Apie šilumos skaitiklių nuomą

Šilumos skaitikliai, kuriuos nori prakišti kai kurie veikėjai – tai reto naglumo afera. Savo įžūlumu smarkiai lenkianti netgi „Laisvės tvorą“, kurią būrelis gudruolių nori pastatyti Konstitucijos prospekte už pusę milijono litų.

Nuosekliai:
* Kam reikalingos apskaitos priemonės išvis? Tik vienam: veiklos kontrolei ir jos efektyvumo didinimui. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jei jie naudojami efektyvumo didinimui, jie atsiperka iš sutaupytų lėšų – geresnės šilumos tiekimo kontrolės, mažesnio darbo, etc.. Tokiu atveju jų apmokestinimas – tai absurdas, tai tas pat, lyg parduotuvė imtų iš pirkėjų papildomą mokestį už tai, kad diegia pas save verslo optimizavimo sistemą, mažinančią kaštus.
* Kokio, atleiskit, pimpalo, šilumos skaitikliai kiekvienam butui, jei prisijungti ar atsijungti nuo šilumos tiekėjo gali nebent ištisas namas? Ir ką tokia apskaita duotų išvis? Informaciją gyventojui? Kokią, atleiskit? Informaciją pačiam tiekėjui? Kokią, atleiskit? Savo absurdiškumu tai panašu, lyg kažkokie kelininkai rinktų mokestį už keliu pravažiuojančių mašinų apskaitą, į kiekvieną mašiną statydami savo skaitliuką. Debilizmas.
* Konkurencijos padidinimas, apie kurį peza kai kurie veikėjai – tai išvis, atleiskit, briedas. Kokiu būdu skaitliukas gali padidinti konkurenciją? Čia pyzdec, kai tokius kliedesius ima pezėt kai kurie šilumenininkai ar net politikai.
* Galų gale, kai Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius ima kleidėti apie tai, kad vieni žmonės vagia šilumą iš kitų – tai išvis eina šikt. Debilų korta – apkaltinti vienus, kad įkišti kitiems ir pareikšti, jog nepatnkintieji esą vagys. Šitas pats Romas Adomavičius, kai savivaldybė neužsakė šiukšlių išvežimo po akcijos „Darom 2010“ Žirmūnuose, Antakalnyje ir dar keliuose rajonuose, turėjo įžūlumo pareikšti, esą tenai dabar savavališki šiukšlynai ir už tai žmonėms, nešantiems šiukšles, bus skiriamos baudos. Jei ką, Romas Adomavičius – socdemas.

Galų gale prisiminkim šilumos kainas – kai žiemą už butą tenka mokėti 600 litų per mėnesį mieste, kur naudojama antrinė energija iš termofikacinės elektrinės, o pastato tūriui tenkantis paviršiaus plotas N kartų mažesnis, nei individualiame name, bet kai paklausiau vieno draugelio, gyvenančio 5 kartus didesnio ploto name – paaiškėjo, kad jis šaltuoju metu sunaudodavo 400 litų, o aš – 600 litų.

Sakyčiau, atvejis labai paprastas – šiluminių sukčių gauja, pasižiūrėjus į tai, kaip kubiliečiai įstato gyventojams visokius PSD, lygiai taip pat nutarė įstatyti savus pistonus skaitiklius.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

16 thoughts on “Apie šilumos skaitiklių nuomą

    1. rokiskis Post author

      Pusę milijono už plytų tvorą -- tvorą, kuri esą simbolizuoja laisvę ir panašiai. Another brick in the wall -- for 25 litas only, buy bricks! Zašybys. Tai vadinasi „menas“.

      Reply
  1. jurkis

    Dėl tų skaitliukų kiekvienam butui pritariu -- nx jie reikalingi. Kodėl? Nu todėl. Turim mes tuos skaitiklius. Mėnesis pradėjus ir mėnesis prieš baigiant mes paprastai bute užsukam -- gera termo izoliacija, karšta. Sutaupom? Nixuja, mle. Todėl, kad vis tiek, apmokam sąskaitą ne tai, ką mes bute išdeginom, o tai, ką mes bute išdeginom + skirtumas tarp visų butų skaitliukų ir įvadinio (aišku, tas skirtumas išdalintas butams pagal plotą). Tai tu ar prisuki, ar neprisuki- vis tiek panašiai sumoki. Parsidavėm Vilniaus energijai su visais skaitliukais, pažadėjo gaudyti šilumos vagis -- negaudo. Mle, reiks bendrijos pirmininkui vėją kalti.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Šilumos vagys -- tai išmislas. Šiluma -- ne elektra, plius yra ir objektyvūs faktoriai, pvz., viršutiniai aukštai realiai šildo apatinius, kampiniai butai -- vidinius ir pan.. Taip kad realiai su tais skaitliukais -- ištisiniai makaronai.

      Reply
      1. gerasirdis

        Šilumos vagys -- tai išmislas.
        Man tai įdomiausia štai kas. Tai juk „šilumos vagys“ gali „vogti“ šilumą tik klastodami savo buto skaitliuko duomenis. Išeina, kad asmeninis skaitliukas skirtas kovoti su problema, kuri atsiranda tik dėl jo egzistavimo?

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Šilumos vagys -- tai išmislas.
          Tai nepaprastai geras pastebėjimas. Taip, iš esmės, jie su tais skaitliukais bando sukurti šilumos vagis, kurie kol kas tik jų pačių vaizduotėje.

          Reply
      2. jurkis

        Nu ne visai išmislas. Yra keli butai, kurie nuo gyvatuko pasijungia grindų šildymą. Gyvatukas per buto skaitliukus neina, tačiau eina per bendra įvado skaitliuką. Va ir gaunasi bletstvos.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          O, tokio bajerio negirdėjau. Kita vertus, du klausimai:
          1. Ar suminiai nuostoliai dėl taip pavogtos šilumos gali būti bent sulyginami su investicijomis į skaitliukus? Neužmirškim, kad taip ar anaip radiatoriai niekur nedingsta, o padaryti tokią sistemą labai sunku, tad panašių atvejų įtaka turėtų būti nykstamai maža.
          2. Ar tie skaitliukai išties kontroliuos ir gyvatukus, t.y., ar nuo tokių atvejų padės apsisaugoti? Gyvatukai yra nepritaikyti skaitliukų statymui, tad manau, kad jų šita akcija nekabins.

          Reply
          1. Anonymous

            Gyvatuko mokestis yra paskelbtas -- pastovus (kaip ir el. skaitiklių „priežiūros“ mokestis), antraip nei kad buvo iki šiol -- įvadinio sk. ir deklaruotų parodymų nesutapimas būdavo paskirstomas gyventojams būtent per gyvatuko mokestį. VV žada nuostolius dengti iš savo kišenės. Kaip ir instaliuoti skaitiklius (per artimiausius keletą metų).

            Reply
  2. nemunas

    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    LT galioja įstatymai. Viename jų -- Energetikos parašyta, kad:
    23 straipsnis. Energijos apskaita
    1. Pagaminta, perduodama, paskirstoma, parduodama, eksportuojama, importuojama ar tranzitu perduodama energija turi būti apskaičiuojama.
    2. Energija turi būti apskaičiuojama Lietuvos Respublikos matavimo priemonių registre įregistruotomis energijos matavimo priemonėmis. Naujai įrengiamos energijos matavimo priemonės turi atitikti Europos Sąjungos valstybėse naudojamų matavimo priemonių specifikacijas.
    3. Energijos matavimo priemones savo lėšomis įrengia ir eksploatuoja perdavimo, skirstymo ar laikymo energetikos objektus nuosavybės teise turinčios ar kitais būdais juos valdančios energetikos įmonės.
    Savo lėšomis, bet kokiu atveju reiškia iš tarifo, kitaip tariant -- vartotojų lėšomis.
    Karšto vandens tiekėjas privalės su daugiabučio namo vartotojais sudaryti karšto vandens pirkimo-pardavimo sutartis, įrengti namo butuose ir (ar) kitose patalpose atsiskaitomuosius karšto vandens apskaitos prietaisus, juos prižiūrėti bei atlikti jų patikrą.
    Visas šitas balaganas su karšto vandens apskaita yra cirkas, kuris kainuos brangiai, o jo duodamas efektas -- abejotinas. Šilumininkai (realiai, Vilniaus energija, o dar realiau -- „Rubicon group“ tęsianti veiklą nauju pavadinimu ICOR) „labai priešinasi didvyriškiems Energetikos ministerijos planams“ įvesti apskaitą, o realiai, trina rankomis, nes jų paslagas teikiančios įmonės, kurių veikla nereguliuojama VKEKK turės gražaus darbelio -- pakeisti kelis šimtus tūktančių apskaitos prietaisų ir užsidirbti gražaus pinigo, kurį suneš tie patys vartototjai, be to -- jie juk vis tiek susirinks pinigus už kiekvieną kilovatvalandę 🙂
    Problema neva tame, kad iš gyvatuko pavogtą šilumą (pvz, kas yra populiaru -- padarytas grindinis šildymas, užmaitinamas nuo gyvatuko ir taip gaunami didesni šilumos nuostoliai) šilumos tiekėjai įskaičiuoja į bendrą gyvatuko kainą, įrengus „protingąją“ apskaitą, kuri, beje, tarnaus trumpiau nei dabartiniai apskaitos prietaisai, neva kiekvienas susimokės už savo bute suvartotą šilumos kiekį karštam vandeniui. paprastai prieš priimant tokius sprendimus daroma kaštų -- naudos analizė, šiuo atveju, deja, ji nebuvo padaryta ir man kyla labai didelis klausimas kokia iš viso to bus nauda, nes aš įtariu, kad gyventojai rezultate išleis tik daugiau.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      Beje, Rubicon nauji geri laikai atėjo, kiek pastebėjau. Dėl koalicijos konservai ir netgi Grybė kol kas nedrįsta spustelt, kad pajudintų užmirštas bylas.

      Reply
      1. nemunas

        Re: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        bylos yra pofig, jos jau niekam nebeįdomios. svarbiausias reikalas -- -milijardinės vertės. jiems reikia pasirašyti sutartį dėl šilumos tinklų nuomos pratęsimo. + užsitikrinti šimtamilijoninę Valstybės paramą savo „investicijoms“, + užsitikrinti, kad pinigai iš gamtinių dujų akcizo, kuris, greičiausiai, bus nuo kitų metų, būtų skirti jiems tiesiogiai „įsisavinti“.
        jau dabar eina užsakomieji straipsniai gąsdinantys dėl būsimų mokesčių už NOx išmetimus ir kaip Dalkia (kurios čia tik vardas yra) išgelbės Vilnių ir visą Lietuvą.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          Kol kas jos neįdomios. O šiaip, sakyčiau, reali situacija yra vambzdec.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *