Politinių partijų pokyčiai

Noriu šiandien pasakyti apie kai kuriuos intuityvius vertinimus – kokios partijos kur ir kaip juda. Su trumpais komentarais – kas vyksta ir kodėl. Nes jau laikas apie tai pakalbėti, laikas ir viskas. Juoba kad ir paprognozuoti norisi, ir šiaip apžvelgti keitimusis. Prašau neįsižeisti, ką čia pamurkdysiu į realybę. Aš čia tik dėstau tai, ką matau.

Čia kažkokios Turkijos parlamentas berods. Jie ten kartais mušasi. Pas mus visgi nesimuša.

Tiems, kas klaus apie tai, kuo aš čia remiuosi, šituos dalykus aiškindamas – niekuo nesiremiu. Nenorit – neskaitykit. Ne, grafikų, simuliacijų ir matavimų nerodysiu. Ką praleidau?

Taigi, žiūrėkim tuos neapibrėžtinius periodus ir paprastai vertinkim.

TS-LKD

Pirminė situacija: gana suskilusi partija su juntama stagnacija krikdemiškame sparne. Labai ryškūs ir drastiški pokyčiai, kurie atrodė kaip kažkas neįmanomo – Gabrielius Landsbergis atėjo į viršų. Vėliau buvę rinkimai parodė, kad būtent drastiški pokyčiai išgelbėjo partiją ir atnešė jai tiek balsų, kiek dar nebuvo. Stagnacine kryptimi į dugną ėję seniai labai pasipiktino, bet tai jau nieko nekaso – per kažkiek laiko atėjo supratimas, kad tie pasipiktinę nariai ir buvo realus balastas, parazitavęs ant partijos resursų.

Einamoji situacija: partija kyla, vieningumo daugėja, krikdemiškas sparnas praranda įtaką, nes realybę ima suprasti netgi tie, kas lėtai mąsto. Stebėtinai aktyvi ir stipri jėga, net nesudaro tokio įspūdžio, kad jie opozicijoje, nes šneka apie realybę taip, kad sukelia valdančiųjų jausmą. Tame yra ir kažkiek rizikos – mažiau mąstantys rinkėjai netgi dabar jau kartais įsivaizduoja, kad Lietuvą valdo Landsbergis ir Kubilius. Tai yra žiauriai neįtikėtina – bet tai per kitus rinkimus gali partiją vėl mesti į neigiamą grupę – tų, kas suvokiami kaip tie, kas jau valdė ir prisidirbo.

Kryptis: aiškiai į viršų, nors pokyčių atneštos naujos galios ima išsisemti. Partija nusistovi nauju pavidalu. Kažkiek gal nuims liberalų rinkėjų, bet nedaug – pagrindinė rinkėjų dalis visgi labai skiriasi. Iš esmės, yra galimybė perimti labai juntamą segmentą tų, kas balsavo už valstiečius, bet čia nemažai dar darbo su populistiniais reikalais. Yra rizika, kad subyrėjus LVŽS, TS-LKD gali gauti daugumą Seime, o tuo pačiu – rinkėjų gali būti susieti su tais prisidirbimais, kuriuos dabar daro LVŽS – t.y., dėl to visiškai prakišti kitus rinkimus į Seimą. Geras pliusas – yra daug ryškių figūrų (Andrius Kubilius, Ingrida Šimonytė, Dainius Kreivys, Monika Navickienė, Agnė Bilotaitė – čia tik pavyzdžiai).

LSDP

Pirminė situacija: dideles galias turintys ūsuoti bebrai – t.y., stagnacinė dalis ir bejėgė jaunesnė partijos dalis. Anksčiau buvęs skilimas tarp senojo LSDP ir LDDP nunyko per stagnacinius procesus. Partija stabiliai, bet labai lėtai einanti į dugną. Judėjimą į dugną labai stiprina visokie skandalai su senais prisidirbusiais veikėjais.

Einamoji situacija: vis dar į apačią, bet po to, kai pirmininku išrinktas Gintautas Paluckas – kritimas staigiai lėtėja. Pastebimas naujas skilimas – tarp mažos jaunos dalies ir didelės stagnacinės dalies. Nauja dalis juda į viršų, bet tai primena vaizdą, kaip helio pripūstas vaikiškas balionėlis bando iš pelkės pakelti begemotą. Tokių balionėlių reikia labai labai daug, o begemotui, kad jis palengvėtų – žiauriai stiprių vidurius liuosuojančiųjų. Partijai žiauriai daug neigiamo efekto duoda koalicija su valstiečiais ir seni bebrai, esantys Seime.

Kryptis ateityje: su sąlyga, kad jauna dalis greitai auginsis galias, kryptis gali pasikeisti į viršų. Labai daug neapibrėžtumo, labai daug priklausomybės nuo to, kiek jaunoji dalis gaus paramos. T.y., ar Gintautas Paluckas surinks galios komandą, kuri gautų palaikymo ir iš kelių senų, galias turinčių žmonių. Sėkmės atveju įmanomas dalinis TS-LKD pokyčių sėkmės atkartojimas.

Liberalų Sąjūdis

Pirminė situacija: Eligijaus Masiulio skandalas, Antano Guogos skandalas plius prie to prikabinti seni šleifai nuo kadaise Masiulio pririnktų veikėjų, zuokinių partijos skyrių ir panašiai, plius dar makalynė su keliais specialiaisiais liudininkais. Visa tai davė staigų kritimą apačion, juoba kad nors skandalai įvyko, po viso to tie patys skandalai kelis kartus buvo prikeliami iš naujo. Paskui – partijos stabilizacija ir naujas pirmininkas.

Einamoji situacija: jau po skandalų sutraiškytos partijos valdymą perėmė jau ir taip Vilniumi užverstas Remigijus Šimašius, o į rinkimus vedė svorio nelabai turintis Eugenijus Gentvilas, bet partija prasimušė gana aukštai. Dabar partija jau įsivedė tvarką, pagal kurią šalina nesvarbu kiek, bet bent kažkiek įtartinus narius – savanoriškai priverčiamuoju būdu, kad jie dingtų. Šitaip savanoriškai-priverstinai išmestas Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis. Žodžiu, vidinis valymosi mechanizmas jau veikia.

Kryptis: iš apačios po truputį sukasi į viršų. Pagal tai, kokie pokyčiai vyksta – partija labai nudaužyta ir nuėjusi į dugną, bet labiausiai nudužo tie neaiškūs pakraščiai. Kadangi ėmė veikti vidinis apsivalymo mechanizmas – partija visgi padarė pokyčius, kurie leis augti. Pokyčiai geri. Problemos – ryškesnių asmenybių trūkumas ir periferijos balaganas. Kai galvoju apie dabartinius libus – tai trijų žmonių partija: Remigijus Šimašius, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė. Visi kiti – iš esmės, senas fonas (neminėsiu), rajonų veikėjai (bene pusė seimūnų) ar papuošimai (kaip Virgilijus Alekna).

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Pirminė situacija: visišku nuliu buvusi partija susirinko rinkėjus, kurie nubyrėjo nuo DP ir TT, kažkuria dalimi – dar ir nuo liberalų, o kažkuria dalimi – ir išvis nuo visų kitų. Žiauriai pasisekė – iš esmės, ne tiek partijos nuopelnas, kiek to, kad už juos balsavo tie, kas neturėjo už ką balsuoti ar norėjo balsuoti už kitus. Partijos viršūnių sudėtis – visiškas eklektiškas kratinys, kur tarp bepročių įsimaišo nuliai, o tarp tų – atsiranda dar ir viena-kita sveikesnio proto figūra. Pagal tai, kokios jų reakcijos buvo po rinkimų, matėsi, kad jie ir patys nesitikėjo, kad laimės daugiau kaip kokias 10-20 vietų Seime.

Einamoji situacija: partija jau pradėjusi byrėti. Dalis nubyra dėl visokių skandalų, dalis – jau ir patys bėga. Partija turi labai stiprius dūmų uždangų mechanizmus, per kuriuos realią situaciją pamatyti sunku, tačiau panašu, kad viskas perėję į Drąsiaus kelio sindromą: aplinkui sąmokslas, viduje – kažkokios pjautynės ir siaubai. Partija krenta į apačią neįtikėtinais tempais. Nors LVŽS yra kelis kartus didesni už Kubiliaus laikų prisikėlėlius (tą Valinsko humoristų partiją), kritimo tempai kelis kartus greitesni. Lietuvoje tokio spartaus kritimo dar nebuvo.

Kryptis: praras valdančiąją daugumą dar iki kitų Seimo rinkimų. Tikėtina, kad per kitus Seimo rinkimus negaus nei vienos vietos Seime. Kai kurie partijos nariai, kurie sveikesnio proto – išsigelbės, nes peršoks į kitas partijas anksčiau, nei žmonių galvose bus negrįžtamai susieti su LVŽS. Yra juntama rizika, kad nesėkmingu (per lėto LVŽS byrėjimo) atveju gali būti ir priešlaikiniai Seimo rinkimai – o tuo pačiu ir politinė krizė visoje Lietuvoje.

LLRA

Pirminė situacija: partija, kuri su Rusų Sąjunga (nežinau, ką tame pavadinime veikia žodis „rusų“) ar kuo ten gana juntamai surinko balsų. Turi labai stabilią rinkėjų grupę. Vienu metu išlošė iš visuomenės poliarizacijos – kai buvo vis dar daug neaiškumų dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Dabar praranda gana nedaug, bet praranda.

Einamoji situacija: poliarizacija mažėja, po truputį daugiau žmonių gaudosi tame, kas yra Rusija – atitinkamai, gana nusisuka nuo LLRA. Analogišką efektą kelia ir tai, kad Lenkijos pozicija yra aiškiai prieš Putino Rusiją, ko nepasakysi apie LLRA. Žodžiu, kad ir labai neryškiai, bet pastebimi neigiami judesiai.

Kryptis: neryškiai į dugną. Labai priklausys nuo to, kiek bus palaikomi tautinių bendrijų integravimosi klausimai. Jei atsiras bent kiek ryškesnė Lenkiją palaikanti jėga, ji gali nusinešti nemažai LLRA balsų vien dėl palaikymo iš Lenkijos. Bet šiaip vaizdas ganėtinai neryškus, partija gana stabili.

Tvarka ir Teisingumas

Pirminė situacija: beveik žlugimas per rinkimus, išplaukiant tik Kęstučio Pūko atneštų balsų dėka.

Einamoji situacija: po truputį daužoma toliau, ir eina į žlugimą.

Kryptis: į praeities šiukšlyną, kur jau guli visokie liberalcentristai ir panašios jėgos.

Darbo partija

Pirminė situacija: visiškas žlugimas per rinkimus.

Einamoji situacija: ne tiek partija, kiek po jos pasilikusios šiukšlės, jau ir dabar darosi kažkaip užmirštais.

Kryptis: į praeities šiukšlyną.

Aušra Maldeikienė

Pirminė situacija: drastiškas laimėjimas per rinkimus, nors tai buvo pusantro žmogaus partija – Aušra Maldeikienė ir dar pusė vietos, kurią ji per rinkimus tai partijai (ar tai kokiai ten jėgai) atnešė.

Einamoji situacija: kyla į viršų, žiauriai greitai adaptuojasi kaip politikė, nors ir toliau tai lieka faktiškai vieno žmogaus partija (buvusi kita pusė žmogaus atkrito, nes pusės Seimo nario vietos negalima turėti).

Kryptis: į viršų, su sąlyga, kad imsis kurti realų judėjimą aplink save, o tuo pačiu – ir rinkti bei augintis kitas politines figūras. Priešingu atveju – liks dar ryškesne, bet vieno žmogaus partija. Aušros Maldeikienės vardo Aušros Maldeikienės partija.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

5 thoughts on “Politinių partijų pokyčiai

  1. Jonas

    Su Maldeikiene tai visiskas briedas. Gerai, kad pabaigai palikta, nebuciau daskaites. Be jos,tai nesa i tiesa.

    Reply
  2. Bardaklt

    Patikslink skiltį apie LSDP, nes paskutiniame sakinyje figūros tai iš koncervų, kažkaip nesiskaito. Negi Šimonytė ir ko. ūsus užsiaugino?

    Reply
  3. Juozas P.

    Matyt, taip ir bus. Vienok, neišvengiamai bus panaudota Astravo korta. :

    Prisimintas JEDG vizitas pas batką .TADA jis tik rinkosi vietą (berods iš 72) AE statybai. O apie tai JEDG net nekalbėjo.

    Vėliau Kubilius, (būdamas Premjeru!!!), dviračiu važinėjo ir grįžęs aiškino -- tai tik propaganda.

    LLRA primins kvietimą Lietuvos europarlamentarus, kuriame jie kvietė bendru pareiškimu užaštrinti klausimą ES. Tai buvo ar ne 2011 metais.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *