Donbaso respublikų simboliai

Ar žinote, kad simboliai – tai ženklai, o ženklai – tai žodžiai? Na, nežinote – tai ir nesvarbu, tai tokiu atveju tiesiog įsisavinkite tokią sąvoką iš semiotikos: ženklas. Ženklas – tai kažkas, kas kažką žymi. Pavyzdžiui, žodis koks nors, kelio ženklas, emblema, herbas ar dar kažkas. Ženklas visada turi kažkokią prasmę, o naudojamas tam, kad žymėtų reikšmę. Ir visai nesvarbu, kas tai per ženklas – ar žmonių ištariamas, ar kažkur nupaišomas.

Donbaso liaudies savigynos vėliava. Pagrindinai figūruoja medžiagoje iš Slovjansko, kur pats tų separatistų siautėjimas. Ar nekyla jums minčių, kas čia per skydas su kardu?

Donbaso liaudies savigynos vėliava. Pagrindinai figūruoja medžiagoje iš Slovjansko, kur pats tų separatistų siautėjimas. Ar nekyla jums minčių, kas čia per skydas su kardu?

Štai kad ir Donbaso separatistų „savigynos“ dalinių simbolika – transliuojama per jų vietinę TV Slovjanske, o ir šiaip ant visokių vėliavų matoma. Tiksliau, dabar kažkaip jau mažiau matoma – gal susiprato anie, bet prieš pačioje pradžioje visur figūravo. Nekelia jums kokių tai minčių? Senesni žmonės turėtų atsiminti, kas čia per simbolis. O jūs mokėsite perskaityti?

Jei jau atspėjote, tai dabar jau šiaip pasižiūrėkim vieną-kitą ženklą, naudojamą Donbase, kur visokie Ukrainos separatistai ir teroristai siautėja. O jei neatspėjote – po krūvos visokių paveiksliukų su vėliavomis atskleisiu ir tą keistą ženklą.

Čia jums – populiariausia iš visų Donbaso vėliavų, tokia, kuri jau ir kitur žmonėms įstrigusi. Bene vienintelė turinti kažkokį, kad ir labai nerišlų ir dviem trečdaliais išsigalvotą istorinį pagrindimą – Donecko liaudies respublikos vėliava. Spalvos – absurdiškai nykios ir klaikios. Žmonės, kurių vėliava yra tokia, turėtų turėti kažkokių problemų, žinote. Tokias spalvas – raudoną, mėlyną ir juodą – esą turėjusi kažkokia sovietų socialistinė Donbaso respublika, gyvavusi gal kokias kelias savaites, kai Rusija puolė Ukrainą per visus po Spalio revoliucijos vykusius neramumus.

Tiesą sakant, jiems ir patiems taip nusispjaut į savo vėliavą, kad vienur rasite raudoną apačioje, o kitur - raudoną viršuje.

Tiesą sakant, jiems ir patiems taip nusispjaut į savo vėliavą, kad nors vienur rasite raudoną apačioje, kitur galite pamatyti ir raudoną viršuje.

O kodėl viduryje atsirado Rusijos erelis? Ogi aišku, kodėl. Kaip sakant, čia nei abejonių neturėtų kilti, kuo čia dėta Rusija. Svarbu tik į vieną dalyką atkreipti dėmesį: vėliava taigi atsirado anksčiau, nei ten kažkas bent kiek rimtesnio Ukrainoje ir pačiame Donecke prasidėjo. Simbolis pirma, o veiksmai – paskui. Ai, ir dar užrašas „Doneckaja Rusj“ – „Donecko Rusia“.

O štai jums kita vėliava – Luhanske naudojama. Išvis be jokios istorijos. Tai vadinasi Lugansko liaudies respublika.

Kažkoks idiotas, kūręs šitą vėliavą, nuspendė, kad heraldikoje yra dvi mėlynos spalvos. Aišku, lyg ir galime atskirti, bet tai, šiaip jau, aiškus požymis, kad kūrė kažkas iš lempos.

Kažkoks idiotas, kūręs šitą vėliavą, nuspendė, kad heraldikoje yra dvi mėlynos spalvos. Aišku, lyg ir galime atskirti, bet tai, šiaip jau, aiškus požymis, kad kūrė kažkas iš lempos. Ir tam kūrėjui buvo tiesiog visiškai nesvarbu, kad gausis heraldinis kliedesys.

Bet jei po internetus pakapstysite, tai atrasite ir kitokių Lugansko respublikos vėliavos variantų. Akivaizdu, kad vėliavos niekas dar nei neįsiminė – tokia ji nauja. Taigi, kokią papuola, tokią ir naudoja. Bet ar tikrai kokią papuola?

O čia jums daug daug ką sakantis pavyzdėlis: vėliavos spalvos - taigi Donecko.

O čia jums daug daug ką sakantis pavyzdėlis: vėliavos spalvos – taigi Donecko.

Kaip matome, Donecko liaudies respublikos vėliava kažkodėl tampa Lugansko liaudies respublikos vėliava. Išties tai jau pasakojimas apie tai, kad jokios ten Lugansko respublikos nėra, nes ji ne kas kita, kaip Donecko respublikos filialas. Tą matome ir iš įvykių – ilgą laiką Luhanske buvo pakankamai ramu, bet galų gale visokie ten žalieji žmogeliukai iš GRU ir visokie opolčencai prasimušė ir į gretimą sritį.

Tie tipai prikūrė ir krūvas kitų vėliavų su visokiomis neegzistuojančiomis respublikomis. Štai, pavyzdžiui, Charkivo vėliava:

Žalios kombinacija su mėlyna - irgi kaip reikalas rėžia akis.

Žalios kombinacija su mėlyna – kaip reikalas rėžia akis. Nemanau, kad Charkive kas nors tokia vėliava apsidžiaugtų.

O čia – jau Odesos liaudies respublikos vėliava. Ten kaip reikiant pasireiškė rosofašistai, šaudę į minią iš pistoletų ir automatų. O paskui buvo daug cypsmo, kai neaiškiu būdu jie sudegė – ir patys Molotovo kokteilius mėtė, ir į juos mėtė, bet taip ar anaip, gal man jų ir negaila, nes per paskutinius kelis mėnesius labai jau daug apie tuos tipus teko sužinot. Ir beje, ne tik iš Maidano, bet ir iš Berkut pusės.

Odesai vėliava sugalvota išvis kažkokia neaiški - su rudu dryžiu viršuje.

Odesai vėliava sugalvota išvis kažkokia neaiški – su ne tai rudu, ne tai geltonu dryžiu viršuje.

Beje, galima atrasti dar ir Zaporožės bei Chersono vėliavų. Dargi tokių pačių, kaip aukščiau esanti Odesos. Aniems Putino separatistams išties yra nusispjaut ir jie tas respublikas tesivaizduoja kaip kažkokius makaronus, todėl ir painiojasi nuolat. Tai jau daug ką sako: jei painiojamasi, reiškia, kad realiai jokio noro atsiskirti nėra, o išties tėra noras pavaizduoti kažką. Dirbtinis ir negyvybingas ženklinis konstruktas, žinote.

Čia jums dar vieną pridėsiu vardan pilno vaizdo – Dnepropetrovsko respublikos vėliavą. Aišku, tokia niekad neegzistavo, o vietinė valdžia, kuri, skirtingai nei kur Odesoje, Luhanske ar Donecke, neprisišlapino kelnių, bet kokius atmatas sudorojo be kalbų. Tačiau pažiūrėkit:

Nors šita respublika iš esmės net nepabandė egzistuoti, vėliava įsimintina dėl itin šleikščios spalvų kombinacijos.

Nors šita respublika iš esmės net nepabandė egzistuoti, vėliava įsimintina dėl itin šleikščios spalvų kombinacijos.

Gerai, o dabar pažiūrėkime dar kai ką: kad visur yra Rusijos erelis – tą jau pastebėjote tikrai. Ir tas tikrai abejonių nekelia – visos šitos pseudorespublikos tėra suplanuotos Naujosios Rusijos („Novorosija“ – kažkaip taip Vladimiras Putinas pavadino) gabalai. Įdomumas kiek kitoks: ar pastebėjote, kad visose šiose vėliavose du apatiniai dryžiai sutampa? O su kuo jie dar sutampa?

Rusijos nacionalistų sluoksniuose vėliava kiek kitokia - vis su ereliu ir dar su kokiu nors šūkiu. Bene dažniausiai - su atvirai agresyviu "Rusija - pirmyn!"

Rusijos nacionalistų sluoksniuose vėliava kiek kitokia – vis su ereliu ir dar su kokiu nors šūkiu. Bene dažniausiai – su atvirai agresyviu „Rusija – pirmyn!“

Taigi, žydra ir mėlyna spalvos heraldikoje, taigi ir vėliavose, yra išties viena spalva. Abi apatinės juostos pas visas pseudorespublikas – vienodos. Sutampančios su Rusijos vėliavos apatinėmis dviem juostomis. Skiriasi viršutinė: Rusijos atveju – balta, Donecko atveju – juoda. O visos kitos pseudovalstybės užpildytos atlikusiomis vaivorykštės spalvomis.

Kadangi mėlyna ir raudona jau sunaudotos apatinėms juostoms, Luhanskui teko naudoti absurdiškai nesiderinančią žydrą, Charkovui – klaikiai netinkančią žalią, o Dnepropetrovskui – visai jau akis rėžiančią violetinę (heraldiškai – purpurinę).  Dar liko oranžinė ir geltona, bet kadangi jų jau niekas neskiria ir taip, tai gavosi viena spalva. Ir dar susimakalavo su kitomis sritimis.

Spalvų pritrūko, suprantat. Banaliai ir realiai pritrūko spalvų. Taip, jie kišo tas spalvas tiesiog kaip kombinaciją serijai pseudorespublikų, visiškai dirbtinai ir iš šono. Vat tą mums ir sako simboliai.

O dabar grįžkim prie to Rusijos erelio. Gal dar kas nors pastebėjot, kad tie silpnapročiai kai kuriuose vėliavų variantuose sugebėjo vietoje karūnos ant galvos ereliui uždėt tą rutulį, kuris rankose laikomas. Begalviai, žodžiu. Čia šiaip, tarp kitko.

Bet visgi esminis momentas – kad normaliai tai ant vėliavų tas erelis nelabai dažnai būna, bet vat čia jis visur – kaip kažką reiškiantis (palyginimui – tarkim Vyčio mes nekabiname juk ant trispalvių visur). Vat užtat pasižiūrėkit tokį vienos vėliavos variantą:

Juoda-geltona-balta - sena Rusijos imperijos vėliava.

Juoda-geltona-balta – sena Rusijos imperijos vėliava. O užrašas – „S nami Bog“ – „Gott mit uns“ – jau kelia dar nemalonesnių minčių.

Čia tiesiog kontekstui suvokti: nacistinės grupuotės Rusijoje atsirado dar cariniais laikais, o juodą-geltoną-baltą vėliavą tradiciškai naudodavo juodašimtininkai. Tie patys, kurie per visą carinę Rusiją žydų pogromus rengė. O tuos juodašimtininkus naujaisiais laikais pabandė atkurti tokia organizacija „Pamiat“, susikūrusi dar kokiais 1985 metais, su KGB priežiūra.

O dabartinis Rusijos nacizmo ideologas, Rusijos agresijos prieš Ukrainą, Krymo aneksijos ir šiaip Vladimiro Putino įkvėpėjas – toksai Aleksandras Duginas. O jis – vienas iš ankstyvų organizacijos „Pamiat“ veikėjų, o vėliau – Rusijos Nacionalbolševikų partijos įkūrėjas.

O ta pati „Pamiat“ vėliau išaugo ir į komplektėlį kitų visokių nacistinių partijų bei grupuočių, kaip kad DPNI ir panašios naujųjų laikų juodašimtininkų gaujos – vien tūkstantinius narių kiekius turinčių organizacijų ten koksai pusė šimto bus, o kiek visokių smulkių – išvis neaišku. Kai kurios, beje, kraštutinai agresyvios – užsiimančios žmogžudystėmis.

Dar, jei giliau įsivelsim ir imsim kapstyt, tai atrasime, kad „Pamiat“ organizacijos emblema buvo tas pats imperinis Rusijos erelis, bet su svastika viduryje. Nes ta svastika – tai kažkoks giliai rusiškas ir panašiai dvasingas ženklas, kuris visai ne naciškas, o ten kažkoksai labai kitoksai ir taip toliau. Ai, nu ir fašinos dar visokios. Na, bet čia jau būtų ilgos kitos istorijos apie visokius kits ženklus, tad jau nesigilinkim – pakanka to, kad užtikome šaknis, per kur tas įprotis erelį taip ant vėliavų kabint.

Pabaigai – patsai pirmosios mįslės atsakymas jums: ta keista emblema su skydu, per kurį iš viršaus į apačią eina kardas – tai ČK, VČK, OGPU, NKVD, MGB, KGB ir FSB emblema. Tai yra, visų iš eilės tų organizacijų, kruios užsiimdinėjo teroru, kankinimais, žudymais, trėmimais ir taip toliau.

Kardas, iš viršaus apačion kertantis skydą - tai sovietinių saugumiečių simbolis. Daug ką sakantis ir apie tai, kad FSB - tai tas pats KGB, kuris buvo prieš ketvirtį amžiaus.

Kardas, iš viršaus apačion kertantis skydą – tai sovietinių saugumiečių simbolis. Daug ką sakantis ir apie tai, kad FSB – tai tas pats KGB, kuris buvo prieš ketvirtį amžiaus, tęsiantis dar NKVD laikų veiklą.

Kaip matote, nors emblema ir keitėsi, visvien liko tas pats simbolis – koks nors skydas, o per jį, iš viršaus į apačią – kardas. Slovjanske ir Donecke bešmėžuojančios separatistų vėliavos kalba aiškiai: tai yra Rusijos FSB projektas. Ai, taip, taigi FSB ir KGB – tai buvusi Vladimiro Putino darbovietė, jo dabar mylima ir auginama.

Akivaizdu: skydas su kardu, kurį matote ant Donecko liaudies savigynos pajėgų (ar kaip jie ten save vadina) vėliavų – tai ne kas kita, o simbolis, sakantis, kad jie yra iš KGB/FSB. Jie tuo didžiuojasi ir dėl to ir deda jį ant savo vėliavų. Ir pagal tai juos ir atpažįstame.

Taigi, simboliai kalba atviriau, nei tie patys veikėjai, kurie juos naudoja – tereikia mokėti juos suprasti. Tą čia ir matome. Semiotika, žinote – jai jokio skirtumo, kaip išreikšta kalba – ar grafiškai, ar verbališkai, ar dar kaip nors.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

34 thoughts on “Donbaso respublikų simboliai

  1. Pjovejas

    Tai su šitų darinių vėliavom +/- viskas aišku. Buvo „iškeptos“ pagal reikalą tuščiose vietose. (biškį offtop: man labai iškalbinga pasirodė viena jų „referendumo“ nuotrauka, kur šalia balsavimo kabinų stovi sargybinis su kalašu ir net be uniformos. Kaip tais nepanašu į laisvus balsavimus…)

    Bet dar norėčiau pakalusti tokį kaip ir į temą, bet nelabai klausimą. Dėl mūsų pačių vėliavos. Kažkada romantikų irgi paskubom pasiūlyta ir priimta vėliava labai iškrinta iš europinės heraldikos spalvinės gamos. Bet jau spėjo įsišaknyti… Kaip publika žiūrėtų į jos pakeitimą? Kad ir į tą prezidentinę (raudona su vyčiu). Aišku, raudona spalva dabar „ne madoj“, ale vis tik… Kokia būtų Lietuvos vėliava pagal jos heraldikos tradiciją?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Iš spalvinės Europos heraldinės gamos Lietuvos vėliava niekaip neiškrenta, nes visos spalvos yra heraldinės. Vienintelis dalykas -- kad dvi emalės (žalia ir raudona) eina greta.

      O Lietuvos vėliava pagal valstybinę tradiciją -- raudona-balta arba balta-raudona, lygiai kaip ir Lenkijos. Baltas Vytis raudoname fone ne šiaip sau gi 🙂

      Tiesa, dėliojant paskirais regionais -- Lietuva (ir Vilniaus kraštas) raudona-balta, Žemaitija -- raudona, Klaipėdos kraštas -- geltona-raudona, taigi, turėtų būti kokia balta-raudona-geltona pagal sumą.

      Reply
      1. Rza

        Tai va, čia ir problema, nes nei emalė su emale, nei metalas su metalu heraldikoje neturi jungtis. Būtų teisingoiau, jei žalia būtų kiek galima tamsesnė -- beveik žaliai juoda. Bet šiaip ji man asmeniškai, kai spalvos teisingos, yra graži. Beje, tas Gott mit uns’sas Rusijos imperiniame herbe kaip devizas -- autentiškas, bet dabar tikrai labai simboliškai skamba :D.

        Reply
  2. ignitron

    Kadangi pats esu dizaineris, tai galiu patvirtint, kad spalvų kombinacijos su žydra, violetine ir žalia atrodo dar klaikiau, nei šiaip maximinės Rusijos vėliavos spalvos. O šiaip pirmas dalykas, už kurio užkliuvo akis, yra tas, kad tame Donbaso liaudies savigynos herbe kalavijas yra kiauras.

    Čia iš dizaino pusės tokie komentarai būtų.

    Reply
  3. As

    Dar atkreipčiau dėmesį į teksto ant vėliavų šriftus, kurie pseudosenoviški ir panašūs į ikirevoliucinę kirilicą (kas vėlgi nuoroda į carinių nacistų juodašimtininkų laikus). Tiesa, pats raštas jau poreforminis ir „s nami bog“ ušrašyta be jat raidės.

    Novorossija irgi iš tų pačių carinių nacių laikų, kai jų ideologai aiškino, kad tokios ukrainiečių tautos nėra, tik kažkokie naujai prisijungti „naujarusiai“. O dar buvo prigalvoje visokių „mažarusių“, pavdinimas „baltarusiai“ irgi taip pat atsirado. O jei dar prisiminsim, kad ir mes tuo metu buvom laikomi sulenkintais rusais ir mus buvo bandoma atrusinti su graždankomis ir stačiatikybės brukimu…

    Ir dar dėl juodašimtinikų. Panašu, kad juos norima vėl atgaivinti ir paversti tam tikru rusišku SA, žmonėms kontroliuoti. Ir jie išlenda tai vienur, tai kitur. Va, kad ir čia verta atkreipti dėmesį į plakatą 3:36. https://www.youtube.com/watch?v=DF_FS-EebDE Nors ten yra ir dar įdomios simbolikos.

    Reply
    1. As

      O jei kapstant giliau, tai carinių ir sovietinių simbolių kakofonija (kas šie iš esmės ir yra „Donecko krivorožskaja sovetskaja respublika“ vėliava su cariniu ereliu ir pseudosenovišku šriftu :)) primena kažkurio Putino ideologo (nepamenu ar Dugino ar dar kurio) mintį apie „baltųjų ir raudonųjų“ suvienijimą.

      O jis panašu, kad vyksta, nes Putiną palaiko tiek komunistai, tiek visokie juodašimtininkai, kurie tampa vienalyte rusofašistų mase. Gaunasi net tokie atvejai, kai aršus antisovietas Solženycinas (kuris vis dėlto yra aršus monarchistas) Putinui, aiškinusiam kaip blogai, kad subyrėjo sovietija, ranką spaudė.

      Reply
      1. As

        Ir dar vienas pastebėjimas šiaip apie simbolių kreivumą. Ant „Donecko respublikos“ vėliavos Kijevo herbas. Kažin ar šiaip durnumas ar panaudotas erelis, ruoštas Kijevui.

        Reply
  4. Arklimantas

    nežinau ar į temą, bet liūdina beviltiška Ukrainos valstybės padėtis. jų policija ir armija tiek silpnos, kad net rusai nesitikėjo, matyt. kiek laiko trunka Slaviansko šturmas? tai tragikomiška. pati visuomenė pavargusi, abejinga, bijanti Europos labiau nei Rusijos. gal geriau jiems nedarant gėdos sau išvesti visas dar lojalias pajėgas ir griežtai ginti Odesą ir Dnepropetrovską? didžiausia bausmė separatistams bus gyvenimas rusijoje, o Ukraina tikrai nesugebės išlaikyti jų. gaila, bet tokios mintys lenda į galvą. turiu nemažai pažystamų Ukrainoje -- Kijeve, Lvove. tai jie tikrai netiki, kad tie rytai liks valstybės sudėtyje ir, svarbiausia, kad jiems to ir nereikia.

    ir iš vis pabendravus su ukrainiečiais (su aukštuoju išsilavinimu, pavažinėjusiais po pasaulį) apima visiškas nusivylimo jausmas. jie visi tiki kokiomis tai sąmokslo teorijomis, kokiais tai makabriškais mitais, atvirai nusišneka. jie turi racionalumo ir logikos mažiau nei Lietuvos paskutinis budulis. nesuvokiam tiesiog. ir tai verslininkai, medikai, mokslininkai.

    na pamatysim, kiek Ukrainos rusas paliks Europai. patys ukrainiečiai kaip bevaliai, bestuburiai, manau nusipelnė gyventi Rusijoje. tai būtų geras atlygis už pasyvumą ir bukumą.

    ši nuomonė susidarė daugiau nei 3 mėn labai aktyviai bendraujant su ukrainiečiais Lietuvoje ir užsienyje

    Reply
    1. Briedis

      liūdna girdėti.. bet ir keista -- juk Euromaidanas tuomet parodė tiek ukrainiečių valią tiek tvirtą apsisprendimą..

      Reply
    2. Rza

      Huntington’as dar 1996 prognozavo šituos įvykius ir, deja, Ukrainos skilimą, nes joje dvi skirtingos civilizacijos. Bijau, kad prognozė pagrįsta. Bus kaip dvi Korėjos ir akivaizdu kuri Ukrainos dalis bus antra Šiaurės Korėja.

      Reply
  5. Laurynas

    Tas vėliavų spalvų formatas (apatiniai 2/3 turi sutapti su Rusijos vėliava, viršutinis 1/3 paimtas iš kažkokio flomasterių rinkinio) kažkaip primena sovietinių respublikų vėliavas, irgi visos buvo labai panašios.

    Reply
  6. Arklimantas

    apie simboliką. mežinau ar man vienam, bet stebint per TV ar Inet „Donecko ar Luhansko liaudies kovotojus“, jų ekipiruotė, laikysena, elesys primena čečenus pirmojo Čečėnijos karo metu. Tik tie buvo be kaukių, kas pasirodo, buvo jų klaida.
    Nežinau ar rusai sąmoningai ar pasąmoningai kopijuoja nacių ir čėčėnų simbolius/kalbėjimą/elgesį.
    Gal ši nacija organiškai sugeria juos dulkinančių kitų civilizacijų patirtį, akceptuoja simbolius, kad tai vėliau galėtų panaudoti savo ekspancijai? vikingai, mongolai, lietuviai, lenkai, švedai, prancūzai, vokiečiai, amerikiečiai….

    Reply
  7. Jonas Povilas N

    Matyt, tai tik kamufliažas,siekiant užgrobti svetimus skalūninių dujų išteklius?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ir skalūninių dujų išteklius užgrobti, ir neleisti jų panaudoti, ir pagal galimybę sukurti placdarmą tolesniam įsiveržimui į pramonines Ukrainos zonas, ir sukurti buferinę zoną, ir taip toliau.

      Jei politinę pusę žiūrėsim, tai sakyčiau, kad nereikia ieškoti vienos viską lemiančios priežasties, o reikia žiūrėti į visą kompleksą, kur svoris išties didelis.

      Reply
  8. min

    Pjovejui -- LT vėliava iškrenta ne iš kokio nors europinio, o iš LDK heraldinės tradicijos. LDK heraldikoje nebūta žalios spalvos, likusios dvi (raudona-balta) -- heraldinės. Na, ir pagal gero tono tradicijas spalvos dažniausiai nededamos greta(geltona ir balta -- ne spalvos, o auksas ir sidabras, jei atkreiptumėte dėmesį -- paprastai jos vėliavose eina per vidurį, tarp spalvų, popiežiaus vėliava turi abu metalus, irgi neatsitiktinai). Bet… Kai šitiek kraujo už šitą vėliavą išlieta, ar tikrai gera mintis būtų ją keisti heraldiškai teisinga? Ji jau turi ilgą, garbingą istoriją. Aš nenorėčiau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėl spalvų -- tai ne šiaip koksai geras tonas, o heraldinės taisyklės: auksas dažniausiai neina greta sidabro (nors iš principo gali eiti), o yra naudojami emalių skyrimui. Emalės, atitinkamai, išvis neina viena šalia kitos, o skiriamos auksu arba sidabru.

      Bet čia šiaip tiesiog.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Beje, aš jums vieną dalyką pasakysiu, dėl to tęstinumo: LTSR herbas buvo trijų spalvų -- geltonos, žalios ir raudonos. Kad ir kaip durnai tai atrodytų, bet kažkas, kas tą sovietinį LTSR herbą kūrė, sugebėjo bent tiek išlaikyti tęstinumą, kad ir labai užmaskuotu pavidalu. Kita vertus, iš LTSR vėliavos tos spalvos visgi buvo pašalintos.

      Reply
    3. Algirdas Stasiukaitis

      Kuo skiresi Lietuvos Vėliava nuo Ghanos vėliavos ir Ethiopios Vėliavos niekuo ta pati heraldika. Pavydžiui Ghanos Vėliava nors turi tas pačias spalvas kaip ir Lietuva ant savo trispalvės bet kitaip yra suskirstytos Žalia, Geltona, Raudona. Toksai spalvu derinys yra ir ant Ethiopios Vėliavos.

      Reply
    1. As

      Simetrinis informacinis karas, su vėliava šįkart tikros virš metų gyvavusios ukrainiečių respublikos vėliavos pagrindu. Pastaruoju metu ukrainiečiai vis kas kiek laiko paskelbia žinučių, kad Kubanė nori būti kartu su Ukraina.

      O kokios ten nuotaikos iš tikro, tai velnias žino. Nors iki šio karo, kiek girdėjau, Kubanės kazokai palaikė gana artimus ryšius su Ukraina.

      Tiek, kad nors kraštas ten etniškai ukrainietiškas, bet surusintas dar labiau (ir tokia yra ne tik Kubanė, bet ir Belgorodo, Rostovo sritys, dalis Kursko srities).

      Reply
  9. Arklimantas

    pats svarbiausias dalykas, kad tie „simboliai“ yra sąmoningai tokie nevykę. rusai siekia išjuokti bet kokius „apsisprendimo ir nerusiškos identifikacijos“ dalykus, kad netyčia nereikėtų jų rimtai taikyti (kas pvz. būtų jei realiai įvyktų referendumas Ukr Rytuose?). Ar manote susišaudymo patikros poste versija su pamestomis vizitkėmis dėl blogo PR darbo tokia nevykusi? Ne! Rusai įsitikino ir kitiems parodė, kad jų sekėjams pofig ant bet kokios simbolikos, sugyvenimo taisyklių, ir elementarios logikos. Jie aiškiai rodo: „mes trolinam jus, žvengiam iš jūsų, darom bele kokias nesąmones, bet mūsų jūs nesustabdysite!“ jie sako „mes neturim taisyklių, todėl jūs silpnesni ir pasmerkti žlugti, kartu su savo taisyklėmis..“ so much semiotikos ir paradigmų iš rusų pusės.

    Reply
  10. Svečias

    Gal galima kvailą klausimą -- kuo skiriasi ženklas nuo simbolio (ką žymi ženklas ir ką simbolis), nes iš pirmo žvilgsnio man atrodo, kad aš kaip ir suprantu, bet kai noriu sau tiksliai suformuluot apibrėžimą, tai gaunasi kažkoks jovalas:

    Ženklas yra matomas objektas ar judesys, kuris žymi konkretų dalyką, simbolis -- tai ženklas kuris žymi abstraktų dalyką.

    Ženklas yra matomas objektas ar judesys,kuriam suteikta sutartinė reikšmė ir prasmė.

    Simbolis -- tai ženklas, kuriam suteikta sutartinė perkeltinė prasmė.

    Ir t.t. Kuo giliau į mišką tuo daugiau partizanų:)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Semiotikoje ženklas yra tiesiog bendra sąvoka -- ženklas kažką žymi, t.y., pasižymi ženkliškumu.

      Ženklas nėra būtinai matomas objektas ar judesys -- tai tiesiog ženklas. Bet koks žodis yra ženklas, simbolis yra ženklas, logotipas yra ženklas, herbas yra ženklas ir t.t..

      Reply
  11. Svečias

    Aha, supratau, mano klaida tame, kad nepaklausiau Okamos, kuris dabar grabe vartosi, o naktį ateis jo pikta šmėkla pas mane su savo žymiuoju skustuvu.

    [Apsibrėžia apskritimą šventinta kreida]
    -Na nieko, svarbiausia prasilaikyt iki pirmųjų gaidžių!

    Va, dar atsiminiau -- duosiu vieną nuorodą (žiūriu mano bendravimo stilius jau net susiformavo -- nei komentaro be nuorodos, o išimtys tik patvirtina taisyklę), manau kad tau ji turėtų būt įdomi, nes domiesi šia tema.

    Biosemiotika vadinas: http://www.youtube.com/watch?v=SHM745AvjYU

    Reply
  12. Linas

    Asmeninė prakeiktojo Rokiškio skylė. Smegenų teroras visame gražume. Niekingi durniai čia nepageidaujami.

    Vat tokį“žodinį herbą“deklaruojantis autorius aiškina apie simbolių prasmę ir reikšmę.Ką galvoti“paprastam skaitytojui“?

    Reply
  13. Sliobenas

    Na, simbobolių-terlynių gretoje trūksta dar vieno -- himno. Įdomu, kokią pezalynę pradedantys novorusų poetai suregs. O šiaip tai man, kaip istorikui, čia viskas aišku kaip 2X2. Pirmiausia, į simbolius investuot neverta, nes jie ilgai netrauks. Antra, kokia valstybė, tokie ir ministrai (ypač viena), tokie ir simboliai. Trečia, kas labai paradoksalu, tai valstybės, kurios kaip galima greičiau skubės atsikratyti… valstybingumo. Tobiš, galvojimo savo galva. O kai nesigalvoja, pasiima flomasterių dėžutę ir paišalioja. Ypač geras tas, su rutuliu ant galvos: čia ką, gaublį kaip povandeninę miną ereliams ant galvos užlipdė :D.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *