Aralo jūra – jūra, kurios jau nėra

Mokykloje kaldavom visas SSRS jūras atmintinai, dar kokioj 4 klasėj reikėdavo žinot ir reikalaudavo, kad berte išbertume. Taigi, vienos iš tų jūrų, pasirodo, jau nėra – Aralo jūra išnyko, teliko keli sūrūs ežerėliai, teužimantys kokį dešimtadalį kažkada buvusio ploto. Ištisa jūra išnyko tiesiog dėl žmonių veiklos.

Aukščiau esančioje nuotraukoje – Muinakas, uostas, nuo kurio jūra dabar nutolusi per 150 kilometrų – taip sparčiai ji pabėgo vos per kelis dešimtmečius. Kai buvo įjungta viena iš pagrindinių drėkinimo linijų Uzbekistane, per vieną naktį jūra nuo miesto nutolo 200 metrų. Apie 1960 metus Muinake gyveno maždaug 100 tūkstančių žmonių, vien šiame viename Aralo uoste buvo sugaunama 1/20 visos SSRS žuvies ir pagaminamas trečdalis visų SSRS žuvies konservų. 2009 metais Muinake teliko apie 10 tūkstančių žmonių. Miręs miestas, stovintis naujos dykumos – Aralkumo pakraštyje.

Jūra, esanti tarp Kazachijos ir Uzbekijos, ėmė sekti dar 1940, o apie 1960 Aralas ėmė trauktis taip greitai, kad daugelis smulkių žvejybos uostų atsidūrė per kilometrus nuo kranto. Priežastis buvo elementari – sovietiniai nomenklatūrininkai dar apie 1930 sugalvojo šiose respublikose įvesti totalinį drėkinimą vandeniu iš dviejų pagrindinių Aralo intakų – Syrdarjos ir Amudarjos. Aišku, buvusios stepės ir dykumos tapo medvilnės plantacijomis, bet vanduo, ligi tol tekėjęs į nepaprastai žuvingą jūrą, buvo tiesiog sunaudotas. Ir Aralas ėmė fantastiškais tempais trauktis. Vien sovietmečiu, tarp 1960 ir 1990 metų, jūros plotas sumažėjo du kartus. Tais laikais kalbėdavo, kad Aralas senka natūraliai, esą pati ta jūra – kažkoks gamtos nesusipratimas, mąžtantis jau tūkstančius metų. Neužsimindavo tik apie vieną dalyką: apie tai, kad jūra nei negalvojo mažėti iki tol, kol nebuvo naudojamas Aralo intakų vanduo. Tarp kitko, nuostabi sovietinės propagandos galybė – nuslėpti ištisą dingstančią jūrą…

Norėdami išspręsti problemas, jau apie 1950 metus tokie patys sovietiniai nomenklatūrininkai ėmė svaigti apie kitą projektą – Sibiro upių persukimą, nukreipiant jų vagas į Centrinę Aziją – tą patį senkantį Aralą. Pradžioj šie projektai buvo sutikti gan skeptiškai, bet jau apie 1970 pradėti darbai – kanalų bei užtvankų statyba Sibire, numatyta apie 200 branduolinių sprogdinimų, skirtų milžiniškam projektui įgyvendinti. Visa laimė, kad atominėmis bombomis išsprogdinti tespėjo tris, lig šiolei radioaktyvumą skleidžiančias duobes, o paskui šios idėjos atsisakė…

Apie tai, kad Aralas senka, atviriau buvo pradėta kalbėti, įsivažiavus Perestroikai. Į sovietmečio pabaigą ekologai apie tai skambino visais varpais, teigdami, kad jūra gali pavirsti į kelis smulkius ežerus jau per artimiausią pusę šimtmečio. Tačiau jų kalbas ignoruojant ir netgi neigiant valdžios atstovams, prognozuojami jūros sekimo tempai daugumai atrodė neįtikėtinai. Kaip paaiškėjo vėliau, ekologai buvo netgi pernelyg optimistiški: per paskutinius du dešimtmečius jūra išvis išnyko – jau 1987 metais (dar sovietmečiu!) jūra skilo į du ežerus. Šie greitai buvo sujungti laivybos kanalu, tačiau jau 1989 jūra nuseko tiek, kad išdžiūvo ir kanalas – vietoje vieno Aralo atsirado du: šiaurinis ir pietinis. Tačiau Aralas sparčiai seko ir toliau, tad greitai ir šios dvi jūros ėmė skilti į smulkesnius ežerus. O 2009 išdžiūvo ir vidurinė Aralo dalis – teliko keli sūrūs ežerai palei buvusią Šiaurės Vakarų pakrantę…

2001 metais su likusia sausuma susijungė ir slapčiausia Sovietų Sąjungos sala – Vozroženijė. Šioje saloje buvo bandomi cheminiai ir bakteriniai ginklai, pradedant įvairiais toksinais ir baigiant Sibiro opos, tuliaremijos, maro bei kitų ligų sukėlėjais. Bandymai buvo atliekami atvirose teritorijose, mėtant kovines bombas vietose, kur buvo laikomi arkliai, beždžionės, avys bei kiti gyvuliai. Į buvusios salos teritoriją žmonėms draudžiama pakliūti iki šiol, tačiau niekas nežino, kada galėjusius išlikti užkratus žmonėms gali atgabenti kokie nors graužikai. Karinės bakterijos buvo specialiai kuriamos taip, kad būtų kuo mirtinesnės, užkrečiamesnės ir atsparesnės visiems įmanomiems vaistams.

Aukščiau esančioje kosminėje nuotraukoje – Aralas 2009: išlikę vandens plotai matomi, kaip tamsiai žalios dėmės. Plonyte juoda linija apvestas jūros plotas 1960 – tada, kai ji dar tik pradėjo sparčiai trauktis. Viduryje matoma baltesnis plotas rodo, kur iki 2009 buvo Pietų Aralo likučiai – šis pradingo dingo šiemet. Per artimiausius kelis metus gali išnykti ir dauguma dabar dar likusio vandens.

Šiuo metu beveik visas Aralas tapo druskos dykromis – audros metu pakeltos druskos, pesticidų ir taršalų dulkės nunešamos nuo buvusių jūros pakrančių daugiau, kaip 500 kilometrų, tad dabar jau miršta ne tik buvusi jūra, bet ir viskas, kas tik buvo aplink ją. Palei buvusį Aralą dar tebegyvenančios šeimos serga plaučių ligomis, sukeltomis gausybės teršalų. Išlikę Šiaurės Aralo vandenys tapo veik 10 kartų sūresniais, tad dauguma žuvų rūšių tiesiog išmirė. Bendras jūros plotas, lyginant su 1950 metais, šiuo metu apie dešimt kartų mažesnis, o išlikusio vandens tūris tesudaro kelis procentus to, kas buvo kažkada…

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

42 thoughts on “Aralo jūra – jūra, kurios jau nėra

    1. megejas

      Man tai liūdnos, o ne gražios nuotraukos… Liūdna, nes pažinojau aš tą jūrą tik iš žemėlapio (būdamas vaikas visą pasaulį tokiu būdų ne vieną kartą apkeliavau :D), o žemėlapy ta jūra visada būdavo mėlyna, keistoka tokia, lyg iš niekur vidury kontinento įsiterpusi, iš tiesų šiokį tokį nesusipratimo jausmą kelianti.
      Nors atsimenu geografijos mokytojas, maždaug perestroikos laikais, tas nusausintas upes ir senkančią jūrą minėjo, kaip nevykusius žmogaus ūkinės veiklos pavyzdžius, atnešusius daugiau žalos žmogui ir aplinkai nei naudos. Tik kas galėjo pagalvoti, kad tokius liūdnus vaizdus pamatysime taip greit?!

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Yra dar vienas įdomus dalykas: vanduo, kuris naudojamas drėkinimui, tepanaudojamas maždaug 10-20 procentų -- kanalai, kuriais jis paduodamas iki melioracijos laukų, neturi hidroizoliacijos, todėl 80-90 procentų vandens tiesiog išgaruoja.
        O savo laiku, iki visos tos katastrofos, Aralas buvo pati žuvingiausia pasaulio jūra, duodavo berods apie 40 procentų SSRS žuvies.

        Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Birute
      Jo, galima įsivaizduoti būtų, kaip jūra per vieną naktį atsitraukia tiek, kad visas Palangos tiltas lieka sausumoje…

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Labai įdomios nuorodos, tikrai vertos skaitymo.
      Tik arba man buvo pasitaikę kažkokių neteisingų šaltinių, arba kažkas ten nepilnai sudėta, nes kiek atsimenu, ką senais laikais skaičiau, tai tarp „taikių“ sprogdinimų, buvo ir vienas Estijoje bei berods du Moldavijoje.

      Reply
        1. zydrone

          Baisu. Norėtųsi tokių „artimų“ tekstų „Iliustruotame moksle“ ar „National Geographic“, kad neatrodytų tos gamtos problemos kažkur toli ir „ne apie mus“…

          Reply
            1. Anonymous

              tiksliai nepasakysiu kada, ar kad tikrai Verslo klasėj, bet buvo jau straipsnis išsamus apie tai Lietuvoj -- skaičiau ir netikėjau, kad jau, o ne „kada nors po 100 metų“ taip galima kažką sunaikint

              Reply
  1. imperial_wombat

    jo , gaila juros , ka padarysi.
    o del biologiniu ginklu atviro testavimo -- cia jau holivudiniai baisiakai apie ziaurius rusus su balalaikom ant mesku 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Dėl biologinių ginklų atviro testavimo gana nemažai skaityti teko dar pačioje sovietmečio pabaigoje, tad visgi būčiau linkęs patikėti. Juolab, kad žinoma ir keletas atvejų, kai cheminiai ir biologiniai ginklai SSRS buvo testuojami net ir ant civilių gyventojų, su tuo susietos kelios lokalios sibiro opos epidemijos, Rusijos gilumoje, kilusios Brežnevo laikais. Medžiaga apie tai kiek atsimenu, ir internete nesunkiai surandama, pakankamai solidi.

      Reply
      1. imperial_wombat

        nežinau -- iš tokiu patvirtintu dokumentaliai ir irodytu baisiaku skaičiau tik apie atominių ginklų ant savo kariuomenės be jų apsaugos testavimo JAV šaltojo karo laikmečiu.
        koki google keyword’a užmesit ? kaip operacijos vadinamos buvo or smth ?

        Reply
        1. rokiskis Post author

          SSRS irgi tokie pat baisiakai buvo su kariuomenės vykdytais branduoliniais bandymais.
          O dėl cheminio ir biologinio ginklo -- internete apie tai senas ataskaitas mačiau prieš metų taip 7-8, dabar daug kas pasikeitę, keywordų daug nepasakysiu. Angliška medžiaga berods buvo fas.org , jei atmintis nemeluoja.
          Atsimenu, kad viena iš ataskaitų, kuria rėmėsi „Chimija i Zizn“ žurnalas apie 1990, buvo apie Sverdlovą atrodo -- ten buvo įvardinama, kad mieste, kuris kontroliuojamas kariškių, ir kur buvo ir bakterinių ginklų gamykla, buvo sukurta keletas taškinių užkrato židinių ir tirtas epidemiologinis užkrėtimo pasiskirstymas realiomis sąlygomis, mirties atvejų berods buvo apie 50-100, oficialiai paskelbta versija -- užkrėsta mėsa iš turgaus.
          Kitas atvejis berods Astrachanėj ar kur buvo, kur buvo įvardinami lėtinių intoksikacijų fosforganiniais preparatais tyrimai ant cheminio ginklo fabriko darbininkų. Berods ten pat buvo ir viena didelė, bet netyčinė katastrofa, kai per kažkokį potvynį iš šiukšlynų nutekėjo toksinės atliekos, dešimtmečiui išnuodydamos visas žuvis 100-200 km ilgumo upės baseine.
          Pats pabandžiau dabar paieškot -- randu ištisai tik kažkokį propagandistinį bulšitą, internetas, atrodo, degraduoja :-/

          Reply
          1. imperial_wombat

            tiesiog yra seimoi kariskiu daug , ir siaip -- tokie tyrimai ypac su biologiniais ginklais yra labai pavojingi -- neduodantys jokio rezultato ( pilniems tyrimams reikia uzkresti labai daug zmoniu ir padaryt antisanitarija ) -- ir nelogiski .
            o kad internetas degraduoja tai faktas.
            apsaugokite interneta nuo vaiku , damn..!

            Reply
        2. rokiskis Post author

          Tarp kitko, JAV ir Didžioji Britanija ne tik branduolinius, bet ir cheminius ginklus bei bakterijas ant savo kareivių bandydavo. Nors dažniau atrodo visgi ant kalinių. Šiaip atrodo, kad kur tik masinio naikinimo ginklai, tai jokios moralės ar etikos normos negalioja visiškai.

          Reply
          1. imperial_wombat

            hm…jauciu taip, saltasis karas jofana…
            gaila kad sovietai ji pralaimejo, kitaip gyventumem dabar kaip kinai ar svedai 😀
            o del amerikieciu jei neklystu little bigrock operation , ten trys atomines bombas numetinejo arizonoj o po to tikrino kaip po sprogimo epicentre dirbs technika su zmonemis, kaip patys zmones ar gales ten mustis ir t.t.
            sakes…. ten jie numyre visi turbut.
            beje -- dideleje politikoje isvis nera tokio zodzio „morale“ deja…

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Jei tamstai gaila, kad sovietai šaltąjį karą pralaimėjo, tai norėčiau pasiteirauti, kiek tamstai metų 🙂
              O dėl karių, kurie į tuos branduolinius debesis suvaromi būdavo -- ir JAV, ir SSRS mirdavo tik tam tikras procentas, radioaktyvumo dozės sąlyginai nedidelės, paprastai pirmos mirtys būdavo fiksuojamos tik po kelių mėnesių, o vėliau tiesiog daugumai pasireikšdavo didelis ir chroniškas sergamumas visokiomis ligomis, taip vadinama spindulinė liga, susijusi su citotoksiniais apspinduliavimo efektais.

              Reply
              1. imperial_wombat

                —Jei tamstai gaila, kad sovietai šaltąjį karą pralaimėjo, tai norėčiau pasiteirauti, kiek tamstai metų 🙂
                toki pat klausima galiu uzduoti ir jums , tik ar yra skirtumas ? 🙂
                —O dėl karių, kurie į tuos branduolinius debesis suvaromi būdavo -- ir JAV, ir SSRS mirdavo tik tam tikras procentas, radioaktyvumo dozės sąlyginai nedidelės, paprastai pirmos mirtys būdavo fiksuojamos tik po kelių mėnesių, o vėliau tiesiog daugumai pasireikšdavo didelis ir chroniškas sergamumas visokiomis ligomis, taip vadinama spindulinė liga, susijusi su citotoksiniais apspinduliavimo efektais.
                jo tas dalykas yra

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Yra tam tikra prarastoji karta -- tie, kas sovietmečio neatsimena, bet nostalgiją jam jaučia 🙂 Gal todėl ir jaučia, kad gyvai nematę to mėšlo.

                  Reply
                  1. imperial_wombat

                    esu mates tikrai nedaug, bet kad tie kurie tame „mesle“ pragyveno beveik visa savo gyvenima mato ji kur kas skanesni negu si mesla kuriuo mus dabar maitina visokiausie bybiliai kubiai

                    Reply
                    1. rokiskis Post author

                      Dėl senesnių žmonių, kuriuos kamuoja nostalgija, tai yra trys grupės: LTSR kolūkiečiai, kurie buvo labai gerai finansuojami, kompartijos ir nomenklatūros darbuotojai ir galų gale žmonės, kurie sovietmečio neskiria nuo savo jaunystės, o dabartinę Lietuvą sutapatina su savo senatvės bėdomis. Ir kaip tik dabar tie žmonės prisimena sovietinį propagandinį bullshitą, jam priešpastatydami daugmaž atvirus žiniasklaidos pasisakymus apie dabartinę realią situaciją 🙂
                      Sovietmečiu nebuvo nieko, dėl ko verta jo norėti, tiesiog elementariai nieko. Bubiliaus Kybio marazmai -- tai tobulas valdymas, palyginus su sovietiniu. Ant tiek tobulas, kad sunku net palyginti. Ir negana to, mes turime galimybę dar ir kalbėti apie savo menkutes bėdas ir jomis skųstis net spaudoje, nebijodami, kad už tai pasodins 🙂
                      Žodžiu, būkim realistais 🙂

                    2. imperial_wombat

                      nope , nei pirmas , nei antras nei trecias 🙂 all wrong 🙂
                      tie kuriems siuolaikinis pindostano-lietuviskas propagandinis bullshitas atrodo blogesnis uz buvusi , ir kurie gavo nemokamai chatas, uz kurias kapeikas mokejo 🙂 o tokiu tikrai nemazai buvo.
                      khm… o ziuriu tau siuolaikinio bulshito propagandos ne maziau ivare 🙂
                      zodziu bukim realistais -- dabar studentui net krizes metu negaut chatos, maziau nei uz 80-100 metu darbo, tada po 10-15 metu darbo duodavo nemokamai chata 🙂
                      tada pragyvent kainavo kapeikas -- dabar uz chatos sildyma praeita ziema mokejom 1000 lt uz menesi , koks vidutinis uzdarbis ?
                      tada uz rubli galima buvo prisivalgyt sociai geroje kavineje … kur tu dabar mieste normaliai pavalgysi maziau nei uz 15-20 lt ?
                      tada , zmogus negalejo isvaziuot i uzsieni -- bet uz 30 rubliu skrido i kryma , dabar -- i egipta uz 800-1500 lt 🙂
                      ir t.t. ir t.t.

                    3. rokiskis Post author

                      Ar tamstai neatrodo, kad elgiatės vaikiškai, kalbėdamas apie dabartinę propagandą ir kažkieno pasidavimą jai, kai nematėt gyvai tų laikų propagandos, bet jos atgarsiams, pagal galią tesudarantiems vargiai bent procentuką, vis dar pasiduodate pilnais tempais? 😉 Nekyla kai kokių minčių? 🙂
                      Atsakysiu tamstai papunkčiui apie „socialistinius privalumus“:
                      1. „už 10-15 metų darbo nemokamas butas“ -- mitas. Per tiek dauguma gaudavo kooperatinius. Vienintelės greičiau gaunančios normali soc. grupės buvo statybininkai ir kolūkiečiai, kuriems kartais pasisekdavo ir per 5-8 metus kooperatiniam. Ir už kooperatinį _REIKDAVO_ mokėti. Daugeliu atvejų žmonės iki gyvenimo galo ir pragyvendavo bendrabutyje, kitaip tariant -- barake. Dėl studentų būsto -- situacija lygiai ta pati, kaip ir sovietmečiu: esi studentas, nedirbi -- gyvenk bendrabutyje, jei sugebėsi išsiprašyt kambarį. Dėl vidutinių galimybių gauti būstą -- dabar jos gerokai didesnės. Burbulo metu pirkę butus ėmė juos 15-40 metų paskolai (t.y., maždaug sovietinio laukimo laikotarpį atitinkančiam laikui), tačiau butus gavo išsyk. Dabar butų kainos jau porą kartų nukritę. Tad bendrai imant -- dėl būsto situacija dabar netgi nuostabi, lyginant su sovietiniais barakų laikais.
                      2. Dėl pragyvenimo ir uždarbio -- skiriasi pasiskirstymas, tačiau bendros sumos išlaidoms objektyviai panašios. Sovietiniu laikotarpiu būdavo sukuriamas „nemokamumo“ įspūdis komunaliniams butams (beje, jiems negaliojo paveldėjimo teisė), „mažos“ (dėl finansavimo) bazinių maisto produktų kainos, tačiau pinigai būdavo paimami, užkeliant buitinės technikos, baldų, drabužių ir pan. kainas. Vidutinis darbo užmokestis prie Brežnevo buvo apie 90rub./mėn., dabartinis vidurkis -- apie 1500lt/mėn (medianos abiem atvejais kiek mažesnės). Abiem atvejais didžioji dalis pinigų išleidžiama pragyvenimui.
                      3. Jei tada už rublį pavalgyt kavinėj, o uždarbis 100 rub, o dabar pavalgyt kavinėj 15lt, o uždarbis 1500lt, tai kur skirtumas? Skaitmenų skaičiuje? 🙂
                      4. Apie 30 rub į Krymą -- papasakokit savo bobutei, o tada paklauskit, kiek pinigų ji tame Kryme išleido, ir kiek kartų per gyvenimą ten buvo, ir kodėl tiek mažai -- sužinosit 🙂 Ir palyginkite tada tas sumas su baziniais atlyginimų dydžiais. Nustebsit, sužinojęs, kad dabar į Turkiją nuskristi kainuoja kelis kart pigiau, ir eilėj kelialapio nereikia laukt 10 metų 🙂
                      Ir t.t., ir t.t.. Dar beje, paklausinėkit, kodėl „servelatas“ buvo šventas žodis ir kas per daiktas buvo pajokai 🙂 Arba talonai mašinoms, televizoriams, etc. 🙂 Arba kiek kartų per metus būdavo mandarinų. Arba koks procentas žmonių gaudavo aukštąjį mokslą 😉 Arba kaip reikėjo _GAUTI_ mėsos 🙂 Ir t.t., ir t.t. 🙂
                      Dar kartą pasikartosiu: tamsta visiškai neįsivaizduojate tų laikų, tačiau tas nesuvokiamai iškreiptas vaizdas, kurį turite -- tai kokio procento sovietinės propagandos padarinys. Darykit išvadas 🙂

                    4. imperial_wombat

                      —Ar tamstai neatrodo, kad elgiatės vaikiškai, kalbėdamas apie dabartinę propagandą ir kažkieno pasidavimą jai, kai nematėt gyvai tų laikų propagandos, bet jos atgarsiams, pagal galią tesudarantiems vargiai bent procentuką, vis dar pasiduodate pilnais tempais? 😉 Nekyla kai kokių minčių? 🙂
                      ne , neatrodo , nes maciau , kad ir nedaug 🙂 ir kad mano tevai joje gyveno ir dabar gyvena o as jiems tikiu -- ar del tamstos itikinejimu dabartine opropaganda -- netureciau jau tevais tiket ? 🙂
                      1. „už 10-15 metų darbo nemokamas butas“ -- mitas
                      sitame mite mano senele gyvena , ir tevas toki mita pirko triju kambariu uz juokinga kaina 🙂 taigi visai ne mitas
                      2. butai ( nuosavi ) kainavo kapeikas , dabar tu 1000 lt gauni -- daugmaz tiek pat ir atiduodi vien uz sildyma, sildyma! as nesakau apie pavalgyt ( kas irgi beveik nemokama buvo ) joks ne mitas -- 30 kapeiku pavalgyt galima buvo „stolovkei“
                      3. Galima buvo stolovkei pavalgyt normaliai uz 30 kapeiku, dabar kavinei taip pavalgyt -- 100-150 lt, ir net jei imt didele siais laikais uzdabri 1500 lt 0 tai apie 10% uzdarbio uz viena toki pavalgyma ne 1% 🙂
                      4. Kam man jai pasakot ? mano tevas vazinejo su palapinem i kryma uz tiek. O as i kryma vazineju nuo 4-5 metu , kasmet , bilietus galima buvo be problemu gaut -- ne sunkiau negu dabar paieskot „karsto pasiulymo“ 🙂 taigi man jau apie kryma nepasakokit kokie skirtumai , jei tamsta , speju nei karto ten net nebuvo. savo bobutei galite pasakot 🙂
                      Ir t,t, ir t.t….
                      Mano seima niekada neturejo problemu su mesa 🙂 ir jokie nebuvo nei nomenklaturos darbuotojai -- nei turtuoliai 🙂 cia tas mitas kur disidentai svajojo apie 50 desros rusiu gal ? 🙂 tai tas buvo jo 🙂
                      Man telieka patvirtinus auksciau savo zodziais irodymais pakartoti jums jusu fraze tamsta…
                      „Dar kartą pasikartosiu: tamsta visiškai neįsivaizduojate tų laikų, tačiau tas nesuvokiamai iškreiptas vaizdas, kurį turite“
                      tai dabartines propagandos padarinys
                      darykit isvadas 🙂

                    5. rokiskis Post author

                      Na, jei prasideda kalbos „tada už 30 kapeikų stolovkėj pavalgydavai, o dabar kavinėj taip 150lt“, „tada į Krymą 30rub bilietas ir palapinėj, o dabar į Turkiją 1500 kelionė“ -- tai diskusiją uždarom. Linkiu malonaus jums 🙂

    2. Adeptus Astartes

      Gerai būtų… Viktoras Suvorovas „Pergalės šešėlis“ pirma knyga, Dvidešimt ketvirtas skyrius „Negayvus Stebuklas“, leidykla Mintis 2005 metai.
      Pietų Uralo karinė apygarda, Tockio poligonas:1954 metų 09.14 dieną vadovaujant CCCP kariuomenės vadui G. Žukovui atlikti „bandomieji kariniai mokymai, naudojant branduolinį ginklą“.
      O tai reiškia. Kad. Iš bombonešio buvo išmestas ir atviru būdu susprogdintas 40 kilotonų branduolinis užtaisas, iš karto po detonacijos mestos pėstininkų pajėgos užimti išsprogdintai teritorijai, nuo radiacijos apsaugotos viso labo polietileniniais apsiaustais ir dujokaukėmis. 45 000 jaunų sveikų vyrų buvo mesta į zoną, spinduliuojančią ALFA spinduliuote! O jūs apie ekologiją…

      Reply
  2. Paulius Žuvyčius

    Atrodo, kad visgi jūra grįžta po truputį. Ir netgi sąlyginai už nedidelius pinigus. Aišku kiek kainavo jos sekimas sunku nuspėti, bet manau gerokai daugiau nei nauda.
    http://www.revolve-magazine.com/home/2011/08/08/restoring-the-aral-sea/
    http://www.revolve-magazine.com/home/2011/08/08/restoring-the-aral-sea/
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/kazakhstan/9012718/Will-the-Aral-Sea-ever-return.html
    Įspūdingi 24 metrai per metus…

    Reply
  3. Pingback: Apie ekologiją sovietmečiu « Rokiškis

  4. Renata

    Užtat nei Google, nei Bing maps nerodo realaus vaizdo -- užrašyta (C) 2013, bet nuotraukos kaip 10 metų senumo.

    Reply
  5. Rrr

    Rokisiis rabinovicius… zydas. Ir dabar dar vargselis neatveses stumia pindostano propogandiny suda. Klausimas. Sugriovus tarybu sajunga kode neemigravo y jew yorka su kitu milijonu zydu, kurie prisidejo prie sugriovimo. O dabar dar yrodineja suda jaunimui…. kai buvo chujova… buksuoji tu cia zyduk rabinoviciau… ir niekas nemato ir neidentifikuoja taves pagal apipjaustyta pimpala….

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *