Restauracija ir autorių teisės, tęsinys

Negaliu tokia naujiena nepasidalinti, nes jei jau pasižymiu pranašiškomis savybėmis, tai turite tuos stebuklus sužinoti ir melstis man.

Taigi kai rašiau apie restauracijos niuansus ir autorių teises paskutinį kartą, paminėjau tą legendinę bobikę, kuri Jėzų Kristų pertapė naujovišku būdu. Tai vat, čia jums anos istorijos pratęsimas.

Ispanija, freska prieš restauraciją ir po jos

Elias Garcia Martinez sukurta freska, Borja bažnyčia, šiaurės rytų Ispanija. Pirma nuotrauka rodo, kaip freska atrodė 2010 metais. Antra nuotrauka - 2012 liepą, prieš pat restauraciją. Trečia nuotrauka - jau po restauracijos. Pastebėkite pasikeitusį žvilgsnį: anksčiau žiūrėjęs kažkur į dangų, dabar žvilgsnis žiūri į jus. Jis jus stebi.

Bobulė Cecilija Gimenez, kuri pertapė Jėzų Kristų kažkokioje Saragosos bažnytėlėje taip, kad jau nieko nepataisysi, reikalauja bažnyčios, kad šioji pasidalintų pinigais, kuriuos ana uždirba, pardavinėdama bilietukus turistams. Nes turistai plūsta į tą bažnytėlę, norėdami gyvai pamatyti Jėzų-beždžionę, nutapytą ponios Cecilijos. Ir bažnyčia jau uždirbo iš to daugiau, kaip 2000 eurų. O bobulei nieko dar nesumokėjo.

Borja kaime esanti bažnytėlė tapo pasauline turizmo įžymybe per vieną dieną, vos tiktai pasaulis ėmė rėkti apie baisią restauraciją. Pasaulio įžymybe tapo ir ponia Cecilija, o jos kūrinys dabar yra viena iš garsiausių pasaulio freskų. Per baisiai trumpą laiką bažnytėlėje jau apsilankė daugiau kaip 30 tūkstančių turistų, tad bažnyčios veikėjai sumąstė pardavinėti bilietukus. Taigi, čia jau įsijungė autorių teisių apsauga, ponia Cecilija Gimenez pasisamdė advokatą ir jau niekam abejonių nekyla, kad autorių teisės bus išsaugotos, o bažnyčia už tai turi sumokėt.

Abejonių kyla tik dėl to, ar godi bažnyčia norės dalintis pinigais su vargše senute.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

16 thoughts on “Restauracija ir autorių teisės, tęsinys

  1. Ele

    Bijau kad bobulei gręsia ekskomunikacija, o ne autorių teisės (kurios nuo ekskomunikacijos neapsaugos).

    Reply
  2. Sypsnis

    O galėtų bobulė tapyt naujus paveikslus ir užkalt daugiau nei tuos 2000 EUR. Bet va advokatui tada ką daryt?..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Bobulei pernelyg sudėtinga suprast, kad ji savo tapybos originalus šalia tos pačios bažnyčios galėtų už didžiules sumas pardavinėt. Ji geriau reikalaus, kad bažnyčia neteisėtai uždirbtais pinigais pasidalintų.

      Reply
  3. Ele

    Jo, nes gal jai autorinės teisės ir nepriklauso? Juk ji tiktais patobulino kūrinį, kurio autorinės teisės seniai expired (berods, tai vyksta 100 metų po autoriaus mirties).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Išvestiniams kūriniams autorių teisės galioja. Bobulė perdirbo seną meno kūrinį, kuriam turtinės teisės pasibaigusios, tačiau jos perdirbiniui autorių turtinės teisės galioja ir toliau.

      Žiūrint teisiškai, reiktų pirma išnagrinėti, ar buvo turtinių teisių perdavimo bažnyčiai faktas, o paskui taip pat nagrinėti, ar buvo perduotos visos teisės, įskaitant ir teisė rodyti kūrinį už pinigus.

      Trumpai tariant, kokie nors kopyraitų sergėtojai čia nemenkai visko galėtų pripasakoti ir suvelti.

      Reply
        1. Rokiškis Post author

          O vat čia yra labai labai įdomus dalykas, kurį koks nors teisininkas galėtų paaiškinti: ar Vatikanas dalyvauja tarptautinėse sutartyse dėl autorių teisių ir kaip Vatikanas žiūri į bažnyčios sukuriamos medžiagos turtines teises?

          Reply
          1. Ele

            Na, jeigu mano bute kabo paveikslas, kurio autorinės teisės pasibaigusios, tai į jo perdirbinį neturiu teisės. T.y. čia bažnyčia neturi teisės į naują paveikslą. Nebent gali įrodyti kad bažnyčios, kur kabo freska, pastatas priklauso bažnyčiai ir kad senoji freska yra bažnyčios nuosavybė. Geriausiai įrodyti čekiu. Nes jeigu kas priteplioja kam ant sienos, teplionė gi netampa namo savininko nuosavybe?

            Reply
          2. Arūnas

            Vatikanas yra pagrindinių sutarčių dalyvis, bet vargu ar tai svarbu, nes veiksmas vyksta Ispanijoje, vadinasi, taikoma Ispanijos teisė.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Katalikų bažnyčia deklaruoja esanti organizacija, pavaldžia Vatikanui. Atitinkamai, pagal Vatikano įstatymus nustatomas ir pačios bažnyčios požiūris į jos autorių teises, kuris gali atitikti, o gali ir neatitikti Ispanijos teisę.

              Reply
  4. Utilitarian Gag

    Taip ir man buvo. Paprašiau kaimyno duris perdažyt, perdažęs pareiškė, kad jos jo. O užuodę pelną klerikalai bobulytei turėtų duoti jau ir rimtesnes freskas retauruoti. Kaip dėl paskutinės vakarienės? Su anime prieskoniu.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *