Tele2 klientai važiuoja į ryšio zoną

Aš gal pradėsiu nuo to, kas greičiausiai sukėlė isterikas nekuriems Tele2 konkurentams: ši įmonė pasiūlė mobilų internetą už pastovų mokestį ir be apribojimų. Taip, būtent tai, kas prieš kelioliką metų padarė lūžį internetuose, kai flat rate atsirado per virvėlaidinį telefoną (iki tol būdavo mokesčiai už minutes irba megabaitus), dabar atsirado mobiliam tinkle. Nesu tikras, ar tai tęsis labai ilgai, bet panašu, kad bent jau iki metų galo, kol įsivažiuos, tai tikrai. O paskui – galimai irgi. Kaip sakant, be skaičiuojamų megabaitų. Pigiausias planas – 19 litų per mėnesį, brangiausias – 49 litai, bet tam jums reiks nuvažiuoti į Alytų.

Kompiuteris mašinoje

Sako, kad vienas iš navarotų su tais supergreitais mobiliais broadbandais bus toksai, kad mašinos galės turėti savo korteles ir tarpusavy bendrauti, apsikeisdamos visokia informacija ir pačios susižinodamos, kur kokie kamščiai, kur kokios avarijos ir taip toliau. Tuo pačiu ir GPS galės peraugt į kitą lygį.

Čia, žinote, kažkoksai deficito sudarymas gaunasi: važiuoti reikia į Alytų, nes Vilniuje jie, kiek suprantu, nepardavinėja šito dar. Ir labai sąmoningai nepardavinėja, nors po kažkiek laiko gal jau irgi pardavinės. Todėl ir buvo tas mistinis kvietimas žurnalistams bei blogeriams, persunktas saviironijos ir humoro jausmo – „Tele2 kviečia savo klientus rinktis į mikrobusą, veš į ryšio zoną„.

Tą seną anekdotą prisimena tie, kas mobiliu ryšiu naudojosi, vos Tele2 atėjus į rinką – konkurentų kainos vienu kartu smuktelėjo trečdaliu, o paskui vyko toksai kainų kritimas, kad maža nepasirodė – iš vienos brangiausių šalių pagal mobilų ryšį Lietuva per porą metų pavirto į vieną pigiausių pasaulyje. Jau net neatsimenu, kiek man kainavo ryšys, kai ėmiau juo naudotis – gal keletas litų už minutę? Atsimenu tik, kad kainų kritimas buvo stebuklingas*.

Taip kad jei aktyviau naudojatės internetu, tai išsyk turiu jums patarimą: nuvažiuokit į Alytų, tenai nusipirkit 4G LTE ryšį, o paskui galėsite ir 4G, ir 3G visoje Lietuvoje naudotis už 19 litų per mėnesį. Arba už daugiau – čia kaip pasirinksit. Megabaitai neskaičiuojami. Palyginimui – kiek paieškojau UK, tai mobilaus interneto kainos yra panašios skaičiais, tiktai kad svarais ir su kelių-keliolikos gigabaitų limitu. Taip kad Lietuva čia rūlina.

Jei negalite nuvažiuoti į Alytų, tai yra ir kitų miestų, kur 4G internetu Tele2 prekiauja – tai Mažeikiai, Utena, Jonava ir Marijampolė. Ten galite nusipirkti ir taip gudriai sugudrauti.

Geras PR vs. dezorientacija

Tele2 pakvietimas, kuriame jie aiškiai parašė, kad kviečia važiuoti visus į ryšio zoną, sukėlė krūvą disonanso, nes tikrai labai juokingas buvo. Ir kai kam tas disonansas perspaudė smegenis. Todėl čia aš noriu pasidalinti gerais patarimais vienai kompanijai, kuri nuolat daro kažkokias nesąmones ir ieško aplinkui save sąmokslo, nes konkurentai dirba geriau ir todėl jie labai blogi.

Žodžiu, vakare, kai grįžau namo, apie tą važiavimą stebulingu operatyvumu parašė du žmonės: ponas Vaidas Neverauskas iš Delfi ir kažkokia ponia Birutė Jurkutė iš neaišku, iš kur. Tai ponas Vaidas labai viską aiškiai surašė, nes dalyvavo ir humorą sugebėjo įvertinti, o vat ponia Jurkutė tai parašė taip, kad rekomenduoju visiems paskaityti – pradedant jos teleportaciniu šoku, kai ji esą gavusi pakvietimą ir baigiant nelaimingais ir visiškai nerišliais kūkčiojimais apie nesupratau, apie ką. Čia jums tiesiog bus geras pavyzdys, nes tiesiog vadovėlinis.

Kai kokia nors kompanija isterikuoja dėl Tele2 tiekiamo 4G LTE, tai suprantama, dėl ko isterikuoja: dėl to gi, kad Tele2 tik pyst ir kalė flatreitais per kainas visiems, kas labai jau tikėjosi, kad iš duomenų perdavimo labai užsidirbs per mokamus megabaitus. Ir turiu pasakyti, kad kai kurie užsidirbdavo: štai vienam draugui prieš porą metų kai parėjo visiškai netikėtu būdu kilolitinio didumo sąskaita, nes netikėtai paslapčia pasikeitė sutarties sąlygos, tai tas tik bac ir momentaliai atsisakė paslaugų ir kitiems papasakojo apie tokius fokusus. Atspėkit dabar iš vieno karto, kas ten per tiekėjas toksai buvo, pas kurį taip stebuklingai pasikeitė viskas. Jei atspėjot – tai nesidalinkit, tegul kiti irgi paspėlioja.

Marketingo ir PR bėdos niekada nebūna savaiminės. Jos tėra natūrali, plaktuko tipo** eksteriorizacija: įmonė, kuri galvoja, kad reikia kovoti prieš konkurentus, defokusuojasi, nes ima kovoti prieš konkurentus, o ne už klientus. Ir kai prarandama orientacija į klientą, tai ir lieka fokusavimasis į dalykus, kurių negali pakeisti, bet kuriems turi plaktuką.

Ponai ir ponios iš tos kaip ten ji kompanijos, aš jums paprastai pasakysiu: jūsų vadybininkės man skambina gal kas kokį pusmetį ar panašų laiką ir siūlo vis palyginti savo ryšio kainas su kažkokiomis jūsų ryšio kainomis. Ir siūlo vieną, kitą, trečią kartą ir taip ir nesugeba pasiūlyt nieko normalaus. O kodėl? Ir ar tai jums nėra brangiau, nei tiesiog išlaikyti senus klientus?

Kartą, prieš keletą metų, kai man paskambino vadybininkė iš jūsų, aš sėdėjau tualete ir, suprantat, ką dariau, bet aš pakėliau ragelį, nes jau žinojau, kas skambina, o mano nuotaika buvo bloga, o nors vadybininkė ir niekuo nekalta, o tik dirba savo darbą, bet taip jai ir reikia, nes ji pati kalta. Ir kai ji man atkakliai pasakojo apie tai, kad aš negaliu turėti mobilaus ryšio už tokią kainą, už kokią turiu, tai gavosi taip, kad prakalbėjo jinai man su savo makaronais belenkiek, pasakojo man, kad aš neteisus, nes neteisus, nes negali taip būti, o paskui labai susinervino, kai pasakiau, kad viskas, reikia baigti pokalbį, nes sėdžiu tualete ir kalbėdamas su ja negaliu nusišluostyt.

Aš negalėjau to nepasakyti, nes paprastai sakau teisybę, bet buvo nemalonu ir jai, ir man. Turiu pasakyti, kad kitus kartus nebuvo tokių nelaimingų pokalbių – vadybininkės paskambindavo man valgant, esant susitikimuose ir panašiai. Pažadėdavo atsiųsti pasiūlymus emeilais ir neatsiųsdavo, pažadėdavo perskambinti po 15 minučių ir neperskambindavo, o perskambindavo kitą dieną. Ta, kuri mane pagavo tualete, ji buvo iš tokių – žadėjo vieną dieną perskambinti, o paskambino po dienos ar tai dviejų. Kadangi aš tą numerį įsiminiau, pakeldamas ragelį, jau žinojau, kas skambina.

Suprantate, nu jūs patys pagalvokit, ką jūs darote: pirma kabinate makaronus klientams, paskui darote jiems asmeninius planus ir visokius keistus fokusus, o paskui leidžiate krūvas pinigų tam, kad gautumėt naujų klientų, kuriems kabinate makaronus ir darote nuolaidas, didesnes nei seniems klientams. Aš vat pavyzdžiui, naudojuosi Bite ir jau naudojuosi ja krūvą metų. Ir kodėl aš nepabėgu iš jų? Ogi tiesiog todėl, kad man nepridaro visokių nenumatytų cirkų***, o pabėgti kažkur aš nenoriu vien dėl to, kad nieko nekeisti yra paprasčiau. O jūs pirma priverčiat savo klientus keisti kažką, kitaip tariant – bėgti, o paskui bandot juos priversti vėl kažką keisti, o dar paskui užsiimat kažkokiomis nesąmonėmis su kažkokiomis išsigalvotomis nepatenkintomis personomis, kurios skundžiasi tuo, kad Tele2 turi gerą humoro jausmą.

Nes kas gaunasi tokiais atvejais? Ogi gaunasi paprastai – jūs dar papildomą reklamą padarote savo konkurentams, nes visvien visi susistato sau kaip yra. Ar to jūs siekiate?

Nu patys pagalvokit, ar jums verta tuo užsiimdinėt? Nu būkit žmonės, pradėkit normaliai dirbti ir viskas susitvarkys. O tai jei taip nesitvarkysit, tai baigsis tuo, kad Tele2 taps monopolistu, jūs neturėsit lėšų augimui ir tada pasibaigs visa konkurencija ir kainos pradės nedžiuginti, o tada jau ir man prastai bus. Taip kad paklausykit mano patarimo, nes nors ir netiesiogiai, aš esu nuoširdžiai suinteresuotas jūsų geru darbu.

3G, 4G, GSM, LTE ir kitokie bevirvėlaidės telefonijos burtažodžiai

Aš jums išsyk pasakysiu, kad nieko neišmanau apie tuos internetus ir technologijas. Tas daiktas, kuris buvo demonstruojamas, tai vadinasi LTE, kuris bus vietoje dabar esančio GSM. Todėl galit čia ir neskaityti šito skyriaus, nes jei kantuperius išmanote, tai visvien naudos nebus iš mano nesupratimo, o jei neišmanote, tai išvis nieko nesuprasite.

Čia žiūrint pagal degeneratyvų OSI modelį**** taip gaunasi, kad GSM yra iš esmės tiesiogiai į 2 lygmens protokolą sumestas garsas, o vat LTE atveju jau garsas bus matyt kokiame 4-6 lygiuose, kitaip tariant, VoIP visame gražume, tik dar su didesniu pralaidumu. Tarp kitko, esu bandęs kadaise tą naują garsą prieš kokius metus (tada pamačiau ir tą fazinę anteninę gardelę iš fantastikos srities) – žinokit, skirtumas nuo normalaus mobiliako toks, kad sunku net palyginti su įprastu, nes skamba praktiškai natūraliai.

O tas LTE, kadangi yra naujas koks tai etapas, yra naudojamas kaip perėjimas nuo G3 prie G4. Čia irgi kažkaip viskas painiai gaunasi: G4 yra kažkoks tai naujas 1 ir 2 lygio kažkas, o G3 yra senesnis 1 ir 2 lygio kažkas, bet yra kažkoks ten perėjimas, kuris sukuria tą aukštesnį lygį, todėl tas LTE atsiranda ant G3, taip padarydamas kokį tai beveik G4, kuris jau išties G4, o paskui jau telieka kažkam pasikeist, kad gautųsi beveik be pokyčių ir G4 su viršum.

O tas G4 tai yra šiaip jau tiesiog 100 megabitų oru, kai G3 užtikrinti turi berods gal 100 kilobitų, o pasiekti leidžia gal kokius kelis megabitus, jeigu pasiseks (bent jau man tai pasiseka kartais). Žodžiu, atleiskit jau man, bet aš to nesigaudau, taip kad žiūriu paprastai – jeigu labai gerai, tai ir yra labai gerai. Ir tas LTE ar kaip jis ten vadinasi, yra labai gerai, nes be jo nesigautų taip gerai.

Tūsas po Alytų su virtualiais dalyviais

Tai vat, ką čia reikia pasakyti – tai paprastai: su G3 kokių nors realaus laiko beprobleminių video pokalbių jau matyt nesigautų turėti. O su tuo, ką Tele2 rodė – tai gautųsi ne tik kad šiaip turėti, bet ir gautųsi turėti nuolat. Kitaip tariant, Google Hangout galima naudoti visame gražume. Ir tas ir gavosi.

Aš prisipažįstu, kad subalamutinau ir paverčiau biškį į kažkokį chaosą visą Tele2 prezentaciją, kur jie suorganizavo važinėjimąsi po Alytų iš vieno galo į kitą, demonstruojant visokius reikalus. Nesu tikras, ar Tele2 man už tai atleis ir ar kada nors dar kvies į kur nors, nes paprastai po tokių nenumatytų cirkų renginių rengėjai nutaria, kad geriau nesitrikdyti ir išvengti visokių iritacijų. Taip kad galimai jau daugiau Tele2 manęs niekur nekvies.

Žodžiu, aš tiesiog paleidau Google Hangout ant savo kompo per Tele2 ryšį, ten pat dar pasijungė ponas Romas Sadauskas, šalia buvęs, o dar ten pasijungė būrys visokių blogerių ir šiaip internautų iš Google+, ir gavosi visa ekskursija dvigubai didesniam žmonių kiekiui, nei buvo realiai – pats Hangout suskaičiavo, kad be manęs reikale sudalyvavo dar 23 žmonės, virutaliai pasivažinėję ir pasivaikščioję po Alytaus gatves. Beje, pakolei aš čia rašiau šitą straipsnį, tai jau ir ponas Romas parašė, mane aplenkdamas.

Čia reikia dar pastebėti, kad kai du kompai vienas šalia kito mikrofonais gaudo tuos pačius garsus ir patys juos skleidžia, tai yra viena bėda – aidai. Ir netgi cypiančio mikrofono efektai (žinot, kaip būna, kai mikrofoną prie garsiakalbio koks artistas prikiša – tada ir cypia garsiai). Bet jei kompus atitrauki, kad vienas kito negirdėtų, tai, susikalbėti galima laisvai, o matyti vieniems kitus galima visąlaik laisvai, nes vaizdai, kaip žinia, neinterferuoja tarpusavy.

Taip kad iš blogerių ir ponas Skirmantas Tumelis bei ponia Pow šičia irgi mus matė. Kaip ir dar kiti ponai ir ponios – visiems buvo pademonstruotas Alytaus įžymusis (neatsimenu, kuo įžymus, nes hangautinau tuo metu ir nieko negirdėjau, ką pasakojo) teatras, parodyta, kad miestas turi šaligatvius ir stadioną, o taip pat Anzelmo Matučio memorialinį kompleksą bei dar kažkokias įžymybes.

Žodžiu, aš dabar galvoju, kaip keisis žiniasklaida ir išvis bendravimas – spėju, kad realaus laiko transliacijos iš visokių įvykių po kiek laiko taps įprastomis, o tiesioginę konkurenciją iš internetų pajus ir televizijos – panašiai, kaip kažkada konkurenciją pajuto popieriniai leidiniai. Primeskit: vyksta įvykiai kur nors, o žmonės gyvai transliuoja, šimtais ir tūkstančiais kamerų, realiame laike. Isterikuokit ir drebėkit, televizininkai – ateitis ateina.

 

————-

* Kainų kritimas, panašus į tą, kurį sukėlė Tele2, yra dar vadinamas trečio žaidėjo efektu: konkurencija rinkoje atsiranda tik tada, kai atsiranda trečias žaidėjas. Kol žaidėjai yra du, konkurencijos praktiškai nebūna, nes pas abu veiksmai būna tarpusavy prognozuojami, o išlošimai iš kainų mažinimo per maži – žodžiu, veikia natūralus procesas, savo efektais ekvivalentiškas karteliui. Bene ryškiausiai trečio žaidėjo efektas buvo stebimas prieš kokius 30-40 metų, kai buvo liberalizuota JAV vidinių avialinijų rinka: kai į kokią nors liniją ateidavo antras žaidėjas, kainos krisdavo gal 10-20 procentų, atėjus trečiam – 30-40 procentų, o atėjus ketvirtam ir penktam – dar kokiais 10-20 procentų. T.y., esminis pokytis būdavo tik su trečiu žaidėju.

** Plaktuko sindromas – tai tada, kai turi plaktuką ir visur matai vinis. Marketingo ir PR atveju tai veikia paprastai: kai yra kokios nors įmonės reklamos ir marketingo skyrius, kuris neturi jokio įrankio tam, kad paveiktų įmonės vidinius procesus, pvz., kainodarą, jam belieka užsiimti visokiomis PR veiklomis. Taigi, natūralu, kad vidinės bėdos tada paverčiamos visokiais PR veiksmais, kitaip tariant – labai tipiška problemų eksteriorizacija.

*** Tiesą sakant, Bitė irgi ne šventieji, tad tai, kaip prieš krūvą metų jie mane nugręžė, kai transferinau numerį iš įmonės ant savęs, aš atsimenu iki šiol, kaip ir tai, kaip man pasakojo jų vadybininkė apie kokius tai mistinius taškus iš kurių gausis telefonai, o paskui paaiškėjo, kad jokių taškų nėra. Ir prisimenu, kaip mano antra pusė naudojosi Omnitel, ir mokėdavo keliasdešimt litų, o aš mokėdavau Bitei triženkles sumas. Ir kai kuriuos kitus bajerius prisimenu. Bet aš tiesiog pragmatiškai pažiūrėjau, kai baigėsi terminas: jei man padarė pigiau, nei kitur gaučiau, tai reiškia, kad pigiau, nei kitur gaučiau. Ir taškas. Todėl aš vis dar pas Bitę.

**** OSI tinklo modelis – tai seno, užribines sumas kainavusio JAV superprojekto vienintelis likutis – iš bėdos pusiau tinkamas tinklinio steko aprašymas, kuris tiesiog kartais iš bėdos tinkamas, todėl naudojamas, kaip teorinis modelis, kalbant apie visokių tinklo protokolų logikas. O realiai tai tiesiog vienos postdeminginės vadybinės ligos klasika, vadinama standartizacijos komitetų sindromu. Šiuo atveju suveikė dvi ligos viename komitete: ir noras užsiimti kūryba vietoje standartizacijos, ir visokių kontorų interesų derinimas. Dėl noro užsiimti kūryba, tasai OSI komitetas sukūrė su realybe neturinčio briedo kratinį, su visokiais unikaliais fufeliais, kurie taip niekad ir nebuvo panaudoti, nes teoretinis standartizuotojų briedas taip ir liko teoretikomis visokiomis. O dėl interesų derinimų tasai briedas buvo prikištas visokių bajerių, kurie tik visokioms komitete dalyvavusioms firmoms ir tebuvo aktualūs. Vienas iš žavingų dvasingumų – originalioje OSI redakcijoje visas saugumo užtikrinimas (autentifikacija ir autorizacija) buvo numatyta antrame lygyje. Galutinis rezultatas – visos prikurtos briedovos technologijos neišplito, o liko tik popieriai. Reikia pasakyti, kad standartizacijos komitetų ligos yra paplitęs reikalas – galim prisiminti ir kliedesius, kurių prisigalvodavo lietuviškų klaviatūros išdėstymų kūrėjai, ilgai ir atkakliai savo standartais ignoravę realybę, ir ITIL v3, kur buvo padaryta viskas, kas tik įmanoma, kad būtų patenkinti kai kurių egzaminavimo, sertifikavimo ir konsultavimo įmonių interesai. Žodžiu, su standartizacijos komitetais reikia būt atsargiems.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Tele2 klientai važiuoja į ryšio zoną

  1. Mantas

    > […] arba kad „Tele2“ ryšys su pašnekovu nutrūko dėl to, kad kabantysis pasitraukė nuo tos grindinio plytelės, ant kurios ryšys veikė.

    A vat pas mus lygiai tokia pati nuomonė apie Omnitel, nors vieta mažiau kaip 15 km nuo Utenos. Tiesa, gal nuo 2012 kažkiek pagerėjo, bet iki tol dauguma klientų tapo nebeklientais… O tas „pasitraukė nuo tos grindinio plytelės, ant kurios ryšys veikė“ tai gryniausia tiesiogine prasme būdavo; kai kuriais atvejais net ir „kabantysis“..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia sakyčiau, kad verta paprastai žiūrėti -- ar yra ryšys visur, kur praktikoje būni ir pagal tai rinktis tiekėją. Nes realiai tai su bet kuriuo tiekėju galima rasti neveikimo zonų, o kur neveikia vienas tiekėjas, visada atsiranda koks kitas, kuris veikia.

      Nemanau, kad tai susiję su tuo, kad Omnitel būtų koks nors blogas -- greičiau išsidėstymai tiesiog. Panašių problemų pas visus galima rasti.

      O dėl to, kad atsistojus vienoj vietoj gali veikt, o už pusmetrio gali neveikt -- tai irgi su visais tiekėjais būna, tik čia jau įdomesnis dalykas, susijęs su radijo bangų sklidimu: veikia visokie aplink esantys stambesni metaliniai objektai (pvz., armatūra sienose, etc.).

      Rezultate vienur atsispindi bangos, kitur užstojamos, galų gale gaunasi tokių zonų, kur pvz., ryšys rodomas, kaip visi pagaliukai, o susikalbėti neįmanoma, o paėjus kelis metrus į šalį -- rodo du kartus mažiau, bet susikalbėti galima laisvai.

      Žodžiu, nėra ten viskas taip paprasta.

      Reply
      1. Mantas

        Gali ir taip būt. Vis dėlto kalvų, miškų, elektros linijų aplink netrūksta (jeigu nuo to išvis priklauso; radijo bangų neišmanau). Bet lyg ir pamenu, kad tas ryšys netgi prastėjo su laiku… O šiemet, sako, situacija atvirkščia – kai kas į Omnitel grįžta, jau kitas operatorius keikiamas.

        Tiesiog perskaičiau delfyje tą anekdotą ir dalinuosi prisiminimais, kad būdavo taip panašu, kad net nebejuokinga.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Man tai šiaip skirstymas operatorių pagal ryšio kokybę yra keistokas -- kai visi panašiai dengiantys, tai visur panašiai gaunasi, juoba ir du galai pas skirtingus operatorius dažniausiai būna.

          Reply
  2. Viešpats

    Kai Tele2 išplės savo padengimą ir sutvarkys ryšio stabilumą, tai darysiu jiems shut up ant take my money. Turiu vieną numerį Tele2 ir vieną jūsų minėtos kontoros. Taip, Tele2 reitai gerokai mažesni, bet visokiuose dročėnuose (kuriuose dažnokai būnu) ryšio nesitikėk. Toliau dar gana didelis Tele2 atmestų, nutrūkusių skambučių kiekis (po 3 telefono aparatų, nėra tikėtina, kad tai geležies problemos), lyginant su visišku nuliu ryšio problemų per keliolika metų abonentavimo pas jūsų mėgstamiausią ryšio tiekėją.
    Tik didelis padengimas ir geras stabilus ryšys mane laiko toje kontoroje. Jei tai nebūtų man svarbu – seniausiai atsisveikinčiau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, mano tipo mėgstamiausias tiekėjas išvis niekad neturi problemų, nes jis yra laidinis ir aš jo ryšiu nesinaudoju, bet aš jį atsimenu dar iš tų priešistorinių laikų, kai naudojau modemą ir už tai aš jiems dar neatleidau.

      Reply
  3. TiesiaiSviesiai

    Apie navigaciją- jau seniai civilizacijoje yra navigacijos su TMC (traffic message center) chipais ir turi informaciją, kur kokie kamščiai. Nežinau kas ten surenka kaip tą info, ir per kur perduoda (spėju koks antžeminis ryšys), tačiau techniškai seniai yra sprendimas.
    Lietuvai tokių bajerių nereikia, kaip ir daug ko nereikia. Geriau pasienyje sukišti sienos stebėjimo aparatūrą, bet ne praktinius realiai naudingus projektus įdiegti, kaip tą patį seną TMC. Atseit sukišus melejonus į pasienio apsaugą, iš šešėlio išlys melejardai, tipo šūstri datčikai sieną saugos. Keista, kaip RAIN projektą įdiegė, visgi Lietuva gali nušluostyti nosį daugeliui šalių su interneto prieinamumu vos ne bet kur.
    Blyn, nesuprantu nei vienos kompanijos, kuri neprigriebia provincijos su ryšiu. Teo vėl lipa ant to pačio grėblio, kai buvo su telefonais, ir aš pas juos tik todėl, kad mobilūs operatoriai virina nežmoniškas babkes iš megabaitų, erdvės kaina kosmosas (nors dabar nukrito ant žemės, dėkui Tele2?), vienu žožiu rinka didžiulė provincijoje, vienintelis teo monopolininkas šioje vietoje, tačiau ir vėl raizgomi miestai ir taip lieka provincija su DŠL. Aišku, aparatūra brangu, investicija- mieste tankis gyventojų didelis, tik kas nors skaičiavo pagal pasirinkimą mieste, ar perbėgs krūvos vartotojų ir atsipirks ta pati brangi įranga?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai, apie ką pasakojat su tais ryšiais kaimuose -- tai paskutinės mylios problematika. Ana yra baisus reikalas visame pasaulyje.

      Dėl pasienio -- ta milijonus kainuojanti įranga atsipirktų vien iš sumažėjusios cigarečių kontrabandos, ir spėju, kad skaičiuojant nesurinktais mokesčiais, galimai atsipirktų maždaug per kokį mėnesį laiko.

      Reply
      1. TiesiaiSviesiai

        Statyk kokią nori techniką pasienyje, kad ir už visus pasaulio pinigus, fūros kaip važiavo, taip važiuos. Pažadu. Ne technikoje problema.
        O jei „nevažiuos“, tai patikrinkite rinkoje po stebuklingos technikos įdiegimo 😉

        Reply
    2. Paulius Žuvyčius

      Spėju,kad pasienio „dačikai“ kainuos apie 100 melejonų. Tokiu atveju pagauk 100 furų ir įranga bus atsipirkusi. Jei dar įvertinti kiek už tas lėšas surinktas gali padaryti, tai gal užtektų ir 50 furų.
      Lietuvos internetas gėris. Už keliasdešimt litų gali turėti neribojamus srautus su didžiuliu greičiu. PVZ šiuo metu man reziduojant Dominykos Respublikoje internetas (USB raktas) kainuoja apie 50USD/mėn ir tik 3gb duomenų, kas realiai yra labai mažai.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Kiek girdėjau, buvo lyg tai apie 10 milijonų kalbama.

        O apie Lietuvos gerumą tai supranti tada, kai kokiam nors viešbutyje apsistoji. Ir kur Lietuvoje internetą gauni nemokamai, o kur nors lyg ir neblogai išvystytoje Skandinavijoje -- už parą interneto kokius 15-20 eurų gali paklot -- vat tada ir suvoki, kad kitoms šalims čia jau toli iki mūsų.

        Reply
  4. kettest.lt

    Pastabos apie standartizacijos komitetus vertos valstybinės premijos.:)
    Seniai seniai Tele2 pasirodė Kaune su 0,7 lt./min. kaina (kai kitur kaina buvo ~ 2 lt./min.) ir telefonais po keliasdešimt litų. Galima sakyti, būtent tele2 mobilų ryšį padarė masiniu reiškiniu.
    Mano nedrąsūs bandymai pereiti pas kitą operatorių baigdavosi arba dideliu nustebimu išvydus dideles kainas ir painias papildomas sąlygas (omni), arba kvatojimu, išgirdus pasiūlymą mokėti ~ 10 lt. abonentinį mokestį už garbę būti bitės klientu.
    Panašu, kad mobilų internetą normaliam vartojimui pritaikys taip pat tele2.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jie norėjo rodyti internetus, kaip jie gerai veikia ir kaip galima viską žinoti ir matyti per internetus be stabdymų visur. Tai aš pasileidau, kai sakant, griežtesnį testą -- ant Hangout. Tai vat viską ir matėt. Kiti, kas nemoka naudotis hangoutais, tai klausė tų pasakojimų ir žiūrėjo -- rodžiau anuos.

      Žodžiu, naujos technologijos. Vienok, kaip pagalvoju dabar, kad per orą už 19 litų žmonės gauna tai, ką prieš kokius 10 su trupučiu metų gaudavo tiktai kabeliu ir už gražų 100 kartų brangiau, tai kažkaip kyla mintis, kad nesveikai greitas tas progresas…

      Reply
  5. Andrius

    Belaidis ryšys iš principo netinkamas masiniam neribotam naudojimui. Tokios kaip ši akcijos galimos tik tol, kol nėra daug klientų. Prieš 10 metų analogiškai GPRS buvo nemokamas berods metus ar du. Padaugėjus vartotojų, padidėja signalų -- ir kartu triukšmo, ko pasekoje krenta visiem kokybė. Dėl to radijo ryšį būtina riboti. Mezon visai neblogai ėjo tol, kol mažai userių buvo. Padaugėjus userių pasipylė skundų. Panašiai kaip vieno operatoriaus „neriboto mobilaus interneto“ pradžioje, -apie 2006m per kurią neturintys laido pradėjo siųstis filmus per gprs,(kurio eteryje telpa tik 8 useriai po 9,6-21kbps, arba vienas po 236kbs)- net ir tokiu greičiu filmas laaaaabai ilgai eina, ko pasekoje žmogus skundžiasi. Beje, rytų kaimynėje Mezon analogas-operatorius-Yota buvo nupirktas mobilaus operatoriaus, ir wimax dažniai jau nuo pernai atiduoti LTE ryšiui. Žinoma skaičiuojant mega-gigabaitus, Flatrate xaliava finito..tsakant. Negaliu tiksliai pasakyti, ar keliolikos milijonų kaime Wimax flatreitai veikė be problemų, bet pagal vieno userio palyginimą, nuo wimax perėjus prie LTE (tuo pačiu dažniu) jam pasijuto didesnė sparta. Tik jis kukliai nepatikslina, kaip jo pasitenkinimą įtakojo sugryžimas prie duomenų skaitliuko. Kaip pasakė kažkuri TeliaSonera galva -- internet is open, but not for free..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Suomiai pasakojo, pas juos te kelios tipo bandomosios stotys LTE -- tai sako, pradžioj taip, torentai, filmai, etc., dėl ko kritimas gaunasi -- kai visi siunčia, tai būna, kad apie pusė megabito ti gaunasi. Bet tai tęsiasi pirmus kelis mėnesius, o paskui smukteli naudojimas, nes visgi kanalas viršija poreikius.

      Čia žiūrint paprastai į tuos pilnus 4G -- 100 megabitų grubiai reiškia apie 32 terabaitus trafiko per mėnesį. Jei tarsim, kad tas kanalas dalinasi 1000 jūzerių, tai bus visvien apie 32 gigabaitus žmogui. Turėtų praktikoje užtekti.

      Reply
  6. Mindaugas

    3 žaidėjo efektas yra ir Tele2 atžvilgiu. Pvz. Latvija -- kol buvo LMT ir Tele2 -- Braliukai mokėjo belekiek, 2005-2006 atejo Bitė ir viskas susitvarkė 🙂

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *