Nesuvoki, kas yra Sodra? Vok, vok ir suvoksi

Kadaise aš rašiau apie tai, kuo panaši Sodra į visokias ten piramidines schemas, ir kuo visgi skiriasi. Straipsnis tuomet sukėlė nemažai diskusijų, o daugelis man užduodavo klausimą: „negi išties taip blogai?“. Dabar jau man to klausimo neužduoda. Matyt akivaizdu, kad taip blogai.

Kartais atrodo, kad kažkoks gigantiškas statinys yra per daug didelis, kad griūtų. Panašiai dar kažkam gali atrodyti Sodra. Kiti gi, kurie pasižiūri, pažada, kad pastatas grius, nes stovėti jis negali. Ir geriau jau tada tą pastatą nugriauti tyčia, kad virsdamas savaime, ko nors neužmuštų, bet būtinai atsiranda ir gelbėtojų, kurie ima viską ramsyti ramsčiais, tikėdamiesi, kad nieko nebus. Ai, taip, labas, Sodra. Pasižiūrėk į save šioje nuotraukoje.

Per eilę metų Sodra augo, pampo, paskui pasiekė tą lygį, kur naujų klientų (mokėtojų) skaičius ima mažėti, o štai senų klientų (išmokų gavėjų) skaičius ima augti. Jei kalbėsim apie visokias piramidines schemas, tai perėjimas į šitą etapą, kur pinigus atsiimančių ima darytis daugiau, nei pinigus nešančų, reiškia tiesiog bankrotą.

Sodra, aišku, nėra piramidinė schema. Ji gi ne piramidė, o valstybinio socialinio draudimo sistema kažkokia. Realiai – draudimo tenai nelabai yra, nes tai yra ne kas kita, kaip mokestis, o ne koks nors draudimas ar kaupimas. Tačiau Sodra bando tai imituoti, netgi prieš valdžios įstaigas aiškindama apie tai, kad užsiima draudimu/kaupimu.

Ypatingai ryškiai neseniai nuskambėjo, kai buvo paskelbta apie tai, kad Sodra užsiims išieškojimais iš 200 tūkstančių žmonių. Čia patį skaičių pabandykite suvokti: Lietuvoje yra mažiau, kaip 1 milijonas dirbančiųjų. Jo, jūs teisingai supratote – tai statistika, kurios patys internetuose galit paieškoti. Ir 200 tūkstančių žmonių, kurie paversti Sodros skolininkais.

Suprantate, kokia pas mus valstybinė logika: jei, pavyzdžiui, nedirbi, praradai darbą – tai automatiškai tampi skolininku. T.y., esi toje situacijoje, kur kaip tik valstybė turėtų tavimi pasirūpinti, bet atvirkščiai – esi automatiškai nubaudžiamas, iš tavęs atimant teisę į medicininę pagalbą, nes esą nesumokėjai PSD. Arba panašiai.

Primena Aliaksandro Lukašenkos neseniai sugalvotą „tinginių“ mokestį, ar ne? Kai prarandi darbą, turi mokėti papildomą mokestį.

Taip, aš žinau, yra variantas – eiti į Darbo biržą. Ir tada bus apmokamas tas PSD. Ir turėsi darbintis ar kažką ten daryti pagal Darbo biržos nurodymus. Ir tada dar gauti pašalpą. Ir tai dar nuostabiau

Suprantat, toks variantas, kad valstybė tiesiog teiktų medicinos paslaugas – negali būti. Turi būti sugalvota už ką tų paslaugų neteikti, ir ypač neteikti tiems, kas yra nepajėgūs tas paslaugas gauti, nes neturi darbo, negali dirbti, išvažiavo kažkur kuriam laikui ar šiaip nemokėjo pasirūpinti valdiškais biurokratiniais absurdais.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 53 straipsnis sako, kad „Valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus“. Konstitucija, skirtingai nuo kitų įstatymų, yra visiškai imperatyvi savo esme – jei parašyta, turi būti taip ir daroma. Nepaisant to, pas mus atsiranda keistas variantas, kad valstybė (kaip visuma) nei negalvoja rūpintis, o sugalvoja padaryti kažkokį PSD ir per tą PSD iš dalies žmonių teisę į tą valstybės laiduojamą gydymą atimti.

Lankėtės kada valdiškoje poliklinikoje? Tai vat ten galite pamatyti, koks gydymas suteikiamas tiems, iš ko valstybė tos teisės į nemokamą gydymą dar neatėmė. Aš netgi nesu tikras, ar visada geriau gydytis, ar visgi kartais tokio gydymo išvengti ir sirgti.

Taip, aš žinau, kad čia tipo ne Sodra, o Valstybinės ligonių kasos, o išties – ta pati valstybinė sistema. Mes matome, kaip ji veikia.

Arba va, dar kitas variantas: jei gaunate užmokestį pagal autorinę – turite mokėti Sodrą, bet pensijos už tai negausite. O jei dirbate, pvz., pagal kokią IDV ir dar kur nors, tai mokate Sodrą visur, bet gausite pensiją tik už vieną iš tų mokėjimų. Ir jie prie šitokių fokusų kalba apie draudimą/kaupimą.

O dabar va Sodra sugalvojo dar vieną bajerį – pensijų kaupimo sistemą pagerinti. Suprantate, yra dabar trys pensijų kaupimo pakopos. Šnekant vulgariai, pirma pakopa – tai ta pati Sodra, antra pakopa –  kai kokiuose nors fonduose draudimą kaupiatės, nes pervedate į ten dalį savo pinigų (kaip alternatyvą Sodros mokesčiams), o trečia pakopa – kai sau patiems per papildomai kur nors prisikaupiate.

Žinote, ką jie sugalvojo? Ogi imti ir atimti tuos pinigus, kuriuos kažkas prisikaupė savo II pakopoje, nes žinote, kodėl? O todėl, kad (čia beveik citata): „jie visvien tų pinigų negaus ir jiems jų nereikia“.

Ir žinote, ką jie dar sugalvojo? Ogi kad reikia prie tos II pakopos prijungti III pakopą, o tada viską perduoti Sodrai. T.y., netgi tai, ką ir šiaip prisikaupėte kažkur. Aišku, tai yra ant tiek kišimasis į asmeninius reikalus, kad net neaišku, ar jie patys tiki, kad tai sugebės, bet kad jie to nori ir apie tai jau fantazuoja – atrodo akivaizdu.

Sodra, kuri iš principo yra nereikalinga struktūra (nes visą tą patį laisvai gali daryti VMI, ir gali daryti kardinaliai geriau, ir be papildomų resursų), Sodra, kuri turi nesveikas išlaidas ir bene 4 milijardus skolų, ir kartu begalę turto ir visokius palocius, kuriuos statėsi netgi tuo metu, kai Lietuva realiai vos galą su galu galėjo sudurti (atsimenate 1990-uosius?), ta pati Sodra dabar jau gviešiasi atimti pinigus ir iš tų žmonių, kurie patys sau kaupėsi senatvei.

Atsimenate, kaip iš pensininkų atimdinėjo pensijas bet kokiu pretekstu? Pensininkas pabando kažką užsidirbti papildomai, kad galą su galu sudurtų – ir atima pensiją. Pabando kokia vaiką auginanti mama nors kažką užsidirbti – irgi atima motinystės pašalpą. Atsimenate, kaip buvo keliama masinė kampanija prieš visas į motinystės atostogas išėjusias mamas, nes jos, atseit, sukčiauja ir apgauna kažkaip kažką?

Supranate, mamos apgaudinėjo Sodrą vaikų gimdymo būdu. Prisigimdo vaikų ir išmokas gauna. Čia toks yra tų veikėjų suvokimas.

O atsimenate, kaip Sodra užsiėmė persekiojimu žmonių, kurie gydytis važiuodavo į užsienį – vien todėl, kad kažkurių rūšių gydymas Lietuvoje elementariai neteikiamas? Kelionė į užsienio ligoninę – vadinasi, kad atimtas biuletenis ir dar kažkokie persekiojimai, nes esą sukčiauji.

O atsimenate, kaip ta pati Sodra faktiškai nužudė visą tą mažųjų bendrijų modelį, kur žmonės, sukaupę kažkik pinigų, galėtų kad ir laisvalaikiu pradėti verslą? Latvijoje, kur panašus modelis, dabar yra tūkstančiai įmonių, perbėgusių iš Lietuvos. Nes ten nėra pamišusios Sodros.

Lietuvoje yra nesuvokiamai aukštas darbo jėgos apmokestinimas. Apie trečdalis kiekvieno žmogaus uždirbtų pinigų nueina į Sodrą. Ką jūs gaunate? Gaunate špygą. Jei Sodrai seksis su tais jų kliedesiais, greitai ne tik špygą gausite, bet už tą špygą būsite dar papildomai apmokestinti. Už tą špygą jau dabar pradėti persekioti 200 tūkstančių žmonių.

Ir tuo pat metu Sodra knisa protą, vaizduodama tai mokesčius, tai draudimą. Jei tai būtų draudimas/kaupimas, tai jis bent kažkiek sietųsi su sumokamomis sumomis ir egzistuotų limitai, o ir galimybė rinktis. Bet tai išties yra mokestis. Tačiau tą mokestį administruoja kažkokia nesuvokiama struktūra, kuri su tais pinigais daro kažką, kas yra visiškai nesuprantama.

Aš nežinau, kur dingsta tie pinigai, kurie eina į skylę. Aš tik žinau, kad ta skylė elementariai persekioja žmones. Veja į galutinę emigraciją tuos, kas dalį laiko dirba Lietuvoje, o dalį užsienyje. Įtikina ir verslą, ir kiekvieną žmogų, kad Lietuvoje gyventi tiesiog neverta – geriau persirašyti kur nors į užsienį. Kad ir į tą pačią Latviją, ar Jungtinę Karalystę, ar dar kur nors.

Valdantys valstiečiai, beje, ta proga ima šūkauti apie kažkokius planus stabdyti emigracijas. Beje, visi valdantieji vis apie tai pašūkauja, o tuo tarpu visokios sodros ir panašios nesąmonės veja žmones ir toliau. Beje, prisimenate, kiek mokesčių sumoka Ramūnas Karbauskis? Taip, vieniems viskas vienaip, o kitiems – kitaip.

Kai kurie visgi dar nenori išvažiuoti ir bando kauptis pensijas sau atskirai, kad bent kažkas būtų, jei Sodra užsilenks. Ir ką daro Sodra? Ogi pasako, kad „atiduosite savo pinigus mums, nes jums jų nereikia“!

Ir žinote, atsiranda ir visokie politiniai veikėjai, kurie kažkodėl pradeda tą stumti – koks nors Stasys Jakeliūnas ir Romas Lazutka papasakoja visokių pasakojimų apie tai, kaip šitai bus gerai.

Žodžiu, dabar imkim ir sugrįžkim prie visokių ten piramidinių schemų. Žinote, ką paprastai daro griūnanti piramidė? Ogi visais įmanomais būdais ima ieškoti, iš kur prisigrobti dar pinigų, ima padavinėti į teismus savo pačios klientus, ima skolintis iš kur papuola ką papuola, knisa protą, surengia visokias schemas apie tai, kad „jūsų pinigai jums nebus išmokėti, nes suinvestuoti į padidinto pelningumo fondus“, „žiūrėkite sutarties sąlygas“, „šie pinigai jums nepriklauso“ ir daro viską, kad tik atitolintų savo visišką žlugimą dar kuriam laikui.

Kažkuriuo momentu laikas ateina. Ir geriau, jei tokios kontoros uždaromos tikslingai ir organizuotai, o ne tada, kai katastrofa jau būna įvykusi.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Nesuvoki, kas yra Sodra? Vok, vok ir suvoksi

  1. Lyderis

    Tikiuosi tik vieno -- tegu piramidė griūna rytoj. „Rytoj“ neateina, panašiaip kaip ir su šviesiu komunizmo rytojumi žadėtu tam tikrų gudrių veikėjų.

    Reply
  2. lvl

    Tobula. Seniai nesuvokiau ka ta hidra daro ant Lietuvos sprando. Puse funkciju dar pinasi ir persipina su VMI ir darbo birza. Aisku labiausiai man patinkantys momentai yra:
    1. Valstybe tave draudzia privalomai (skaiciuoja skola uz privaloma draudima), bet paslaugos neteikia, jei nesumoki koki menesi PSD. Skola irasyta -- paslauga neteikiama. Gali suktis debilizmo karusele metai is metu.
    2. Prie pagr. darbo uzsiiminedamas individualia veikla moku antra PSD. Sito dar labiau nesuvokiu. Ar as turiu 9 gyvybes kaip kate, kad jei turesiu 9 imones tai mokesiu 9 draudimus, ar mane apziures 9 gydytojai iskarto, ir registraturoj priims devynios seseles.

    Tai yra parazitine institucija, kuria reikia kuo greiciau likviduoti, perduodant funkcijas VMI. Taipogi naikint darbo birzas, kaip tokias, arba kardinaliai pertvarkyti (ismezti 70% „paslaugu“, kurios netik kad nereikalingos bet dar ir kenkia., kartu atleidziant 70% taip vadinamu socialiniu darbuotoju.

    Reply
    1. Renata

      Na, PSD yra procentinis dydis, t.t. 9% nuo visu pajamumu. Ir jokio skirtumo, ar tu dirbi vienoj darbovietej ir uzdirbi 2000 euru, ar tu juos susirankioji per tris darbus. Moketi reikes abiem atvejais tuos pacius 180 euru.

      Reply
      1. noname

        Prasom neklaidinti, jei veiklos skiriasi tai bus mokama 2x180 eur. Pvz samdomas darbas ir ukininkavimas.
        O nuejus i gydymo istaiga dar daktarams 3 psd imoka i kisene turesim deti, nes iki ju tas musu sumoketas psd nenueina…

        Reply
      2. Tomas

        Taip, užtai nedirbantiems surašo 400€ skolą už metus. Ir net nesidomi, jog 4 metus nebedirbi ir negyveni Lietuvoje, aiškina, kuriose šalyse tu gali dirbti, o kuriose ne ir siunčia grąsinančius laiškus…

        Reply
      3. Aušra

        Na vat ir ne. Jei dirbsiu pagal darbo sutarti trijose įmonėse ir gausiu pajamų 2000 tai bus PSD 180. O jei dirbsiu pagal DS gausiu 1000 ir dar gausiu 1000 eur pagal individualią veiklą , tai bus 90 nuo DS ir 31.5 eur nuo individualios veiklos, taikant 30 proc sąnaudų skaičiavimą.

        Reply
        1. Andrius

          Bendru atveju tai vistiek daugiau. Jei aš mokėsiu 121,5 EUR vietoj 90 gal man gersnį mediką skirs? O gal tai kaipnors prisidės prie vargšo bedarbio tautiečio geresnio aprūpinimo? Tai jūs man pasakykit, kokias išlaidas patiria SODRA pasiimdama daugiau? Nu jei imi daugiau -- turi daugiau ir duot? O jei imi daugiau o duodi tiek pat arba dar maziau, tai kaip ir vagystė gaunasi. Skaičiuok čia neskaičiavęs ta sausą, juodą buhalteriją.

          Reply
  3. Aurimas

    Pasirodo, ne man vienam baisu matant kas vyksta. Dar geras hidros bajeris- lubos 😉

    Reply
  4. Ernestas

    Labai pritariu dėl neefektyvumo ir apgailėtinos socialinio draudimo būklės, bet nelabai pritariu dėl to, kad tai piramidė ir dėl to, kad sugrius.

    Tiesiog tai yra labai neefektyvi mokesčių paskirstymo sistema, kuri, ką surenka, tą ir išdalina. Ir net ne pati sprendžia, kiek ir kam dalinti, ir kiek iš ko surinkti. Nėra taip, kad surenka 10 Eur, o pažada 100 Eur. Surenka 500, o išmoka 450… Demografinė kreivė vėlgi nėra visiškai piramidė – renkiesi pats, ties kur dėti brūkšnį ir balansuoti pajams su išmokomis. Gal ir 100mečiai gali dirbti…

    Sąvoka „Sodra“ šiame straipsnyje veikiau atspindėtų ne instituciją, o esamą socialinio draudimo reiškinį Lietuvoje. Klausimų, kodėl taip yra, ko gero ne pačioje „Sodroje“ reikėtų ieškoti – jai galima teikti nebent priekaištus, jei pagal įstatymo raidę nepakankamai efektyviai sukasi. Jei „Sodra“ būtų VMI, tai vis tiek būtų kaip ir tas pats, nebent administravimo išlaidos pamažėtų, bet šioje valstybėje, irgi, „baikit nemanau“.

    Bankrutuoti „Sodra“ irgi gali tik tiek pat, kiek gali bankrutuoti valstybė – jei biudžetą virinsi į minusą. Bet tai politinis sprendimas. Keičiantis demografinei padėčiai gali į pensiją išleisti vis vėliau ir mokėti vis mažiau. Arba pensijas mokėti valstietiškai.

    Dėl antros pakopos, vėlgi, pritariu -- norėtųsi, kad Lietuvoje kaupimas veiktų. Tik dažnam nėra iš ko kaupti. Ką su tais bėdžiais daryti – aišku, ne atiminėt pirmiausia turi, o sukurti paskatas dirbti ir užsidirbti, ir taip pat apsaugoti, kam ir turėtų būti skirtas socialinis draudimas. Jei jiems pasiūlys įnešti pinigus į „Sodrą“ neprievartiniu būdu, sunku pasakyti netgi, kuris jiems sprendimas būtų geresnis. Aš pasilikčiau cash, bet gal kažkam ir aktualiau 10 Eur prie pensijos ateityje.

    Bet jei Lietuva kaip šalis varys žemyn -- senės, dirbančiųjų mažės, bus blogai bet kuriuo atveju. Jei „Sodra“ -- nieko negausi, o jei kaupsi privačiai -- nieko nesukaupsi, dirbsi už tris, gausi grašius, ir būsi apmokestintas kaip lažininkas, viskas pirmiausiai eis į biudžetus alkanųjų armijai.

    Tad tėvą į roges ir į ateitį!

    Reply
    1. giedrius

      Nesutinku.
      1. Sodra atlieka besidubliuojančias funkcijas su VMI. Skaičiuoja pagal deklaracijas kiek turėtum sumokėti ir ar sumokėjai. Taip, turi ir kitų funkcijų, bet visviena tai reiškia, kad palikus vieną įstaigą vietoje dviejų ji galėtų veikti optimaliau.
      2. Sodra savo funkcijas atlieka daug blogiau, grubiau, nemandagiau nei VMI. Jei VMI darbuotojai išmoko prieš 10-15 metų bendrauti su žmogumi, Sodra gal tik prieš porą metų šiek tiek pajudėjo į tą pusę.
      3. Sodros „atskiras“ nuo valstybės biudžetas, neturi jokio rimto pagrindo. Išskyrus „pertekliaus“ laikais truputi pasišvaistyti.
      4. žinote kas pirmas paskubės pasiimti jūsų įmonės pinigus jei kas nors negerai? Taigi…. Greičiausiai iš visų sąskaitų kurias ras, o po to pertekliu po kurio laiko gražins. Nesu tikras, bet gal ir prašymo tam reiks. Žinau ir IDV atveji, kai pavėlavus sumokėti, nuskaitė nuo kelių sąskaitų po tokią pat sumą. Beje, yra kažkada kaip argumentą nesusijungimui Sodra pateikus tai, kad labai gerai išieškinėja pinigus, geriau už VMI.
      5. Netiesa, kad Sodra negali bankrutuoti. Tiesiog su tokiu modeliu (dusinamos iniciatyvos kaupti pinigus patiems, bandoma įtvirtinti Sodrą kaip vienintelį variantą senatvėje) tas bankrotas gali ir rimtų sukrėtimų valstybei turėt. Nes vis daugės pensininkų, neturinčių jokio kito varianto senatvėje. Esant per mažam dirbančiųjų kiekiui liks tik skolintis, skolintis skolintis sodrai.

      Reply
      1. Ernestas

        Nelabai supratau, su kuo nesutikta, na jei jau lendant į detales:
        1. Taip, idealiu atveju susitaupytų, bet sutaupymas dėl administravimo mažėjimo iš esmės yra nykstamai mažas visos socialinės problemos apimtyje. Vis tiek reikės tų pačių apskaitininkų ir pan., ir klausimas, kaip tai sugultų į VMI. Efektyvumo reikia, bet problemos tai nekeičia, net jei superkompiuteris „Sodrą“ ir dykai administruotų.
        2. Nesiginčiju. Pačiam nedaug teko susidurt, bet savotiškai patikdavo, kai iš UAB pati nusiskaičiuodavo, jei pats pamiršdavau :))
        3. Nelabai aiškus argumentas. Turi pagrindo tiek, kiek gali aiškiai atsieti įmokas, ir jas tikslingai skirstyti tai pačiai veiklai. O pertekliaus pasitaškymą sprendžia politikai, nesvarbu, kur būtų biudžetas. Aš būčiau už atskirą biudžetą vien dėl to, kad būtų aiškus atsekamumas, iš kur kiek surinkta, ir atitinkamai paskirsto. Net dar daugiau virtualių atskirų biudžetų pridaryčiau atskirai PSD, pensijom ir kt. Iš vieno katilo pilstant kažkam galima per daug pripilt, kažkam per mažai, ir galai kažkur sueina, ir apskritai nebeaišku, kas kur.
        4. Čia toks jų metodas, kuris vėlgi, nelabai suprantu, kaip prieštarauja išsakytiems teiginiams. Jei „Sodra“ švelniai išmasažuotų skolas, kas nuo to pasikeistų? Ar daugiau primasažuotų? Ar daugiau išmokėtų? Dėl to, kad vadyba turi būti normali, manau atskira tema..
        5. Sodros bankrotas viešųjų finansų prasme būtų tolygus valstybės bankrotui, aš ir nesakiau kad negali – tiesiog valstybė bankrutuotų. Jei Sodra nebegalėtų išmokėti pensijų, tai ar jos būtų bendrame biudžete, ar „Sodros“ biudžete, bankrotas būtų toks pats. „Sodros“ įsipareigojimai vis tiek galiausiai yra tarptautiniams kreditoriams, o tarptautiniai kreditoriai claimint’ų valstybę.

        Gaila, kad nėra būdo pripiešti ir pensininkams pensijų, ir taupymui atidėti, ir dar visiems kad mokesčių nebūtų.

        Tai mano argumentas, kad „Sodra“ nesugrius. Kitas argumentas -- mokestinė sistema yra gan fucked up su apmokestinimais PSD keliais aukštais, nelabai koreliuojančiais dydžiais įmokų ir išmokų pusėse. Greičiau pats nuo to sugriūsi, bet prieš tai „Sodra“ nusiskaičiuos. O vadyba ten dar turi kur tobulėt tai tikrai.

        Tai jei „Sodra“ nepatinka – ji ir neturi patikt, man taip pat ji nepatinka. Bet ne dėl to ji griūtų ar negriūtų.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Bankrotas atsiranda ne dėl noro ar nenoro. Jis atsiranda dėl blogo valdymo. Kad bankrotai kartais būna gelbstimi ir jų skolas padengia valstybė, tai nereiškia, kad tie bankrotai ne bankrotai. Kai yra bankrotas, viskas baigiasi tuo, kad galų gale tenka kažką su tuo bankrotu daryti. Ir geriau jau tą daryti prieš bankrotui sugriūnant katastrofiškai.

          Reply
        2. hm

          Kokių dar papildomų apskaitininkų reikėtų? Gal šiek tiek pradinio supporto langelio darbuotojų daugiau, bet tik kažkiek. O kad skaičiavimams papildomą laukelį paskaičiuot superpaprasta formule, tikrai jokių superkompiuterių nereikia. Juolab VMI ir taip visus tuos duomenis turi! Sodroj realiai sėdi tik perrašinėtojai, bet palaukit, Gutenbergas kada ten spausdinimą išrado?

          Reply
  5. Andrius

    Jei žiūrėti į Lietuvos gyventojų skaičių, tai didžiausias jų kiekis buvo 1991 metais. Visas Sodros modelis, pastatų statybos ir buvo paremtos istoriniais duomenimis bei suprognozuota gyv. skaičiaus augimo tendencija. Deja, tai tik patvirtina, kad sukonstruotas modelis tėra piramidė, nes jo sėkmė priklauso nuo galimybės pritraukti naujų klientų.
    Belieka save raminti, kad gyventojų skaičius stebuklingai pradės augti arba kas nors kiniečių užveš.

    Reply
  6. Gytis

    Šis tekstas labai vienpusiškas iš mokėtojų pozicijos, kurie sveiki, darbingi ir mokūs. Sodra (Ligonių kasos) teikia išmokas senoliams, neįgaliesiems, apmoka vaikų gydymą, tai bendrai kalbant visi tie, kurie gali dirbti, turi susimesti tam, kad padėtų tiems, kurie dirbti negali. Didesnė problema, kad ne visi solidariai susimeta.. kai kurie labai daug sumoka, o daug yra gudruolių, kurie vengia prisidėti, taip pat ir iš tų paminėtų 200 tūkst.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Iš kokios, atleiskite, skylės, jūs ištraukėte, kad čia „vienpusis iš mokesčių mokėtojų pozicijos“? Jūs gal ten dirbate, kad skleidžiate fufelius iš serijos „Sodra nekalta, klientai kalti“?

      Reply
  7. baila

    taip,taip Lt.negyvenu 4 metus,bet siais metais gavau email,kd esu skoloj 400 e.uz sv.draudima,tai esu priversta vykti i lt.,kad pristatyti pazymas,jog dirbu uzsienyje ir ten moku viska.Beje,jei mano alga yra iki 200 svaru per savaite,uz sveikatos draudima tenyksti neskaiciuoja visiskai nieko.O cia ka?….

    Reply
  8. rimantas

    Taip ,tai plesiku, dykaduoniu urvas,kur irgi jauciasi nebaudziani,nekontroliuojami,pinigu „atemimo“ is zmoniu „sutve“ „gauja“?? Taip isvyko is Lietuvos vits milijono,tai visa nasta uzkrove ant likusiu,valdzios dykaduoniai nesusimazino,dargi pagdaugejo islaikytiniu,tikriausiai giminiu dar atsirado?? Vienu zodziu zmones ,nepasiduokit provokacijoms,apiplesimams?? Mokesciai mokami nezinia kam ,lesas svaisto kas sau??

    Reply
  9. mhm

    LPT: Nedirbate, nebučiuojate rankos LDB darbuotojoms ir terorizuoja dėl PSD mokesčio? Įstokite į profesinę mokyklą. Profkė bučiuos jums rankas už gautą krepšelį, du metus mokės PSD mokestį už jus ir pro pirštus žiūrės į lankomumą.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *