Apie Delfi reklamuojamus elektroninius balsavimus

Delfi kažkodėl nepažymėjo, kad tas jų internetinis balsavimas yra reklama, nes kažkokiu būdu tai ne reklama, matote. Kažkodėl ir tame elektroninių balsavimų puslapyje (ivote.lt) nenurodyta, kas jo darytojas, o tiktai nurodyta kažkokia „iVote.lt komanda“. Žodžiu, atrodo, nelyg toksai labdaringas dvasingų anonimų projektas vardan liaudies gerovės ir šviesaus rytojaus.

Režisuota demonstracija rinkimams į Liaudies Seimą, 1940 metai

1940 metais sovietams būtų nereikėję visokių ten demonstracijų, prievartinių balsavimų be galimybių rinktis, minios Liaudies Seimo balsavime sėdinčių rusų kareivių ir t.t., jei būtų buvę kažkas panašaus į elektroninę balsų skaičiavimo sistemą. Savaime būtų skaidrūs ir gražūs rinkimai.

Man tai čia netgi nėra, apie ką kalbėt. Ir jums irgi nėra apie ką kalbėt:

Domain: ivote.lt
Status: registered
Registered: 2012-09-07
%
Registrar: "EVP International", UAB
Registrar website: http://www.evp.lt
Registrar email: hosting@evp.lt
%
%
Contact organization: EVP International, UAB
Contact email: hosting@evp.lt
%
Nameserver: ns3.evp.lt
Nameserver: ns2.domreg.lt

Tokios sistemos kainuoja klaikiai daug. Ir dar daugiau jos kainuoja tiems, kas jas gauna. Balsavimas Rusijoje buvo elektroninis, Baltarusija irgi to norėtų. Yra ir daugiau elektroninio balsavimo privalumų. Skanaus.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

22 thoughts on “Apie Delfi reklamuojamus elektroninius balsavimus

  1. aredirva

    Smagus cia nusipezejimas pas Delfi gavosi. Man tokie du klausimai/mintys iskilo siandien stebint visa ta reikala:

    -- Kodel diskutuotojai galvoja, kad jaunimas balsuos uz tuos, kurie iteisins e-balsavima? As, pvz, galvoju priesingai.

    -- Koks ten raktas tame multike yra isskaidomas ir paskui vel surenkamas? Viesas (so what?) ar privatus (wft?).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dar smagesnis dalykas -- kad pasirodo, jog šitą reikalą su visais tais anonimais stumia VRK. Kaip tik per rinkimus. Kas yra kažkoksai vambzdec.

      Reikalas dvelkia tokiais neaiškumais, kad savaime kyla pernelyg daug klausimų.

      Reply
    2. Emilis

      Naudojamas šis failų šifravimo ir skaidymo įrankis:
      http://www.erikyyy.de/multikey/

      Kiek suprantu tai tikrai nėra viešo-privataus rakto sistema. Tuo labiau, kad sprendžiant iš filmuko „raktai“ skaidomi ir laikomi gamintojo serveriuose.

      Nedaug išmanau apie kriptografijos algoritmus, bet šis atrodo gan primityviai. Įdomu būtų išgirsti kokio speco nuomonę — ar šis būdas neturi kokių seniai žinomų bėdų.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Jei gerai supratau iš aprašymo, visas kodavimas tenai tėra xorinimas ir permaišymas su random turiniu. XOR kodavimo laužymas kiek atsimenu, laikomas laužymo klasika, o permaišymai su randomu -- tai tik pagalbinis metodas, savaime nieko nereiškiantis.

        Bet kadangi aš tikrai mažiau už tamstą apie tuos kodavimus išmanau, tai aš irgi patylėsiu ir pasakysiu, kad būtų puiku išgirsti, ką koks nors specas pasakytų 😀

        Reply
  2. Andrius

    Gal, kas galėtų pasakyti, kur būtų galima rasti šitą nuotrauką didesne rezoliucija? Labai įdomu, kas ten apie Shell parašyta.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Man irgi tas „Shell“ užkliuvo. Čia dar įdomu prisiminti tokį įdomumą: tais laikais nuotraukas fotošopindavo ne mažiau aktyviai, nei dabar. Ir ypač sovietai. tik pats fotošopinimo procesas truputį skyrėsi techniškai.

      Mitingų ir demonstracijų nuotraukose pripaišydavo tuntus papildomų žmonių, o kitose nuotraukose -- perpiešdavo plakatus.

      Tad yra netgi šansas, kad čia visai ne ta demonstracija, kaip vaizduojama, o tiktai šiaip kažkokios eitynės su transparantais nufotošopintais.

      Reply
  3. jautis

    Kas dėl galimų manipuliacijų iš VRK pusės, tai man nepatinka du štrichai:
    1. Amžinojo VRK vadovo Zenono Vaigausko genetinis broliukas Ričardas buvo KGB karininkas, savo memuaruose „Slaptasis protų karas“ plačiai apsigyręs savo žygdarbiais. Tas būtų pusė velnio, jei nebūtų pamiršęs vieno iš svarbiausių -- 1953 metais jis buvo paskirtas atsakingu už visas bolševikų aukų kapavietes aplink Vilnių (gali būti 1,500-2,000 palaikų kolektyviniuose kapuose), bet kai Genocido centras paprašė nurodyti tas vietas, apsimetė, kad viską pamiršo ir nenurodė, kas puikiai liudija šio asmens požiūrį į mūsų tautą, valstybę ir bendražmogiškas vertybes žr. http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/rcekutis-duobkasiu-puota.d?id=16533923
    Be abejo, brolis už brolį netsako, o „raganų medžioklė daiktas prieštaringas, bet tokio brolio, kaip Ričardas, turėtojas kelia pagrįstų abejonių dėl šeimoje įskiepytų vertybių. Paleckių klano pavyzdys tarsi ir patvritina, kad kraujas -- ne vanduo.
    2. Tokiame kontekste kai kurios sąmokslo teorijos apie rinkimų naktį kartais pakimbančius VRK kompus atrodo ne tokios jau ir absurdiškos ir neįmanomos.

    Reply
      1. jautis

        Be abejo, kompas vienodai sąžinigai tarnauja ir geriems žmonėms ir ubliūdkams. Todėl Nyderlanduose aš mažiau bijočiau patikėti balsavimą IT, Lietuvos grietinėle tenka pasitikėti kur kas mažiau dėl įvairių priežasčių, tame tarpe aukščiau išdėstytų, todėl kompu tikrai nebasuosiu niekada.
        Šiaip sorry, kad nuo temos nukrypau, pats tai supratau, kai kamentą įdėjau. Humanitaras esmi, nestabilus žmogus, prabočykit…

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Kompas visada lieka už nieką nekaltas ir neatsakingas. Visada, ns tai ne žmogus. Kai rinkimus sumakliavoja žmogus, tai jį galima nubausti, o kai kompas -- tai tiesiog programinė klaida. Netyčia gavosi, bugas, suprantate? Niekas nekaltas 🙂

          Reply
  4. jautis

    Jei žiūrėti realiai ir ciniškai, atsakomybės klausimas visada priklauso nuo sprendėjo norų. Jei bus nuspręsta kažką nubausti -- tai ir nubaus, ir gražiai teisiškai viską apiformins, kaip, pvz., Kusaitei, ir nepaaiškinsi, kad kompas -- daiktas negyvas. Jei sprendimo žūtbūt kažką nubausti nebus -- ką gi, tada „kompas negyvas“ bus pripažinta tinkamu argumentu ir kaltų nebeieškos. Jūs IT’šnikai visada bandote remtis sveiku protu ir logika, kas teisės proceso atveju nėra labai rezultatyvu -- teisė gana dažnai neturi nieko bendro su protu ir logika, ten svarbiau yra „dvasios“, kažkieno interesai ir panašūs subjektyvūs dalykai (geriausiai kol kas tą yra aprašęs Kafka).

    Reply
  5. Pjovejas

    Ką jūs čia kalbat apie jaunimo išprusimą ir elektroninius balsavimus. Va, pasigėrėkit:
    http://g3.delfi.lt/images/pix/file59560995_f05266a8.jpg
    😀
    Protestuotojai prieš Steponavičiaus švietimo reformas. Ir iš straipsnių suprantu, kad tie važiuotojai į Anglijas dar tuo pačiu protestuoja ir prieš privalomus užsienio kalbos egzaminus (kokia ironija, ar jie tą suvokia?)

    Jei elektroninį balsavimą argumentuoja tik dėl tokių emigrantų balsavimo palengvinimo, tai man tas argumentas tada nelimpa!

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jaunos hipsterės nenori dirbti turguje, jos nori, kad valstybė joms apmokėtų jų unikalumą.

      Tamstos pastaba apie tai, kad jiems nepriimtinas anglų kalbos mokėjimas, bet jie važiuos į Angliją -- puiki.

      Ir man irgi kyla mintis, kad jei jau žmonės ufonautai, tai gal tegul jie ir nebalsuoja. BTW, kai kuriose šalyse balsavimo teisė suteikiama tik nuo 21 metų. Ir sako, kad tai labai pagerina rinkėjų sąmoningumą.

      Reply
  6. Martynas Pilkis

    Per jaunimo organizacijų vadoviukų susitikimą Zuokas sakė, jei tik man teisingai pasigirdo, jog tai „mūsų ir Delfi“ bendras projektas. Partija „TAIP“ kraštutinai pasisako už i-balsavimo įvedimą, apie ką aiškiai leido suprasti minimame susitikime.
    Viliuos, jog atsiras žmonių, kurie nulauš šią Delfi sistemą ir taip akivaizdžiai parodys tokių žaidimukų pažeidžiamumą.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Zuoko paklausius, tai net ir Kempinski viešbutį jisai pastatė. Ir netgi Akropolis -- tai jo nuopelnas. Ir Gedimino pilis.

      O dėl nulaužinėjimo -- ne nulaužinėjime čia bėdos, o tame, kad tas sistemas kiša žmonės, kurie nei žalio supratimo neturi (arba nenori turėti) apie IT. Tai kaip tik ryškus pavyzdys, kur tikima magijomis -- nauja technologija, vadinasi kaip nors stebuklingai visas bėdas išspręs. Kadaise panašiai tikėdavo stebuklingomis tabletėmis.

      Kaip kovoti su prietaringų puspročių tuntais, kurie tuos maginius tikėjimus kiša, atverdami visus kelius visokiems progreso šarlatanams ir potencialiems nusikaltimams? Nežinau.

      Reply
  7. Benas

    O as taip ir nesupratau kas cia blogai? Kodel visur stengiates iziureti pinigu „plovima“? Ar Jusu manymu elektroninis balsavimas tikrai nereikalingas? Man 22n. as tikrai rinkciausi galimybe balsuoti e-budu ir man tikrai nesvarbu kas ta galimybe suteikia

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tamstos komentare buvusi nuoroda į greitus kreditus ištrinta. Likusi tamstos komentaro dalis atsakymo nereikalauja, nes tokiems kaip tamsta išvis balsavimo nereikia.

      Reply
  8. Justinas

    Pavarei, kolega 😀 Aš tai, pvz., žinau, kas tai darė. Bet tau nesakysiu (nes jūs neturite -dokumentų- geranoriškumo 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Justinai, tamsta su savo tolerantiniais geranoriškumais -- kaip ta bobutė, kur į laužą malkas metė, kad Janas Husas karščiau degtų.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *