Taigis, mielieji. Kažkaip su žmona užvažiavom šiandien į kažkokią „IKI“ parduotuvę Ukmergės gatvėje (čia Vilniuje, jei ką). Apsipirkti. Šiaip jau „IKI“ būnam retai, nes šalimais – „Rimi“ ir „Norfa“. Taigis. Ir kai ėmėm rinktis dešrą, supratom, kad nėra dešrų be E621, kitaip tariant, be natrio gliutamato. Nors kažkaip rasdavom begliutamatinių dešrų ir „Rimi“ ir „Norfa“ parduotuvėse. Bet tiesą sakant, dabar netgi pats savimi suabejojau – o gal lietuviški gamintojai visgi negamina dešrų be šitų chemikalų?
Prie dešrų prastovėjom gal 15 minučių, ieškodami bent vienos nechemizuotos. Peržiūrėjom visas. Ir nei vienos lietuviškos negliutamatinės dešros. Gallų gale baigėsi tuo, kad nusipirkom dvi ispaniškas – bent jose gliutamatų nebuvo. Tai vat man toks klausimas: ar mūsų gamintojai yra tokie debilavoti, kad deda gliutamatą visur, ar mūsų rinka tokia debilavota, kad tik pavieniai idijotai ieško maisto be chemikalų? Ar čia visgi IKI tokia debilavota, kad nei nesiaiškina, ką pirkėjai perka?
Pratęsiant apie gliutamatus – vienintelė begliutamatinė silkė, kurią radome – latviška „Rusne“. Anoj, jei gerai supratau, ir sorbitolio nėra (anas, žinia, acte išskiria kancarogenišką formaldehidą, ir jo irgi visose lietuviškose silkėse ten buvo). Tai ir vėl klausimas: ar čia mūsų gamintojai durnesni už latvių, ar ir vėl „IKI“ yra tokia parduotuvė?
Dėl „IKI“ – visgi vienas geras dalykas ten buvo: užtikau baltųjų pipirų, katrų jau senokai nerasdavau nei „Rimi“, nei „Norfa“, nei „Maxima“ parduotuvėse. Tai ir nusipirkau išsyk 10 pakelių.
Likusi pastraipa skirta ne įprastiems mano blogo skaitytojams, o kokiems nors maisto pramonės ir prekybos atstovams, kurie gal kada nors čia ir užsuks:
Negerbiami ir suknisti lietuviški maisto gamintojai ir pardavėjai. Jei jūs manot, kad aš aukosiu porą litų brangiau už perbrangintus lietuviškus produktus – tai gal ir taip. Esu nusistatęs už vietinį gamintoją. Bet jei jūs manote, kad vardan jūsų valgysiu gliutamatus ir sorbitolį, tai eikit jūs nx.
Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui
Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.
- Web |
- Google+ |
- More Posts (1489)
Gal žodis iš K raidė sudės jiems smegenis į vietas, nes dabar tai net pikta, kad dauguma lietuviškų gamintojų nuėję tiesioginiu kaštų mažinimo būdu.
Pirk turguj 🙂 Ten nerašo. Kaip sakoma -- akys nemato, širdis neskauda 🙂
Senai turguj nepirkau. Manau, kad reik žiūrėt -- sudėtį jie rodos irgi turi deklaruoti.
Valgau dabar ispaniškas dešras. Į vieną privaryta baziliko tiek, kad mėsos skonis nesijaučia, o kita kažkokiu baltu šlamštu nutepta (pastaroji skanesnė). Nu nemoka jie daryti dešrų… Bet iš skonio -- panašu, jog tikrai be gliutamato: nėra to prieskonio, kuris būna lietuviškose.
Aš tai parduotuvėj neatsimenu kada pirkau rukytus gaminius, nebent vytinto kumpio kartais. Turguj labiau patinka, nors irgi nedažnai.
Tikrai nėra dešrų be E621. Pats tikrinau visas etiketes 🙂
Atsisakiau dešrų iš viso.
Man kažkodėl atrodė, kad lyg ir buvau radęs kažkokių be E621. Nors gal ir painioju :-/
tikrai yra, bent 5 rushiu
yep. paskutinė pastraipa rulz. pritariu visomis keturiomis. Tik labai jau švelniai tu juos pasiuntei.
reikia gerooookai toliau tuos prekybininkus/gamintojus siųsti.
p.s. dešros prekybentriuose neperkam jau daugiau nei pusę metų. Turguje -- įmanoma gauti mažų gamintojų produkcijos, kuri yra dar salyginai švari (bent jau tikiuosi). Ir mėsa turguje dažniausiai geresnės kokybės.
Sutinku, kad reiktų REALIAI siųsti juos toliau. Bet kaip?
Ar iki, ar rimi, ar makartima, visos vieno veido 🙂
Kaip ir gamintojai.
Beje, į pomidorų padažus -- Kėdainių konservai E nededa.
Bet tai -- išimtis iš taisyklės, patvirtinanti taisyklę 😀
Jo, tas padažas stiklainiuose yra geras -- ir pomidorų negailėta (apie pusę masės), ir tirštiklių visokių nėra, ir iš skonio tai išsyk jaučiasi. Kaip sakant, kai nori, tai sugeba. Nes yra tekę ragauti „pomidorų“ padažo, kur pomidorų mažiau, kaip 10 procentų.
Yra ir dešros be mėsos:) Lenkai sako buvo užvežę soja, kraujas ir daug chemikalų.
Tai ir lietuviškos tokios mačiau. Soja, kraujo baltymai, mechaniškai atskirtos atliekos, krakmolas, riebalai. Į visą tai primaišo krūvą gliutamato, aromatizatorių, emulgatorių, tirštiklių, stabilizatorių, antioksidantų, dažiklių, kitų priedų -- ir pardavinėja. Šitokias dešras galima atskirti iš to, kad etiketėj parašyta „antra rūšis“.
Itin ryškus atvejis -- visokios „pieniškos“ dešrelės arba sasyskos. Gyvas velnias rūšių ir visas daro iš nežinia ko. Tai kartais kokios nors rūšies kai nusiperki būna, paragauji -- o ten kažkokios, atleiskite, išmatos smirdančios. Tai taip ir išmeti, nesuvalgęs. Ir ką daryt? Ir nepasiskųsi -- atitinka techninius parametrus, nesupuvę… :-/
Anakart minimoj skaičiavau, kad normalesnių sasyskų kg kaina yra daug maž tokia, kaip vištienos filė kaina…
Sasyskas be mėsos anksčiau raudonais dryžiais ženklindavo.
labai norejau valgyti, dabar nebenoriu. aciu, gal pagaliau nustosiu:)
„Šile“ irgi visos gliukomatinės:)
Gyvenimas be dešros ne toks baisus, kaip gali pasirodyt. 🙂
Tyčiokis, tyčiokis…
🙁
Aš nesityčioju.
Neatsimenu, kada pati pirkau, ir nebepasigendu jau (nors man, kaime augusiai, rūkyta dešra švenc daikc buvo). Priprasi, nesiparink. 😉
Nepriprasiu 🙁
Žinok galima. Iš pradžių perki kartą savaitėj, po to kartą per mėnesį, … po to eini į svečius:)
Tyčiokis, tyčiokis 🙁
Nea, čia istorijos iš gyvenimo. Jokių patyčių:/
🙁
Это что, пару лет невозможно было купить литовского лимонада без подсластителя. Смешно сказать, приходилось покупать фирменную „Кока-Колу“, только потому что во всех магазинах только она была на основе обычного сахара.
И сейчас, большинство лимонадов и квасов литовского производства насыщены этим ядом, но хоть можно найти, пусть дороже, но с обычным сахаром. А подсластитель, по моим личным ощущениям, гораздо опаснее глютамата!
Должны же быть какие-то комитеты, в Сейме, по защите прав потребителей, которые за этими вещами следят?
Yra vartotojų teisių gynimo asociacija, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ž o naudos? Įstatymais tie priedai leisti.
Vat būtent. Ir ką daryt? 🙁
Ну вот, испанцы же выпускают без Е261, а у них тоже, как и во всей Европе, он разрешен.
Значит, есть какие-то механизмы заставляющие производителя делать более здоровый продукт.
Налоги снижены, или еще что-то похожее.
Ведь не может быть, чтобы каждый испанец тщательно читал перед покупкой состав покупаемого продукта, как это делает наш друг rokiskis:)))
Matyt neperka tų neaiškių ir tiek.Ar perka tik tie, kam dzin. Rinka, kitą vertus didelė, nėra totaliai dominuojančių prekybos tinklų, yra visokių „kaimynystės“ parduotuvėlių, tai kažkiek savireguliacija vyksta.
Da, mestnij limonad -- prakticeski vsie sorta -- odin sacharin. Eto vobscie zut kakaja to. Prodajut vodu s neftju, i glavnoje -- ona zie strasno protivnaja, ja niponimaju, kto ejo moziet pokupat. No vied pokupajut kto ta?
Kvas -- i to nie kvas, a v bolsinstvie svajom takoj zie neftianoj limonad, tolko krasiteli i aromatizatori drugije. Etih to mozno vobscie zapretit, poskolku eto obman pokupatelia, no vot nikto niezapresciajet :-/ Dumaju, po odnoj pricine -- takoj zie neftianoj „kvas“ bez nikakih priznakov nastojascievo kvasa proizvodit i Coca-Cola (Bajorų gira).
Pravda, videl limonad litovskij kakoj to nedavno v stekliannih butelkah, on naturalnij. No dorogoj.
A tak, pokupaju ili limonad iz seriji Schwepps, ili (ciasce) Fuldataler. Pravda, Fuldataler kak to tolko v norfah ostalsia, a i to -- odin tolko tonik :-/ Sievodnia kupil vot ruskij limonad Baikal. No on kakoj to niepohozij na tot sto byl v sovietskije vremena :-/ Moziet byt, prosto ja vkus zabil, hotia mnie v eto niveritsa -- vkus horoso razlicaju 🙂
Пора объединяться в общество потребителей здоровой пищи:))
„Pravda, videl limonad litovskij kakoj to nedavno v stekliannih butelkah, on naturalnij.“ -- čia greičiausiai „Vilniaus alus“ produkcija. Yra jau seniai ir skanus.
Smetoniška gira dar yra. Bet ta, kur stiklo buteliuose pagaminta Lydoj:)
Taip Lydoj, bet skani 🙂 ir pigi -- šian maximoj po 1,49 😉
Plastmasiniuose buteliuose irgi. Rauginta -- užtat ir tikra.
Skonis kiek skiriasi, ir beje, stikliniuose buteliuose turi laipsnių, o plastikiniuose -- ne. Ir skonis šiek tiek skiriasi.
Ir dar rašo kad gamintojas Ragutis (o laipsnių vis dėlto turi ir plastikinė).
Ghrmz… Neatsimenu, kas ten buvo gamintojas, kur pirkau prieš porą mėnesių… O laipsnių turi dėl rauginimo.
+1! Visa šeima dievina šį produktą.
Giros tai dar galima rasti natūralios. Man visai patikdavo Tichė, gaminama mineralinio vandens pagrindu ir be saldiklių.
Ten ta Tichė ne natūrali. Nerauginta. Irgi iš duonos ekstrakto ir užgazuota. Tik tiek, kad viena iš geresnių sintetinių.
Realiai, giros gamybai reikalinga įranga, identiška alaus gamybai naudojamai. Todėl girą Lietuvoje įstengtų gaminti tik alaus fabrikai. Tačiau ir tie, panašu, kad gamina ne girą, o tokį pat brudą (bent jau Gubernija -- neatrodo, kad raugintų). Tiesa, nesu tikras, kaip ten su Tauro gira -- gal ta ir truputį tikra. Bet negaliu garantuoti. Smetoniška gira, gaminama Baltarusijoje -- tikra.
Dėl dešrų nežinau ;), užtat IKI kitų puikių ir unikalių produktų pilna.
Nu, rašiau -- radau baltųjų pipirų, kurių kitose parduotuvėse nėra.
Nors šiaip tai, sakyčiau, jog mitas, kad IKI labai kažkuo skiriasi. Iš esmės, ne daugiau, nei Rimi nuo Maximos. Didesni skirtumai būdavo prieš kokius 10 metų, bet per tą laiką visos parduotuvės labai jau suvienodėjo.
matai, kitur viskas paprasta, uzdeda stampa organic food ir valio. jokiu problemu.
p.s. zinau kad kazkur marijampolej, yra organic fermeris kuris turi savo parduotuve a la ‘butchers’, kur ten jo deshros visokios, pastetai, kumpiai ir kitos gerybes. ant etikeciu puikuojasi uzrasas ‘jokiu e’ ir uzsidaro jis kazkur apie pirma-antra dienos nes viska isperka. pats nebuvau, nes klaipedietis, marijampole toli, bet ragavau, tai maisto skonis pasakiskas.
Aš tai kartą radau dešrelių „Be E“ -- nors šiaip šito daikto išvis beveik nevalgau, bet tada reikėjo ir nupirkau, nežinau, sudėtis atrodė normali, ne pačios pigiausios, gal ne nuodas, bet vat dešrų tai jau labai labai seniai ir ilgai nebevalgau, visiškai nepasigendu (nors anksčiau mėgau), nes valgau kitokią mėsą -- šiaip virtą ar keptą namie (aišku, kadangi pirktinė, irgi nežinau, ar visada ten normali, ar nepridėta hormonų ar ko ten belekiek).
Man tai įdomu, ar, pvz., turguj pirktas paštetas geras, ar normalus, bet ten nerašo, suvyniota, ir tie, o aš mėgstu…
Sujauktas
Turiu pripažinti, visada stengiuosi pirkti tėvynės produkciją. Be E621 radau tik vieną dešrą Nemateko „be jokių E“ taip ir vadinasi.
Ir čia nevienintelis, po šio blogo pranešimo, majonezą pirkau, vėlgi turiu pripažinti sudėtis „hellmanns“ majonezo, lenkė visus „veiverių“ , „vilniaus“ ir kitus lietuviškus majonezus, ir vėl teko atiduoti pirmenybę importui :/
Re: Sujauktas
Manau, lietuvių gamintojai ir nesuinteresuoti masiškai gaminti bent kiek natūralesnės produkcijos, nes, pvz., iš visų mano pažįstamų ratų tik vienetai domisi, ar kažkas natūralu, dauguma perka maistą vadovaudamiesi visiškai kitais kriterijais nei E ir panašių bjaurybių buvimas ar nebuvimas. Tai kam stengtis? Niekas nenorės brangiau pirkt. Beje, net ir tie, kurie lyg ir stengiasi nepersivalgyt, nevalgyt pernelyg riebiai ir pan., negalvoja apie produktų sudėtis, vis dar tarsi nemato jokių E, negalvoja, ar tai blogai, ar gerai. Tam irgi reikia, matyt, reklaminės kampanijos -- žmonės, venkim E.
Re: Sujauktas
Neblogas majonezas -- Daumantų „Alyvuogių“. Bet jo skonis ant megėjo.
Kai susidomėjau gliutamato tema, irgi ilgai ieškojau mėsos gaminių be jo. Tai ką gi, ne tik dešrų ir dešrelių, bet ir kitų rūkytų gaminių be jo nepasitaiko. Į visus kepamus parduotuvėse gaminius irgi jo deda, bet ne visuose rašo. Turint omeny, kad vienaip ar kitaip apdorotos mėsos kaina visada didesnė už šviežios, priėjau išvados kad tiesiog neapsimoka pirkti šito šudo.
Pasitaiko, tik reikia gerai paieskoti. Uzsienietisku daug be to brudo, plius visa „Jokiu E“ linija -- desreles, virta, rukyta deshros. Dar keletas lietuvisku deshru rukytu yra be to.
Svaigsti mielas pone
laba diena,
Tikrai parduotuvese yra didelis pasirinkimas desru be „chemikalu“. O kalbant apie „chemikalus“ naudojamus maisto pramoneje, tai jie visi yra patvirtinti LR Sveikatos apsaugos ministerijos, galit issitraukti is teises aktu higienos norma 53:2003 ir 53: 2010 (naujesne versija).
Be to maisto pramoneje maisto priedai naudojami ne zmoniu nuodijimui o del technologiniu atskiru mesos gaminiu gamybos tikslu. Visi norime kad desra ne tik butu grazios spalvos, vienalytes konsitsencijos bet ir ilgai galiotu.
Jei norite nusipirkti gera desra, siulau rinktis tik auskciausios rusies salto rukinimo ir vytintas desras, ten aiskiai matosi kas sumalta, beto i galiojimo termino pabaiga mazeja E250 kiekis.
kitas patarimas, gamintis viska paciam.
Re: Svaigsti mielas pone
Paskaitykit datą, kada tai rašyta buvo 🙂 Tada būtent tokia situacija ir buvo -- viename iš didžiausių IKI supermarketų nebuvo nei vienos lietuviškos dešros be gliutamatų. Ir labai džiaugiuosi, kad diskusijos ir kalbos apie visokius E privertė gamintojus sureaguoti 🙂
Tuo tarpu apie higienos normas ir pan. -- atskira didelė kalba, pradedant tuo, kad nėra specifinių normų vaikams ir baigiant tuo, kad neskaičiuojamos maksimalios galimos dozės per skirtingus produktus ir jų grupes, tačiau manau, kad apie tai pakankamai rašyta, tad vargu, ar verta nagrinėti seniai išnagrinėtus gliukus. O apie „technologinius tikslus“ tai gal išvis nekalbėkim -- visi tie tikslai susiveda tiesiog į savikainos mažinimą 🙂
O jei noriu nusipirkti gerą dešrą, žinau, kad parduotuvėje jos geriau nepirkti 🙂
dėl prieskonių -- neseniai Vilniuje atradau puikią parduotuvę „Delona“ (Kalvarijų g.19/Lvovo g.16-1). Ten galybė grynųjų prieskonių. Ir pigiau nei prekybcentryje. Pvz., 100 g baltųjų pipirų ten 3,90 Lt.