Apie lenkišką Vilnių, rusišką Varšuvą ir Valdemaro Tomaševskio kliedesius faktais

Tūlas Voldemaras Tomaševskis jau pasiekė anokio Algirdo Paleckio lygį su savo kliedesiais. Manau, kad aiškinti pernelyg ir nereikia, nes ir taip jo nusišnekėjimai akivaizdūs. Ir akivaizdu, ko jis siekia – tiktai neapykantos tarp lenkų ir lietuvių protrūkio. Atsimenam iš istorijos ne sykį, kaip visokie nacionaliniai klausimai būdavo aštrinami vien visokių politinių atmatų interesams patenkinti, ypač kai tos atmatos rinkimuose remiasi marginalais, kuriems į galvas galima įkalti bet kokius kliedesius. Tas pat – ir su šiuo veikėju.

Siūlyčiau, beje, atkreipti dėmesį į vieną dalyką: netgi visokie lietuviški skustagalviai paprastai susilaiko nuo visokių tarpnacionalinių konfliktų aštrinimo, o kažkokios miglotos užuominos apie kokius nors taboro čigonus ar šūkis „Lietuva – lietuviams“ sukelia didžiulius skandalus, susilaukia pakankamai rimto valdžios ir visuomenės atkirčio. Įdomu, kodėl atkirčio nesusilaukia anas Voldemaras Tomaševskis?

Na, bet neesmė. Aš čia tik konkrečiai apie menamai lenkiško Vilniaus istoriją, labai konkrečiais faktais. Parengtais pačių lenkų etnografų dar tais laikais, kai pagal visokius tomaševskius Vilnius buvo esą lenkiškas Wilno – 1912 metais (paspauskit ant paveiksliuko, pamatysit labai detaliai).

Taigi, Vilniuje – 30,9 procento lenkų, aplink Vilnių – 12,1 procento lenkų, kituose menamai „lenkiškuose“ rajonuose – dar mažiau. Aplink lietuviškumu niekam abejonių nekeliantį Kauną – 23,2 procento lenkų. O štai Varšuvoje, Lenkijos sostinėje – 46,4 procento lenkų. T.y., mažiau, nei pusė ir tik trečdaliu daugiau, nei Vilniuje.

Šiais laikais neretas pridūrkavotas pseudoistorikas ima pezėt apie tai, kaip Vilniuje esą gyveno vos du procentai lietuvių ir pan., pasiremiant tų laikų caro valdininkų darytais surašymais, kur jei sakydavai, kad esi lietuvis, tai rašydavo arba lenku, arba baltarusiu, priklausomai nuo to, ar supranti rusų kalbą, ar ne.

Tai jei tokie tomaševskiai peza nesąmones apie lenkišką Vilnių, tai gal jie norėtų pakalbėti apie rusišką Lenkijos sostinę ar apie tai, kokiu stebuklingu būdu Vilniaus kraštas staiga tapo lenkišku?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

39 thoughts on “Apie lenkišką Vilnių, rusišką Varšuvą ir Valdemaro Tomaševskio kliedesius faktais

  1. Maumaz

    „Tai jei tokie tomaševskiai peza nesąmones apie lenkišką Vilnių, tai gal jie norėtų pakalbėti apie rusišką Lenkijos sostinę“
    Imho loginė klaida: Tomaševskis, kad ir kaip bebūtų gaila, yra Lietuvos pilietis. Todėl siųsti jį kalbėti apie Varšuvos, Vroclavo ar Marienburgo lenkiškumą yra tas pats, kai koks nors patriošius pareiškia, kad L. Donskis turėtų rūpintis Izraelio, o ne Lietuvos reikalais. O vat apie vietovardžių kilmę ir kitus dalykus -- vertėtų padiskutuoti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, jis Lietuvos pilietis, kuris kartu su kai kuriais Lenkijos bei Rusijos piliečiais skelbia kažkokius neonacistinius kliedesius. Taigi, jokios loginės klaidos čia nėra.

      Reply
  2. Leo Lenox

    Pirma: suteikti tokiems idiotams papildomą tribūną reiškia nusileisti iki jų lygio. Patriukšmaus, apsidurnins, sunervins lietuvius, kurie nueis balsuoti galų gale, ir baigsis jo išsišokimai. Dėl „kaip mus parodo pasauliui“ -- pasaulis geba skirti, kur yra normalūs politikai, o kur -- radikalai puspročiai.
    Antra: apie vietovardžių kilmę, maumai, eikite diskutuoti su Gedgaudo pasekėjais. Kas yra kiti dalykai, nelabai žinau, tačiau įtariu, kad tai bus pezalai apie lietuviškumą ir lenkiškumą ikitautiškuoju laikotarpiu, tad galite nesivarginti. Tautiniai kliedesiai, prašyčiau, nuo XIX a.

    Reply
    1. Romelis

      Vat Lietuvių jis nei kiek nebijo,nes jį renka tuteišiai, ir tokiais išsišokimais jis rinkėjų paramos nepraras, kaip tik atvirkščiai. stiprindamas distinkciją -- „jie“ ir „mes“ aplink save telks įvairaus plauko (kad ir tik širdyje) lietuvos lenkus.

      Dargi, jsi gali patirti kokio smurto,ar ten išpuolių (tarkim kas nors netyčia langą jam kokį išdauš) kas padarys jį dar ir auka, o toks vaidmuo ypač katalikybe garsėjančių lenkų akyse suliepsnos tik dar didesne meile ir buku fanatizmu ginti naują „jėzulį“ neleidžiant litovcams jo ant pliuso prikalti

      Reply
        1. Rokiškis Post author

          Čia ne apie rinkimus kalba. Klausimas, ar jį galima patraukti atsakomybėn už tuos bajeriukus, kuriuos jis daro.

          Nes tai ne kokie nekalti delfio komentatorių pašūkavimai, o labai tikslinga nacistinė veikla, skirta visuomenės supriešinimui.

          Reply
      1. Rokiškis Post author

        Taip, būtent visuomenės skaldymu į kelias dalis, tų dalių atskyrimu ir pjudymu yra paremtas nacistinis diskursas.

        Tad būkim tiesūs: Tomaševskis nėra koks nors lenkų nacionalistas, kovojantis už lenkus. Jis yra tiesiog nacis, besinaudojantis ir lenkų, ir lietuvių tautiniais jausmais vien tam, kad sukeltų konfliktą, o iš to konflikto pasidarytų sau politinį kapitalą.

        Reply
  3. Leo Lenox

    Na, jei jau dėl baudžiamosios atsakomybės -- there is but one way -- arba jis kaltas, arba ne. Arba pažeidė įstatymą -- arba ne. Nesistebėčiau, kad įstatymo, ginančio tautinę daugumą valstybėje nėra. O su kitų apšaukimu naciais fašiais liberastais evrokomsomolcais etc. -- kam? Kam reikia bukos populistinės retorikos apibūdinti bukam populistiniam oratoriui?..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jei mane skaitote, tai žinote, kad aš tokiais pavadinimais šiaip sau nesišvaistau. Tomaševskio atveju yra labai aiškūs nacistinio tipo pareiškimai ir ėjimas į valdžią, remiantis nacionalinio konflikto kūrimu ir kurstymu.

      Neužmirškit, ponuli, kad populizmas būna labai įvairus, tad apibendrinti konkrečiai išskiriamų atvejų nevertėtų.

      Reply
      1. Leo Lenox

        Viskas tvarkoj, jo, tik -- „labai aiškūs nacistinio tipo pareiškimai ir ėjimas į valdžią, remiantis nacionalinio konflikto kūrimu ir kurstymu“ -- ką tai reiškia? Visada maniau, kad nacionalsocialistai rėmėsi socialine (ir tautine) dauguma, o čia turime atvirkščią varijantą, be to, be didesnės politinės perspektyvos: kaip minėjau, potencialus elektoratas nedidelis, o tokia agresyvi pozicija tik paskatins (manau) balsuoti visų kitų partijų rinkėjus, tokiu būdu sumažinant viltis perkopti 5%. Taip, Tomaševskis yra trečias psichas -- prie naciukų ir fronto. Taip, jis yra vienintelis, pasiekės kažko rimtesnio politinėje erdvėje. Tačiau tuo pačiu jis yra ir savaime išsisprendžianti problema. Su mūsų rinkėjų aktyvumu -- galbūt tai netgi išeis į naudą.

        Reply
          1. Rokiškis Post author

            Problema, kad jis yra poste. Tai yra, neįmanoma jam neskirti dėmesio. Tiesiog reikia įvardinti, kas jis yra.

            Beje, manau, kad kituose rinkimuose Tomaševskis nepraeis ne todėl, kad kokie nors lietuviai susiimtų. Manau, kad tiesiog tie patys, kas už jį balsavo, pamatys vaizdžiai, kas jis per veikėjas.

            Reply
            1. Romelis

              Rokiški, nepamatys. Jis juos dūrina jau 15 metų, o jie vis tiek už jį balsuoja. Pats gi žinai, kad čia balsai yra tautiniu pagrindu.
              „Na tai kas kad vagia, užtat savas, geriau nei vogtu litovcas“
              Jei nori pamatyti LLRA valdymo rezultatus vilniaus rajone nuvaziuok i bet kurį miestuką, kur yra jų dauguma. ir pavaikščiok gatvėm, pažiūrėk į kelių būklę, medinius „kultūrnamius“ seniūnijas ištrupėjusiais laiptais… gi žmonės visu tuo naudojasi, o jam bbdėt

              Reply
              1. Rokiškis Post author

                Na, taip, gal tamsta ir teisus. Palygini kokią nors Nemenčine su kokia Varėna -- lyg ir panašu turėtų būti, bet Nemenčinėje -- baisu žiūrėt, o Varėna iščiustyta tiesiog.

                Ir žinoma, kas kaltas -- čia taip lietuviai lenkus diskriminuoja, todėl tokie skirtumai 😀

                Reply
        1. Rokiškis Post author

          Nacionalsocialistai rėmėsi tautine dauguma pas save, o aplinkinėse šalyse, prieš vykdydami agresiją, rėmėsi savo tautinėm mažumom. Plg. kad ir su Bohemijos ir Moravijos atveju, Klaipėdos atveju ir t.t..

          Sikorskio šeriamas Tomaševskis -- lygiai toks pat fokusas. Tik tiek, kad šiuo metu agresija būna vykdoma ne karinėm, o politinėm ar ekonominėm priemonėm.

          Reply
  4. Muzikas

    Žemėlapis išties bent jau man iki šiol niekur neregėtas. Ir taip, aukso vertės 🙂
    Gerb. Rokiški, jei ne paslaptis, kur jį atkasėte?

    Reply
  5. laiqualasse

    Puikus žemėlapis! (Kažkada esu jį matęs, bet paskui, kai reikėjo, neberadau. Dabar žinosiu, kur rasti :)) Labai geras kontrargumentas įvairiems lenkams, kišantiems Lenkijos ~1937m. surašymo žemėlapį, kaip įrodymą, kad po I pas. karo Vilniuje vieni lenkai gyveno 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Beje, daugeliui kyla abejonių, ar visgi nėra tokios grupės, kaip tuteišiai, t.y., kalbantys „po prostu“, kurie nei lenkai, nei lietuviai, nei baltarusiai, bet kiekvieno surašymo metu vis užrašomi tai vienais, tai kitais -- priklausomai nuo to, kas surašymus vykdo.

      Reply
      1. laiqualasse

        Tai aš beveik neabejoju, kad 1937 m. per surašymą tikrai daug nelabai-ypatingai-patriotiškų lietuvių Vilniaus krašte buvo surašyti, kaip lenkai.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Patriotiškumas čia net ir ne prie ko. Viską lemia tiesiog surašinėtojų intencijos -- būk tu kiek nori patriotišku, užrašys kaip lenką ar kaip rusą ar kaip dar ką nors ir viskas.

          Reply
          1. laiqualasse

            Sutinku, kad to kažkiek yra. Bet tiesiog jei labai aršiai aiškinsi surašinėtojui, kad esi būtent tos tautybės, tai gal taip ir užrašys, nepaisydamas savo intencijų, o jei numosi ranka, tai parašys, kaip valdžiai geriau.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Taip. Tik kad kai ateina pvz., cariniai surašinėtojai su žandarais, tai labai ten kam ką paaiškinsi aršiai 😀

              Reply
  6. Pingback: Andrius Kubilius džiaugiasi laimėjimais « Rokiškis

  7. Pingback: Lenkai 1912 metais — demografinis žemėlapis | Vlado erdvė

  8. Pingback: Arabiški režimai, kaip nacizmo ir komunizmo tąsa « Rokiškis

  9. Arvydas Damijonaitis

    INFORMACIJA: LIETUVOJE NĖRA LENKŲ TAUTINĖS MAŽUMOS,YRA LIETUVOS
    LENKŲ BENDRUOMENĖ IR LENKIJA..Baltarusijoje tuteišų (“lenkų”)
    bendruomenė yra Batkos išdraskyta.Apie “ asimiliaciją“ čia tuteišai
    nekalba. Matomai tuteišų bendruomenei Baltarusijoje rusiškos spec
    tarnybos paskirsto kitas nei Lietuvoje funkcijas..Teisiškai Lietuvoje
    negali būti įvardinta „lenkų tautinė mažuma“.Yra Lietuvos lenkų
    bendruomenė.. Lenkija yra lenkų valstybė,todėl Lietuvoje negali būti
    lenkų tautinės mažumos,kaip ir lietuviai negali turėti tautinės mažumos Lenkijoje.. .Čia prasideda politikų
    sukčiavimas,provokacijos.Tomaševskiai drąsiai manipuliuoja
    antilietuviškais stereotipais,sušaudė lietuvišką Draučių kaimelį.Yra
    įrodymų,kad signataro R.Ozolo sūnų prie Vilniaus žiauriai nužudė
    pritvinkęs neapykanta lietuviams fanatikas pasiutlenkis
    tuteišas…Lietuviai ,lyg medžiojami tetervinai,nereaguoja į
    pasiutlenkių siautėjimą Rytų Lietuvoje..20 Vilniaus lenkiškos
    okupacijos ir 50 rusiškos okupacijos metų gerokai išplovė lietuviams
    smegenis,jie tapo tetervinais,abejingais savo likimui…Arvydas
    Damijonaitis

    Reply
  10. UWAGA

    UWAGA :
    Naujas tinklalapis PL.Delfi.lt (ir antivalstybinis „Kurier Wilenski“) blokuoja ir naikina komentarus apie Rytų Lietuvos okupacinius padarinius. Pavyzdžiui, jau sunaikino komentarus, kuriuose buvo pateikta informacija apie vokiečių agentą lenkų generolą J.Pilsudskį, kuris atidavė vokiečiams lenkų pajūrio teritorijas (Dancigo koridorius) mainais už Rytų Lietuvos okupaciją, grubiai sulaužė Lenkijos-Lietuvos Suvalkų sutartį.Lenkų bendruomenė dezinformuojama, būtinas VSD tyrimas ir kontrolė.

    Reply
  11. Mykolas

    Rokiski… nepyk, bet esi bukas primityvas, kuris greicuaisia baige kazkokia proke. Paskaityk bet viena politologijos knyga arba apie ideologijas. o po to bandyk nauduoti terminus, kuriu kol kas visiskai nesupranti. Jeigu nori kritikuoti politika ar apskritai kazkoki veikeja, tai nauduok normalus terminus. O taip atrodai, kaip mazvaikis dar su pampersu.

    Reply
  12. Pingback: Bendrai apie visokias partijas « Rokiškis

  13. Mantas

    Vienoj paskaitoj girdėjau, jog ano meto surašinėtojai visus krikščionis surašydavo lenkais

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ne krikščionis, o katalikus. Ne visur, bet labai neretai. Tai buvo susiję su tuo, kad katalikų bažnyčiose tik lenkiškai leisdavo melstis. O jau su tuo ir gaudavosi surašinėjimų šposai.

      Viena mano prosenelė buvo užrašyta, kaip lenkė -- kai gavo dokumentus, jos klausė, ar lenkiškai ką nors moka pasakyt. Kadangi mokėjo „Tėve mūsų“ lenkiškai, tai ir užrašė lenke.

      Jos vyras buvo dokumentuose užrašytas rusu, nes buvo atitarnavęs carinėje kariuomenėje ir mokėjo rusiškai šnekėti.

      Išties abudu buvo tokie patys lietuviai. Bet tai buvo niekam neįdomu.

      Reply
  14. Pingback: Apie Izraelio-Palestinos esą konfliktą « Rokiškis

  15. Ech

    Deja, ne viskas taip paprasta. Ar lenkai tuo metu vadino lenkais lenkiškai kalbantį Vilniaus elitą? Tikrai ne. LDK kilmės Vilniaus aristokratija, kalbanti lenkiškai, būtų buvusi nesvietiškai įžeista, jeigu juos kas nors pavadintų lenkais. Ne todėl, kad jie negatyviai žiūrėjo į Lenkija, atvirksčiai, bendros valstybės ir kultūros sentimentai darė savo, tačiau visais laikais lenkiškai kalbantis Lietuvos elitas save besididžiuodami vadino lietuviais ir kovojo už Lietuvos valstybingumo atkūrimą/sukūrimą/išsaugojimą. Šitas paveiksliukas atspindi ne lenkiškai kalbančius žmones, o lenkų kilmės. Vėliau, aišku, ta lietuviška lenkiškai kalbanti Vilniaus dalis persimetė į lenkų pusė(įskaitant liūdnai Lietuvoje pagarsėjusi poną Pilsudskį), o Lietuvos valdžia, jau kalbanti lietuviškai, vedama lenkofobijos atsisakė visos 16-18a. LDK istorijos(ypač kultūros), nes tuo metu juk visas tas lenkėjimas vyko. O lenkai tuo pasinaudojo, nes nu jei nereikia jums, tai mes pasiimsim 🙂

    Reply
  16. ESMĖ

    Lietuvos lenkų bendruomenė -- jokia tautinė mažuma

    Gerbiamieji,
    Tarptautinė teisė tautines grupes,turinčiais išorinę valstybę( pvz.lenkai -Lenkiją), nevadina „mažumomis“. Todėl Letuvoje yra lenkų tautinė bendruomenė,ne „mažuma“,t.y. Lietuvoje nėra lenkų tautinės mažumos. Lietuvoje yra karaimų, totorių tautinės mažumos,rusų,žydų,lenkų tautinės bendruomenės.
    Jeigu Lietuvoje būtų lenkų tautinė mažuma,Kremlius būtų įkūręs“ Šalčininkų respubliką“,kurią Rusija okupuotų ( Abchazijos pavyzdys Gruzijoje).
    Gerbiamieji,naiviai vartodamas terminą „tautinė mažuma“,darote meškos paslaugą Lietuvai….Kada lietuviai bus atsargesni?
    Gineso rekordas – lenkų bendruomenė Lietuvoje turi 120 lenkiškų mokyklų, išlaikomų iš valstybės biudžeto,pvz. JAV nėra nei vienos lenkiškos mokyklos,Rusijoje 9 lenkiškos mokyklos..

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *