Kai būna bardakas, nebūna gerai

Sako, JAV valdžiažmogiai yra tokie patys šūdžiai, kaip ir mūsiškiai. Nes valdžia visur visus gadina, o pigus populizmas tampa svarbesniu, nei šalies gerovė. Štai ir matome: kai Obama priėjo iki to, kad ėmė net sukti savo socialistinį laivą atgal, kalbėdamas apie didelius taupymus, tam pasipriešino respublikonai ir visos politinės konkurencijos išvirto į trypčiojimus, kur nepriimami sprendimai, tačiau pilasi tarpusavio kaltinimai. Nes politikams tiesiog nusispjaut, jie visada galvoja paprastai: „po mūsų – nors ir tvanas“. Tiesą sakant, ir demokratams matyt nelabai kažkas rūpi, nes jiems irgi reitingai rūpi labiau, nei kokios nors ekonomikos.

Atrodytų tolimi įvykiai išties labai greitai taps mums artimais: menamoji krizė, prasidėjusi 2008, tebuvo daugiau menama, nei reali. Na, smuktelėjo ten prekyba, kažkokie burbulai subliūško truputį, bet tai buvo niekai – daugiau riksmai, nei realus blogis. Daugelis visokių grupuočių yra gan suinteresuotos parėkauti apie baisias krizes, tad kiekvieno burbulo padarytą „pšššš“ ištriūbina, kaip pasaulinę katastrofą.

Kol kas vienintelė tikrai pilnavertė ekonominė krizė buvo 1929 prasidėjusi Didžioji Depresija. Tada buvo realus JAV griuvimas, kuris visam pasauliui sukėlė daugiau nei dešimtmečio trukmės ekonominį košmarą, didžiulį prekybos nuosmūkį, galų gale pasibaigusį pasauliniu karu. Dabar jau kalbam apie griuvimą, kuris gali būti net didesnis, nei 1929. Masiniai bankrotai ir nežmoniškai kylanti bedarbystė pirmiausiai JAV, o paskui – visame likusiame pasaulyje.

1929 griūtis tapo tuo įvykiu, kuris viską visiems pasakė

Čia verta visokius istorinius įvykius atsiminti. Ir labai įdomu, kada bus panaši griūtis. Ryt? Po savaitės? Po mėnesio? Biržų analitikai pastebi, kad paskutiniu metu visi nervingi, kaip per kokį PMS, o kursai šokinėja neprognozuojamai, kartais vyksta išvis kažkokios nesuprantamybės. Klausimas, kada bus bum?

Dar prieš porą metų JAV dolerio palūkanų normos buvo nukritusios iki nulio. Tai išties reiškia, kad valiuta yra tokia prasta, kad neduoda pelno. Ponas Aurelijus Katkevičius, kuris jau yra Google+, dauoda daugiau medžiagos apie tikėtinas finansines tragedijas. Sekite jį.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

11 thoughts on “Kai būna bardakas, nebūna gerai

  1. pamishelis

    „Tai išties reiškia, kad valiuta yra tokia prasta, kad neduoda pelno.“- tai isties to nereiskia. Palukanu normos buvo numestos, kad sumazinti visuotine panika. Jeigu atkreipsime demesi tai EURIBORAS irgi buvo artimas nuliui.
    Ir visi kurie sneka apie amerikos kraxa -- ne vienas tikriausiai nera joje buves ir mates kas tai per agregatas ir kaip jis veikia. O visokiu nupezusiu aiskeriagiu pilnas internetas. Zinoma tai isties nereiskia kad problemos nera.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, jus tai labai nustebins, bet būtent tai tokios palūkanų normos ir reiškia. Tik reikia žiūrėti iš priežastinės pusės -- kodėl reikėjo būtent iki tokio lygio tas palūkanų normas mažinti. Neužmirškit, kad visi tokie procesai yra su grįžtamuoju ryšiu.

      Tai, kad ir euras nufuflėjo -- tai nei kiek neneigia bakso nufuflėjimo. O šnekos apie tai, kad „nematėt, kaip tai veikia, tokia stipri šalis negali apsivožt“ -- taip po I Pasaulinio irgi visi galvojo. Iki pat 1929. Vat tokį procesą dabar ir matome po truputį judant.

      Kita vertus, apsivožimas nereiškia, kad JAV po to nepasikels. Tai tik reiškia, kad bus blogai visam pasauliui, o išvirs šitai į labai neaišku, į ką.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Manau, kad tai išskirtinai ryškus ir gerai dokumentuotas diskursinio konflikto atvejis. Tokie atvejai verčia abejoti tuo, ar yra bent jau principinės galimybės žmonijai gyventi taikiai ir laimingai.

      Pabandysiu parašyti apie tai plačiau.

      Reply
  2. P.

    čia geras buvo pastebėjimas, kai bail’ino bankus, kad realiai duoda pijokui ant paxmielo išgert.

    tai dabar tik klausimas ar ateis ta diena kai nebus kas duoda pijokui ant paxmielo ar JAV gali pajėgiai virt (spausdint) bilekiek šnapso (pinigų)? ir kada tai baigsis, nes nu viskas gi laikina 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, kai bankus šėrė už tai, kad jie išpūtė burbulus, o paskui ėmėsi ganėtinai kosmetinių priemonių problemai pašalinti -- jau matėsi, kad vyksta kažkas neteisingo.

      Iš principo, yra dar tų resursų ir pokyčių irgi gali būti visokių. Vien aukso ir pan. atsargos bei vidinės skolos neša realiai tiek, kad gali gerokai viskas apsiversti, jei visus galus suvestume. Kita vertus, net ir tokie apsivertimai būna labai skausmingi.

      1929 JAV juk irgi nesugriuvo. Tiesiog burbulus išleido. Aišku, vėlesnės kinsianistinės idėjos truputį geriau padėjo tvarkytis, bet problema ta, kad ir kinsianizmo veiksnumas abejotinas -- jis linkęs rištis visgi prie monetarinės (ir iš to -- prie fiskalinės) sistemos, o ne prie banalios pridėtinės vertės kūrimo, kaip prie ekonomikos pagrindo, o tai, savo ruožtu, bent dalinai yra ekonomikos statymas nuo kojų ant galvos.

      Žodžiu, bus matyt, bet mintys visokios negeros.

      Reply
  3. bst

    Kaip kartais komplikuota nustatyt ta pridetine verte… Ypac „paslaugu“.Kiek kirpimas vertas? 20lt? 5k lt? (zmones priklausomai nuo „statuso“ ir „pridetines vertes“ suvokimo moka abi sumas) O de facto pas abu per kazkiek cm/mm patrumpino ataugas.

    Reply
  4. svaige

    man amerika panasi i stipriai gerianti dar inteligentiska zmogu, kuris dar nesugeba pripazint savo problemu. jei tai uzsites bus ir antroji rimta depresija.

    Reply
  5. Gerasirdis

    Nu, šitągi.

    Idomiai ten su ta Amerika, ką ir besakyt. Čia tipo maždaug kaip žmona sergančiam vyrui sakytų- perdaug išleidžiam, nuo trečiadienio nebevalgysim. Visai.

    Ar geras, ar blogas tai buvo būdas atkeipti dėmesį į problemas- sunku vertint (vertinimas nuo vertybių priklauso), bet respublikonai savo pasiekė :-).

    Dėl to, kad politikams rūpi reitingai o ne gerovė- čia kaip ir savaime suprantamas dalykas. Ir tik tautos pareiga yra kelti reitingus tiems, kas rūpinasi jos gerove. Kitaip sistema neveikia.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *