Prokuroras Gintaras Jasaitis prieš konservatorius

Aš ilgai laikiausi, rimtai. Bet paskutiniu metu mane jau isteriško žvengimo priepoliai suima, kai paklausau naujienų apie prokuratūrą, Drąsių Kedį ir pedofilijos skandalą. Tai ten Stankūnaitė su Ūsu kalba apie įsimylėjimus kažkokius, tai ten prokuratūra protestuotojams bylas kelia, tai ten kokie nors kedofilai Valantiną įvardina, kaip mistinį Aidą. Cirkas po cirko.

Dabar jau naujas herojus – buvusiojo generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Kuris Lietrytyje pareiškia, esą konservatoriai daro politinį spaudimą tiriant bylas. Ir aišku, išvardina visą krūvą: Abromavičiaus byla, Sausio 13 byla, Pociūno byla, Pedofilijos skandalas, dar kažkas. Ir žinoma, kad Bronislovas Lubys dėl visko kaltas.

Taigi… Konservatoriai kalti dėl spaudimo tirti bylas, kurios vilkinamos kiek metų? Kiek ten metų Sausio 13 byla vilkinama? Dvidešimt? Tai čia reikalavimai ją kaip nors užbaigti, kad bent kažkoks sprendimas atsirastų – politikų spaudimas? Su kitom bylom – lygiai tas pat. Aš neturiu žodžių.

O dar Bronislovą Lubį čia įpaišyt – irgi liuks. Nes "Lietuvos Žinios" kapsto po purvus ir atranda labai jau įdomius sąryšius. Žinoma, Lubys dėl visko kaltas. Su tais jo vanagais, kurių Povilas Malakauskas užčiaupt neįstengė.

Tiesiog puikus prokuroro pasisakymas, ypač turint omeny, kad 2009 vasarą Bronislovas Lubys šnekėjo apie Rusijos supirkinėjamą Lietuvos spaudą – aišku kokią. "Lietuvos Rytą". Dar galim prisiminti, kad būtent "Lietuvos Rytas" išplatino tą garsią versiją, kaip Vytautas Pociūnas myžo pro langą. Iš tos pačios bylos, kurią tas pats Gintaras Jasaitis berods kažkaip ir kuravo. Gražu žiūrėt.

Aš nežinau, kas ten kaltas su tom pedofilijom, ir ar jos išties buvo. Aš tik manau, kad praėjo jau pernelyg daug laiko, kad kas nors būtų vienareikšmiškai ištirta. Prokuratūros darbas šios bylos atveju pavirto į viešą fiasko. Bet aš matau vieną akivaizdų dalyką: prokuratūra daro krūvas tyrimų, pakartotinių tyrimų, dar pakartotinių tyrimų, byloje, kiek teko girdėti, surado net 200 liudininkų. Įdomu, kam? Tam, kad surinktų įrodymus dėl nekaltumo? Ar tam, kad atrastų įrodymus, kad labai daug dirba? Tai atleiskit, o kokios prokuratūros funkcijos? Spręsti, kas kaltas, o kas ne, ar visgi rinkti įrodymus apie įtariamą nusikaltimą, ar užsiimdinėti kažkokias viešaisiais ryšiais?

Man toks jausmas, kad prezidentės minėta sisteminė prokuratūros bėda tame ir yra – šioji neformaliai ir patyliukais perima teismų funkcijas, imdama spręsti, kas kaltas, o kas ne. Dėl to ir Pociūno bylos vilkinimas, ir pedofilijos bylos vilkinimas, ir taip toliau. Nes patys kažką nusprendžia, pagal tai ir tiria arba netiria, o paskui skelbia, esą jiems visi daro spaudimą.

Ir aišku, vėl ta pati, jau anksčiau ne kartą girdėta frazė su aiškia prasme – "neatsistatydinsiu ir viskas". Galiu tik patarti: atsistatydinimas – geriausia išeitis. Ypač, kai veikia tas propeleris, taškantis mėšlą į visas puses. Gintarai Jasaiti, vienintelis geras sprendimas – ir tau, ir prokuratūrai, ir valstybei – tai atsistatydinti. Ištarti tą antrąją frazę – "taip visiems bus geriau". Ir tau bus rami galva, ir prokuratūrai, ir visuomenei. Prezidentė jau minėjo, kad laukia tavo pareiškimo. Aš tuo tarpu čia tik paaiškinu, kodėl.

Prokuratūra juk monitorina mano blogą, tiesa? Taip, žinau, nes man tai pranešė. Ačiū.

Papildyta: Algis Čaplikas, visai neseniai sakęs "neatsistatydinsiu ir viskas", šiandien jau ištarė "taip visiems bus geriau".

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Prokuroras Gintaras Jasaitis prieš konservatorius

  1. grippen

    Ar ne per daug gerus patarimus dalini to nevertiems? Čia gi tik Jasačiui būtų geriausia atsistatydinti. Visuomenei būtų daug geriau jei jis būtų teisiamas už sabotažą ir nubaustas realia laisvės atėmimo bausme.
    Tik pagalvokime, kaip pakiltų motyvacija dirbti bailiai pasprukusio Valantino įpėdiniui!

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, Vytautas Landsbergis tai siūlo -- teisti prokurorus. Dalia Grybauskaitė siūlo atsargiau -- atnešti pareiškimą. Gintaras Jasaitis to, atrodo, nesupranta. Šiaip, manau, kad visgi reikia suteikti tam tikrą galimybę -- kad pats pasišalintų. Taip tiesiog paprasčiau.
      Bet gali būti, kad būtent todėl ir laikosi įsikibęs, kad bijo, jog gali viskas pasisukti per daug nemaloniai. Aš gi sakyčiau, kad visgi apie teismus neverta galvoti, nes jokie faktai apie tikslingas veiklas nėra kaip nors renkami, tiesiog pasitikėjimas gerokai žemiau nulinio.

      Reply
  2. zeppelinus

    Re: Prokuratūra juk monitorina mano blogą, tiesa?
    Čia žinai ar spėji?
    O jei monitorina, tai kokiu, tsakant, tikslu?
    Ką jie čia tikisi sužinot ar pagaut? Negi tik linksmai laisvalaikį leidžia…?:)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Prokuratūra juk monitorina mano blogą, tiesa?
      Man taip pasakė. Monitorinimas -- juk nedraudžiamas. O kaip ir kiek organizuotai -- ką aš žinau. Gal šiaip skaitinėja, o gal ir ne šiaip. Bet skaitinėja. Šviečiasi gal būt taip.

      Reply
  3. maumaz

    „Vilkinimas“ -- dalykas slidus. Pvz., „Sausio 13-osios byla“ -- kaip tu įsivaizduoji jos spartinimą, jeigu kaltinamieji -- kitoje valstybėje?
    Be to, karti visus šunis ant Generalinės yra mažiausiai keista, aš manau, kad daug daugiau kaltės tenka vietos prokurorams.

    Reply
    1. grippen

      O negi LR nėra galimybės nuteisti už akių?
      Ir kas jei ne generalinė kalta, kai be jokų pasekmių dingsta iš Kauno į Vilnių siunčiama Rokiškio psichiatrų pažyma apie tai, kad Drąsiaus Kedžio mergaitė nemelavo?

      Reply
        1. grippen

          + Maskvai neparsidavę politikai būtų patenkinti.
          + Tauta būtų patenkinta
          + Pasitikėjimas prokuratūra išaugtų (atsirastų ?)
          + Tie išgamos žmogžudžiai niekada gyvenime nedrįstų išvažiuoti iš Rusijos, pvz.: kad pasilepintų Kanarų saule.

          Reply
    2. rokiskis Post author

      Generalinė prokuratūra yra kaip sakoma galva. Šitos visos žuvies galva. O dėl vietinių -- taip, irgi cirkai. Betingis su savo masinėm kaltųjų internautų paieškom ir bylom mitinguotojams -- taip pat geras pavyzdys, kuriam vertėtų atsistatydinti pačiam, kol jo neatstatydino kiti.
      O dėl vilkinimo -- Grippen tą patį jau įvardino, dėl teisimo už akių. Svarbu neužmiršti, kad bylose svarbūs ne tik įrodymai, bet ir laikas. Ir laikas -- vienas iš faktorių, nulemiančių ne mažiau už tuos pačius įrodymus.
      Jei nesurenkami įrodymai -- tai reiškia prastą darbą, bet jei nesutelpama į terminus -- tai lygiai taip pat reiškia prastą darbą.

      Reply
      1. maumaz

        Atsiprašau, bet ir grippenas, ir tu nelabai suvokiate, ką reikštų tas „teisimas už akių“. Mūsų kodekse yra numatyta, kad teisiama „už akių“ jeigu asmens negalima fiziškai pasiekti (dėl negalios ar kt.). Be to, už sausio 13ą nenuteisti tik tie asmenys, kurie pabėgo į kitas valstybes. Burokevičius, Jermalavičius ir kt., kaip žinai, atsėdėjo. Be to, kai nėra kaltinamojo, bet koks teismo kaltinamasis nuosprendis keltų daug klausimų dėl teisės į teisingą teismą pažeidimo. Tai beveik automatu reiškia bylą Strasbūre.
        Tad nereikia prokuratūros nepajėgumo primityvinti iki „kodėl visų neteisia kaip papuola“. Be to, prokuratūra -- ne teismas.

        Reply
  4. laiqua_lasse

    „vienintelis geras sprendimas -- ir tau, ir prokuratūrai, ir valstybei -- tai atsistatydinti.“
    Pirmą kartą perskaičius šitą sakinį, susišvietė būtent taip. Ne kad Jasaičio atsistatydinimas būtų gerai visiems, bet kad visiems labai gerai būtų atsistatydinti. Kartais kyla tokių minčių -- kad ne šiaip papurtyti, bet iš esmės pakeisti reikėtų didžiąją dalį Lietuvos politikos sistemos. O gal ir visą tą sistemą.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Visko pakeisti neįmanoma. Nors didelės įmonės kartais taip ir daro. Aš vis prisimenu Lietuvos Telekomą, vieną iš labiausiai biurokratizuotų ir supuvusių kontorų per visą Lietuvą. Švedai, telekomą nupirkę, darė bene tris masinius valymus, kai visus iš eilės atleidinėdavo, ypač vadovaujančius, o paskui rinkdavo naujus žmones. Galų gale su tais valymais ir sutvarkė -- visa sistema pasikeitė. Deja, su politika taip padaryti neįmanoma.
      O šiaip, prokurorų tarpe -- daug žmonių, kurie išties dirba. Bet ir labai daug bėdų. Daugelis darbuotojų taip užkrauti, kad iš principo negali suspėti dirbti. Kita dalis su jau pavažiavusiais stogais -- nuo tokio darbo žmonėms išties būna tragedijų. O kai į tai įsimaišo vienas-kitas korupcionierius, sistema ima buksuoti. O kuo kalti vadovai, net jei jie nieko blogo nepadarė? Ogi tuo, kad leido tokiai sistemai atsirasti ir vystytis.
      O bendrai apie atsistatydinimus -- manau, kad jei pasigirsta masiniai kaltinimai, tai reiškia, kad su sistema blogai. Tai reiškia, kad geriausias sprendimas -- atsistatydinti. Nesvarbu, ar jautiesi kaltas, ar ne. Tai tiesiog sugebėjimas prisiimti atsakomybę.

      Reply
  5. sielojramu

    o kaip elgtis su rezonansinem bylom, kai randi simtus smulkiu netiesioginiu irodymu kaltas ir dar simta netiesioginiu, kad ne kaltas ir nepavyksta rasti tiesioginiu irodymu?
    Nunesi tokia byla i teisma -- apsijuoksi.
    Nutrauksi byla -- akmenimis uzmetys.
    Tai ir gaunasi, kad saugiausia marinuoti. Aisku tokiu bylu tyrimas butu zymiai efektyvesnis, jei butu dirbama visu pajegumu per 24-48 val nuo pirmo signalo gavimo. Is kitos puses tai tik Krivickui per 30 sek. viskas pasidaro aisku, kas cia kaltas, na gal dar Chuck’ui Norris’ui.. Kodel nesureaguojama greitai? gal patirties truksta (salis maza, tokiu bylu pasitaiko santykinai retai), gal resursu (fiziniu, zmogisku), gal noro.. politikams ir masems atrodo, kad noro, bet manau, kad cia kompleksas bedu ir vien tik kirviu ju neisspresi.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taip, viskas taip. Problema yra ta, kad vietoj to, kad būtų tai tvarkoma, paprastai „šimtai netiesioginių įrodymų“, „bylos sudėtingumas“, „sisteminės bėdos“, „daug įvairių priežasčių“ ir panašūs dalykai tampa pasiteisinimu, kodėl situacija nesikeičia ir kodėl jos ir nereikia keisti. Nes juk visvien niekas nepasikeis. Tokiais atvejais geriausias sprendimas yra keisti vadovus 🙂
      Žinai, man kažkaip asociacija kilo su tuo, ką esu kadaise matęs, nors tai ir iš kitos serijos. Kaip šimtus ir tūkstančius mažų bėdų panaudoja JAV policija, paversdama tai į savo stiprybę. Jie turi softą, analizuojantį nusikaltimų patternus. Ir ten, kur vis kartojasi visokie smulkūs nusikaltimai, kurių atrodytų neįmanoma išnaikint, kaupdami informaciją apie nusikaltimus, jie tiesiog statistiniais metodais identifikuoja karštus taškus ir karštus momentus, softas automatiškai atranda, kur kas kartosis, nurodo, kur kuriuo metu važiuoti policijai ir taip puikiai sugaudo visokius nusikaltėlius. Nusikaltėlių elgesyje irgi pastebimi patternai, tad softas juos puikiai identifikuoja. Efektyvumas tiesiog stebėtinas, nors irgi tūkstančiai smulkių bėdų. Labai primena kadais girdėtas kalbas apie tai, kaip „per dieną šimtai įvykių ir tik keli ekipažai, neįmanoma suspėti ir ką nors padaryti, teisėsauga bejėgė“.

      Reply
      1. maumaz

        Pasidalink plačiau, kur skaitei apie tai. „Jie turi softą, analizuojantį nusikaltimų patternus. Ir ten, kur vis kartojasi visokie smulkūs nusikaltimai, kurių atrodytų neįmanoma išnaikint, kaupdami informaciją apie nusikaltimus, jie tiesiog statistiniais metodais identifikuoja karštus taškus ir karštus momentus, softas automatiškai atranda, kur kas kartosis, nurodo, kur kuriuo metu važiuoti policijai ir taip puikiai sugaudo visokius nusikaltėlius.“
        Nes labiausiai man tai primena Phillip K. Dicko apsakymą ir jo motyvais pastatytą filmą „Minority Report“.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Neskaičiau apie tai, o pats truputį čiupinėjau tą softą. Tiesa, senokai tai buvo (metų taip prieš 10), o sistema ganėtinai sudėtinga. Kažkokia JAV firma gamino (sorius, dabar net ir pavadinimo neprisiminčiau), o čia Lietuvoj buvo vienas toks reikalas, vienai firmai, tik kaip paaiškėjo, kaina didoka, o firmai reikėjo daug paprastesnio dalyko, reliacijų analizės.
          Grubiai imant, tiesiog softas, kaip softas -- nusikaltimų duomenų bazė. Suvedinėjamos visos detalės apie visus kriminalus, viską klasifikuojant -- pvz., kiek žmonių dalyvavo užpuolime, kokie požymiai, kokia vieta, koksai laikas, kokios aukos charakteristikos, etc.. Po kiek laiko susikaupia statistika ir softas ima pirmiausiai identifikuoti karštus taškus, kur reikia dažniau siųsti patrulius, daugėjant statistikos -- ir karštus momentus, kur kas būna, o paskui jau ir konkretesnius įvykius. Gamintojai pristatinėjo, kad kai kuriais atvejais softas nuspėja gatvės apiplėšimo vietą tikslumu iki kelių dešimčių metrų, o laiką -- tikslumu iki keliolikos minučių, iki tokio lygio, kad pasiųsti civiliai persirengę policininkai savo akimis pamatydavo nusikaltimą. Taip pat, kad nors softas kurtas policijai, jis labai tinka ir privačioms saugos tarnyboms, gaudančioms vagystes iš sanėlių ir gamyklų.
          Giluminė idėja -- nusikaltėliai elgiasi pagal patternus, jų aukos -- irgi. Pvz., kokiam nors narkomanui per dieną reikia dviejų dozių, o pinigų jis sukaupti nesugeba, todėl kasdien jis daro bent po vieną atvirąją vagystę. Tačiau daro tose vietose, kur jam lengva rasti auką ir pabėgti. Ir kartu pvz., tinkamų aukų būna tiktai tam tikrais periodais -- kai žmonių ne per daug, bet ir ne per mažai. Vietų ir momentų skaičius ribotas, todėl ilgainiui, kas tam tikrą laiką vagystės kartojasi maždaug tuo pačiu metu, toje pačioje vietoje. Todėl analitinis softas ilgainiui labai neblogai identifikuoja tokius momentus ir tiesiog nurodo, kad ten ir ten reikia pasiųsti policijos ekipažą.
          Patys gamintojai teigia, kad gatvinį nusikalstamumą tokios sistemos leidžia sumažinti per metus-du keliasdešimčia procentų. Yra ir daugiau softo visokio panašiems dalykams. Jei tau įdomu ir matai galimybių, galiu pabandyti atkasti, kas ten per daiktas buvo. Bet tai jau, jei rimtai matai perspektyvų 🙂

          Reply
          1. maumaz

            Hm. Matai, aš pastaruosius keletą metų gana nemažai draugavau su kriminologais. Bet iš jų apie tokį dalyką nesu girdėjęs, ir tai man ganėtinai keista. „Patys gamintojai teigia, kad gatvinį nusikalstamumą tokios sistemos leidžia sumažinti per metus-du keliasdešimčia procentų.“ -- čia skamba visai kaip iš kosmoso srities. Jeigu taip būtų, jau visos pasaulio policijos būtų išnaikinusios nusikalstamumą.
            Na, būtinai jų paklausiu. Gal sužinosiu ką nors įdomaus.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              O man 10 metų buvo labai keista, kodėl amerikonai tokius softus turi, o lietuviai nei negalvoja. Jei rimtai, čia labai įdomios perspektyvos.
              Dėl „visos pasaulio policijos būtų išnaikinusios nusikalstamumą“ -- abejoju. Bet tam tikrą dalį atsekti padeda be abejonių, bent jau tuos, kur paternai (nusikaltimų vietos ir laikai) gali būti pastebimi. Dėl keliasdešimt procentų nusikalstamumo sumažėjimo -- manau, kad tai galioja aukštesnio nusikalstamumo zonoms, visokiems pavojingiems rajonams ir gatviniams nusikaltimams, kaip kad atvirosios vagystės ir pan..

              Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *