Politiniai ciklai, besikartojantys kas 25 metus

Kas kažkiek laiko vis kartojasi ir kartojasi tie patys įvykiai. Įvykiai, kurių mums visai nesinorėtų, nes nieko gero juose nėra. Istoriniai ciklai, su vis kylančiais karais ir konfliktais. Tie ciklai atsiranda dėl prastos atminties: maždaug per tiek metų užauga nauja žmonių karta, kuri ima gimdytis vaikus. Vaikai užauga ir neatsimena, todėl nebijo ir nesiruošia. Kiti gi užauga ir nekenčia, tapdami karo kurstytojais ar penktakolonininkais.

Vladimiras Putinas, 2008 metų nuotrauka. Tuo metu Rusija įsiveržė į Gruziją.

Vladimiras Putinas, 2008 metų nuotrauka. Tuo metu Rusija įsiveržė į Gruziją.

Lygiai taip pat per tiek metų pasikeičia ir politikų kartos: tie, kas pergyveno karą, nueina praeitin, o tuo pačiu praeitin nueina ir jų patirtis apie tai, kaip lengvai gali kilti karas. Į tų politikų vietą ateina nauji – vieni iš šių nemato karo grėsmės, kai ji kyla, o kiti tuo tarpu serga revanšizmais ir galvoja, kad karas tėra pergalinga eisena. Tie politikai neatsimena įvykių, nes nors istorija ir moko, nieko ji neišmoko.

  • 1914 metai. Prasidėjo I Pasaulinis karas. Įvykiai, nuo kurių viskas prasidėjo, buvo lyg ir pakankamai riboto masto – kokio tai erchercogo žmogžudystė. Austrija-Vengrija po to paskelbė karą Serbijai, o tada viskas ir įsisuko, nes į karą ėmė jungtis visi, kas papuola. Greitai Europa pamatė tokias žmonių skerdynes, kokių negalėjo net įsivaizduoti.
  • 1939 metai – kaip tik 25 metai po I Pasaulinio karo. Prasidėjo įvykiai, baigęsi tuo, kas vėliau pavadinta II Pasauliniu karu. Sudetai, Klaipėdos kraštas, Molotovo-Ribentropo paktas, Vokietijos ir SSRS įsiveržimas į Lenkiją, Baltijos šalių okupacija, o galų gale – skerdynės, savo mastais pralenkusios netgi I Pasaulinį karą.
  • 1962 metai, Kubos raketų krizė (branduolinė Karibų krizė), kurią objektyviai vertinant, galėtume tarti, kad tai buvo neįvykusio III Pasaulinio karo pradžia. Žmonija atsidūrė ant susinaikinimo ribos. Matyt susivokę, kuo viskas gali baigtis, Politbiuro nariai 1964 nušalino Nikitą Chruščiovą ir konfliktas peraugo į ilgą Šaltąjį karą. Tikras karas neįvyko, tačiau apie 1964 pasauliui pasidarė aišku, kad vienintelis atsakas Sovietų Sąjungai – tai neribotas karinės galios auginimas.
  • 1989 metai, kaip tik 25 metai prie to posūkio, kurį aukščiau minėjau. Varšuvos pakto byrėjimo pradžia, o tuo pačiu – ir krizės Sovietų Sąjungoje pradžia. Mes laimėjom. Jau po poros metų SSRS subyrėjo į gabalus. Atrodė, kad galų gale viskas baigsis, nes teroro imperija žlugo.
  • 2014 metai, dar 25 metai po aukščiau minėtos datos. Rusijos įsiveržimas į Ukrainą.

Mes to norime ar nenorime, tačiau Rusijos karinė galia auga, agresyvumas auga lygiai taip pat. Įsiverždamas į Ukrainą, Vladimiras Putinas paskelbė kažkokius „antiteroristinius“ mokymus, kuriuose dalyvauja ir kosminė kariuomenė – tenai taip vadinami daliniai, atsakingi už Pasaulio pabaigą, tarpžemynines branduolines raketas. Vladimiro Putino nesiskaitymas su pasauliu tampa neribotu, o ir jis pats ne taip jau seniai viename iš pareiškimų spėjo pripažinti, kad Šaltasis karas prasidėjo vėl – apie tai bene pirmu Lietuvoje ėmė kalbėti Vytautas Landsbergis. Taip, tai naujo Pasaulinio karo pradžia. Tikėkimės, kad visgi tik Šaltojo karo pradžia.

Atsimenate, kaip 1939 naciai ir bolševikai gabalais draskė Lenkiją? Tuo metu platintas Viačeslavo Molotovo pareiškimas apie Lenkiją buvo praktiškai toks pat, kaip Rusijos pareiškimai apie Ukrainą – esą valdžia tenai kokia tai neteisinga, nesuvaldanti kažko, o sovietinė kariuomenė kažką apgins, nes kitaip gali būti chaosas. Rusijoje šiuo metu jau rengiamos valdiškos demonstracijos karo palaikymui, o Internete įvedama cenzūra – nuo šios dienos visi tenykščiai blogeriai privalės registruoti savo puslapius. Kad nerašinėtų internetuose ko nereikia.

Lietuvoje irgi jau matome įvykius – penktakolonininkai ima veikti pilnais pajėgumais. Visokie iš šiknos išlindę politikos apžvalgininkai skelbia, kad Rusija neturi Ukrainoje jokių interesų ir nieko ten nedaro, kai kurios politinės šiukšlės jau skelbia pas save feisbukuose palaikymą Rusijai, dar kitos atliekos protestuoja prieš vienintelius Lietuvos saugumo garantus – Europos Sąjungą ir NATO. Rusijos propagandinė mašina dirba pilnais tempais – ir apmokami komentatoriai per visokius proksius (tokie, beje, jau ėmė eiti ir pas mane į blogą), ir Rusijos televizijų pilamas absoliučiai neadekvatus propagandinis mėšlas, ir absurdiški Rusijos ambasadoriaus kaltinimai Lietuvai dėl karo Ukrainoje. Pats muša – pats rėkia.

Prisiminkim, kad ir apie Sausio 13 tie atmatos taip rėkia, kad savi šaudė į savus. Ir lygiai taip pat rėkia apie Ukrainoje nužudytus protestuotojus, kuriuos Berkut ir neaiškios kilmės snaiperiai šaudė – beginklius. Nors tas beginklių žmonių žudymas buvo nufilmuotas, Rusijos propagandai tai nei motais – jie irgi rėkia, kad ten esą savi šaudė į savus. Rusijos propaganda nesiskaito su niekuo, jų tikslas tik vienas – ne pateikti kokias nors naujienas, o jas imituoti, plaunant smegenis žmonėms. Kad būtų užauginta kuo daugiau putinizmo rėmėjų, kad būtų užčiauptos burnos bet kam, kas turi sveiko proto.

Mums lieka tik melstis, kad karas bus panašus į Šaltąjį. Ilgas, kankinantis, tačiau vykstantis kažkur kitur, o ne pas mus, neužkabinantis tiesiogiai NATO šalių. Ne branduolinis, ne tiesioginiais kariniais veiksmais vykdomas, o kažkoks kitoks karas. Tačiau viltis – durnių motina. Rusijos karinės bazės – čia pat, kitoje Nemuno pusėje, propagandinės Rusijos TV transliacijos – kiekviename televizoriuje, o penktakolonininkai – aplinkui mus.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

63 thoughts on “Politiniai ciklai, besikartojantys kas 25 metus

  1. Zyzelis

    +1. Uz saltaji kara. Kazkodel rusai niekaip negali pragyventi be karo. Tad duokime derzavai saviizoliacija, jei taip jie nori

    Reply
  2. Paulius Žuvyčius

    liūdna situacija. Ir atrodo Rusija mėgsta Olimpinių Žaidynių laiką savo liguistoms ambicijoms įgyvendinti.

    Reply
  3. Hm

    Mane stulbina reakcijos prie straipsnių. Net toks nuosaikiojo liberalizmo ir kokybės šviesulys kaip Verslo žinios yra apsėstas prorusiškų budėtojų, kurie prie kiekvieno straipsnio apie Ukrainą būtinai parašys, kad ten valdžia nelegitimi, Putinas šaunuolis ir etc.

    Tokių žmonių ten kokie 5-8. Dažnai iš dalies persidengia su referenduminiais, violetiniais ir pan. komentarais kituose leidiniuose. Kame čia reikalas? Ar čia jau tautiečiams smegeninės išsiplovė, ar tiesiog daugiau žmogiškųjų išteklių Latvių gatvė paskyrė?

    Rokiški. Kokia tamstos nuomonė? Kaip atskirti robotus nuo nerobotų?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pagrindiniai požymiai -- hiperaktyvumas ir pažiūrų radikalumas, su buku kartojimu, orientacija ne į argumentus ir faktus, o į besąlygišką konkrečios pusės palaikymą ir kitos pusės diskreditaciją.

      Taip pat būdingas ir komentarų bekontekstiškumas bei neadekvatumas aplinkai. Kaip pvz., dar prieš kokius 6-7 metus eidavo komentarai, kad Lietuvoje per visą Nepriklausomybės laikotarpį nei vieno gyvenamojo namo nepastatyta -- ir tai paties NT bumo metu.

      Normalūs žmonės nelinkę rašinėti neadekvatumų, tačiau samdomi komentatoriai ir visokios specialiam tikslui sukurtos grupės -- linkę.

      O šiaip, tas drastiškas suaktyvėjimas -- labai primena tą, kuris buvo per Rusijos-Gruzijos karą 2008. Galima sakyt, viens prie vieno.

      Reply
      1. Ingrida Šimonytė

        aha, šlykštus botas net į tūlo miero bukąfeisį įsisiuvo. Jo vardu visokio briedo „davajtie žyt družno“ ir „doloj amieriku, doloj banderov“ papapasakojo. Dar galėjo pridėti apie „diedų ir otcų mogylas“ ir kaip ir nieko būtų netrūkę, bet nespėjo, nes tikrasis meras jį nuvijo nuo klavos. Įdomiausia, kad net telike tas botas panašiai kalbėjo. Baisūs dalykai dedasi, terminatoriai įsikūnija į belenkokį fizinį pavidalą jau

        Reply
    2. jurgis

      Pažįstu bent keletą tokių antivakarietiškų komentatorių. Prisižiūri rusiškų kanalų, zeitgeist’o, ir pan. konspirologų, ir pamatę straipsnius delfyje ar lietrytyje -- nesivaldo. Juos užtrolina vien tik pavadinimai, ir ima pilti pamazgas.

      Kai kurie iš antivakariečių, ypač tie ultra-patriotai iš tiesų tokios pozicijos laikosi tik formaliai, o iš tiesų yra amžinieji opozicijonieriai. Kokia valdžia bebūtų jie vis su ja kovoja.

      Reply
  4. perl007

    Teko užlipti ant tų propagandinių smagumų, tik ne delfy, o strategypage, slashdot’e, po straipsniais apie ukrainos įvykius. Tipo baltijos šalių valdžia naciai, lietuvoj savi šaudė į savus.

    Reply
  5. Macka

    Visada mėgau respublikonus -- žmogus, nuspėjęs ateitį:

    http://www.cbsnews.com/news/john-mccain-slams-obama-on-ukraine-most-naive-president-in-history/

    1 iš agresijos aspektų:
    Putinas aškiai visam pasauliui demonstruoja, ko yra verti diplomatiniai susitarimai atsisakius branduolinio ginklo -- jie niekiniai. Apie ką kalbėtis po šios agresijos su Iranu arba Š. Korėja, kaip argumentuoti vardan branduolinių technoligų atsisakymo (o jų pagr. tiekėjas trečiom šalim -- Rusija) -- visiškai neaišku. Neveltui net Kinija sujudo. Užtat „Rosatom“ gal net naujų klientų ras. Pasprings Volodia šiuo kąsniu. Pabaigos pradžia. Liaksandras gali krautis čemodanus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, Ukraina, atsisakiusi branduolinio ginklo, tapo visiškai pažeidžiama. Ir jokios garantijos iš Rusijos pusės neveikia.

      O vat kad Putinas galės čemodanus krautis -- abejoju. Rusijoje smegenų plovimas yra pasiekęs neįtikėtinus mastus. Tos šalies jau negalime vertinti normaliai, atitinkamai ir jos vidaus politinių procesų negalime vertinti normaliais kriterijais.

      Reply
      1. Povilas

        man tai asmeniškai ima atrodyt, kad Rusijos visuomenė smegenų suzombėjimo prasme ima vytis Šiaurės Korėją. aišku, virtualioje erdvėje skambančių pasisakymų irgi komentarų negalima lyg ir imti domėn sprendžiant apie visuomenę kaip tokią, nu bet niekaip negaliu tokio vat įspūdžio atsikratyt.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Na, prieš belenkiek metų rusiškuose internetuose esu aptikęs, kaip labai rimtais veidais anie aptardinėja, kaip lietuvių fašistai prie Rygos įrengtame konclageryje naikina rusus.

          Išties propaganda tiesiog plečiasi -- jei kažkada buvo gana saikinga dalis praplautasmegenių, tai dabar ji jau labai didelė. Pakankamai didelė, kad jau net ir kai kurie Lietuvoje gyvenantys rusai pradeda tarpais kliedėt.

          Tai labai liūdna.

          Reply
          1. Lina

            Taip, liudna, o dar liudniau ir keisciau yra matyti, kiek tokiu paplautomis smegenimis rusu (ir ne tik rusu, imigrantu is buvusios SSSR) dirba musu tarptautineje kompanijoje Londone. O juk kai kurie gyvena cia jau po 10-15 metu, turi Anglijos pilietybe, namus ir nebloga gyvenima. Ir vis tiek prisimine tarybinius laikus liudnai dusauja.

            Reply
  6. Povilas G.

    Teisingos įžvalgos. Įdomu yra ir tai, kad putininė propaganda net nesuka galvos idant surastų kokią nors svaresnę ir įtikinamesnę dingstį o naudoja iš vienos pusės 1938-1939 m. nacistų-bolševikų retoriką apie rusų arba vokiečių tautybės žmonių „gynimą“ tam tikram regione, o iš kitos -- pasmirdusius brežnevinių laikų pramanus apie tai, kad Rusiją (arba CCCCP) visi labai myli, jos „motiniškos globos“ baisiai geidžia, o užsimano nuo jos nusisukti tik tada, kai JAV žvalgybų sukurstyti pradeda veikti kažkokie abstraktūs, negausūs, bet neišpasakytai baisūs „fašistai“…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jiems tie „fašistai“ toli gražu nėra abstraktūs. Propaganda dirba jau seniai, tad fašistais jie vadina visus, kas yra nusistatę prieš SSRS, t.y., Rusijos imperijos atkūrimą.

      Tokiu būdu fašistais jie automatiškai paverčia ir ukrainiečius, ir lietuvius, ir latvius, ir estus.

      Reply
  7. vks

    Jo tikrai belieka melstis kad nebūtų tikro karo.
    Pasiskaitinėjau apie Krymą ir iškilo klausimas. Ar gali man,-tamsuoliui, kas nors papasakoti kodėl Krymas vadinasi Ukrainos autonominė respublika. Ką tai reiškia?

    Reply
    1. Tomas

      Krymas turi konstituciją, savo parlamentą ir naudojasi ypatingu statusu Ukrainos sudėtyje nuo 1991 m.

      Reply
    2. As

      Kadangi Sovietija lyg ir vadino ne tai, kad daugiatautę valstybę, bet ir apskritai valstybių sąjungą tai buvo prikurta daugybė tautinių darinių. Didesnės tautos ir tos, kurios iki II pas. karo turėjo valstybes gavo SSR statusą (taigi buvo atseit „valstybės“), tuo tarpu mažesnės ASSR (atseit „autonominė respublika“).

      Sovietijai subyrėjus (manau ne be rusų įsikišimo) tas autonominis statusas buvo paliktas, taip ilgainiui sukuriant pūlinį, kurį dabar tie patys rusai ir pradūrė.

      Reply
  8. Tomas

    Žiūrint iš makroekonomikos pozicijų, Rusijai veltis į ilgalaikį Šaltąjį karą su Vakarais būtų labai sudėtinga. Nemanau, kad sąjungininkai Vidurinėje Azijoje būtų lojalūs Rusijai.
    O pakariauti lokalų „Blitzkrieg“ Kryme, turint milžinišką vietinių palaikymą, Putinas gali, tik abejotina, ar oficialiai įvedinės kariuomenę. Pažais taip vadinamais „pilietinės savigynos būriais“.
    Klausimas, ar galės šiandieninė Ukraina atlaikyti separatistų atakas. Įvykiai primena 1992-1993 metų Gruziją, kai pilietiniame kare paskendusi gruzinų visuomenė prarado Pietų Osetiją ir Abchaziją.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Sprendžiant pagal viską, Vladimiras Putinas su sveiku protu jau nedraugauja. Pirmoji tą įvardino Angela Merkel, kai su Rusijos prezidentu pasikalbėjo. Paskui, po ano viešų pareiškimų, ėmė sklisti kalbos, kad jam galimai yra sunki psichikos liga prasidėjusi.

      Čia pasižiūrėkit šitą fragmentėlį, tai fantazija atšoks.

      Reply
  9. Klevas

    Tokią versiją neseniai girdėjau iš vieno Latvijos ruso. Jis sako, kad Ukrainoje Kryme viskas prasidėjo nuo to, kad Krymo valdžia nusprendė paimti padėti į savo rankas. Ten dislokuoti kariai buvo labiau lojalūs valdžiai iš Krymo nei iš Kijevo, todėl jie vietos valdžios pageidavimu perėmė tam tikrų objektų kontrolę. Tik tada, anot jo, rusai pradėjo savo veiksmus nenorėdami Ukrainos skilimo, kadangi Maskvai naudinga Ukrainos valstybė su didele rusų mažuma, per kurią jie galėtų valdyti ten gyvenančius Ukrainiečius.

    Teorija su labai daug sąlygų, bet dar iš „įmanoma“ pasaulio.

    Reply
  10. Paulius Žuvyčius

    BBC perskaičiau, kad Kameronas, Tuskas, Obama ir Grybauskaitė aptars Ukrainos reikalus. Pirma mintis, kad tai dėl mūsų patirties, bet antra mintis buvo, kad mes esame NATO tiltas į Rusiją beigi Kaliningrado kaimynės ir dvi aktyviausios NATO narės kažką sugalvojo. Nedžiugina tokios mintys sekmadienio popietę.

    Reply
    1. jurgis

      Dėl grybauskaitės ten irgi nustebau… spėju ne dėl karinių veiksmų ten ji atsidūrė, o tiesiog iš nato šalių ko gero esam didžiausi rusijos ar bent jau rusiško mentaliteto ekspertai.

      Reply
  11. Ričardas

    visiška tiesa, tik ciklas iššokant iš europos arealo trumpesnis, kokie 10-15m. su 5 kolona vakar delfi ru bendravau. atrodo, kad jie gyvendami tarp mūsų realiai galvoja, kad atėjus rusams gyvenimas pagerėtų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dalis iš jų yra tarp mūsų. Kita dalis -- išvis ne iš Lietuvos. Tusiškame Delfi tiesiog aktyvumas Latvių gatvės yra kraštutinai didelis, nes samdomi komentatoriai rusiškai supranta.

      Kita vertus, neužmirškit, kad ne tik tarp rusakalbių tie penktakolonininkai. Prisiminkit visokius antiskalūnininkus su jų kreipimaisis.

      Reply
      1. Paulius Žuvyčius

        O kiek statistiškai pas tave po šituo straipsniu ateina 5 kolona? Na tokių kurių komentarai net nepatenka į eterį, o komentuotojai nuleidžiami į Peru?

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Į eterį patenka komentarai, jei jie nėra visai jau šleikštaus šūdo lygio. Bet šiaip tiesiog baninu juos, o ir tokie tipai paprastai gana greit susiorientuoja, kur jiems gailesčio nebus, tai atitinkamai ten ir nelenda.

          Jie gi pragmatiški, nelenda ten, kur ne jų vieta. Jei žiniasklaida nebūtų tolerantiška botams, tai ir portaluose to mėšlo irgi nebūtų tiek.

          Reply
  12. Ričardas

    🙂 vienas vakar vis latviją minavojo, patingėjau ip pramušt. bet lietuviškai suprantantys tekstus, net beviaik gramatiškai taisyklyngai rašantys, laabai nori karo ir teisingumo atkūrimo.

    Reply
  13. arka

    :pora aspektų- 1. Kadaise, skaitan kažkokį gudresnį teksta, ten buvo užsiminta- ES gyvena 16mil. rusijos piliečių (man įspūdį tai paliko; sorry, šaltinio neatseksiu). O jegu imti -- šiaip sau- ir juos apginti? 2. Pirmas judesys iš ES- tiesiog right now užraukti Schengen’o vizų išdavimą rusams totaliai, pridedent- „kadangi tavo šalis nesilaiko civilizuotų šalių praktikos etc.“?

    Reply
  14. Geranoriskas piktasirdis

    Jei kalbeti apie Rusijos kariniu pajegu ivedima kuris yra dabar tik Krymo respublikoje, tai Rusijos kariniu pajegu buvimas (jei ten is tikruju Rusijos kariai be atpazinimo zenklu, nors tai nekelia abejoniu), nors ir keistai atrodytu, kaip tik ir stabilizavo situacija ir kol kas Kryme zuvo 3 zmones (tai tikriausiai atsitiktines aukos), nepalyginamai maziau nei Kijeve ir panasu, kad auku nedides. Kryme kovo 30 bus referendumas, kuris ir isspres, koks bus tolimesnis Krymo likimas. Kol kas tai demokratiskiausias sprendimas, kuri galima buvo pasiekti susiklosciusioje situacijoje. Tikriausiai, visiems butu gerai (tiek ES, tiek ukrainieciams, tiek rusams), kad kiti regionai irgi pasiektu tokiu (referendumo) pavyzdziu, tada ir nereikes kariniu pajegu ivedimo.
    „Įsiverždamas į Ukrainą, Vladimiras Putinas…“ -- noretusi is autoriaus faktu ties siuo sakiniu, kada ivyko isiverzimas (butent isiverzimas).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O, matau, jūsų IP iš Rusijos. Kaip nuostabu, kad klausiate įrodymų akivaizdiems ir per visą pasaulį jau kelintą dieną aptarinėjamiems faktams. Tik jūs supainiojote -- čia Lietuva, o ne Rusija, tad informacinės blokados nėra. Atitinkamai, jūsų klausimai ir kliedesingos retorikos skamba kaip šūdino nusikaltėlio pasiteisinimai.

      Kad neinterferuotumėte, aš jus maloniai išbaninu.

      Reply
    2. Macka

      Jei kalbeti apie Rusijos kariniu pajegu ivedima kuris yra dabar tik Vilniaus krašte, tai Rusijos kariniu pajegu buvimas (jei ten is tikruju Rusijos kariai be atpazinimo zenklu, nors tai nekelia abejoniu), nors ir keistai atrodytu, kaip tik ir stabilizavo situacija ir kol kas Vilniuje zuvo 3 zmones (tai tikriausiai atsitiktines aukos), nepalyginamai maziau nei Kijeve ir panasu, kad auku nedides. Vilniuje kovo 30 bus referendumas, kuris ir isspres, koks bus tolimesnis Lietuvos likimas. Kol kas tai demokratiskiausias sprendimas, kuri galima buvo pasiekti susiklosciusioje situacijoje. Tikriausiai, visiems butu gerai (tiek Tautų Sąjungai, tiek lietuviams, tiek rusams), kad kiti regionai irgi pasiektu tokiu (referendumo) pavyzdziu, tada ir nereikes kariniu pajegu ivedimo.
      “Įsiverždamas į Ukrainą, Josifas Stalinas…” — noretusi is autoriaus faktu ties siuo sakiniu, kada ivyko isiverzimas (butent isiverzimas).

      Reply
    3. Pjovejas

      Oi, tai vis tik ten Rusijos pajėgos, o ne vietiniai savigynos būriai, kaip visai neseniai jūs mums pudrinot smegenis per savo ruporus? 😀

      Reply
  15. Arklimantas

    baisu. bet Europa nieko ir nesirengia rimto daryti. Vokietija jau pareiškė, kad neleis rusų išmesti iš G-8. Europa tikrai iki paskutinio saugos prekybą su Rusija, nesvarbu kad vyks aplinkui. ir rusas tą gerai žino. jau ką reiškia ta EK tyrimo išvada, kad Gruzija pirma pradėjo karą. ta išvada buvo reikalinga tam, kad netaikyti sankcijų rusams. dabar bus tas pats.
    kitas dalykas, nors labai liūdnas, kad ukrainiečių tautos pietuose ir rytuose Ukrainos nėra. yra tik rusai ir dirbtinė Ukrainos valstybe. tokia tauta nespėjo užaugti dar. todėl visai dėsningas būtų ir netikros Ukrainos galas, liekant tik vakarams. tas pats bus ir su Gudija. čia nėra net „vakarų“. rusai juos suės ankščiau ar vėliau.

    Reply
  16. Pjovejas

    IMHO sekantis žingsnis bus, kai „sužvėrėję ukrainiečių ultranacionalistai užpuls rusų karines bazes Sevastopolyje“ ir apmėtys karinius kreiserius nuo kranto molotovo kokteiliais. Net jei jie nedames, vis tiek reiks apginti taikias karines bazes.

    Reply
  17. Almiasas

    Rokiški, prisiminiau tavo straipsnelį apie Vokietijos nacionalsocialistų režimo finansus, machinacijas su MEFO ir teiginį, kad naciai būtinai turėjo pradėti karą, nes išsunkė savo valstybę.
    Ar nebus čia kažkas panašaus ir su Rusija -- taigi jau prieš įsiveržimą į Krymą pats Medvedevas yra sakęs, kad su ekonomika „nelabai gerai“, rublio kursas krito, į Sočio pelkes sėkmingai sukišo 50 milijardų ?

    Reply
    1. kempiniux

      Pritariu, kad cikliskumas akivaizdus:apdurninti, apsivogti, pakariaut. Ir is pradžių. Nzn ar tai imperializmo formulė, bet paprastesnio paaiškinimo nerandu.

      Reply
  18. Smile

    Atsimenu, kad dar vidurinėje, kai mokėmės apie senovės Graikiją mane pritrenkė faktas, kad taika tarp Spartos ir Atėnų buvo sudaryta trisdešimčiai metų ir paklausus, kodėl taip, mokytoja atsakė, kad per karą žūsta dauguma jaunų vyrų, todėl reikia maždaug tiek metų, kad užaugtų nauja pilnavertė karta, neprisimenanti karo baisumo. praėjo pustrečio tūkstančio metų, ir vėl tas pats. Kartais pradedu galvoti, kiek apskritai sąmoninga žmonių veikla gali įtakoti šitą dėsningumą. ne šitas putinas, tai kitas padugnė, ne šitoj valstybėj tai kitoj, vis tiek koks nors išgama sukels isteriką ir patrauks paskui save masę atmatų, bailių, prisitaikėlių, naudos ieškančių. O žus, deja, geriausi. Hitlerio Vokietija ir Putino Rusija -- kažkos deja vu. Tampu fataliste

    Reply
  19. Vanagas

    Anglai su amerikiečiais 1994 metų Budapešto sutartimi Ukrainai garantavo jos teritorinį vientisumą mainais į branduolinio ginklo atsisakymą.
    Jei jiems nepavyks to užtikrinti, tuomet, bijau, kad ir tokios sutartys kaip NATO narystė yra tik popierinės? Ar nebus taip, kad Lietuvos užpuolimo atveju vakaruose bus išreikštas susirūpinimas arba didelis susirūpinimas ir viskas tuo pasibaigs?
    Kitas klausimas -- kaip po tokio negebėjimo vykdyti prisiimtus įsipareigojimus įtikinti Iraną ar Šiaurės korėją atsisakyti branduolinio ginklo?

    Ar yra teigiamų šio įvykio pusių? Ar bus pradėta gausiau finansuoti krašto apsaugą? Ar šalia profesinės karo tarnybos vėl atsiras šauktiniai?

    Reply
  20. Rusas

    Cecenijos karus pamirsai, jie rusams tikrai pakankamai skaudziai kainavo, pirma net pralaimejo. Selektyviai parinkai konfliktus, kad atitiktu temos pavadinima 🙂

    Reply
    1. jurgis

      Šiaip kiekviena tauta turi teisę į apsisprendimą. Tai čia gan įdomu, nes Serbijoje tų tautų gan daug buvo, be to jie ten karštakošiai, labai tarp savęs mušėsi. Tokiom sąlygom gal ir geriau autonomijos ar pilnas skilimas, o pereinamiems laikotarpiams -- tarptautiniai stebėtojai. Kryme gi tautinių konfliktų ir nebuvo, gyveno jie taikiai. O ir kas iš krymo tautų neturi savo valstybės? Nebent totoriai, bet ten jų mažuma. Šiuo metu krymas išvis nelabai gali spręsti, nes jis yra okupuotas svetimų karių.

      Reply
  21. nnn

    O man va klausimas idomus kilo -- tarkim papostinu soc.tinkluose fotosopinta belarusu tanka, ilekianti i Lietuvos pasienieciu dzipa, ane? Ir kaip jus manot, kokia kreive isaugtu tikimybe maximos gruzscikui gaut sirdies smugi anksciau laiko? Aciu.

    Reply
  22. Pjovejas

    Įdėsiu labai patikusią mano facebook draugo, Raimuckos, postą (cituoju):

    Dar čia man toks klausimas iškilo. O jei amerikiečių jūrų pėstininkai nusiimtų nuo uniformos skiriamuosius ženklus ir pasivadintų Krymo turistais, kuriems labai trukdo ilsėtis kažkokie ginkluoti savigynos būriai, ir jie pasinaudodami suvenyrams nusipirktus ginklus tuos būrius subaladotų, tai būtų viskas pagal paniatkes, ar ne?

    Reply
  23. U. M. Lizdeikaitė

    Man regis, labai supaprastinot su tais ciklais, bet gal Jums taip norėjosi :)Šitą Ukrainos reikalą, ko gero, reikėtų susieti su Holodomoru, t.y. 1932 -- 33 m. Kalbant apskritai ir plačiai, yra daug panašumo tarp 1928 -- 1934 m. (pilnas laikotarpis) ir 2008 -- 2016 m. -- ta pati to paties ciklo fazė. 2020 m. turėsime panašią situaciją, kokia buvo 1914 -- 1915 m./ 1947 -- 1948 m., t.y. pagal „ciklai nuolat kartojasi, bet niekada nebūna identiški“, ji gali simbolizuoti ir karo pabaigą, ir karo pradžią, ir, apskritai, naują puslapį pasaulio žaidimo taisyklėse. Apie 25 -- erių metų ciklą kalbėjo E. Cayce, bet jis turėjo omeny ekonominius svyravimus.

    Reply
  24. Pauliukas

    As ilga laika bandziau analizuoti Lietuvoje gyvenancius ruskius, bet taip ir nesuprantu ju, jie putojasi ir rekia, kad Rusija vienintele sveika valstybe ( aplink fasistai ir gejai ) taciau kai ju paklausi kuo save laikai -- jis pareiskia lietuviu! Visom keturiom gina ruskyna ir aiskina kad sovietmeciu buvo geriau, kai pradedam kalbeti prisiminti kas kaip gyveno ir baigi zmogui irodyti kad nieko gero ten nebuvo, jis pareiskia -- kad geriau jau ubagu bet „normalioj valstybej“… Koks sudas pas juos galvoj? Visi jie mato kad ruskyne ubagynas, nieko gero ten ner, zmones kvailinami ir t.t. bet visvien tuo tiki, nes nori tiketi. Pas juos genuose ginti SAVO kad ir sudas bet rusiskas…

    Reply
    1. jurgis

      Aš pasakyčiau čia nebūtinai rusai tokie užsihipnotizavę. Čia tie, kurie rusiškus TV kanalus žiūri ir rusiškus internetus skaito. Ypatingai daro tie vietiniai, kurie taip ir neišmoko normaliai lietuviškai, angliškai. T.y. daugumoje lenkakalbiai, rusakalbiai, ir sąmokslo teorijų megėjai lietuviai. Nors sutinku, kad rusai -- savotiški. Gal dėl to kad pravoslavai, o pravoslavybė labai linkusi į mistiką, ritualus. Kažkaip jiems būdinga vaikščioti pas būrėjas, tikėt kašpirovskiais, horoskopais, sebuklingais vaistais iš sibiro, sąmokslo teorijom.

      Reply
  25. erna

    To Pauliukui, Ukrainoj siaip blogiau, negu Rusijoje. O juodai balta nereikia sneketi. Kiek geriau ekonominem salygon Lietuvoj ir Rusijoje ? Ubagynas ten ir cia, tik ten jie dar turejo progu kazka atsatyti is savo duju, bet kai pinigai plaunami. Praktiskai kazkokio skirtumo nera, apart ju propogandos, apribojimu laisvai keliauti ir pan. Sia sasakaita mes laimim aiskiai, kuri irgi yra svarbi. Taciau mentalitetas bendras, nereikia isradinet dviracio, kai balsuojama uz darbo partijas, drasos kelia ir pan, nepriklausomybes skelbejai patys pjaunasi. Ir tai dedasi ne 45, bet 3 milijonu nikstukineje valstybeje. Kur tas autentiskumas ?

    Reply
  26. Vytautas

    Rodos, kad propogandos mašina užkurta taip stipriai, kad jos neišpeši. Tačiau su ja būtina kovoti, ir jeigu propogandą rašo, komentuoja straipsnius prorusiški samdiniai, prieš juos būtina kovoti. Tik aš labai abejoju, ar iš valstybinių organizacijų kas nors tuo užsiima apskritai. Prezidentė viešai minėjo, jog kai kurie TV kanalai yra rusiškos info skleidėjai, ir juos gali tekti blokuoti. Kiek tai realu, reikia imtis veiksmų, o su naujienų portalais, ir visais komentatoriais? Jeigu jau kibernetinis karas vyksta, tai reikia adekvačiai gintis. Pats, žinoma, blokuoji IP adresus, bet ar tai veikia delfy, alfa ir t.t.
    Tos praplautos smegenys gali daugiau ir gilesnės bėdos pridaryti nei iššauta kulka, nes ji yra akivaizdi agresija, o informacija pasėjama galvose ir įsminga giliai.

    Reply
  27. erna

    Vytautai, Delfyje, lryte tai ju kiek nori plika akim gali pamtatyt. Ne tik vienai pusei is to pinigai eina. Bet kitas dalykas jie naudojasi musu situacija ir manipuliuoja. Jie zino, kad mes esam vis dar trapus, tuo ir naudojasi skaldydami. Reikia ne tik ta kryptim dirbti lopijant savo zaizdas ir simptomus salinti, sluojant proksius ir kreivu veidrodziu info, bet pradet ir nuo zmogisku dalyku, neuzsiminejant tik visa jega gynyba-puolimu-gynyba, nes tai mums neparanku, tai vienos krypties mastymas. Kai tautieciams cia bus tikrai gerai ir saugu gyventi, bent daugumoj tai ir proksiai isnyks nieko nepese.

    Reply
  28. Saulius2

    Rabi, „niekingi durniai…“ Gal gali apibūdinti kategoriją? Nes iš karto sakau, aš prieš JAV politiką ir didžiąja dalim esu tavo oponentas, bent politinis. Gal man iš karto nerašyt ir komforto tavo jaukiame bloge nejaukt?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kiek mačiau iš truputį kitame straipsnyje esančio tamstos komentaro -- tai pvz., jūs iš tos kategorijos. Ar suprantamas apibūdinimas?

      Reply
  29. Saulius2

    Suprantamas. Sėkmės vystant mintį ir rusofobiją, kaip nacionalinę idėją.

    Reply
  30. hh

    O gal galit paaiškint kaip ten su tom išorinėm skolom? Aš suprantu, kad Rusijoje vadyba tragiška, daug kas pragerta, pusvelčiui atiduota ir pan., bet visgi JAV ir Rusijos skola kažkam (kam?) skirias. Žinau, kad JAV savo resursų labai nelinkus naudot, „perka“ pusvelčiui iš kitų, kaip ta globali ekonomika veikia? Ar nėra su JAV to „imti naują kreditą, kad grąžinti seną“ su mintim, kad kažkaip jo gal net nereikės grąžint?

    Reply
  31. kardas

    Kam įdomu ir kas domisi, tai yra „standartinis“ jau daugelio žinomas III ciklas (trys I raidės), ką JAV apibūdina kaip „Inovators“, „Imitators“, „Imbeciles“. Vieni kitus keičia, įvyksta krachas/karas ir trukt už vadžių vėl iš pradžių. Bet va įdomu sužinoti -- gal galima kaip nors šį ciklą paversti progresyviniu?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *