Lagerinė Šiaurės Korėjos ekonomika

Kvadratines raides skaitantiems ir lagerinėmis sistemomis besidomintiems – tokia istorija iš dviejų dalių: pirma ir antra. Šiaip jau velniškai įdomus pasakojimas, net jei atmesim kraupiąją dalį – tiesiog iš jo galima nemažai atkurti apie tai, kaip organizuota išvystyta lagerinė ekonomika. Būtent tokia yra Šiaurės Korėjoje, kur valdoma, skelbiant keistą nacizmo ir komunizmo mišinį, vadinamą čiučche arba džiuče. Ar tai kažkaip panašiai.

Kim Čen Iras

Kim Čen Iras - dvasingasis čiūčkės idėjų nešėjas, didysis Šiaurės Demokratinės Korėjos Liaudies Respublikos brangusis ir mylimasis vadas

Čia verta pastebėti, kad Sovietų Sąjungoje pilnavertė stalininė lagerių sistema egzistavo grubiai apie 30 metų, iš kurių 10 pirmų metų tebuvo daugiau eksperimentas, o negana to, buvo dalinis sistemos pertrūkis karo metu, negana to, prasidėjus strateginėms Šiaurės įsisavinimo (pirmiausiai dėl karinės laivybos) ir urano kasyklų programoms, lageriai nemenka dalim virto mirties fabrikais, kur vidutinė kalinio gyvenimo trukmė neretai tesudarydavo vos keletą mėnesių, t.y., tęstinė sistema vėlgi veikti negalėjo. Kitaip tariant, klaikiausių stalininių lagerių atvejai – tai tiktai išvystytos lagerių sistemos užuomazgos, kai palygini su Šiaurės Korėja.

Šiaurės Korėjos atvejis – išties išskirtinis, ten lagerių sistema kūrėsi jau su visa bolševikų patirtimi, daug kompleksiškiau ir egzistavo gerus porą kartų ilgiau. Dabar korėjietiškuose lageriuose jau dirba žmonės, kurie gimė iš žmonių, kurie patys gimė konclageriuose. Pastarieji sudaryti iš milžiniškų kompleksų, kur įvairaus griežtumo įkalinimo įstaigos, nepilnamečių rengimo lageriams mokyklos, atskiros vyrų ir moterų zonos, o sėkmingiausi, „laisvėn“ paleisti kaliniai tampa etatiniais tų pačių koncentracijos stovyklų darbuotojais – mokytojais, prižiūrėtojais, etc.. Lagerių sistema tokia, kad kartą į ją pakliuvęs, ne tik pats joje lieki, bet lieka ir tavo vaikai, ir anūkai. Ten numatytos netgi kalinių dauginimo priemonės – vyrai su moterimis suleidžiami, kad pasidaugintų ir prigamintų dar naujų kalinių.

Žodžiu, kas supranta kvadratines raides – skaitykite. Kas nesupranta – klauskite, gal kas ras anglišką pasakojimo variantą.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

106 thoughts on “Lagerinė Šiaurės Korėjos ekonomika

  1. studentas

    Nesuprantu kvadratinių raidžių :/ jei kas rasit ką panašaus anglų kalba, pasidalinkite prašau.

    Reply
  2. Karolis

    Interesna, ale bet taciau labai jau sunku skaityt kirilica… Bet smalsumas vistiek zudo 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, to vyruko istorija yra visišks žostkačius -- iki ko daveda sistema žmones, sunku suvokti -- tai gal net baisiau, nei koks bolševikinis Pavlikas Morozovas. Ir prisiminus, kad būtent Pavlikas Morozovas buvo nuolat skleidžiamas, kaip pavyzdys, tai labai visokių negerų prisiminimų kyla.

      BTW, čia man labai įdomu, ar jaunesnė karta išvis gali bent kiek pilniau suvokti tą žostkačių su smegenų perforavimu iki tokio lygio. Jau ir mums, brežnevinę epochą atsimenantiems, tai gan sunkiai suvokiama.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, mes gyvename neįsivaizduojamai laimingai. Tą itin gerai pajunti, kai randi kažkokį panašų košmarą palyginimui.

      Reply
  3. skirmantas tumelis

    Skaitau tokius dalykus įsivaizduodamas, jog tai ateivių civilizacija ir ten ne žmonės, o robotai.
    Suspenduoju empatiją ir viskas normaliai -- galima daryti išvadas ir įsivaizduoti sistemą.

    Jeigu ten nuskristų švedai su meškiukais, tai visi žmonės, kurie matė ar neduokdie prisilietė prie meškučių būtų nukankinti ir sušaudyti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, čia labai neblogi pažintiniai. Bet tokie nebaisūs, lyginant su tais linkais.

      Ta bendra kelionė kelia vieną klausimą -- kur visgi tie žmonės, kodėl jų nėra keliuose, gatvėse, kavinėse? Ir kai pagalvoji apie galimą atsakymą, tai pasidaro negera.

      Reply
      1. Pijus

        Tamsta teisus. Sakyčiau, dar pirmam tas momentas labai neblogas, kai į pakelės parduotuvę užsuka, kur pardavėja žmonių nemačiusi. Baisu.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Vat čia ir esmė: visas kabokas tas, skirtas tik tam, kad aptarnautų kokį kartą per metus užsukantį užsienio turistą. Ir kad tam turistui parodytų, kaip viskas gerai.

          Sistema jau veikia taip, kad ji net suimituoti nesugeba -- kur sovietmečio Lietuvoje turistai ateidavo į kabokus, kur tegul ir nedaug, bet visvien yra žmonių, arba užeidavo į daug prastesnius, bet visvien kabokus, kur yra žmonių -- tai matėsi bent, kad kažkas vyksta.

          Bet Šiaurės Korėjoje jie jau net nesuvokia, kad tas jų kabokas yra maždaug tokia imitacija, kaip iš kažkokio siaubiako, kur milžiniškas tarakonas žudikas aukoms apgauti mosuodavo ant letenos pamautu kruvinu lavonu, vaizduodamas aukai, kad ten koks tai gyvas žmogus, kuris nori pasikalbėti.

          Ir vat čia ir dekonstruojam: visa šalis -- ištisinis lageris, kur paprasti gyventojai tiesiog neturi teisės vaikščioti ne tik į kabokus, bet ir šiaip gatvėmis. Būtent todėl nėra ką pakišti turistams. Būtent todėl tie pakišinėtojai sugeba tiktai taip klaikiai negrabiai imituoti.

          Reply
          1. Pijus

            Taip viskas surašyta, kad nei atimsi, nei pridėsi, tik pliusą paspausti ant komentaro galima būtų, jei čia toks dalykas būtų.

            Reply
      2. Giedrius

        Bet tai merginai, tai Tea Girl tai juk blogai baigėsi turbūt, kai pamatė (kažkas juk pamatė iš vadų?), kad ji su užsieniečiu biliardą lošia?..

        Reply
  4. nb

    O ką labai jau ten blogai? visi vienodai apsirengę, nėra konkuravimo dėl skudurų, nėra šlykščios komercijos. mergaitė va, su rožiniais botais, turi žmonės celofaninės plėvelės langams apkalti -- vadinasi nėra taip blogai, vadinasi veikia pramonė, kuri pagamina apavą, rūbus, gitaras. nesenai paleido palydovą į kosmosą. visi dirba, nedykaduoniauja gatvėse, kaip ir broliškoje Baltarusijoje, nėra šiukšlių, o kad nepavalgę, tai anokia čia bėda -- nenutukę užtai, kaip kokie amerikonai, žmogui daug ir nereikia. ir grobuoniškose kapitalistinėse šalyse ne visi pavalgę, po tiltais bačkose laužus kūrena, sąvartynuose maitinasi.
    jei jau būtų taip griežtai viskas, -- nebūtų pabėgęs, gauna amerikono kramtomos gumos ir paskui išsigalvoja visokias nesąmones, pila pamazgas ant nepriklausomos ir tvarkingos šalies, kur žmonės gerbia valdžią. matyt buvo įkalintas už reikalą.

    Reply
    1. Viešpats

      Aš tamstai pasiūlyčiau kelionę į Pchenjaną nupirkti, bet bijau padaryti meškos paslauga, nes psichinių ligonių ir deformuotų urodų į gatves neleidžia. Bet nenusiminkite, Rabinovičius jums tuoj parūpins pirmos klasės bilietą vienon pusėn į Peru.
      Nesveikai žaviuosi Šūdinąja Korėja, nes per tai galiu pajusti ką reiškia atrasti ateivių civilizaciją.
      Norintiems ne slaviškai apie tai pasiskaityti:
      http://www.vice.com/en_uk/read/north-korea-fun-fair-mangyongdae-hoban-death
      Dar galima pagoglinti tūlą Alex Hoban, kuris neblogai į šią temą įsigilinęs.
      Toliau nuoroda į amžinojo sekretoriaus Kim Čen Iro iniciatyva kurto japonų kaiju filmų knockoff‘ą.
      http://www.youtube.com/watch?v=eCKSR0JArUQ
      Apie šitą kinematografijos stebuklą galima būtų parašyti atskirą istoriją. Apie tai, kaip jį kūrė iš Japonijos pagrobti režisierius ir jo buvusi žmona aktorė, kaip statistų gyvenimo trukmė buvo ne ilgesnė, nei vaisinės muselės, kaip į filmą buvo sugrūsta reikšminga dalis niekingo šalies BVP, kaip iš pradžių tai buvo pusiau žiūrimas šlamštelis, bet po Amžinojo Sekretoriaus ir kinematografijos eksperto (kuris tikėjo, kad filmai apie J. Bondą yra faktais paremta dokumentika) „rekomendacijų“ tai pavirto visiškai nežiūrima tryda, kurios meniškumas nublanksta prieš kokios Čeliabinsko kekšytės webcaminius pasirodymus su daržovėmis.
      Dar drįsčiau papildyti mus nuo pražūties išgelbėjusį Rabinovičių, kad tai, kas vyksta Šūdinojoje Korėjoje yra ne modernus feodalizmas, o terminas „lagerinė ekonomika“ tai yra tam dalykui pritaikytas kitoks pavadinimas.
      Vienas istorikas pasakojo, kad tie, kas specializuojasi Europos ankstyvųjų-brandžiųjų viduramžių sandūros sociologijoje, studijuoja dabartinę Šūdinąją Šiaurės korėją, nes atitikimas yra ~85% to, kas vyko X-XIII a.

      Reply
      1. Pjovejas

        Apie tą atrakcionų parką… Nu nereik toli ieškot 🙂 Kaune stovi toks dar Vytauto parkas. Kai kurie atrakcionai veikia ir dabar. Atrodo labai panašiai…

        Reply
        1. Viešpats

          Skirtumas yra esminis – minėtas Pakaunės parkas yra užribinis apleistas abojektas, o ne pakazūchinis pagrindinis valstybinis atrakcionų parkas.
          Jeigu lygintume pagal adekvačią vertę, tai tą parką iš straipsnio reiktų lyginti su kokiu mūsu akvaparku. O Vytauto parko Šūdinosios Korėjos analogas būtų kokia per srutų vamzdį permesta sūpynes atstojanti lenta.

          Reply
    2. Rokiškis Post author

      Ponas Nemunai, vat tamsta čia patrolinote, o problema ta, kad tam tikras procentas Lietuvos populiacijos išties maždaug taip ir galvoja.

      Reply
    3. Algirdas

      Trolini tamsta? Bjaurus samprotavimas, man truputi norisi tieketi kad zmones vystosi persikunydami, tai linkiu tamstai atgimti toj fainoj saly

      Reply
  5. Niex

    Tai yra kažkas tokio…baisaus, kad apima siaubas ir dar didesnis siaubas pagalvojus, kas būtų, jei visi tiek ten gimę ir išaugę tūkstančiai išeitų į laisvę. Ir tada jau übersiaubas, kad norisi juos palikti ten, kur jie yra.
    omg.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pas mus yra tuntai gal ir ne tokiomis žostkomis sąlygomis, bet irgi link to auklėtų -- nesavarankiškų, negalinčių gyvent be reguliuotojų, nemokančių spręsti, etc. -- tokių, kuriems sovietmetis kaip ružava svajonė iš praeities. Apsižvalgykit aplink, klausimų nekils.

      Reply
  6. Mindaugas

    http://www.vice.com/vice-news/north-korean-labor-camps-full-length

    Įdomus video apie šiaurės korėjos darbo stovyklas.
    Kurių yra nemažai rusijoje, sibire.
    Patys šiaurės korėjiečiai to net nežinodami dirba kitoje šalyje, ir visa produkcija, dažniausiai mediena, yra siunčiama į šiaurės korėją.
    Įdomu kokią naudą gauna iš to rusija.

    Verta pažiurėt, ten yra daugiau filmukų apie šiaurės korėją ir ne tik.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, ten šis tas. Jei rimčiau žiūrint, tai informacijos iš tos šalies nuteka klaikiai siaubingai mažai. Nors per paskutinius 10 metų, kiek seku, tai situacija visgi pasikeitė -- labiausiai dėka Kinijos, su kuria kiek pralaisvėjo sienos dėl to, kad pasieniečiai badauja ir Rusijos, per kurią šioks toks info nuotėkis yra.

      Prieš kažkiek metų Šiaurės Korėja buvo ant visiškos katastrofos ribos, masinis badas, tad jiems norom nenorom teko kiek atlaisvinti sienas, leisti smulkią prekybą turguose ir pan., o atlaisvinus, ėmė ir info truputį sklisti.

      Kvadratinėmis raidėmis skaitantys čia bene daugiausiai gali atrasti -- kai kurie rusų turistai, skirtingai nuo vakariečių, pamato ir realaus Šiaurės Korėjos gyvenimo kraštelį, o paskui paskleidžia.

      Reply
  7. Pjovejas

    Dėl Korėjos šiaip įdomu… ar dar tebėra perspektyva joms susijungti… Vat Vokietija: buvo abipusis noras ir buvo įveiktas atsilikimas, skirtingi gyvenimo įpročiai ir pan. Sakoma dabar, kad kol kas ne iki galo užsibaigęs procesas, bet turbūt niekas neabejoja, kad viskas sėkmingai bus užbaigta.
    O čia? Jau nekalbu apie milžiniškus technologinius skirtumus… Pats pasaulio suvokimas yra visiškai kitoks. Klausimas ir ar noro yra abiejose pusėse…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Abiejose pusėse noro yra pilna, bet su viena išlyga: kad kita pusė pilnai atsisakys savo valdymo sistemos ir pereis besąlygiškai kitos pusės žinion.

      Reply
    2. Mindaugas

      Perspektyva labai miglota. Pietų Korėja, pasižiūrėjusi į Vokietiją, Šiaurės nelabai nori. Todėl karts nuo karto „duoklę“ susimoka ir toliau sau gyvena.

      Reply
  8. Laurynas

    Kaži, ar Adolfo Vokietija (ir Stalino Sąjunga) taip pat būtų likę pabūt Europoj su visais konclageriais, jeigu nebūtų pradėję kariaut su aplinkinėm šalim? Kodėl Š.Korėjos nesiimama tvarkyti? Gina kinai ir rusai? Per brangu?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Šiaurės Korėja yra velniškai gerai ginkluota. Plg., Irako atveju JAV laukė kelioliką metų, kol išdrįso padaryti pilnvertį puolimą (kai po truputį priešlėktuvinę gynybą išnaikino ir pasiekė pilną armijos dezorganizaciją), nors Irakas buvo lengvai puolamos lygumos, gan menka nuosava ginklų pramonė, mažai stiprių įtvirtinimų, mažai ginklų.

      Šiaurės Korėja -- absoliutus kontrastas: praktiškai pusė gyventojų parengti karui, didžiausias požeminių slėptuvių kiekis gyventojų skaičiui pasaulyje, nežmoniški kiekiai belenkokių ginklų, sunkiai įveikiami kalnai, etc., plius dar didžiuliai kiekiai cheminės ginkluotės, sukištos ir į artilerijos sviedinius, ir į raketas, o Seulas -- visai netoli.

      Žodžiu, bandymas pulti Šiaurės Korėją būtų neproduktyvus, bet kartu pragaištingas milijonams Pietų Korėjos bei galimai dar ir Japonijos gyventojų.

      Reply
        1. Alvidon

          Tai kad būdo ir nereik ieškot, tiesiog tereikia ramiai palaukt. Išmirs ir išsigims, tikėtina į dar baisesnį varijantą išsigims, bet užtat kiekviena praėjusi diena didina atsilikimą. Jei dabar turime puspročius su kalašnikovais, tai po kurio laiko bus bepročiai su kuokomis. Ir dar labai tikėtina, kad jie skersis tarpusavy, dėl paskutinių likusių ryžių grudelių. Čia kaip Vietname: komunistai laimėjo karą prieš USA ir po pergalės šalis ėmė judėti link naturalaus išmirimo, bo maisto gamyba ėmė labai atsilikinėti nuo gyventojų prieaugio. Tai nėra humaniška (vėpsoti kaip šalis juda link žmogėdrystės iš bado), bet vargu ar labai nehumaniškiau nei imtis intervencijos. O ir serdobolni čegevarščikai su arafatnikais neklykaus kad vėl USA ir pakalikų imperialistų gaujos agresijos ėmėsi.
          Trečio kelio gi neatrasta, arba liberalus kapitalizmas arba ekonomikos griuvėsiai, jūsų teisė rinktis.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Vat tokiais atvejais iš tikrųjų nežinia, ką daryt. Ir prisiminus, kad ribotas įsikišimas, kaip kad Kambodžoje, baigiasi kartais dar žiauresniais reikalais, tai matyt ir lieka laukti, tikintis, kad baigsis ne pačiu blogiausiu būdu.

            Reply
            1. Alvidon

              Čia dar komplikuojasi, kad neaišku kas ir kur yra tas blogiausias. Kad Š. Korėjos gyventojai jau degradavo ir tikimiausia jog didžioji jų dalis tiesiog išsižudys/išmirs -- žiauru, bet ne mažiau žiauru tai, kad jei užsienis įsikiš ir ginklo jėga gelbės, tai nemaža dalis gelbėjamųjų žus kovodama su gelbėtojais, o pačiuose vakaruose kalnai visokių čegevaros ir arafato gerbėjų, antiglobalistų, antikapitalistų ir šiaip kairiuolių kels baisingą klyksmą ir riaušes, kovodami prieš kraugerišką USA imperializmą ar kas ti jų smegenų likučiuose tadu susigeneruos. Rezultate nelabai sumažinam lavonų skaičių Š. Korėjoj ir priedo destabilizuojam vakarų visuomenę. Eilinė iliustracija posakiui „gerais norais kelias į pragarą grįstas“.

              Reply
    2. Paulius Žuvyčius

      Laurynas, Š.K. tokia yra dėl savo padėties ir mažumo. Pažiūrėjus į buvusią Sovietiją matai daug skirtingų tautų, šalių, milžiniškas teritorijas. Vadai gal ir norėjo tokios sistemos, bet žmonės per daug skirtingi buvo ir mąstai tiesiog per dideli. Kas liečia šitos šalies valdžios pakeitimą, tai būtų labai įdomu stebėti kaip visose srityse beviltiškai atsilikusi šalis bando reabilituotis ir stotis ant kojų. Vien ko vertas faktas, kad jie turi gyventojus kurių tėvai ar net seneliai yra gimę lageryje ir kuriems visą tą laiką buvo plaunamos smegenys. Rezultatą matėme kai verkė savo Didžiojo Vado. Tie žmonės neturi jokios socialinės patirties ir įsivaizdavimo kaip turi elgtis kažkokioje neaprašytoje taisyklių situacijoje. Jei mes turim didelių problemų, dėl mūsų tautiečių elgesio, tai ką jau kalbėti apie juos. Per tuos keliasdešimt metų buvo sunaikinta, bet kokia saviraiška ir mastysena.

      Dėl karo linkęs pritarti Rokiškiui. Tiesiog per daug ginklų. Čia reikia vieningo smūgio iš Kinijos, Rusijos ir likusio pasaulio. Nežinau ar tai įmanoma, bet tai turėtų būti didžiausia vienos valandos karinė operacija kada nors surengta istorijoje. Vienu metu turėtų atkirsti visus ryšius, neutralizuoti energijos tiekimą kariniams objektams, priešlėktuvinę gynybą, raketų bazes ir kitus objektus dėl kurių gali nukentėti kaimyninės šalys. Sudėjus vien Pietų Korėją, Japoniją ir pačią Šiaurės Korėją gauname beveik 200milijonų žmonių kurie gali nukentėti. Šiaurės Korėja nesirinks priemonių. Kals taip, kad kuo daugiau mirtų ir nukentėtų. Būtent dėl tokių priežasčių laukiama kol režimas žlugs savaime arba jau nebus kitos išeities ir visi kartu (įskaitant Kiniją ir Rusiją) užkurs tikrą pragarą tame žemės lopinėlyje, vos du kartus didesniame už Lietuvą.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Šiaip tai tas Korėjos mažumas yra sąlyginis -- 8 kartus daugiau gyventojų, nei Lietuvoje, o plotas 2 kartus didesnis -- gal ir nėra didelė valstybė, bet ne mikroskopinė. Prisiminus, kad mažos šalys kartais sugeba priešintis efektingai, kaip kokia Suomija, čia vertėtų atsargiai vertinti. Labai labai atsargiai.

        Dėl priešlėktuvinės gynybos ir kokių nors neutralizavimų -- kalnuota šalis, kuri turi didžiausią pasaulyje kariškų požeminių bunkerių skaičių, tenkantį gyventojų skaičiui. Krūvos priešlėktuvinių sistemų, pabūklų ir t.t., kurie sukišti į bunkerius ir tiesiog paruošti tai ištraukimui, tai vėl slėpimui. Ir tų bunkerių krūvos pristatytos dar tais laikais, kai nebuvo efektyvios palydovinės žvalgybos, t.y., daugybė jų neidentifikuoti. Dėl energijos atkirtimo -- kariškoms sistemoms tai nebus kliūtis, o civiliai ten ir taip be elektros gyvena, t.y., menkos pasekmės.

        Reply
  9. laurynas

    Uztriggerino:( Paprastai laikau save ateistu, bet prasau Dievo, kad tas benkartas, uzdauzes mokinuke del slepto maisto, ilgai ir nuobodziai dvestu savo vemaluose ir suduose. Excuse my French.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tokiose užribinėse sistemose panašių žmones žudančių atmatų dalis gali siekti gal netgi keletą procentų nuo gyventojų skaičiaus. Taigi, panašių ne vienas, ne šimtas ir ne tūkstantis ten, o dešimtys ir šimtai tūkstančių.

      O dabar vat pabandykim įsivaizduoti, kaip šaliai reiktų visus tokius nusikaltėlius nubaust?

      Reply
      1. Paulius Žuvyčius

        manau reiktų surengti panašų procesą, kaip buvo pasielgta nacių atveju. Didžioji dauguma jų tiesiog vykdė įsakymus automatiškai ir tiek. Be abejo procesas bus skausmingas, bet kaip ir minėjai reikia tikėtis, kad nebus karinis perversmas.

        Reply
          1. Paulius Žuvyčius

            tas tiesa, tik jaučiu, kad tiesioginis taikymas Vokietijos proceso netiks. Pirma žmonių savimonė. Nedaugelis žino ar pamena kas yra už jų pasaulėlio ribų. Antra kaip ir pats minėjai nusikaltėlių kiekis. Trečia tradicinė korėjiečių kultūra. Turbūt jos nebeliko, bet gal dar prisimenama kaip buvo sprendžiami tokie reikalai prieš 100metų. Kiek pamenu po Ruandos genocido jie problemas sprendė vietiniuose teismuose. Aišku irgi skausmingas procesas, bet apie eilinius sprendė eiliniai žmonės, bendruomenės. Didieji vadai buvo teisiami tarptautinio teismo. Bet vėlgi sunku lyginti šias situacijas nežinant jų realaus mąstelio. Aišku tik viena -- problema savo mastu pranoksta, bet ką su kuo susidūrėme šiame ar praėjusiame amžiuje.

            Reply
              1. Paulius Žuvyčius

                vat bandau įsivaizduoti kuo keisti dabartinį režimą. Žmonių, kurie būtų išsilavinę ir nesusiję su dabartine padėtimi vienetai. Esantys valdžioje (ne pačios viršūnėlės) turbūt taip pat šventai tiki Vado dieviškumu, galimai neišsilavinę, bet kažkokiu būdu pakilę partijos dėka. Valdžios viršūnės irgi atkrenta, nes jie suvokia situaciją tik jos nenori keisti. Iš viso to matome, kad viršūnių pakeitimui tiesiog nėra medžiagos. Man rodos vykstant pasikeitimams savivalda su tam tikra priežiūra liks tų pačių žmonių rankose. Centrinė valdžia matyt liks kažkokiam tarptautiniam dariniui palaipsniui įtraukiant vietinius žmones kurie patirties įgaus mokydamiesi ir dirbdami vakaruose.

                Kažkaip man šviečiasi, kad tam prireiks 10-15 metų. Kodėl toks trumpas laikas? Pirma neabejoju, kad ši tauta liko bendruomeniška, nepaisant to, kad ją bukino ir naikino tiek metų. Per amžius įaugę į kraują būdo bruožai nedingsta per 2-3 kartas. Antra jie turėtų būti darbštūs (pavyzdys Pietų Korėja). Trečia nėra religinio ir tautinio susiskaldymo kaip Irako ar Afganistano atveju.

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Per dvi-tris kartas smarkiai dusinama nacija gali išsigimti kraštutinai smarkiai. Tad šito nenuvertinkit.

                  O šiaip tai Šiaurės Korėja kiek keičiasi -- po to, kai žlugo SSRS, sąlygos jai pablogėjo labai smarkiai, atitinkamai ir teroras padidėjo. Bet po to bado, kuris buvo prieš kelioliką metų, jie kažkiek atlaisvino visokią prekybą, o naujasis sosto paveldėtojas atrodo bando kiek reformuoti ir žemės ūkį, nuo kolchozų pervesdamas link ūkininkavimo, ir gamykloms truputį savarankiškiau leidžia dirbti.

                  Vykstant ekonominiam atlaisvinimui, politinis laisvėjimas iš principo neišvengiamas -- ir dėl to, kad laisva rinka nesulyginamai efektyvesnė už lagerinę sistemą, ir dėl to, kad laisvėjimas yra būtina sąlyga rinkai.

                  Tad yra šansų, jog įvyks panašiai, kaip Kinijoje ar Vietname, kur ekonominės reformos kardinaliai sušvelnino politinę situaciją.

                  Reply
                  1. Paulius Žuvyčius

                    Kiniškas variantas tinka, bet jie per daug įbridę į lagerinę sistemą. Ten gimę ir joje užaugę žmonės netylės jeigu juos paleis. Galbūt įmanomas toks variantas, kad ten gimę žmonės ir lieka ten, tik darbo ir gyvenimo sąlygos kardinaliai gerinamos ir laukiama kol jie išmirs.

                    Dar manau būtų įmanoma, kad pakliuvusius į sistemą žmones ir jaunus žmones gimusius viduje, na kokių iki 20 metų, iškart perkelti už ribų ir iš naujo adaptuoti gyvenimui be tokių monstriškų taisyklių. Ką su likusiais daryti net neįsivaizduoju. Tarkim su tokiais kurie išgyveno 30-40metų lageryje. Faktiškai tai jau ne žmogus, o mankurtas kuris žino tik taisykles ir kiek jam reikės nudirbti, kad gauti dienos davinį.

                    Dar galimas variantas, kad savo tėvą ar koki kita mirusį vadą dabartinis lyderis paskelbia nusikaltėliu ir ale reabilituoja politinius nusidėjelius taip panaikindamas lagerius ir leidžia jiems grįžti į visuomenę. Kažkas panašaus buvo po Stalino mirties.

                    Reply
                    1. Rokiškis Post author

                      Neskelbs nusikaltėliu tas vyrukas nei savo tėvo, nei senelio, nes tai reikštų jo paties režimo žlugimą. Labiau tikėtinas lėto švelnėjimo variantas, primenantis Vietnamą.

                      Čia dar reiktų nepamiršti, kad jie laikosi Songun politikos ir jos negali sustabdyti -- t.y., viskas pirmiausiai armijai. Armija, o ne saugumas yra vienintelis esminis tos valdžios ir pačios valstybės garantas. Ir tai reiškia, kad išlaidos kariuomenei yra neadekvačiai didelės, o įtaka -- irgi viską lemianti. O savo ruožtu reiškia, kad vėlgi jokio staigaus posūkio jie negali padaryti. Songun ir viskas.

  10. Pjovejas

    Bet šiaip galiu suprast, kodėl aplinkinių, padoresnių, valstybių vadovams skauda galvą… Įsivaizduokit, anksčiau ar vėliau Š. Korėja neatlaikys. Ir kas tada bus su jos kariniu arsenalu? Jau turbūt patirties yra su TSRS žlugimu… O ten gali dar blogiau gautis…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aplinkui vien supervalstybės, tai ten neišvirstų į tokius reikalus, kaip Jugoslavijoje. Čia vargu, ar didelė labai bėda, jei tik žlugimas nebus karinis.

      Reply
    2. s2

      Šiaurės Korėja spausdina baksus tokiais srautais, kad padėk Dieve kitiems. Kokio senumo duomenys nežinau, bet šitą vos ne Discovery rodė.

      Reply
  11. Pjovejas

    Aš turiu omeny, kad kai pradės ten bazių vadukai parceliuot ką po ranka turi… Tai jokiai super valstybei saldu nebus…

    Reply
    1. Alvidon

      Tokie dalykai lengvai užlaužiami. Šalis mažytė ir labai neturtinga, skirtingai nuo CCCP. Sausumos sienos tik su Kinija ir P. Korėja, jūrų blokadą USA pukiausiai moka daryti. Pinigų srautus trekinti irgi nesunku, nėra Š. Korėja pasaulinės svarbos prekybinis partneris, jos užsienio prekybos srautai mizerni, užmaskuot juose rimtą ginklų sandorį be šansų. Kinijai tas pulinys irgi tik problemos, jokios naudos.
      Kaip varijantas: viską iš tų bazių vadukų superka USA (kad ir per trečius asmenis)- pigu ir kardinalu 😉

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Norint parceliuoti, reikia turėti, kam parceliuoti. Ir čia kartoju: aplink vien supervalstybės. Jie neturi kam parceliuoti. Tai nėra koks Jugoslavijos ar Kaukazo variantas.

      Reply
  12. Laurynas

    Rusija nieko neuzlauzines. Jeigu jie priima kalinius dirbti savo territorijoje ir atiduoda, sakykim, mediena, tai rezultate turime rezimo supporta. Vansi, Rusijai S.Koreja patinka.

    Reply
  13. prowler

    Siaip jie branduolines technologijas sugebejo iskist nesugauti.Del konvenciniu ginklu sutinku-ju nelabai kam…Bet kiti zaisliukai…Pakiai,iranieciai,dar kokie uztine teroriugos rastu is ko pasirinkti.S.Koreja turi pramynusi nemazai keliu heroinui stumdyti,tai gali tuo pasinaudoti jei ka.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tamsta painiojate krūvą skirtingų dalykų. Tarptautinė ginklų rinka ar aukščiau nagrinėtas atvejis, kur yrant valstybiai, kariškiai ima ginkluotę patys pardavinėt kam papuola -- tai labai skirtingi dalykai.

      Branduolinės technologijos, nors tamstai sudėtingai įsivaizduojamos, yra pirmiausiai krūvos brėžinių ir skaičiavimų, kitaip tarint -- krūvos popieriaus.

      Negana to, Šiaurės Korėja ne tiek pardavinėjo tas technologijas, kiek pati bandė pirktis paskutinius kelis dešimtmečius -- būtent todėl tik neseniai ir tepasiekė tą tinkamą lygį, kurį kokia nors PAR buvo pasiekusi dar prieš keliasdešimt metų.

      Dėl heroino, kurį Šiaurės Korėja per savo ambasadas stumdo -- tai čia, žinote, tapatinti su ginkluotės prekyba vargu ar verta.

      Reply
  14. prowler

    As gal pries 10 metu skaiciau,kad hera jie stumde tonomis,vare laivais.Ten toj grandineje ir triados ir auksinio trikampio ir art.rytu veikejai dalyvavo.Is viso to czv ir padare isvada,kad gali ir uranas ir pan. eiti.
    O del popieriu tu teisus-man kazkaip ,net neprisimete,kad gali su flesiuku nuvaziuoti.
    P.S Skaiciau,kad Pakistanas jiems perdave urano sodrinimo technologija, o mainais gavo raketu technologijas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Spėju, kad tai, ką skaitėtė, nemenkai buvo perdėta. Nors kad kai kurie nelegalūs kanalai gali sutapti -- tai gal.

      O šiaip jau Šiaurės Korėja jau prieš 20 metų buvo viena iš trečiojo pasaulio šalių lyderių, visaip skleidžiant visokias chemines, raketines, bakterines, branduolines ir panašias technologijas.

      Dar tais laikais labai konkrečiai buvo susieta su Iraku, PAR, Iranu, Sirija, dar ten kažkuo -- vis su šalimis, kurios bando įsitaisyti branduolinį irba cheminį ginklą bei modernizuotis Scud raketas, skirtas to ginklo gabenimui.

      Reply
      1. Viešpats

        Š. Korėja yra į daugelį tarptautinių aferų įsipainiojusi, bet ko gero pagrindinė – tai vadinamasis super dolerių tinklas, kai buvo spausdinamos USD kupiūros beveik neatskiriamos nuo originalų (jas atskirdavo nebent labai patyrę specialistai arba tik su pakankamai nagla technika). Tas kupiūras Š. Korėja išplatindavo per Rusijos, Kinijos ir kitų broliškų valstybių ambasadas, kurias tik įleisdavo į Vakarų teritoriją.
        Per tą patį diplomatų tinklą keliavo ir narkotikai ir kruvinieji deimantai iš Afrikos ir visas kitas gėris.
        Žodžiu ši valstybė yra klasikinis failed state pavyzdys, kurių egzistavimo pagrindinė sąlyga – būti valdomai nusikaltėlių.

        Reply
        1. s2

          Ups, per vėlai paskaičiau Viešpatį, tai veltui pasikartojau. Bet tai gal viskas gerai Viešpaties tiesas atkartot, tai kaip malda:)

          Reply
  15. vuolia

    Šiaip jau keistoka, kad į tokią situaciją papuolė tokia išdidi ir garbingą istoriją turinti tauta kaip korėjiečiai. Aš tik nesuprantu vieno dalyko, kaip jie sugebėjo visą kelių tūkstantmečių istoriją paslėpt ir iškraipyt, turiu omeny šventyklas, metraščius, kultūros objektus. Negalėjo juk visko išsprogdint ir sudegint, turėjo savo propogandos mašinai pajungt. O tie išlikę paminklai turėtų būti kaip ir alternatyva kitaip mąstantiems, tik visuotinis sekimas ir teroras neleidžia jiems nieko padaryt.

    Reply
    1. Pjovejas

      Vuolia, jei jau jie ten kartais vienaragius suranda ir kažkuo panaudoja režimo propagandai, tai nemanau, kad didelė bėda su architektūros paminklais. Kurių, beje, beveik nematyt nė vienoje iš filmuotų/fotografuotų medžiagų. Ar jie išsprogdinti, ar užmaskuoti, vienas biesas težino…

      Aš bandau įsivaizduot, kaip ten valstybinė propaganda apipudrina, sakykim, sportininkų smegenis, kai jie dalyvauja tarptaut. turnyruose. Pvz., pasaulio futbolo čempionatas,vykęs PAR. Negi, juos ten tiesiog laikė uždarytus?

      Reply
      1. Alvidon

        Kada smegenys tiek perkreiptos, kad žmogui realybė nesiskiria nuo pasakų, tas smegenų perkreipimas pats savaime tampa patikimiausiu uždarymu.
        Gi ir Lietuvoj yra vis dar bliaunančių, jog Landsbergis kolūkius išgriovė, ir klausimas „o ką daryti su tais kolūkiais reikėjo“ jiems net nekyla, jiems jau susitapatino kolūkiai su žemės ūkiu, ir dzin kad keliasdešimt metų kolūkinė CCCP importavo grūdus iš nekolūkinių vakarų. O gi Lietuvoj jau 20 metų kaip ir sienos nebeuždaros ir internetai yra…

        Reply
      2. Rokiškis Post author

        Apie futbolo čempionatą -- pakapstykit, nustebsit. Ir uždarytus laikė, ir su saugumiečiais, ir aišku, šeimos vietoj įkaitų.

        Reply
    2. Alvidon

      Turėjo gerus mokytojus -- CCCP’o komunistus. Perėmė ir paugradino turtingą (70 metų visgi išsilaikė) patirtį.

      Reply
  16. Jo

    Sunku man skaityti po russki, tai visko neskaičiau, bet, man atrodo, kažkada skaičiau labai panašią istoriją apie žmones, gūimusius tokiuose lageriuose Š.Korėjoje. Tai yra visiškai fakd ap. Viena yra ginčytis dėl to ar kokia nors Kinija turėtų laikytis universalių (suprask, vakarietiškų) laisvės ir demokratijos normų, bet čia visiškai kitas variantas, kai valstybę valdo elementarūs bepročiai on par su Nacistine Vokietija ar Stalino SSRS. Tiesiog gaila žmonių, nes šiaip korėjiečiai davė pasauliui labai daug, pradedant elektronikomis, baigiant filmais ir achujenai gerais jų režysėriais. Bet kažkas ten daliai jų užplaukė ir visiškai nudurnėjo. Šiaip tikrai labai labai sad.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Bepročiai ir nusikaltėliai. Aš labai tikiuosi, kad į Lietuvą niekada negrįš panašūs režimai, nes tai yra absoliučiai užribis.

      Tiesa, dėl Kinijos -- ten ir šiais laikais daugybė koncentracijos stovyklų. Pagal žudynių apimtis Mao spėjamai galėjo būti visų laikų pasaulio rekordininkas, nepralenktas iki šiol, tad tas kadaise įvykęs Kinijos sudemokratėjimas -- labai sąlyginis. Jie vis dar gyvena kažkaip panašiai, kaip kokia Jugoslavija prie Broz Tito, jei ne dar režimiškiau.

      Reply
      1. Viešpats

        Kadaise, Mao dėka praūžus didžiajam šuoliui ir kultūrinei revoliucijai, Kinija buvo nustekenta iki Š. Korėjos lygio ir atrodė ne ką geriau. Mano tėvų draugas buvo vienas iš pirmųjų verslininkų, kuris 80-tųjų pabaigoje pradėjo čelnočinti ir pasakojo, kad skurdas ten buvo toks baisus, kad kinai nešiodavo raudonosios armijos sutrintus paltus, kaip išeiginę aprangą. Rodydavo nuotraukas iš kelionių tai aptriušusi aplinka 1:1 kaip dabartinė Š. Korėja.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Na, šiaip jau ir dabar dar daugelyje Kinijos regionų skurdas yra žiaurus. Šalis yra didelė, darbo jėgos judėjimas apribotas, tad vienur vienaip, o kitur kitaip.

          Prieš porą metų buvo pasitaikę skaičiai, kiek atsimenu, pagal pajamų vidurkį Kinija dabar yra maždaug tokiame lygyje, kaip Lietuva, tik su daug didesne socialine nelygybe, uždarbio mediana ten berods keletą kartų žemesnė, nei pas mus.

          Reply
      2. Jo

        Dėl Kinijos aš nesutikčiau. Tiesa, nelabai žinau, kaip ten buvo Jugoslavijoje prie Tito, bet spėju, kad nieko gero nebuvo. Mūsiškė (ir apskritai vakarų) žinaisklaida apie Kiniją informacijos pateikia labai skurdžiai ir paprastai tik visokiomis a le „žmogaus teisių“ temomis, kas yra visiškai kvaila, tuint omeny, kiek ten apskritai visko vyksta. Kinijos žiniasklaida, kad ir kaip tai neįtikėtinai musm čia skambėtų, pakankamai dažnai skalbia savo valdžią (bent jau provincinę, nekalbant apie vietinę savivaldybių lygyje). Biznio žiniasklaida išvis yra aukštame lygyje. Dėl to sudemokratėjimo sąlyginiu vadinti nereiktų, nes ten jis buvo gana didelis ir negrįžtamas, lyginant su tuo, kas buvo Mao laikais arba kas dabar yra Š.Korėjoje, kuri, net lyginant su KLR yra kita planeta. Aišku, Mao yra kitas reikalas. Ne be pagrindo ten gana nuodugniai išgyvendintas bet koks asmenybės kultas. Dabartiniai poltiikai kaip pilkos žiurkės bijo aukštai šokinėti, kad, neduok dieve, nebūtų pagalvota, kad jie nori tapti tautos vadais (būtų iškart sutraiškyti ir įmesti į kaliūzę ilgam). O šiaip problema yra kalbos barjeras. Mums nelabai išeina skaityti jų internetų su hieroglifais, o jiems dažniausiai visiškai neįdomūs mūsų internetai. Bet tai anaiptol nereiškia, kad Kinija nesudemorkatėjo (nereiktų to suprasti kaip „Suvakarėjo“, nes tenykštis demokratėjimas vyksta visiškai kitokia linkme).

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tam tikri valdžios segmentai, kur kalba neina apie partinius veikėjus ir ideologiją -- skalbiami būdavo ir SSRS, prie Brežnevo. Jau nekalbant apie specifinę propagandą, kuri vykdoma, kai reikia šalinti kokius nors veikėjus (Stalino laikais spauda nuolat būdavo pilna visokios kritikos, kuri reikšdavo labai aiškius dalykus: sodins tą ir aną). Tad pagal spaudą sprendžiant, reikia turėti omeny ir kalbėjimus tarp eilučių, ir kai kuriuos kitus dalykus -- totalitarinėse valstybėse viskas veikia kitaip.

          Dėl sudemokratėjimo sąlyginumo -- čia pačią sąlyginumo sąvoką panagrinėkite. Ji reiškia būtent ne absoliutinį, o palyginamąjį didumą: lyginant su Mao laikais, Kinijoje dabar neįtikėtina demokratija, tačiau lyginant su kokia Prancūzija ar Didžiąja Britanija -- tai vis dar pakankamai totalitarinė valstybė.

          Reply
          1. Jo

            Na čia turbūt turite omeny valstybines agentūras, kaip visokius Xinhua ar Poeplesdaily, kurie paprastai vienaip ar kitaip reprezentuoja KKP poziciją. Bet privati žiniasklaida (o jos ten daug ir ji ganėtinai stipri) „tarp eilučių“ nerašinėja. Arba rašo arba, jeigu ko nors bijo, tiesiog nieko ir nerašo. Vedamieji ir analizės netgi jautriomis temomis būna pakankamai stiprūs ir konkretūs ir jokiu būdu nenuleisti iš kur nors kitur. Man atrodo, nereiktų by default visko traktuoti pagal kokią nors hyper-korektišką BBC ar panašių agentūrų liniją tokiomis temomis. Kinija yra gana kompleksiškas reikalas ir nei totalitarine, nei diktatorine šalimi jos vadinti nereiktų, nes ji tokia nėra jau pakankamai ilgą laiką, nepriklausomai nuo to, ką sako viena ar kita suinteresuota grupuotė. Vienintelė rimta valdžios problema ten yra korupcija (dažniausiai savivaldybių, bet dažnai ir provincijų lygiu, kiek rečiau nacionaliniu), kuri, savaime suprantama, kenkia, kaip ir bet kokioje kitoje sistemoje.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Ponas Jo, tamsta prieštaraujate ten, kur nereikia tamstai prieštarauti, nes tamsta tiesiog darote pernelyg didelį apibendrinimą, o paskui laužiatės per atviras duris.

              Labai paprastai: yra ką leidžiama kritikuoti, yra ką neleidžiama kritikuoti. Tai tamsta tą ir sakote. Dabar labai nuosekliai paskaitykite, kas mano komentare aukščiau parašyta.

              Ir dar: Kinija yra totalitarinė. Ne kraštutinai totalitarinė, jei lyginsim su visu totalitarizmo diapazonu, bet visvien totalitarinė.

              Reply
              1. Jo

                Na Kinija yra ne totalitarinė, bet mūsų (Europos) normomis kalbant, autoritarinė sistema. Nebent būsime labai dideli knit-pickeriai ir eisime aiškintis, ką reiškia kokio žodžio reikšmė.

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Ponas Jo, tamstai visgi reiktų pasiaiškinti, ką reiškia žodis „totalitarinis“. Kinija, kur yra kišamasi į visur kur papuola, remiantis kažkokiais ideologiniais fufeliais -- tai totalitarinė valstybė visame gražume.

                  Aišku, kitas dalykas, kad totalitarizmas ir autoritarizmas dažnai žengia koja kojon 🙂

                  Reply
                  1. Jo

                    Na toks teiginys, kaip kišimiasis „visur, kur papuola“ su kažkokiais ideologiniais fufeliais, šiaip yra nepagrįstas ir turbūt kad su realybe daug bendro neturintis.

                    Realaus kišimosi į žmonių gyvenimą prasme, tai dar labai didelis klausimas, kur daugiau „totalitarizmo“ -- Kinijoje ar kokioje nors UK. Nors gal priklauso nuo srities. Kinija tikrai labiau kišasi į savo monetarinę ir bankingo sistemą. Dar tikriausiai kišasi, sakykim, į visokių NGO veiklą (šiaip tai gal ir gerai daro… čia pasižiūrėjus, kiek yra smegenus plaunančių muslimų „charities“ kiekvienoje moskėje). Bet privataus žmogaus lygmenyje tai labai vargiai galioja. Realiai vaikščiodamas gatve turbūt kad turi daugiau laisvės kokiam Šanchajuje, negu Londone.

                    Reply
                    1. Rokiškis Post author

                      Ponas Jo, neužsiimdinėkite fufeliškais išvedžiojimais vien tam, kad apsaugotumėt savo veidą.

                      Čia, žinote, ne Kinija -- čia galima suklysti ir pasitaisyti, nuo to nieko nebus. Čia, žinote, atvirkščiai yra -- būtent už nesitaisymą šitame bloge baudžiama 😀

                      Kinija yra tipinis totalitarinės valstybės atvejis. Tą neigti yra maždaug tokio lygio klaida, kad to klaidingumui įrodinėti netgi nereikia papildomų varginimųsi, nes tai maždaug taip pat plačiai žinomas faktas, kaip ir faktas, kad Kiniją valdo kompartija.

                      Tiesa, dėl tamstos pastebėjimo apie totalitarizmo požymius UK ar pan. -- taip, to yra, pvz., jei prisimenam kai kurias tolerantines nesąmones. Bet net ir visas vakarietiškas nesąmones sudėjus krūvon, valstybės kišimasis visur kur papuola, yra labai menkas, tad tamstos retorinis klausimas, ar totalitarizmo daugiau Kinijoje, ar UK -- tai maždaug kaip „kur daugiau šūdo -- šiknoje ar ant lėkštės?“.

                      Žodžiu, neikite slidžiais takeliais.

                    2. Jo

                      Rokiški, su visa pagarba, matau, kad Kinijos tema jums nėra labai artima, todėl tokios a le BBC stiliaus prezumpcijos apie ten egzistuojantį totalitarizmą yra, viso labo, jūsų įsigilinimo į tą sritį trūkumo rezultatas. Tam skirta nemažai literatūros, o už vis labiau padeda pažintintinis (arba biznio) keliavimas. O kartojimas nuvalkiotų klišių, jūsų teiginių įtikinamesniais nepadaro.

                      Pagarbiai,
                      Jo

                    3. Rokiškis Post author

                      Ponas J, matau, kad tamstai Kinija užtat pakankamai artima, kad tamsta nepastebėtumėte nei geležinės uždangos internetui, nei vaikų skaičiaus reguliavimo šeimose, nei valdančiosios kompartijos, nei religinio persekiojimo, nei vis dar vietomis veikiančių žmonių judėjimo apribojimų, nei koncentracijos stovyklų, kuriose, tarp kitko, labai naudinga verslui produkcija gaminama.

                      Visokių vis lendančių faktų kiekiai yra pakankamai dideli, kad jų nepastebėti netyčia nepavyktų. Todėl aš tamstai pasakysiu paprastai: tamsta turite problemą. Ji kažkur tamstos galvoje.

                    4. Jo

                      Rokiški, galima pakartoti ta pątį šimtą kartų arba galima nusipirkti kelias knygas ir tiesiog pasiaiškinti jūsų minimas sritis. Visko supaprastinimas ir „išvertimas“ į voisažinę BBC dviejų sakinių retoriką to, kam reiktų skirti bent kelis šimtus puslapių, rodo, kad jūs nesate gilinęsis į jūsų minimus momentus ir nelabai suprantate, apie ką kalbate. Aišku, negali visi visko žinoti, bet, šiuo atveju, pasinaudokite savo paties patarimu ir leiskite sau pasitasyti ir, užuot retoriškai bėręs „tiesas“ iš lempos, paimkite vieną ar porą rimtesnių akademinio lygio veikalų Kinijos tema.

                    5. Rokiškis Post author

                      Ponas Jo, man rodos, kad aš jau numanau, apie kokios rūšies akademinius veikalus tamsta kalbate. BTW, tamstos vis kartojamas BBC kaip propagandos simbolis, apie tamstą irgi nemenkai sako. Kaip ir anksčiau tamstos sakytas sakinys apie tai, kad neaišku, kur daugiau totalitarizmo -- UK ar Kinijoje.

                      Aš jums pasakysiu paprastai: komunistuojantiems veikėjams mano bloge vietos nėra. Tamsta turėtumėte jau žinoti, kur tamstai reikia dabar eiti.

                    6. digital

                      Na Jonas bent jau miestai.net forume nėra komunistuojantis, bent jau tiesiogine prasme 🙂

                    7. Rokiškis Post author

                      Būtų komunistuojantis ta visai tiesiogine prasme -- tai būtų jau po pirmo komentaro pasimatę ir būtų jau pakliuvęs vienon vieton prievartiniu būdu be papildomų klausimų.

                      Taip ar anaip, kai žmogus Kinijoje mato demokratijas, tai jau simpatijos visgi aiškios ir kokio nors tolimesnio aiškinimosi čia nebus.

  17. Jurgis

    Beje, pagal sovietų pageidavimus jie ir Japoniją norėjo padalinti sektoriais. Nepavyko, tačiau pavyko su rytų europa, vokietijom, korėjom. O korejiečiams būdingas fanatizmas, tai tos čiūchče įdėjos pas juos kaip sekta, ir esu tikras -- 95 proc. šiaurės korėjiečių fanatiškai atsidavę savo šaliai, vadui, nuo pasaulio visiškai atskirti ir net neįsivaizduoja, kad galima gyventi kitaip.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, gal sakykim ne tiek fanatizmas, kiek polinkis į asmens kultą, kuris ten šimtus metų ir iki tol būdavo. Ir pripratimas prie teroro labiau įprastas buvo.

      Čia toks senas pastebėjimas yra, kad komunizmas paprastai žymiai lengviau ir giliau įsitvirtindavo visokiose feodalinėse ir baudžiavinėse šalyse.

      Bet visgi dėl kokių nors 95 procentų atsidavimo -- abejočiau labai kardinaliai. Žino jie, kaip Pietų Korėjoje žmonės gyvena, žino ir kaip Japonijoje žmonės gyvena, žino ir kaip Rusijoje žmonės gyvena. Ir tas žinojimas bet kokį atsidavimą žlugdo momentaliai, nes jie žino, kad lyginant su jais, visi gyvena kaip rojuje.

      Reply
    1. Alvidon

      Na taip, civilizacijos luobelė labai plona ir lengvai nu(si)plėšiama. Ir tai labai gerai. Ba kitaip mūsų vaikai tai jau garantuotai gyventų pagal šeriato įstatymus 😉

      Reply
  18. Viešpats

    Rabinovičiaus ir pono Jo diskusiją papildant galima būtų paminėti, kad iš visiems puikiai žinomų valstybių ir būtent eina tokia propaganda, kad apie Kiniją ir Š. Korėją yra pripintą daug mitų, kad išties ten viskas puiku, gal tik Š. Korėjoje prasčiau, bet didžioji dauguma tai yra vakarų hiperbolizacijos ir visokių kapitalistų failinimai, siekiant sutertšti akivaizdžiai veikiančios planinės ekonomikos vardą.
    Ties šita tema yra dirbama pakankamai nuodugniai ir intensyviai.
    Tarkim green pysalas yra remiaimas kaip niekad daug juridinių subjektų, kurie yra ofšorinės kompanijos, o per juos neretai galima prisikasti iki Kinijos valdžios. Idėja yra tą, kad telkti jaunimą ir protestuota prieš pramonę Europoje, JAV ir k.t. gerai industrializuotose regionuose. Dėl ko po truputį randasi visokios žalios direktyvos, kurios gamybą daro nerentabilią ir ji perkeliama į visokius foxconnus – profit.
    Kadaise Amerikoje buvo kalbama apie raudonąjį pavojų, kai tsrs intensyviai rėmė profsąjungas, hipiu judėjimus ir k.t. visuomenines organizacijos, siekiant pagrobti jaunimo mintis ir griauti kapitalizmą iš vidaus.
    Šiandieną jau galima kalbėti apie žaliąjį pavojų, kuris pareina per Kinijos (ir likusias BRIC) gausiai remiamas gamtosaugines organizacijas. Anksčiau jos buvo bejėgės, bet dabar turi daug neapmokestintų fondų, kuriuos naudoja lobizmui 2 kryptimis: taršos reikalavimų griežtinimas ir tam tikrų energijos gavybos būdų ribojimas.
    Nereikia turėti daug smegenų, kad suprasti, kodėl Europoje ir JAV taip masiškai protestuojama prieš atominę energetiką, naujas gamyklas, globalizaciją, o Kinijoje, tai nebent prieš Tibeto okupaciją ir kokių nors menininkų represijas. Ir tai kur nors tyliai, šalia Kinijos ambasados, kokioje vakarų valstybėje, kur automato buožėm kaukolių neskaldo.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, čia nukrypstant nuo temos truputį -- Kinijoje yra dabar tiek teršiančių gamyklų, kad Vakaruose daugumai šitai už suvokimo ribos, bet jas į ten permesti kadaise visgi buvo geras Vakarų sprendimas.

      Vakarų šalys savo teršimo piką ne tik kad pergyveno, bet ir esminius teršėjus iškėlė velniop dar prieš kelis dešimtmečius -- todėl dabar nelabai kas ir įsivaizduoja, kas su ekologija dėjosi kokiais nors 1960.

      Vat tik dabar taip ir gaunasi, kad kai realių teršėjų nelabai yra, tai žalieji ieško bent kažkokių, o kai Kinija yra vieta, į kurią geriau nelįst, nes gyvenimą konclageryje baigsi, tai jie gal net ir be ypatingos paramos labiau nori Vakaruose protestuoti -- čia gi kas -- net blogiausiu atveju už visiškus išsidirbinėjimus pasodins į areštinę kelioms dienoms ir paleis.

      Nors pripažinsiu visgi, kad versija dėl Kinijos lobizmo skamba pakankamai įtikinamai.

      Reply
  19. Dzukas

    Pietieciai turetu iki gyvenimo galo buciuot amerikietisku imperialistu durtuvus.Jauciu daugumas spuoguotu Seulo paaugliu,24/7 kapodami savo mylimus MMORPG,net nesuvokia,po kokia laiminga zvaigzde yra gime.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Man rodos, ten tėvai neklusniems vaikams vakarais pasakoja pasakas, kaip blogus vaikus koks nors Kim Čen Iras ar Kim Ir Senas ar dar kuris iš tų išsineša maiše.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *