Apple iPhone 5 ir Nokia

Apple iPhone 20

Patyčos jau pasiekė apogėjų. Apie Apple kūrybinį posūkį jau pasakyta viskas.

Daugelis laukė, o dabar isterikuoja, pamatę, kaip gi atrodo iPhone 5. Apple saulėlydis prasidėjo. Posūkis į dugną jau pasimatė, o tie, kas pirko nežmoniškai brangusias Apple akcijas, greitai ims abejoti savo investicijomis. O tie, kas visaip keikė Steve Jobs, dabar ims pasakoti, kad jie buvo teisūs, nes Apple seka Nokia pėdomis.

Bet jie buvo neteisūs. Steve Jobs dėka Apple tapo superkompanija, gaminusia būtent tai, ko reikia. Superkompanija, kuri padarė tai, ko nesugebėjo padaryti joks kitas kompiuterių gamintojas – jie suprato, ko reikia vartotojui. Kol kiti gamino šlykščias juodas, pilkas ir balkšvas dėžes su daugybe laidų, klaikiais konfigūravimais ir išvaizda varančius vartotojus iš proto, Apple darė tai, ko reikia žmonėms – gražius, patogius, malonius ir džiaugsmą teikiančius kompiuterius.

Steve Jobs visada norėjo, kad kompiuteriai būtų idealūs. Ne prikimšti kažkokių nesąmoningų parametrų apie megahercus, gigabaitus ir kitus kliedesiškus žodžius, o išties idealūs: patogūs, lengvai valdomi, nekankinantys žmonių. Steve Jobs tai padarė. Jo dėka kompiuteriai tapo patogiais. Jo dėka atsirado ir pirmi sąmoningi telefonai, galintys viską.

Visokie Windows CE, Windows Mobile, Symbian ir kiti daiktai buvo klaikiais kišeniniais kompiuteriais, kuriais neįmanoma naudotis be stiliaus*. Tie daiktai buvo klaikūs – su visokiais baisiais meniu, neįmanomi naudoti. Visokių funkcijų prikimšti telefonai irgi buvo baisūs. Gal netgi dar baisesni už tuos kišeninius kompiuterius. O Steve Jobs ėmė ir padarė telefoną-kompiuterį, kuris buvo idealus. Taip jis laimėjo.

Bet dabar jis negyvas, o gyvi tik korporaciniai smirdžiai, kurių kūrybingumas yra minusinis. Ir žinote, ką jie daro? Jie galvoja, kad buka kova su konkurentais per patentines sistemas ir teismus yra būdas konkuruoti dėl vartotojo. Jie mano, kad pailginę telefoną centimetru, jie duos vartotojui labai didelių privalumų, nes vartotojas gaus centimetru daugiau pridėtinės vertės. Jie galvoja, kad šitaip laimės prieš tokį apie vartotojus ėmusį galvoti gamintoją, kaip Samsung. Jie galvoja, kad per bylinėjimusis laimės prieš Android platformą. Jie taip galvoja, nes neturi net kelių procentų Steve Jobs intelekto.

Aš jums garantuoju, kad po kiek laiko jie pradės segmentuoti vartotojus panašiai, kaip Nokia, kurios marketingistai galvoja, kad paims keliasdešimt skirtingų funkcionalumų, juos visaip pakombinuos ir pagal tai pardavinės vartotojams begalę telefonų dvigubai brangiau nei kiti. O dar paskui jie paskelbs, kad bendradarbiauja su Microsoft ir kad tai atveria jiems naujas labai dideles perspektyvas.

Apple jau ritasi į bedugnę. Ant bankroto ribos jie jau buvo prieš porą dešimtmečių, kai bandė daryti tą patį, ką ir dabar, užmiršę apie vartotojus ir pradėję visokius ten teismus su kuo papuola. Juos išgelbėjo Steve Jobs, kuris, grįžęs atgal į savo sukurtą firmą, išmetė visus dalbajobus velniop. Įskaitant ir tą patį generalinį, kuris Steve Jobs priėmė į darbą. Išmetė tam, kad jie netrukdytų savo korporacinio mąstymo bukumu. Tada įvyko stebuklas – Apple atsigavo ir sužydėjo, ėmė galvoti apie savo klientus ir laimėjo.

Bet Steve Jobs miręs. Jis negrįš. Todėl Apple likimas aiškus.

 

—————

* Stilius – tai toksai pagaliukas. Dažnas kalbainis nei neįtaria, kad toksai žodis yra, todėl prigalvoja visokių įvairaus kliedesingumo pakaitalų – „lazdelė“, „baksnutė“, „pagaliukas“, „lietiklis“ ir panašiai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

25 thoughts on “Apple iPhone 5 ir Nokia

    1. Taspac

      Paminėsiu Top3 prasčiausių mano turėtų išmaniųjų įrenginių:
      1. PC, Celeron, Windows95 (pirmasis mano PC);
      2. PC, Celeron, Windows98 (paturbintas tas pats PC);
      3. iPhone 3G, Jailbreak (pirmasis mano išmanusis)

      Visi išvardinti įrenginiai varė į neviltį, ne kartą buvo grasinti išmesti per balkoną, iPhone jau buvo atsidūręs šiukšlinėje dėl pastovaus lūžinėjimo, pakibimo ir lėtumo. OS atnaujinimui nėra galimybių dėl Jailbreak, o pastarasis atsirado dėl Apple pardavimo politikos, kuri nesugebėdama pagaminti reikiamo kiekio įrenginių Europoje apribojo jų pardavimą pririšdama prie telekomunikacijų operatorių tokių kaip Omnitel.

      Apie iPhone 3G galiu pasakyti tiek, gaminys pateiktas reikiamu metu į reikiamą traukinį. Iki to laiko nebuvo visavertės mobilaus interneto naršyklės + telefonas viename. Visais kitais atžvilgiais (įskaitant Apple pardavimų politiką) yra totalus š. skirtas ribotų poreikių vartotojams. Pritarčiau autoriui dėl vartotojo sąsajos patogumo, paprastumo -- fantastika, bet varo į neviltį jos ribotumas.

      Reply
  1. Tomas

    Ką Jobsas su Apple padarė, tai kad vartotojams atrodytų, kad jie turi geriausią ir paprasčiausią produktą, bet realybė tokia, kad niekada Apple įrenginiai ilgesnį laiką neišlikdavo tarp lyderių (ne pagal vartotojų nuomonę, o pagal realius telefonų parametrus, pagal ekspertų nuomonę..). Kai buvo išleistas pirmas iPhone, netrukus pasirodė žymiai technologiškai pranašesni konkurentai. O pats iPhone nebuvo niekuo revoliucinis, jau prieš daug metų pirmieji touch screen telefonai buvo pasirodę. Bet tada technologijos nebuvo tiek pažengusios, kad būtų galima gerą greitą touchscreeną išleisti. Jei nebūtų Apple, būtų kita kompanija netrukus išleidusi tokį pat gerą touchscreeną. O kodėl Apple pirmi išleido, tai turbūt dėl to, kad jie turėjo vardą, fanus, kurie būtų pasiryžę mokėti tokias dideles sumas už telefoną.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponuli, tamsta nečiupinėjote tų anksčiau už iPhone pasirodžiusių telefonų su touch screen, o matėte juos tik iš nuotraukų, todėl tamsta neįsivaizduojate, ką kalbate.

      Aš jums pasakysiu paprastai: jūs, paėmęs tokį iki iPhone buvusį touch screen telefoną, pasakytumėte daug ir įvairių keiksmažodžių, o paskui jį išmestumėte.

      Ir bėda buvo toli gražu ne dėl tų telefonų greičio ar dar kokio nors gerumo, o tik dėl tūpų kūrėjų, kurie įsivaizdavo, kad vartotojai baksnutėmis badys ekranus ir vaikščios po windows stiliaus meniuškes, norėdami kokį nors numerį surinkti.

      Reply
  2. Ramas

    Rokiškio stiliumi- jei nieko naujo nerašysi, jei naujų raidžių neišrasi, tai „Rokiškio“ likimas aiškus- nusibaigsi tikrai greičiau nei Apple….

    Reply
  3. vasius

    Netikiu, kad Apple kris taip greitai ir vertikaliai, kaip Nokia ar RIM (Blackberry). Visas „hype“ sukurtas Apple, visa subkultūra (hipsteriai) priklausomi nuo jų produkcijos, milžiniškas kapitalas sukurtas per neseną augimą, gana efektyvi gamybos strategija, viską gaminti Kinijoje -- ultrafabrike turėtų laikyti kompaniją gyvą. Apple mobilieji įrenginiai išpopuliarėjo turėdami programėlių ekosistemą, kurioje nuo Apple nepriklauso, ar kūrybingumas gyvas. Naujas iPad labai vykęs gaminys.

    Tiesa visi patentai ir panašus BS vykdomas Apple parodo niūrias tendencijas ir paniką, bei trumparegiškumą pačioje Apple. Bet čia greičiau pačios patentų sistemos JAV idiotiškumas: patentai atseit neišnes inovacijų iš JAV ir skatins ten inovacijas. Turbūt čia pavyzdys, kaip biurokratų kontoros mąstymas persiduoda įmonei ir ėda ją iš vidaus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taigi kalba kol kas yra tiktai apie pirminę stadiją. Kol dėl visų bylinėjimųsi kompanija nugrybaus į šoną ir pames fokusą į vartotojus, praeis dar keleri metai.

      Bet taip ar anaip simptomas.

      O dėl inovacijų ir patentų sistemos -- kol taip bus, tol kiniečiai visus tuos Apple ir spardys.

      Reply
  4. Donatas

    Neesu tikras ar taip ir bus. Teismai čia žaidžia kitą rolę. Apple telefonus ir kompus iš commodity pavertė prabangos preke, o ten jau galioja kiek kitos žaidimo taisyklės. Jei comodity rinkoje niekas į teismą nepaduos už tai, kad tavo užauginti kviečiai yra tokios pat kaip mano ir dar spalva tokia pati, tai vat prabangos prekių segmente rankinės forma yra tinkama ir visiškai normali priežastis paduoti į teismą konkurentą. Taip ir čia, technologijos jau 2 vietoje, o dizainas, look and feel yra aukščiau. Dėl naujo telefono, kolkas neturiu nuomonės. Kai pačiupinėsiu, tada pasakysiu. Bet negaliu sutikti su tuo, kad Apple seka Nokia pėdomis, šis modelis neatnešė jokios revoliucijos, bet ir nepuolė konkuruoti visokiais šūdinais featurais, neprikišo bereikalingų dalykų, kurie tik glumina userius. Tiesiog išlaiko solidžią poziciją, sako, kduodam naują kokybišką daiktą, kuris gražus, patogus, gerai veikia. O toliau dirbam ties rimtais dalykais ir jūsų nevarginam šūdfeaturiais. Palaukim dar metus, tada bus aišku, ar taip ir yra ar ne.

    Reply
      1. Donatas

        Kad nebuvo tokio aiškaus stopo. Nokia gavusi kalną $ pradėjo nerealiais kiekiais kepti šūdtelefonius, portfolio plėtėsi šviesos greičiu ir pseudo revoliucija buvo kas kelis mėnesius. Jei Apple pradės kažką panašaus daryti tai bus mišios ir jiems. Faktas kaip blynas, kad labai įdomu, kaip viskas rutuliosis toliau.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ne taip greitai Nokia pradėjo kepti tuos šūdtelefonius. Pradžioj gausėjimas prasidėjo nuo elittelefonių. Kadangi labiausiai elittelefonius pirkdavo tik dalis, tai prireikė ir puselittelefonių. O paskui ir dar daugiau segmentų visokių. Modelių vis daugėjo, daugėjo, kol parėjo ir šūdtelefoniai. Ir galų gale šūdtelefoniai ėmė dominuoti.

          Reply
    1. Andrius Lopas

      Va, pritariu. Dar anksti šaukti, kad jau sminga žemyn. Bet, aišku, galima paspėlioti, kad artėja stagnacija. Net ir Jobs, jei dar būtų gyvas, kažin ar kasmet surengtų po revoliuciją. Pirmasis iPhone tikrai buvo revoliucija. Pamenu, laikau rankose ir galvoju, ar čia realus daiktas, ar aš čia sapnuoju…

      Reply
  5. lijanaesmi

    Neseniai skaiciau kriminalines pakraipos straipsniuka apie Apple produkcija.Pagrindine mintis buvo ta, kad jei vaziuoji velai vakare Niujorko metro ar vaikstai po varguomenes rajonus, tai geriau nedemonstruok savo iPad ar iPhone, netgi geriau pasikeisk firmini balta Apple ausinuka i kitos spalvos, nes Apple produkcija yra butina zaliam Amerikos jaunimeliui savo savivertei pasikelti.Be Iphone ar Ipad tu tiesiog luzeris ir tiek.Vasaros pradzioj Niujorko metro net siautejo grupe paaugliu, kurie vidury baltos dienos metro vagone nusiziuredavo auka, pries traukiniui pajudant, mikliai ciupdavo trokstama gadzeta ir sprukdavo lauk.
    As kai pamaciau naujaji iPhone, is karto prisiminiau ta straipsni ir pagalvojau, kad tokios formos telefona paslepti prie kuno yra kur kas lengviau, juolab, kad ir tame straipsnyje vienas vaikinukas pasakojo, kad velai nakti grizdamas namo visada isikisa savo iPhone i kojine 🙂

    Reply
    1. Pjovejas

      O, atsiprašau, kokia tada nauda iš „mobilaus“ ryšio? 🙂 Gaunasi, kad populiarumas pakerta pačios produkcijos esmę 🙂

      Reply
  6. Brauninkas

    Kad Apple pergyvena kūrybiškumo krizę, savotiškai pasimatė per pastarajį akcininkų susirinkimą, kai paaiškėjo, kad įmonė nebežino kur investuoti sukauptas milžiniškas lėšas.

    Reply
  7. Antanas B.

    Kad ir kaip norėčiau sutikti, bet beveik galėčiau lažintis, kad naujo iPhone pardavimai vėl bus rekordiniai. Žmonių bukumui ribų nėra…

    Reply
  8. Andrius

    barclay prognozuoja, kad iphone5 pardavimai per pirmą savaitę bus du kart didesni nei tie kuriuos parodė 4s per savaite nuo debiuto parduotuvių lentynose, o viso per paskutinį ketvirtį tikimasi parduoti berods 33 mln. iphone vnt. Įdomu tai, kad šį kart obuolio produktas pasaulio parduotuviu lentynose atsidurs labai greitai. pagridines rinkos gaus jau po poros savaiciu, o iki metu pabaigos 100 saliu pirkejau gales taskyti savo pinigus vardan naujo modelio. Idomu ir tai, kad del tokiu perspektyvu apple akcijoms prognozuojamas milziniskas vertes pokytis. Jeigu iki ifono pristatymo tikejosi, kad brangs virs 700 usd, tai dabar jau zada kilima vis 800 usd uz akcija. tai manau artimausiais metais obuolio nuosmukio nematysim, nes net ir nenustebindamas technologinemis inovacijomis jis didins pardavimus deka tinkamai sukurtos prekes zenklo auros.o konkurentai irgi nepademonstruos kazkiu ten dideliu navorotu, nes manau, kad ismanieji telefonai siuo metu yra kosmetiniu taisymu etape. prabegs kiek laiko ir tures gimti nauja telefono ar keletos integruotu irenginiu koncepcija, kuri atvers duris naujam rinkos lyderiui. Gal tai bus kazkas panausaus i googlo akinius ar skaitmenines linzes, nzn, bet nemanau, kad esamu ismaniuju telefonu pagrindu nebus sukurti nauji ir itin stebinantys modeliai (tas galioja tiek obuoliui tiek ir konkurentams) teks zaisti prekes zenklu, blizguciais, esamo valdymo optimizavimu ir mob programelemis

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kai rašiau šitą, tai stebėjau NASDAQ, jų kursas tiesiog akyse vis kilsčiojo viršun.

      Dėl pardavimų apimčių -- tamstos minimmi spėjimai paremti, kad tai ne to paties modelio versija, o naujas modelis, o iki tol Apple lydėdavo sėkmė. Ir kad per tą laiką Apple tik plėtėsi, t.y., apimtys turi savaime didėti. T.y., tokie spėjimai yra prognozės pagal prielaidą, jog bus taip, kaip ir anksčiau būdavo.

      Rimčiau žiūrint, aš dabar spėčiau, kad po šito modelio Apple pereis į plato fazę, o paskui pradės eiti žemyn.

      Grįžtant prie akcijų -- dabar nekyla, bet spėju, kad po kelių valandų vėl paeis viršun.

      Bet čia fonas yra dar įdomesnis: iš Apple akcijų palyginimo su kitais, visgi kyla klausimas, ar čia Apple išlošia, ar įvairūs jų konkurentai (pvz., HP kilimas analogiškas).

      Aišku, čia pirmas momentas tik, pažiūrėsim savaitę-kitą, tai bus aiškiau.

      Reply
  9. Originalas

    Apple gali kakutį pristatyti vietoje naujo telefono, ir vis tiek jį pirks. 🙂 Čia jau ne kompų kompanija, o kokie tai mados namai, kur kuo kvailesnis produktas, tuo visi labiau apakę tokia naujove ir netikėtumu. Nenustebsiu, jei iPhone 5 vėl sumuš visus pardavimų rekordus. Ypač kai gali seną iPhone pervadinti ir vėl parduoti, dauguma net nesuprastų http://www.topzone.lt/apple-iphone-5-kopijuoja-kiniskus-android-telefonus/comment-page-1#comment-42028

    Reply
  10. 1alpha

    Niekad neturejau jokio iphono. Ir jau gal 6-7 skirtingus Androidus. Iphona surizikuociau pirkt tik jei jis kainuotu 1/4 to ka dabar. Nes daugiau pinigu ismest i bala man gaila

    Reply
  11. korteles

    „Jie galvoja, kad per bylinėjimusis laimės prieš Android platformą. Jie taip galvoja, nes neturi net kelių procentų Steve Jobs intelekto“ -- ne visai tiesa. Pats Jobsas yra pasakęs, kad jo didžiausias tikslas yra nugalėti (numarinti) Android.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taigi žinoma, kad taip. Visada didžiulis tikslas yra nugalėti konkurentus.

      Bet normalios firmos tai daro, kurdamos geresnius produktus. Būtent tą darė ir Steve Jobs.

      Tuo tarpu idiotai pradeda visus resursus kišti į teismus, taip ir reputaciją gadindamiesi, ir priešpriešinių ieškinių sulaukdami, ir svarbiausia -- visiškai defokusuodamiesi.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *