Socialiniai tinklai. Reddit yra gerai

Aš jau labai seniai nerašiau apie jokius socialinius tinklus, o juk daug kas keičiasi. Tad reikia kažką atsinaujinti, tiesa? Štai kažkada buvo Google+: nuostabus tinklas, kuris augo tokiais neįtikėtinais tempais, kad tai atrodė neįmanoma. Viskas ten buvo – ir galimybė skaityti per RSS, ir ratai, ir nefiltruotas (neatrinktas) turinys, ir į ekraną tilpdavo daugiau postų, ir taip toliau.

Įdomūs yra ne didžiausi pasaulio socialiniai tinklai, o tie, kurie yra antri ar treti. Pirmas šiiap jau visur yra Facebook. Išskyrus Rusiją (kur dominuoja Vkontakte) ir Kiniją (kur dominuoja QZone. Na, ir dar kelias puslaukines šalis su savom nesąmonėm. Beje, žemėlapis nelabai tikslus, tik orientacinis – pvz., Ukraina jau seniai pabėgo nuo tų Vkontakte ir Odnoklasnikų, o 2017 viduryje dar ir blokavo tuos tinklus. Aš jau nekalbu apie tai, kad žemėlapyje Vokietija pavaizduota, kaip Odnoklasnikų šalis – tas tai išvis LoL. Kita vertus, kažkiek galima įsivaizduoti tų tinklų paplitimus, juoba kad tikslių duomenų visvien nesigauna gauti. Beje, įdomu šiame žemėlapyje dar tai, kad Instagram yra totaliai, totaliai visur išsklidęs.

Jūs žinote, ką padarė Google? Būdami bene daugiausiai pelno gaunančia kompanija internete, jie nusprendė, kad pinigų jiems per maža, tad išmetė senus vadovus, į jų vietą pastatė kažkokius narcisistinius* hipsterius, tada tie hipsteriai ėmė vaizduoti intensyvų darbą. Jų intensyvus darbas baigėsi tuo, kad ratai buvo panaikinti, išvaizda paversta į bardaką, padaryti penki skrūlbarai, norint komentuoti (įsivaizduokit, kad penkis skrūlbarus reikia sukioti, norint pataikyti į tą kokį nors komentavimo langelį – taip, for real), o galų gale įkišti kontento filtrai, nes juk Google geriau už jus žino, ką jūs norite matyti.

Žodžiu, kompanija, kurios socialinis tinklas kilo pagal tokią eksponentę, kokios pasaulis nebuvo matęs, visiškai sušiko save per tokį trumpą laiką, kokio pasaulis irgi nebuvo matęs. Beje, atsimenate seną Google motto – „nedaryk blogio“. Jie tą motto ilgai laikė, o paskui labai sąmoningai ir konkrečiai pašalino. Ir visi suprato, ką tai reiškia. Ir taip ir atsitiko.

Dar paskui, jau po totalinio Google Plus susišikimo visi pasidarė sau dar gilesnes išvadas. Ta kompanija neturi gražios ateities – ji laikosi, bet jau seniai nesukūrė nei nieko stebuklingo, nei nieko šiaip labai gero. Na, nebent įvyktų koks didelis stebuklas – gal kažkas tada pasikeis.

Bendra socialinių tinklų apžvalga

Gerai, gal visgi apžvelkim, kokie socialiniai tinklai pas mus yra populiarūs, nepopuliarūs, o gal tiesiog žinomi. Kad tiesiog bendrą vaizdą apie tuos socialinius tinklus turėtume. Beje, tyčia nerašysiu apie jokius messengerius, nors riba tarp jų ir socialinių tinklų – labai labai menka. Šiuo atveju – visgi apie tas vietas, kurios bent kažkas daugiau, nei vien tik susirašymo programėlės:

  • Google+ – kadaise trumpą laiką buvo stebuklas. Neįtikėtinas stebuklas. Seni Google+ kūrėjai buvo išmesti labai staigiai po starto. Geri navarotai panaikinti (kaip pvz., RSS), o prišikta tiek, kad dauguma publikos išsilakstė. Po viso to, atrodo, Google vadovybė net nesuprato, kad patys pas save viską sušiko. Sprendžiant iš to, kaip seniai ir kaip giliai stagnuoja kitos Google paslaugos, pvz., į nesuvokiamai atrodantį absurdą paverstas Hangouts – panašu, kad tas tinklas ilgai neatsigaus. Gal būt ir niekad.
  • LinkedIn – vadibininkų ir narcizų tinklas. Nuo senų laikų pasižymėjo tuo, kad ten nevykdavo nieko, bet apie netgi menkiausią pirstelėjimą būdavo ištriūbijama visiems, sudarant įspūdį, kad masiškai visur vyksta viskas. Dabar tas daiktas bent jau mažiau siunčia meilus, bet savo laiku pasižymėjo ir dar vienu, itin šlykščiu navarotu – už žmones siųsdavo laiškus su kvietimais prisijungti ar išvis kažkokiais melagingais pranešimais apie kažkokius briedus. Beprasmė, nyki vieta, jei neskaitysim vienos-kitos pusgyvės diskusijų grupelės. Pagrindinė ten sėdinti publika – tai visokie tinklinės prekybos veikėjai ir narciziški vadibininkai. Na, ir aišku, medžiotojai iš HR kontorų.
  • Facebook – o ką čia kalbėt? Milžiniškas tinklas, kuris viską žino geriau už jus. Burbulų gamykla. Ta pati vieta, kur žmonės jau praranda prasmę. Bet visvien milžiniška vieta. Monopolis, iš esmės. Jūs patys geriau žinote, kas ten gerai, o kas negerai. Patys galite ir pasirinkti ar nuspręsti. Nuomones turi visi.
  • Twitter – labai lėtai, bet lietuviškas segmentas auga, daug daug metų. Bet labai labai lėtai. Auga keistai: duaguma senų vartotojų pamiršta savo akauntus, prisijungia kažkiek naujų. Naujų kažkiek duagiau, nei senų. Taip labai labai lėtai ir auga. Per N metų Twitter gerokai pasikeitė – ten dabar yra visai geros galimybės šarinti paveiksliukus, atsirado galimybės diskutuoti, visai neblogas messengeris. Esminis Twitter pliusas – haštegai, pagal kuriuos gali sekti temas ir darbas realiame laike. Šiaip tai Twitter savo veikimu labai primena messengerius – ką matai – gauni išsyk. Tai yra liuks. Deja, viskas taip ir lieka – trumpos 140 simbolių žinutės. Ai, ne, dabar jau 280 simbolių.
  • Instagram – paveiksliukai, paveiksliukai. Teksto jokio. Nuostabu tai, kad pilna gražios ir geros nuotaikos. Prasta tai – kad nei geros galimybės komentuoti, nei tekstų rašymo, nei dar kažko. Liūdna tai, kad tai jau pusiau savarankiškas tinklas, jis jau tapo Facebook dalimi. Visai prastai – kad viskas ten gyva vos kelias sekundes. Niekada nesugrįžti prie kartą pamatyto paveiksliuko. Visiška užmirštamų momentų tėkmė, beprasmiško trumpalaikiškumo koncentratas. Ai, ir dar be kompų, tik iš telefonų. Bet gražu. Tiesiog gražu.
  • Tumblr – vos startavo, atrodė kad tai bus naujos kartos LiveJournal ant steroidų. Labai greitai viskas pasuko į masinį paveiksliukų šarinimą be jokio komentavimo. Kažkokie bardakai visiški. Ai, Tumblr, atrodo, pradžioje netgi neturėjo normalaus komentavimo. O dabar ten visiškų frykų puslapiai – kažkokios mergos, kurios šarinasi savo tarpukojus, bepročiai, menininkai, hipsteriai, kvankos, narcizai, isterikės, net nežinau kas dar. Ten yra tokia nesuvokiama makalynė, kad tai ir žavi, ir kraupina – kaip kažkoks gamtinis dizasteris. Pasižiūrėti verta, bet pasilikti – nelabai. Tiesiog nėra su kuo ten bendrauti.
  • LiveJournal – atsimenate tokį? Kadaise tai buvo vienas iš didesnių socialinių tinklų, itin pritaikytas tiems, kas rašo kažkiek didesnius tekstus. Su visomis geromis komentavimo galimybėmis, su viskuo. Tik su silpnesniais profiliais. Problema buvo ta, kad tie durniai bandė uždarbiauti ne iš reklamos, o iš pačių tekstų rašytojų, tad gana greitai nusivažiavo. Dar didesnė problema buvo tai, kad jie nesugebėjo vystytis, tad ilgai ilgai stagnavo. LiveJournal žudikais pirmiausiai tapo WordPress, paskui – Tumblr, o galų gale jį pribaigė Facebook. Dar paskui juos nusipirko kažkokie veikėjai iš Rusijos, kurie viską nukalė galutinai. Aš net nerašyčiau apie tą LiveJournal, jei ne tai, kad ten prasidėjo ir šitas mano blogas. Dabar ten kapinės, kur galima atrasti kažką, kas internetuose vyko prieš 10 metų ar seniau.
  • WordPress – ta platforma irgi bando pretenduoti į socialinius tinklus. Įvedė kažkokias klaikiai kreivas rešarinimo galimybes, kažkokias galimybes kažkam su kažkuo jungtis, bet viskas taip prastai ir lievai, kad netgi supuvęs LiveJournal tuo atžvilgiu atrodo kaip modernumo stebuklas. Kita vertus, WordPress kadaise tapo geriausia bloginimo platforma, tokia ji ir liko. Ypač todėl, kad ir pats gali susiinstaliuoti nuosavą WordPress. Ir taip toliau. Šičia, PoPo.lt – irgi WordPress. Bet nei originalus WordPress.com, nei PoPo.lt nėra ta vieta, kur būtų galima normaliai bendrauti, kaip įprastame socialiniame tinkle.
  • MySpace – kas atsimena MySpace? Kažkada tai buvo visiška makalynė, ir aš net nežinau, į ką ta makalynė pavirto. Man rodos, kad taip ir liko ten makalynė, nes ji buvo nepataisomai prasta. Ir jos neįmanoma pataisyti.
  • Vkontakte ir panašūs Odnoklassniki (aš net nuorodos į tokius nedėsiu)? Jie seniai bando eiti į pasaulį, tačiau pasaulis nuo jų nusisukęs. Savo išvaizda ir galimybėmis Vkontakte primena tai, kas Facebook buvo prieš dešimt metų. Dizainu, beje, irgi – jis buvo tiesiog kopijuojamas. Įvykių Ukrainoje pradžioje Vkontakte buvo naudojamas Ukrainos opozicijos identifikavimui ir persekiojimams, paskui – ir Rusijos opozicionierių identifikavimui ir persekiojimams. Cenzūra ir taip toliau – ten jau išvis seniai įprastas reikalas. Žodžiu, Vkontakte verta pasinagrinėti tik tam, kad suprastum, kokiu dideliu blogiu kartais gali tapti socialiniai tinklai.
  • Pinterest? Gražūs paveiksliukai ir jokio funkcionalumo nuosavam kontentui. Šiaip tai daug gražių paveiksliukų – tas gerai. Ir seniai ten turiu akauntą. Kas užknisa – Google vis išmeta Pinterest, kai ieškai paveiksliukų, o tada, kai bandai pažiūrėt – Pinterest neduoda – sako registruotis. Kažkoks pasyviai agresyvus elgesys.
  • Diaspora? Diaspora buvo visai perspektyvus dalykas. Tiesą sakant, pradinis Google Plus – buvo nemaža dalimi tiesiog ryškiai patobulintas Diasporos klonas. Tiesiog švarus ir geras tinklas su visai švaria ir gera logika. Deja, svarbiausias iš Diasporos organizuotojų nusižudė, o tada visas tinklas nuėjo į dugną. Per krūvą metų Diaspora taip ir neatgavo judesio pirmyn. Dabar ten tiesiog kapinės.
  • Reddit – štai čia ir yra tas dalykas, dėl kurio parašiau visą šią apžvalgą. Ir parašysiu dar. Atsimenate forumus, kaip pvz., Brigin.lt, kur forumiukų temos būdavo? Iš dalies tų forumų galimybes suteikia ir Facebook (grupės), bet tai vis dar beprotiškai silpnos galimybės, lyginant su tuo, kas forumams buvo įprasta dar prieš kelioliką metų. O Reddit tas galimybes suteikia jau dabar. Išties Reddit ir buvo tokia įdomi, forumų rūšies platforma, tik dabar jau ten atsirado čatai, vartotojų profiliai, galimybės kažkiek friendintis (kol kas – silpnokos) ir tiesiog tobuli įrankiai turinio filtravimuisi. Ten nėra to, kas įprasta Facebook, kai sistema už tave nusprendžia kas tau įdomu, o kas ne. Reddit viską duoda pasirinkti pačiam.

Tai vat tiek bendriausios apžvalgos šiandien. Kiek paskui – straipsnis apie Reddit (tikiuosi, kad jau būsite tenai užsiregistravę). Reddit turi daug savų keistenybių, tad priprasti prie jo reikia kažkiek laiko. Kita vertus, pripratus prie Reddit, sunku grįžti į Facebook.

Beje, Reddit turi pakankamai nemažą Reddit lietuvių bendruomenę – apie 20 tūkstančių žmonių. Aišku, dalis nėra aktyvūs, bet dalis – aktyvūs, ir netgi labai.

Beje, kalbant apie bendrus dalykus: yra vienas fenomenas, kuris labai atskiria Europą, ir ypač Lietuvą nuo naujų vakarietiškų tinklų: ten vis labiau plinta visokie tinklai, pririšti prie telefono. Instagram buvo bene pirmas toks, kur iš kompo nebuvo įmanoma net užsiregistruoti. Naujesnis trendas yra tas, kad vartotojus pririša prie jų telefonų numerių – nes tipo toks vartotojas tikras ir panašiai. Tie kvankos nesupranta, kad kone kas antras akauntas paskui perkeliauja į kitas rankas, nes buvo registruotas ant kokio nors tirpaus (instant) numerio, kuris po kiek laiko atiteko kažkam kitam. Dar prasčiau, kai koks nors tinklas pagal telefono numerį nori įsitikinti vartotojo tikrumu: tų kortelių tiek, kad spameriai Europoje jas perka ne šimtais, ne tūkstančiais, o milijonais per metus. Amerikiečiams tai už suvokimo ribų.

Kitas straipsnis bus konkrečiai apie Reddit. Labai konkrečiai – kas ten kitaip, kas ypatinga, kur jie gali pasimauti, o kur gal būti išloš. Tas tinklas ilgą laiką buvo gana vangus, specifinis, nišinis, bet dabar jis išaugęs iki tokio masto, kaip Twitter, o ir vystytis ėmė labai greitai.

 

—————

* Naricisizmas – toks sutrikimas, kur žmogus jaučiasi pasaulio bamba ir visiškai nuvertina kitus, juos išnaudodamas. Vienas iš ryškiausių narcisistų požymių – jie nieko nesimoko ir niekur nesigilina, bet vaizduoja ypatingai gerus ekspertus. Nesimoko jie todėl, kad pats narcisistinis įsivaizdavimas apie save jiems neleidžia nei pagalvoti apie tai, kad kažko jie gali nemokėti, nežinoti ir nesuprasti. Taigi – paprastai gaunasi kombinacija iš itin veidmainiškai ir kartu meistriškai save pateikiančių tipažų, kurie yra absoliutūs durniai. Tam tikroje stagnacijos fazėje narcizai ima užimti vadovaujančius įmonių postus. Paskui, bijodami konkurencijos savo įvaizdžiui, greitai išėda specialistus. O paskui viskas ima ristis nepataisomai. Taigi, Google kažkada įvyko toks pokytis vadovybėje – nuo to laiko jie iš esmės ir neišleido kažkokių naujų produktų. Ir neišleis, matyt, nes narcisistiniai durniai užsėdo ten viską, o išguiti juos būna labai sudėtinga.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

14 thoughts on “Socialiniai tinklai. Reddit yra gerai

  1. ignaloidas

    Užmiršot (o gal nežinojot) tokį Mastodon. Labai įdomus konceptas, kiekvienas gali pasileisti savo nuosavą tinklą ir kiekvienas tinklas gali susisiekti su kitais. Nedaug kas naudoja, bet naudoja aktyviai.

    Reply
  2. Karolis

    Skaitant susidaro ispudis, kad visi aplinkui durni ir neismano savo darbo, o visi facebookai, instagram ir twitteriai siaip sau tapo sekmingais, nes siaip tai visiskai nevyke produktai, kur viskas ne vietoj ir netaip, kaip autorius noretu.

    Viskas yra vietoj ir kiekvienas produktas yra geras, jeigu turi vartotoju. Kiekvienas vartotojas iesko skirtingu dalyku, todel vienam RSS google reikes, kitam ne. Nelaikykit visu debilais, neismananciais savo darbo. Pabandykit sukurt kazka geresnio ir pamatysit, kad vistiek daugumai neitiksit.

    Reply
    1. Mantas

      Apie ką ir šneka, kad tiek G+, tiek LJ yra nirę idiotų neišmanančių savo darbo dėka.

      Reply
  3. Saulius

    Kazkaip facebukas jau uzkniso juodai. Kas trecias postas reklama ir apskritai kazkoks jovalas pasidare beleko. Kaip senais laikais ijungi telika ir ziuri reklamas 15 min ir 5 min neitin idomu filma 😀

    Reply
  4. Tomas

    Twitter lietuviška bendruomenė jau mažiausiai kokius 5 metus laikosi. Taip, maža, bet labai stipri. Žmonės jau kelis metus keičiasi kalėdinėmis dovanomis -- #twitterkaledos , eina kartu gert alaus #einamAlaus kartu važiuoja į festivalius -- Devilstone daugiausiai, palieka vieni kitiems pasaugoti naminius gyvūnus kai kur išvyksta, kiti netgi kartu susiorganizuoja važiuoti atostogų -- su žmonėmis kuriuos žino ir pažįsta tik iš Twitter, nekalbant jau apie tai, kad pradėję rašinėti į twitter tampa ilgamečiais draugais realybėje. Čia yra kažkoks nerealiai unikalus fenomenas. Jūs ten giliau pasižiūrėkit kas kaip.

    Reply
  5. c2h5oh

    Kalbant apie ŽŽ, Odnoglaznikus ir vkontaktus, tai dabartinė RU tendencija -- Telegram messengeris su jame bujojančiais kanalais, dažnai anoniniminiais.

    Reply
  6. scania

    Che che, šis įrašas -- jungiasi su praėjusiu, kur apie lietverslo kokybę. Blogas lt, one lt, popo poko, draugas klasė… 😀

    Reply
  7. mm

    Yra dar tokia pakankamai reikšminga vieta internetuose -- 4chan. Bet ten jau tikrai ne kiekvienam, kas save laiko „konservatyvesnių pažiūrų“. Ten yra absoliučiai visko, išskyrus vaikų pornografiją -- su šituo jie griežtai tvarkosi ne tik administratorių rankomis bet ir pačių vartotojų gretose. Nesu tikras, ar 4chan galima laikyti socialiniu tinklu. Kita vertus, aš manau, jog tai yra daugiau nei tiesiog forumas. Viena iš keistesnių to apraiškų, kad tarp 4chan ir Reddit bendruomenių yra smarki abipusė antipatija.

    Reply
    1. Andrius

      Visgi dauguma content’o į reddit’a ateina iš 4chan’o arba krautchan’o, nors jų yra ir daugiau. Pats dažnai lankausi 2ch.hk, rusiškas chanas, su gilesnem diskusojom, daugiau humoro ir mažiau vėžio , kartais nepastebi kai visą dieną kaboji kokiam threade.

      Reply
  8. Ernestas

    Hei,
    ar aš kažką čia praleidau ar kaip taip atsitiko nežinau, bet labai pasigedau Snapchat paminėjimo. Jaunimas dabar būtent ten kraustosi. Instagramas jau kaip ir praeities dalykas, jau net neminint feisbuko.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *