NATO kelia grėsmę Rusijai?

Vienas iš dažniausių Rusijos propagandos mitų yra apie tai, kaip NATO vis steigia aplinkui ją karines bazes ir todėl Rusija turi tik gintis. Tam mitui įtvirtinti nuolat šnekama apie tai, kad NATO puls, kad kitos šalys kelia pavojų ir panašiai. Kiekvieną kartą, kai Rusija pradeda dar labiau plėsti savo karines bazes ir vežti ginkluotę link sienų, Kremlius aiškina, esą čia atsakas į NATO plėtimąsi. Išties tai melas – jame visada nutylimi skaičiai.

Nors ir kaip buvo juokiamasi iš dūmijančio Rusijos lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“, kad ir kokie buvo paišomi fotošopai, realybė išties tokia: Rusija jau yra pajėgi permetinėti didžiules karines pajėgas didžiuliais atstumais per gana trumpą laiką. Ji pajėgi kariauti karą Sirijoje, esančioje už tūkstančių kilometrų ir neturinčioje jokių bendrų sienų su Rusija. Tuo tarpu karus palei savo sienas Rusija gali kariauti kardinaliai efektyviau. Ir pajėgumų tam ji turi pakankamai.

Tokia propaganda itin smarkiai veikia Rusijoje, kur prieš eilę metų apklausos rodė, kad netgi Estija vertinama kaip potenciali agresorė – esą ji gali užpulti Rusiją. Panaši propaganda buvo skleidžiama ir apie Gruziją, kuri, daugelio Rusijos gyventojų įsivaizdavimu, esą buvo agresorė, puolusi Rusiją.

Rusijos propaganda apie tai, kaip ją supa NATO karinės bazės ir kaip ji jaučia grėsmę – tai vienas iš aktyviausiai skleidžiamų ir ryškiausių melų.

Atsiunčia NATO kokį tūkstantėlį kariuomenės į Lietuvą, vat taip ir prasideda triukšmas – „gelbėkit, NATO augina kariuomenę prie Rusijos sienų, ruošiasi pulti!!!“.

Daug nekalbant apie visokius ten išvedžiojimus, pasižiūrėkim į skaičius (2014-2016 metų skaičiai, pagal GlobalFirePower.com):

Valstybė Pagrindinės pajėgos Aktyvus rezervas Viso
Rusija 766.000 2.485.000 3.251.000
JAV 1.400.000 1.100.000 2.500.000
Lenkija 120.000 515.000 635.000
Baltarusija 65.000 290.000 355.000
Lietuva 15.000 4.000 19.000
Latvija 13.000 11.000 24.000
Estija 3.500 60.000 63.500
Vokietija 180.000 145.000 325.000

Žiūrėkim tiesiog į faktus ir skaičius. Faktai yra tokie: Rusija turi įvedusi okupacines pajėgas į Gruzijos ir Moldovos teritorijas, prie Putino režimo buvo užpuolusi Gruziją ir Ukrainą, iki šiol kariauja prieš Ukrainą Donbase, yra atplėšusi nuo Ukrainos Krymą, grasina aplinkinėms šalims „preventyviniu“ branduoliniu smūgiu, nuolat didina savo kariuomenės pajėgumus ir vien savo regionuose, esančiuose aplink Baltijos valstybes (Vakarų karinė apygarda), turi virš 400 tūkstančių tūkstančių karių. Čia neskaitant aktyvaus rezervo.

Taip, vien Vakarų karinėje apygardoje Rusija turi kelis kartus daugiau kariuomenės, nei Lietuva, Lenkija, Latvija ir Estija kartu sudėjus. Prieš Ukraina, beje, kariauja pagrindinai kita – Rusijos Pietų karinė apygarda.

Rusija per paskutinius kelioliką metų iš valstybės, kurios kariniai pajėgumai traukiasi, tapo valstybe, kurios kariniai pajėgumai auga neįtikėtinais tempais. Apie pusė kariuomenės Rusijoje jau perginkluota naujais ginklais. Per kelioliką metų Rusija smarkiai pakeitė ir kariuomenės valdymo būdus (buvo visa serija didžiulių reorganizacijų), ir įgavo daug praktinės kovinės patirties – pirmiausiai Gruzijoje, o vėliau – ir Ukrainoje.

Puldama abi šias šalis, Rusija pademonstravo, kad jos kairuomenė darosi vis labiau pasirengusi greitoms ir efektingoms smogiamosioms operacijoms. Realybė tokia: Rusijos karinis pajėgumas objektyviai yra antras pasaulyje po JAV. Ir tai nepaisant formaliai daug mažesnių biudžeto išlaidų kariuomenei. Ir net neatsižvelgiant į milžinišką branduolinę Rusijos ginkluotę.

Būkime tiesiog realistais: net jei į Lietuvą atvyktų 10 kartų didesnės NATO pajėgos, jos nekeltų Rusijai grėsmės. Net jei 100 kartų didesnės pajėgos atvyktų, jos visvien nekeltų Rusijai grėsmės. Bet Rusijos grėsmė išliktų net jei NATO pajėgos Lietuvoje būtų 10 kartų didesnės, nei yra dabar.

Faktai rodo, kad Rusijos karinės pajėgos Lietuvai grėsmę kelia labai objektyviai. Ir ta grėsmė yra pakankamai didelė, kad mums į ją reiktų žiūrėti labai rimtai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

2 thoughts on “NATO kelia grėsmę Rusijai?

  1. Totalus minusas

    Na truputėli prieštarauji pats sau. Kažkada rašei, kad RU niekdada nepuls vakarų ar nato ,na ne tie resursai. Tipo NATO daug turi ir yra jėga. Dabar kažkaip į kitas lankas.
    PS.
    Pasižiūrėk į Gedimio kalną ir pats suprasi tai tik laiko kalusimas …..

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Neatsimenu, ar rašiau kažkada apie tai, kad Rusija nepuls NATO šalių. NATO išties turi daug pajėgumų. Su sąlyga, kad mes tuos NATO pajėgumus turėsim Lietuvoje -- tai ir nepuls. O situacija pasaulyje keičiasi labai greitai -- tai, kad prieš vos porą metų atrodė neįmanoma, dabar įmanoma dar ir kaip. Jei nepastebėjote, pagal situacijos pokyčių tempus mes gyvename panašiai, kaip kokiais 1937.

      O dėl Gedimino kalno -- jo vis netvarkomas griuvimas simbolizuoja visą Lietuvos institucijų gebėjimą kažką dirbti.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *