Skaitytojų reikalavimu – nerišlus žodžių kratinys apie Guns’n’Roses

Ponai Kreivarankis ir Maumaz labai pareikalavo, kad parašyčiau ką nors apie Guns’n’Roses. Ale gi kad neturiu aš, ką parašyt. Nėra ką tiesiog. Bet užtat duosiu pažiūrėt ir paklausyt, ko šiaip gal ir neišgirstumėt ir nepamatytumėt, jei tyčia neieškotumėt.

Pradėkim nuo bene 1981 metų gabalo „Anything Goes“. Kas ten sakė, kad Guns’n’Roses tais laikais dar neegzistavo? Šitie puspročiai ne tik egzistavo (tiesa, vadinosi kažkaip kitaip), bet ir bandė klipus kurti. Žemo idėjinio-meninio lygio, tačiau su labai nebloga muzika ir jau tuo tikruoju Axel Rose motoriniu balsu, taip primenančiu kažkokią muzikinę „drūžbą“ ar britvos variklio staugsmą:

Guns’n’Roses iš kitų to paties periodo (~1980-1990) JAV glam metal grupių išsiskiria gal tik pora bruožų, kurių neturi. Ir pora kitų bruožų, kuriuos turi (taip, mane patį vimdo nuo šitos formuluotės, bet tikiuosi, kad jus labiau).

Guns’n’Roses muzika nėra taip atvirai persunkta visokiems Motley Crue būdingu rock-n-roll, kuris užknisa. Ir dar mažiau persunkta tuo šlykščiu Bon Jovi tipo country, kuris išvis vemt verčia. Tačiau Guns’n’Roses kūryboje yra daug daug daug to pamišusio ir nesuvaldomo bliuzo, kurio dėka Led Zeppelin tapo tiesiog nepakartojamais. Ir visiškai pankiškų improvizavimų, kuriuose nusispjaunama į bet kokias taisykles.  Aha, koncertuose – taip pat. Elton John kartu su Axl Rose – kaip jums? Viskas normaliai, tai tik „November Rain“:

Cha cha cha, sakiau, nėra persunkta rock-n-roll? Bet šaknys tai būtent tame fufelyje, tiesa, atvirai persunktame hardcore punk pamišimo. Va, Axl Rose su savo Hollywood Rose grupe, paklausykit tų bepročių:

Šiaip jau Guns’n’Roses susikūrė labai neįprastu būdu – susijungus dviems jau šiokį tokį įdirbį turinčioms grupėms – L.A. Guns ir Hollywood Rose. Apsijungus grupėms, gavosi Guns and Roses. Keista, bet L.A. Guns sudėtis didesne dalimi greitai buvo išspirta iš naujos grupės velniop, tačiau ta žymiai popsesnė ir sėkmingesnė L.A. Guns įtaka taip ir pasiliko. Gal dar ir dėka jos Guns’n’Roses vėliau tapo superžvaigždėmis.

O gal ir dar kažkur kitur esmė. Gal tiesiog Axl Rose tiesiog genijus ir to pakanka. Aišku, ir pridūrkas, turint omeny, kaip jis tyčiojas iš fanų, kelia muštynes kur papuola, nutraukinėja koncertus, ar dar blogiau – kartais sukelia netgi tikras riaušes. Bet visven, Guns’nRoses nepakartojami. Nepakartojamai talentingi durniai.

 

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

12 thoughts on “Skaitytojų reikalavimu – nerišlus žodžių kratinys apie Guns’n’Roses

    1. Rokiškis Post author

      Pas juos labai daug gerų dainų. Viena po kitos geros. Šičia ieškojau specialiai ko nors neįprastesnio, mažiau žinomo.

      Reply
  1. skirtumas

    pirmame klipe to gunso balsas žiauriai priminė Roberto Planto balsą. O ir muzika truputį Led Zeppelin priminė.

    Reply
      1. Rokiškis Post author

        Tiesą sakant, aš ieškojau ko nors iš Led Zeppelin kūrybos, ką būtų Axl Rose perdainavęs, norėjau čia įdėti, nes būtent tokia asociacija vis lindo galvon 🙂 Tik deja, neradau nieko.

        Reply
  2. Josifas

    „Knockin’ on heavens doors“ -- ne GnR kūryba.
    Be Slash, Izzy Stradlino ir gal kitų Axlas nebūtų su grupe ilgai traukęs.
    Axlo charizma, balsas, energija -- taip, bet kiti dalykai, net ir rokeriui garbės nedaro (nors reikia pripažint, čia skonio reikalas).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, tos muštynės su fanais ir išsikalinėjimai, kai dėl gliukų nutraukiami koncertai -- tai truputį išeina už tų ribų, kurias galima toleruot.

      Reply
  3. kriu

    o matei, kaip dabar Axl’as atrodo / dainuoja? ;(
    kaip tik buvau Prahoj si rudeni, kai jie ten koncerta turejo, bet nusprendziau negadint jaunystes prisiminimu 😀

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nemačiau. Kažkaip aš taip irgi galvoju, kad geriau ir nematyt, nes niekas nieko gero nesako, tik kažkokias užuominas apie tai, kad tiktai 4 albumai išleisti, nors tą 5-ą ar tik ne prieš porą metų išleido? 😀

      Reply
  4. Pingback: Išimtinai tik metalo mėgėjams « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *