kadaise Nokia buvo tiesiog kažkokia padangų ir žemės ūkio padargų kompanija. Aš manau, kad čia pavaizduota ne padirbta Nokia tapkė, o tikras produktas, savo esme nesiskiriantis nuo Nokia telefonų.

Kažkada anekdotas sklandė, kad Windows sistemai draiverių net ir laidams reiks. Tai vat, anekdotas jau tapo realybe – Nokia dėka. Todėl net neabejoju, kad Nokia labai lengvai ras bendrą kalbą su Microsoft. Kažkada taip bendrą kalbą rado Siemens, kurių mobilių telefonų padalinys seniai subankrutavo, buvo parduotas, o paskui berods dar kartą subankrutavo. Aš turėjau Siemens mobiliaką – jie visi viduriuose buvo praktiškai vienodi, nors kainos pas skirtingus modelius skirdavosi gerus penketą kartų. Maniškis Siemens, kaip ir visokie kiti Siemens, kibdavo. Ir kuo toliau, tuo dažniau – po kokio pusmečio naudojimo nustodavo reaguoti į mygtukus kokį kartą per dieną. O vienas iš jo navarotų buvo tas, kad jei nerasdavo ryšio (o nerasdavo kartais nei iš šio, nei iš to), tai išvis neįsijungdavo arba įsijunginėdavo kokias 5-10 minučių. O tai  buvo aktualu, nes per pakibimą jį reikdavo perkrauti, išlupant batarkę. Tiesa, tas Siemens telefonas visgi turėjo gerą pliusą, kurio neturi nei viena mano turėta Nokia – jei jį mesdavai į orą, ir į bekrentantį spirdavai, taip kad jis nulėktų belenkur, tai jo dangtelio abi pusės įspūdingai nuskriedavo į šonus, sudarydamos įspūdį, kad nuo spyrio telefonas išsilakstė į šipulius. Vidinis Siemens korpusas buvo pakankamai tvirtas, kad jam tie spardymai būtų nei motais – tiesiog uždedi dangtelius ir viskas.

Nokia, Microsoft ir BSOD

BSOD - Blue Screen Of Death. Naujas Nokia navarotas jums.

Bet aš čia nukrypau nuo temos. Tais kabelių instaliavimais Nokios pajunginėjimas prie kompo nesibaigė: telefonas, kad ir prijungtas per kažkokius draiveringus kabelius, nesijungė ir viskas. Tiktai tiek, kad kompas nuo to Nokia softo ėmė kibti kas kelioliką minučių – vos bebandant ką nors daryti. O tas praktiškai nieko nedarantis Nokia PC Suite softas, beje, instaliavus, užima ketvirtį gigabaito. Kokia prasmė – neaišku. Nes tas fufelis netgi nemoka kaip nors išsaugoti telefono kontaktų duomenų bazės (nebent į kokį CSV, kurį paskui tekstiniam redaktoriui redaguot reikia). Ir netgi (ką atsimenu iš anksčiau), jis nemoka skaityti kontaktų, esančių SIM kortelėje. Trumpai tariant, kliedesys. Tai dar primeskit – pasirodo, tas šūdas sugeba susisinchronizuot su visokiais gliukautais tiktai tada, kai telefono datos atitinka kompo datas, o ne tai mirusi, ne tai išvis niekada nebuvusi telefono vidinė baterija jokių ten datų nesaugo. Šūdas.

Ai, vėl čia nukrypau. Tai vat, paaiškėjo, kad norint prijungti tą daiktą kabeliu, reikia lįsti į kažkokius aparatūros nustatymus, ieškoti ten kažkokių COM portų (nes visai dar ponaujė Nokia gyvena praeitame tūkstantmetyje ir turi COM interfeisą, lyg būtų pagaminta kokiais 1975 metais, kai toks interfeisas buvo kompiuterinės mados klyksmas) ir keisti savaime nusistatantį COM3 į COM5, ko pasekoje kompas pakimba mirtinai, o dar po dviejų perkrovimų galų gale ima veikti (laiks nuo laiko vėl pakibdamas dėl to paties telefono bendravimo su kompu). Taip atsiranda galimybė išsaugoti kontaktus į kažkokį, atsiprašant, CSV failą. Arba nusinchronizuoti į kokį nors outgliuką. Tiesa, savo puslapyje Nokia naglai skelbėsi apie kažkokias sinchronizacijas su Mozilla Thunderbird, bet jokių požymių, kad ką nors tokio tasai jų softas turėtų, nėra nei pėdsako.

Nokia 5110 telefonas

Šitas daiktas - tai geriausia, ką Nokia kada nors buvo sukūrusi. Labai panaši Nokia 6110 buvo brangesnė ir truputį pakimšta nereikalingų navarotų, kurie jau trukdydavo. Nuo to laiko, kai Nokia padarė 5110 modelį, jų telefonai tiktai blogėjo.

Šiaip tai čia ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kai man tenka kontaktus visaip persisiurbinėti iš telefono į telefoną. Bet kadaise tai nekeldavo jokių bėdų. Kažkada Nokia telefonai buvo tiesiog idealūs: tegul ir brangesni už kitus, tačiau neįtikėtinai paprasti, patikimi, ilgai laikantys, tiesiog nuostabūs. Mano mylimiausias visų laikų telefonas buvo Nokia 5110 – jis buvo idealus, jį galima buvo prispausti ausimi prie peties (pabandykit padaryti tai su mažesniais rageliais), jis tilpo į kišenę, jis turėjo žadintuvą, kuris veikdavo, netgi telefoną išjungus, jame nebuvo jokių niekam nereikalingų fufelių, kuriuose neįmanoma susigaudyti. Praktiškai viską, ką nori, galima buvo daryti vieno vidurinio mygtuko paspaudimu. Visi vėlesni telefonai buvo vis labiau komplikuoti, prikišti vis daugiau nereikalingų (bet nuolat irituojančių) šūdų ir vis mažiau darantys tai, ką reikia. Klaikiausiai ėmė darytis, kai nauji telefonai ėmė kontaktus saugoti į savo atmintį, o ne į SIM kortelę – tada prasidėjo bajeriukai, kai nusipirkęs naują telefoną, negali kontaktų persikelt kaip nors kitaip, kaip tik užsiknisdamas.

Aš kažkada buvau atradęs labai gerą sprendimą panašiems atvejams – tai buvo Palm. Palm kompiuteriukai (kažkas labai panašaus į dabartinius smartfonus, o beje, pirmi smartfonai buvo Treo – tie patys Palm, tik su telefonu). Tie Palm kišeniniai kompiuteriai išties buvo niekam nereikalingas žaislas, nors, tiesa, gražus, ypač kai koks modelis su kažkokiu titaniniu korpusu, vos kelių milimetrų storio. Tai vat, juose buvo kažkoks softas, kuris per infraredą paimdavo Nokia kontaktus ir juos leisdavo išsaugoti, pasiredaguoti, perkelti į kitą telefoną ir t.t.. Tai buvo idealu, nes kompams tokio softo kažkodėl nebuvo. Palm dėka aš tąsyk be jokių bėdų persikėliau visus kontaktus iš vieno telefono į kitą. Bet paskui aš tą Palm kažkur sulaužiau ir jo neturiu. O ir nežinia, ar su dabartinėmis noškėmis jis jungtųsi.

Hands Free mobilus telefonas

Susikišti telefoną į papinyką ir tą papinyką ant galvos užsimauti su visu telefonu - tai geresnis sprendimas, nei tas, kurį padariau aš, vėl nusipirkęs Nokia fufelį

Visokie mobilių telefonų gamintojai gavo daug pamokų, kai kurie iš jų nesugebėjo suprasti, ką reikia gaminti (kaip aukščiau minėtas Siemens mobiliųjų padalinys), todėl apsibankrotino, kiti gamino nelabai aišku, ką ir todėl irgi apsibankrotino. Nokia ilgai suprato, kas yra mobilus telefonas, kokia yra jo pati esmė, todėl atsilaikė ilgai ir užėmė pirmaujančias pozicijas. Bet paskui pasijuto labai dideliais viso ko įtakotojais, todėl dėjo ant vartotojų ir pradėjo visokius debiliškus žaidimus, kai praktiškai vienodi telefonai savo kainomis skiriasi kelis kartus, nes tipo vieni modeliai prestižiniai, o kiti neprestižiniai (pastaruosiuose tyčia būdavo ribojamas funkcionalumas), ėmė kišti į telefonus gyvenimą gadinančius „pagerinimus“. Pvz., kuriem galam reikia padaryti meniu su ikonytėmis, kur, norėdamas užeiti į skambučių registrą, turi žiūrėti, kurią ikonytę išsirinkti, spaudydamas mygtukus ir į šonus, ir viršun/apačion, lyg žaisdamas kokius šachmatus? Ir visa tai – vietoj to, kad išsirinkt iš paprasto meniu trimis klavišų paspaudimais ir nuliu galvojimo? Aš jau nekalbu apie tuos Nokia smartfonus, kurių savininkai išdeda Nokią taip vaizdžiai, kad net ir man nedrąsu pasirodo. Nes Nokia, atrodo, nei neįtaria, kur link eina mobilus ryšys.

Žinoma, Nokia telefonai niekad nebuvo labai išskirtiniais. Aš vienu metu turėjau kažkokį japonišką telefoną, nei neatsimenu, kaip vadinosi – berods Panasonic, ar tai kokį (bbž, rimtai neatsimenu) – normaliai pardavime tokių nebūdavo, dauguma žmonių nei matę panašių nėra. Tas telefonas buvo maždaug degtukų dėžutės dydžio, su spalvotu ekranu (tuo metu iš Lietuvoje įprastai parduodamų berods tik kokie 5 telefonų modeliai teturėjo ekranus su spalvomis) ir visokiais gražiais navarotais. Ir tas daiktas tekainavo gal kokius 500 litų ar tai kažkokią panašią sumą. Aš susidūriau tada su problema, kad mano telefonas momentaliai pasimeta mano kišenėje tarp raktų, o į mygtukus pataikyti labai nelengva. O ir meniu pas tą mikrotelefoną buvo klaikiai nepatogus, su ikonytėmis (panašiai, kaip pas tas naujesnes šūdinas noškes). Jau po kelių dienų absoliučiai aiškiai supratau, kad reikia tą telefoną keisti į kokį normalesnį. Vienintelis smagus dalykas, kad tą mikroskopinį telefoną pamatę, žmonės net nepatikėdavo, kad čia tikras telefonas – toks mažytis jis buvo. Beje, tais laikais dar buvo toks reiškinys – kuo mažesnis telefonas, tuo jis skaitėsi krūtesnis.

Nokia tais laikais nepadarė tos klaidos ir negamino tokių mikroskopinių aparatų, nes galvojo apie tokį paprastą dalyką, kaip naudojamumas (usability): telefonas turi būti atrandamas lengvai ir greitai, jis turi būti patogus. Pats mažiausias kada nors gamintas Nokia telefonas (Nokia 8210) buvo bent pusantro karto didesnis už tą mano turėtą japonišką šūduką. Nors šiaip jau suprantu, kad tokie maži telefonai turi vieną privalumą – neužima vietos. Vienas pažįstamas nešiodavosi 5 normalius mobiliuosius telefonus, tai jam į tas pačias kišenes būtų tilpę kokie 50 panašių telefoniukų.

Bet Nokia padarė baisią klaidą paskui. Kai apsibankrotino Siemens mobilus padalinys, kai Ericsson mobilių padalinys užsifeilino ir susijungė su Sony (ir padarė eilinę klaidą, būdingą panašiems apsijungimams – nuoptimizavo abiejų kompanijų navarotus, imdami gaminti šlamštą), kai Motorolla ir Philips buvo išstumti iš rinkos, kai netgi kariškos elektronikos gamintojas Sagem neišsilaikė, kai net japonų Mitsubishi su savo Trium telefonais apsipazorino atviriausiu būdu, kai Palm atėjo su savo Treo į mobilią rinką per anksti ir per silpnai, kai europinės rinkos nesugebėjo užimti nei pigų šlamštą gaminantys kiniečiai, nei kokie nors Qualcomm su savo supertelefonais, Nokia nutarė, kad jie yra vienvaldžiai viso ko diktatoriai, o didžiausi jų konkurentai – tiktai paskui besivelkantys ir į pigiausius segmentus taikantys atsilikėliai. Nokia ėmė elgtis taip, lyg galėtų nulemti vartotojų pasirinkimą prievartiniais būdais. Ir vos per kokius 5 metus ši kontora iš lyderės virto žlungančiu fufelmonstru, kuris į klausimą apie tai, kaip iš telefono nuotraukas perkelti į kompiuterį atsako, kad reikia nusiųsti sau elektroniniu paštu. O jei nori perkelti jas į kitą telefoną – tai nusiųsti, kaip MMS žinutę. O kontaktų sąrašo perkelti išvis nėra, pro kur. Suprantat, čia modernios technologijos pagal Nokia – kaip prieš 10 metų. Jie tiesiog nepastebėjo, kas įvyko IT pasaulyje.

Nokia akcijų kursas po paskelbimo apie bendradarbiavimą su Microsoft

Čia jokių komentarų nereikia. Čia visas pasaulis žino, kur eina Nokia. Iš to ir akcijų kurso pokyčiai. Strateginis bendradarbiavimas su Microsoft - tai tiesiog požymis. Tą požymį jau anksčiau parodė tokios kompanijos, kaip Silicon Graphics, Digital ir pan., taip kad dabar visi puikiai žino, ką tai išties reiškia.

Galit spėti, kaip aš smarkiai keikiausi ir kaip užsiknisau, bebandydamas išsaugoti ankstesniame Nokia telefone esančius kontaktus – man tai pusę dienos užėmė. Ir kaip keikiuosi dabar, kai staiga paaiškėjo, kad ta nauja šūdina Nokia, kurią tik vakar nusipirkau, supistas dumbfonas, išvis nepasijungia niekaip prie kompo – tokio navaroto paprasčiausiai nėra, nes naxui ją išvis kur nors pajunginėt pagal Nokia veikėjų supratimą?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

77 thoughts on “Mobilieji telefonai ir Nokia

    1. Rokiškis Post author

      Kažkas tikrai panašaus, tik mano turėtas buvo pilkas. Bet tai buvo taip seniai, o jį naudojau taip trumpai, kad negaliu jau garantuot, ar tikrai tas pats.

      Reply
    2. Kęstutis

      Labai panašus buvo Sony Erricsonas, tik pilkas, nespalvotu mažesniu ekranu ir atlenkiamu dangteliu. Vienas geriausių daiktų kuriuos esu turėjęs gyvenime. Ir dar veikė pusėtinai, betgi susigundžiau spalvom, pikseliais ir ikonom.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Taip, prisimenu -- buvo kažkoks panašus Sony Ericsson modelis, tiktai jis buvo kelis kartus didesnis savo gabaritais, lyginant su šituo, atrodytų lyg plyta, kuriai nešioti reikia tašės 😀

        Reply
  1. kitoks

    Man topinė Nokia buvo 6310i -- pliurpdavau be proto, o kraudavau kartą, max du į savaitę. Aš jos taip ir nesunešiojau -- apsitrynė šiek tiek šonai ir tiek -- pridaviau darbe veikiančią beveik kaip naują, po turbūt gerų keturių metų. PC Suite’as jau tada buvo kraupus, norint panaudoti telefoną kaip bluetooth modemą tekdavo dekoduoti mistines instaliavimo procedūras ir žaisti su tais pačiais COM’ais. Užkniso ir mane Nokia su savo uždara ekosistema tada -- nei išeksportuosi, nei numigruosi kontaktų. Apskritai stebiuosi, kad csv kažkokį sugebėjai rasti -- kažkas naujo, tsakant.
    Žodžiu -- buvau vienas iš tų kurie laukė telefono su „atvira“ platforma. Paskutinė Nokia, kurią turėjau jau burbuliavo symbianu ir turėjo wifi. Tas buvo gerai, kai reikėjo migruoti kontaktus -- įgrūdau nemokamą exchange’o kontaktų sinchronizavimo programėlę, nurodžiau serveriu google’ą ir… Android’e nieko daryt nebereikėjo. Nepamenu, kada dar taip būčiau neskausmingai migravęs kontaktus tarp skirtingų telefonų. Nepaisant kybančios google’o šmėklos (chj znaet, kada sugalvos pasinaudoti mano kontaktais), tas reikalas yra žiauriai patogus…

    Reply
    1. anoniminis bailys

      As pries metus nusipirkau masina, joje gamykliskai stovejo adapteris nokia 6230i. Pazistamas pamate sita navarota, sako turiu NAUJA nokia 6230i kazkur. Zodziu negalejau jos nenusipirkti uz 100lt visiskai nauja (ne refurbished) 🙂 Pasaka, skambinant radijas prityla, cd sustoja, yra isorine antena, kraunasi masinoje, akumas kazkada islaike 10 dienu, idealu.

      As siaip esu didelis techno freak’as, bet kazkodel man sitie touchscreeniniai marazmai yra nesuprantami, matyt senstu.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Aš šitokios noškės neturėjau, tačiau pora draugų apie ją nepaprastai teigiamai atsiliepinėjo. Tipo, kad panašiai, kaip 6110, bet ant steroidų.

      Reply
  2. Metallem

    Jūs aišku mane išvadinsit troliu, bet man regis, kad jūs visiškas nokia fanas:)Bet iš tikro aš čia dėl kitko… Ar jums nekilo problemų su Grumlinu? Ar čia man tik?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pas Grumliną kažkas su koduotėm buvo užsilenkę. Panašu, kad kažkas iš adminų su kokiais nors MySQL apgreidais tame serveryje pažaidė. DB lygyje UTF iki šiol daro bėdų, kurių sprendimas būna labai netrivialus, galiu tuos adminus tik užjausti. Matyt, dabar bando tvarkyt, todėl neveikia išvis.

      Reply
      1. Metallem

        Dėkui!O tai maniau,kad pats prisidirbau (pabandžiau pažaist su adblock) ir še toks tau sutapimas:)

        Reply
    2. Rokiškis Post author

      O dėl nokia fano -- jau nebesu. Vienintelis likęs geras dalykas -- tai gan kokybiškos medžiagos ir surinkimo tikslumas, bet ant šito ilgai nevažiuos -- galiu kirst lažybų, kad krentant pardavimams, ims ant to reikalo smarkiai taupyt.

      Reply
      1. mantas

        nematau net ir jokios kokybės surinkime… nes jų konstrukcijos naivios, kad ir tamstos nemėgstamų HTC ar Iphone kontekste…

        Reply
  3. tomas

    daug prirašyta, tai iki galo nedaskaičiau.. bet ar ne paprasčiau telefone perkelti kontaktus iš telefono atminties į sim kortelės atmintį? keli mygtukų paspaudimai ir jokių laidų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žinoma. Ras ras -- ir apie 350 netilpusių kontaktų ir dar krūvelė -- sudubliuotų 😀

      Jei rimtai, tai kažką panašaus bandysiu daryt, tik reiks kaip nors gudriau sugalvot, kad nebūtų problemų.

      Reply
      1. lyja

        a jo, sudubliuoti kontaktai baisiai užknisa. dabar turiu 6220c -- supratau, kad tai paskutinė noškė mano gyvenime

        Reply
      2. Aidas

        Nesuprantu problemos dėl kontaktų. Gal per pusę metų kažkas pasikeitė? Nupirkęs žmonai naują noškę, senojoj buvusius kontaktus per PC Suite susinchronizavau su Outlook’u. O paskui naują susinchronizavau su tuo pačiu Outlook. Ir viskas čiki.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponas Aidai, tamsta nesuprantat, nes galvojat, kad pusę perskaitėt ir to pakanka. Tai vat, kai daskaitysit iki tos vietos, kur mano nauja noškė neturi kaip pasijungti prie kompo, sužinosit.

          Reply
  4. Fwd

    Eh, pažįstamas jausmas, bo tokioje situacijoje esu ir pats -- keturių metų senutė nokia jau pavargo. Į smartphone’us nesidairau bo man reikia, kad telefoną būtų galima laikyti kišenėje su raktais, būtų padoraus dydžio (tilptų į tą kišenę) ir baterija laikytų ne 3 dienas. Su nedidele viltimi skaičiau straipsnį, galvojau vdrug Rokiškis bus atradęs kokį gerą modelį :). Bet panašu, kad teks dar palaukti..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš jums ponas, patarsiu: užmirškit Nokia visiems laikams. Ta firma mirs. Galvokit apie kokį nors kitą variantą, nes su Nokia jau viskas beviltiška.

      Mano nusipirktas naujutėlio modelio telefonas turi gerokai mažiau galimybių, nei beveik dešimtmečiu anksčiau išleista Nokia 6100, kuri irgi galimybėmis neblizgėjo, bet pagal patogumą nešioti kišenėje buvo tiesiog ideali ir kainavo dafiga su viršum babkių.

      Reply
  5. Aivaras

    Dėl kortelės sudeginimo fotikui skestant tai čia turbūt 90% (neprofesionalių) fotoaparatų turi tokį navarotą.. 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Teko su tuo susidurti praktiškai?

      Man tai keista, nes flešikas visai priešingam kampe (t.y., šiaip kokia kibirkštis negali pasiekt), o ksenonkės maitinimo neįmanoma padaryti kitaip, kaip tik fiziškai atrišto nuo bendro, nes įtampos visgi nemenkos. Nelabai net suvokiu, kaip gali trumpint taip, kad iškrautų į kortelę.

      Reply
      1. ezengas

        Man teko susidurt praktiškai. Mano Fujifilm J27 prieš porą savaičių „atsigėrė“ alaus, tai kortelė iškepė užtikrintai;] Apie telefonus: kadaise turėjau Siemens SL45, kas buvo absoliučiai krūta, bo tais laikais tai buvo pirmas telefonas su mp3 grotuvu ir MMC kortele. Buvo keletą sykių išsimaudęs, bet veikė nepriklausomai nuo to kokius tris metus, užtekdavo tik išdžiovint. Dabar naudoju seną Samsung ir Nokia 7020, kuri mane užknisa, nes ją krestelėjus ana suvibruoja. Pastoviai gliučina vaikštant, kai telefonas kišenėj, vis atrodo kad skambina kažkas. Visiškai nesuprantama funkcija. Nežinau, gal ir įmanoma tą šūdą kažkaip išjungt, bet aš bijau į meniu užeit, nu tokia ten xujnia ir painiava, kad atleiskit. Smartfono nesiruošiu pirkt, man atrodo kad anie skirti žmonėm, kurie iš namų niekur neišeina. Nes mokėt pusantro gabalo už šūdą, kurį bet kada galiu sukult ar išmaudyt, man atrodo per didelė prabanga.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Taip, čia rimta priežastis nepirkt smarto. Tiesa, mačiau kažkokį ten androidinį už ~500 litų neseniai. Ale galvoju, kad visgi neapsimoka pirkt telefono porai mėnesių už tokią sumą. Nes nemanau, kad ilgiau mano kišenėje išliktų gyvu.

          Reply
      1. Papa Beacon

        Čia yra tikrai patogus daiktas; aš jo vos nenusipirkau, o gal dar ir pirksiu. Mygtai normalūs. Nors sukurtas pensininkams, bet tinka ir patogumą mėgstantiems žmonėms.

        Reply
  6. Romelis

    Daug tiesos Rokiškis parašė.

    Dar galima pridėti, kad telefnai viso vartojimo vajuje sąmoningai buvo prastinami (kaip ir dauguma įvairios kitos buitinės technikos). atlaikė vieną sezoną ir byra į gabalus, tipo -- pirk naują. Vienžo sunku rasti gerą patvarų daiktą (ne vien telefoną) nes gamintojai dar nenustojo gaminti šūdo, nes yra kas vis dar vartoja ir perka, o kai kurie vartotojai to nebenori. va ir skylė rinkoj. Aišku yra variantas mokėti bėšanas sumas už brandą ir tikėtis, kad jis irgi nebus pigus kinietiškas šūdas tik su brando užkelta kaina (kas irgi būna dažnas atvejis)

    mano pats geriausias turėtas dumbphone buvo samsung sgh400… jau vien pinanfarinos dizainas ką sako 🙂 meniu nors ir sudetingokas bet ryskiai apsviestas, zadintuvas irgi kaldavo isjungus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nu, vat Nokia to klaikaus prastinimo lyg ir išvengė man rodos tuo metu, kai mobilus bumas kilo. Gal dėl to ir iškilo.

      O tamstos minimo samsungo kažkaip nemačiau, pavarčiau internetuose -- neradau :-/

      Man pačiam dingo noras naudotis samsungais, kai paėmęs kažkokį tokį pabandymui, pats nesupratęs, ištryniau dalį kontaktų. Tada nutariau, kad eina nx. Nors bendrai negaliu garantuot, gal ten buvo LG koks nors. Taip ar anaip, viena iš šitų dviejų kinietiškų kontorų.

      Reply
  7. Kęstutis

    „kariškos elektronikos gamintojas Sagem neišsilaikė“

    Ponulis neužsirūstinkit, bet Sagem buvo pats klaikiausias telefonas kokį esu turėjęs gyvenime. Visas valdymas pritaikytas šešiarankėms beždžionėms iš marso, kurios taipina telefoną daužydamos į sieną. Dar dabar supurto prisiminus. Ir kažkas nepaprasto buvo pereit ant Sony Erricssono būten dėl to pora mygtukų pasiekt visos reikiamoms funkcijoms (skambučių registras, telefonų knyga, žadintuvas, greitasis rinkimas, sms). Dabar turiu plačiaekranį 😀 LG, bet „ikonkės“ nė kiek neprideda naudos.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Man labai keista girdėti, kad tamsta nuo Sagem perėjot tiesiai prie Sony Ericsson. Nes kai Ericsson mobilus padalinys susijungė su Sony mobiliu padaliniu, Sagem iš rinkos faktiškai buvo išmestas jau kokius 3-4 metus.

      Beje, Lietuvoje nedaug kas turėjo grynus Sony, bet aš turėjau 🙂 Ko gero, buvo vieninteliai telefonai, meniu patogumu ir korpuso tvirtumu galintys laisvai konkuruoti su bet kokia Nokia. Įdomus navarotas buvo šoninis ratukas, pradžioj keistokas, bet pripratus -- tiesiog nepakeičiamas.

      http://www.gsmarena.com/sony_cmd_j70-280.php

      Reply
      1. skirtumas

        Turėjau ir aš tą su stručiu. Bet jis veikdavo tai neveikdavo kada užsimanęs.

        Reply
          1. skirtumas

            Mano tas sony buvo kiek kitoks, nei toje aukščiau kur nuorodoje. Atrodė truputį krūčiau ir jį įjungiant atpyzdindavo toks strutis, padėdavo kiaušinį ir išpyzdindavo, iš kiaušinio kažkas išsirisdavo, bene tas pats „sony“…

            Reply
      2. Romelis

        :))) Draugelis mokyklos laikais turėjo tokį sony. lyg ir patogus tas ratukas. tiesa labiausiai pasitarnaudavo, tiesiog katastrofiškai lengvai randamu ir per 2s padaromu „factory reset“ 🙂 tobulas erzinimo būdas, kuris mano manymu tuo geresnis, juo mažiau laiko sugaišti didelėms pasekmėms sukelti :DDD

        Reply
  8. nb

    na, mane irgi stebina Nokia unusability. turiu N900 -- džiugina tik tai, kad veikia GPS ir yra 32 GB atminties. vat čia man kyla klausimas -- telefonas telefonu, bet esmė šiais laikais programinėj įrangoj. ar yra gaimybė tam telefonui parašyti normalią programinę įrangą, kad nereiktų į call log’us , kaip Xperijoj eiti per 4 ikonas arba, kaip NOkia, rodo tik paskutinio skambučio į konkretų numerį laiką, o ankstesnių jau neberodo -- na, kad intuityvu ir vartotojui draugišką interfeisą ir naudojimą padaryt. ta prasme -- kodėl niekas iš versliųjų jaunųjų IT bendrovių tuo neužsiima? tada nusiperki, tarkime NOKIA, išmeti vią progaminę von, nusiperki patogią programinę, susiinstaliuoji ir esi patenkintas vartotojas. ar čia kokie nors uždari kodai etc.?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jiems, atrodo, sunku. Nokia užtruko ~10 metų, kol susiprato padaryti nustatymus, jog žadintuvo veikimą/neveikimą galima būtų nustatyti pagal savaitės dienas, kaip kad Siemens telefonuose.

      Reply
  9. Apolio

    Turiu Nokia 6210 nuo 2000-ųjų, veikia be jokių priekaištų, remontų, keitimų, gedimų ir pan. visą dešimtmetį. Pamenu, kai jį įsigijau kaimynas-kompiuteristas sako, na, ir kam tau tiek jo navarotų, nesinaudosi jais, jis buvo teisus 🙂 Aplinkinius erzina mano seniena, bet gi klausykitės -- jis puikiai veikia visuos tuos metus, dizainas morališkai nepaseno. Čia jau sportinis interesas apėmęs -- kiek ilgai tai dar tęsis 🙂

    Reply
      1. Papa Beacon

        O dar vienas iš tobulųjų modelių -- Nokia 6233 ir čia jau prie naujesnių, t. y. 2006 m.:) Aš čia kaišioju jį visiems ir feisbuke, tai ir čia dar pakaišiosiu, bet tai jau KOOOKS geras!!!:) viskas taip patogu, kad net baisu. O čia dar pastebėjau, kad svarstot, kad žadintuvas neveikia, kai tlf išjungtas. Nu čia tai man naujiena…galvodavau, kad tai elementaru (kad turi veikt, kai išjungtas).

        Reply
  10. Karvė

    Na mano telefonų poreikiai ir patirtis visiškai priešinga. Niekada neturėjau Nokia (na gal porą kartų, kaip pakaitinį), ir nei vienas netarnavo trumpiau nei 2.5 metų. Nokia man visada atrodė primityvūs ir nepatikimi (čia beje yra keistas fenomenas -- daugelis mano draugų naudojo Nokia ir girdavosi, kad tai patvarus telefonas, gali daužyti kaip nori, bet keitė juos minimum kas metus, o va man „nepatikimi“ vis laikė 2.5-3). Svarbiausia priežastis -- primityvumas -- skambinti ir SMS rašyti su visais paprasta, bet va man visada įdomu būdavo papildomos galimybės. Todėl net su savo pirmuoju nespalvotu Siemens M50 jau naršydavau per WAP -- būdavo labai geras užsiėmimas važiuojant autobusu ar šiaip neturint ką veikti. Sony Ericson w810i pirkau jau dėl to, kad jame buvo Walkman playeris, kuris tuo metu buvo labai aktualus, nes dirbau nuobuodų fizinį darbą, kurio metu muzika labai padėjo prasiblaškyti. Beje su pastaruoju jau atsirado ir rimta telefono/kompiuterio sinchronizacija -- sinchronizavo kontaktus ir visą kitą labai gerai -- draugai su Nokia tuo metu niekaip negalėjo tuo pasigirti, o man kontaktų problemų nebekilo niekada. Na ir dabar jau 3 metus sėkmingai kankinu iPhone 3G ir supratau, kad tai jau telefonas, kuris atitinka visus mano praktinius ir geekinius poreikius.

    Na taip, baterija smartphonų tikrai trumpai laiko, dėl to festivaliams ir kelionėms nusipirkau neskęstantį, nedūžtantį ir nesibraižantį Samsung BT2710 -- baterija laiko iki 2 sav. (normaliai naudojant) ir netgi galima per Gmail tiesiog Internetu sinchronizuoti kontakus su iPhone. Kai telefonas reikalingas tik skambučiams -- labai tinka.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na tai tamstos draugai ir kaldavo ir daužydavo tuos telefonus, todėl ir keisdavo kas metus, o jei būtų naudoję ne Nokia, o pvz., Ericsson, tai būtų turėję keisti kas mėnesį-du 😀

      Čia toks įdomus dalykas, gal legenda, o gal ir ne visai -- Nokia gi pradėjo nuo to, kad paėmė karinius užsakymus korinio ryšio tinklui (GSM ne civiliams buvo kurtas), tad pirmos Nokia plytos buvo grynai kariški telefonai, perleisti civiliam marketui. Nuo to ir atsparumas.

      O šiaip tai aišku, esminis dalykas, kad telefonas atitiktų ne šiaip abstrakčius, o būtent naudotojo poreikius. O jie pas skirtingus žmones gerokai skiriasi 🙂

      Reply
  11. Paulius

    Prisipažįstu -- viso įrašo ir komentarų neperskaičiau -- tingiu, tačiau daugmaž įsivaizduoju apie ką kalba.
    Nokia padarė žiauriai daug klaidų ilgą laiką nepripažindama, kad telefono apibrėžimas pasikeitė (jį iš esmės pakeitė obuolys) ir be proto plėsdama modelių gamą (tipo skirtingas telefonas kiekvieno poreikiams, kai obuolys pasiekė tą patį tikslą su vienu modeliu), ko pasekoje turbūt net ir Nokia pardavėjai nelabai susigaudo kas prie ko.
    Scenarijai mano nuomone galimi tik trys:
    1. Totalus kolapsas -- nelabai tikėtinas, nes kompanija tiesiog per didelė, kad numirtų
    2. Vegetavimas po MS sparnu siūlant platų spektrą neaiškių paslaugų ir produktų -- dėja, tai labiausiai tikėtinas scenarijus
    3. Šokiruojantis atgimimas pristačius unikalų naują produktą, kuris rinką vėl perkratytų iš naujo ir vėl iškeltų „Nokia“ į aukštumas. Tokio scenarijaus labiausiai norėtųsi, bet jis sunkiai tikėtinas, nes kompanija per didelė kad galėtų susitelkti superduperprodukto kūrimui, be to kelio atgal jau nebūtų -- reiktų viską statyti ant kortos, kokius du metus kurti/bandyti naują unikalų produktą, o tada arba šlovinga pelninga ateitis arba staigi mirtis. Panašiai juk buvo ir obuoliui.

    P.S. Obuolio fanas nesu, jų produkto neturiu (ir artimiausiu metu neturėsiu), bet prieš firmos įžvalgumą net ir didžiausias skeptikas nulenktų galvą.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Būtent Obuolys savo laiku patyrė tamstos minimą trečią scenarijų. Bet prieš tai juos eilę metų kamavo baisus nuosmūkis -- daugelis jau galvojo, kad kompanija žlugs.

      O dėl totalinio kolapso -- įmanoma. Kalbos apie kai kurias jų pardavimo problemas su nevykusių kūrinių pušinimu, priskaičiuojant tai į pajamas, o mokėjimų atidėjimus keliant į nuostolių eilutę ateity -- visai įtikinamos. Ir prastu atveju tai potencialiai gali reikšti tokią duobę, kad sunku su kuo nors ir palyginti.

      Reply
      1. Paulius

        Gal Jūs ir teisus dėl to visiško kolapso galimybės, nokia.lt saite suskaičiavau 92 telefonų modelius (čia tik telefonai, be jokių papildomų aksesuarų, ir čia tik lt saite kur gama, tikėtina, apkarpyta) -- garantuoju, kad net vyriausias Nokia produktų guru negalėtų paaiškinti net pusės tų modelių paskirties rinkoje…
        Jei nesiims jie drastiškų priemonių tai tikrai ragai bus…
        92 modeliai, čia gi tragedijų tragedija tiek gaminti, tiek parduoti, tiek pozicionuoti…

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tai bandymas sukonkuruoti su visais, kas gali per kokį nors segmentą ateit 🙂 Tai gal ir suvokiama strategija, jei esi monopolistas ir nežinai, per kurį galą kas nors išlįs, bet tai yra visiškas feilas, kai jau krenti į pravalo nasrus 😀

          Geras sprendimas būtų buvęs, jei Nokia būtų ėmus kurti naujus savo padalinius, veikiančius toje pat srityje, kaip konkurentus sau pačiai -- tada kyla vidinė konkurencija, kuri kompensuoja išorinės nebuvimą. Bet tokiam žingsniui labai nedaugelis rįžtasi. Arba rįžtasi per vėlai. Arba per silpnai. Vertu -- ko gero, vienintelis toks Nokia atsišakojimas.

          Reply
      1. skirtumas

        Tiesą sakant salonuose pamaigęs tuos smartfonus supratau, kad be klavos yra baisiai šlykštu rašyti pvz. komentus. Browsinti -- galima. Bet rašyti ką nors -- kančia. Aš mąsčiau apie išlankstomą klavą, su grioveliais, nes projekcijų užčiuopti neįmanoma, o be juntamų klavišų naudos iš tų projekcijų nedaug…

        Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nieko negaliu apie morolas pasakyt ypatingo. Atmintyje jos man kažkodėl keistu būdu kažkaip painiojasi su Sagem 😀

      Reply
      1. Rimantas

        Išsigelbėjimas Nokijų mylėtojams. Jei visi būdai perkelti kontaktus i naują Nokiją jau išbandyti, tikrai veikiantis variantas: http://www.everdroid.com Sinchronizacija (kaip nebūtu keista) Nokijose veikia. O kontaktų backupas internete tikras išsigelbejimas pametus ar sudaužius ragelį.

        Reply
  12. Audrys Juozas

    Rokiški, man atrodo, jog tu esi su technika nemokantis elgtis lochas (ir iš vis, kokio bybio telefas baidarėj? Nebent kaip GPS gal naudojai?)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai jau suradot ką pavaryt ir dabr jaučiatės labai kietas? Dar pavarykit, tai ką nors tamstai padarysiu labai pikto tada. Tai galėsit ir skųstis dar.

      Reply
  13. Aurimas

    Mane iki šiol stebina mobiliųjų operatorių inovacijų stoka. Telefonai vis mažėja, dažniau kimba ir greičiau sugenda. Anksčiau Motorola turėdavo tokį dalyką kaip vidinį autoatsakiklį, kuris jei nespėji pakelti ragelio per kurį tai laiką sugroja tavo įrašytą frazę o kartu ir įrašo skambinančiojo prašimą į vidinę telefono atmintį. Puiki funkcija kuri buvo…numarinta…
    Dar viena funkcija, kurios niekas negali įgyvendinti tai automatinis sms žinutės išsiuntimas nurodytu laiku -- užstatei kad ryte išsiųstų darbdaviui žinutę kad neateisi į darbą ir miegi sau ramiai 😉

    Žodžiu erdvės tobulėti -- apstu, bet vietoje to visi gamintojai (Samsung, HTC, LG, Sony Ericsson, Motorola, Nokia) kopijuoja IPhone… daro tą pačią išvaizdą, touchscreen’ą ir kitus navarotus kurie dažniausiai atsibosta trečiąją to gedžeto naudojimo savaitę…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Atsiprašau, tiesiog nespėju per komentus sužiūrėti, tai neatsakiau čia.

      Manyčiau, daugelis funkcionalumo tiesiog užmiršta todėl, kad vyksta pernelyg greita evoliucija -- nespėja gamintojai susidėliot savo pačių galvose, kas ir kaip. Pirma telefonai apsijungė su užrašų knygutėmis, paskui su fotoaparatais, dabar -- su kišeniniais kompiuteriais, dar belenkuo -- užmiršta jie tiesiog tai, kad tas daiktas visgi yra pirmiausiai telefonas.

      Problema ta, kad konkuruojama ne telefono funkcijoms priklausančiais navarotais, o visiškai papildomais, todėl tie tamstos minimi patogumai ir neatsiranda -- juos tiesiog užmiršta.

      Reply
  14. Pingback: Apple iPhone 5 ir Nokia « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *