Lietuviškų stereotipų pokyčiai, Europos žemėlapis

Prieš porą metų buvau padaręs tokį gana populiarų žemėlapį apie tai, kaip stereotipiškai lietuviai mato kitas Europos šalis. Matyt, žemėlapis buvo vykęs, nes pvz., netgi kai kurie žemėlapiu besipiktinę žmonės nepastebėjo, kad vietoje Čekijos ten Čekoslovakija. Žodžiu, stereotipai tuo ir kabina, kad atrodo, jog jie atitinka realybę 🙂

Ar primena jums realybę šitie stereotipai? Kita vertus, nors ir stereotipai, daugeliu atžvilgių jie realybę tam tikru būdu atspindi.

Ar primena jums realybę šitie stereotipai? Kita vertus, nors ir stereotipai, daugeliu atžvilgių jie realybę tam tikru būdu atspindi.

Dabar jums parengiau kiek naują versiją – jau šių laikų realijas labiau atitinkančią. Keletą pokyčių įdėjau dėl tikslumo, pvz., Islandija visgi su „respect“, nes visiems labai giliai užsifiksavo vienas senas istorinis tos valstybės žingsnis. Nuomonė apie Lenkiją tikrai ryškiai pasikeitė Lietuvoje, o Ukraina iš neaiškios Rusijos šalies lietuvių akyse pavirto į valstybę, kuri turi nepaprastai panašų likimą, yra brangi ir palaikoma.

Kai kurios šalys numigravo į dugną – pvz., Rusija vargu ar turi kur žemiau kristi. Kai kurios kitos šalys einant laikui prarado vieną-kitą su ne tokiais senais įvykiais susijusį atributą, o dar kitos valstybės iš esmės niekaip nepasikeitė.

Žodžiu, galite palyginti su 2013 metų stereotipų variantu ir pasižiūrėti, kaip keičiasi mūsų supratimai 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

11 thoughts on “Lietuviškų stereotipų pokyčiai, Europos žemėlapis

  1. W

    Gera įdėja. Bet eiropa per daug stambiais gabalais padalinta. Į 2017 žemėlapį siūlyčiau įtrautkti kad ir Juodkalnija, kol nebuvau pabuvęs galvojau kad tai veisliniai serbai, o nuvylęs pamačiau kad tai tauta, kaip lietuviai kuri visad kovono, kad jie ne rusai tai ir juodkalniečiai amžiais kovojo įrodyti kad jie ne serbai.

    Reply
  2. Fufelis. Geografijos ziniu nulis, istorijos vos truputis ivilktas i nusava stereotipu skudureli.

    Reply
  3. Jonas Povilas N

    Ar primena realybę šie stereotipai? Primena,bet gal ne visi.Portugalai nėra „irgi ispanai“ ,nors ,mokėdamas ispanų, portugališkus tekstus lengvai suprasi. O štai portugališkas tarimas visiškai kitoks,mokant tik ispaniškai,suprasti įmanoma vos kas kelintą žodį. Štai skambus ispaniškas žodis verano-vasara, portugališkai skamba vrau ( rašoma verão).
    Olandija-narkotikai? Gal tulpės,gražūs sutvarkyti miestai ir miesteliai?
    Suomija-manau, sugebančios apsiginti nuo priešų tautos stereotipas, puiki degtinė Finlandia …
    Estija- gal didesni vid. atlyginimai,pensijos…
    Prancūzija,Italija- gal geras vynas…
    Belgija,Vokietija,Olandija,Danija- gal geras alus…
    Balearų salos priklauso Ispanijai,o ne Prancūzijai,Sardinijos sala-Italijai,o ne Prancūzijai,Riugeno sala-Vokietijai,o ne Danijai.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Pabandykite papasakoti apie portugalų ir ispanų kalbų skirtumus eiliniam vidutiniam buduliui 🙂 Ir t.t. 🙂

      O dėl salų priklausomybės -- jūs išties tik tiek pamatėte neatitikimų šitoje geografijoje? 😀

      Reply
      1. Jonas Povilas N

        Teisingai, p. Rokiški , nepastebėjau suplaktų į krūvą Serbijos ,Bulgarijos,Makedonijos,Juodkalnijos,Albanijos,Bulgarijos,Kosovo…ir Liuksemburgas priskirtas Belgijai…
        Manau,skinant pomidorus ar apelsinus Ispanijoje ,išmokstama pagrindinių frazių ispaniškai, tačiau, nuvažiavus į gretimą Portugaliją, paaiškėja,kad ačiū ten yra ne muchas gracias, bet obrigado.

        Reply
  4. Robo

    Neatitinkantis realybės žemėlapis. Užtenka šiek tiek paskaityt didžiųjų saitų komentarus. Kad ir trirubliniai, bet opiniją formuoja tobulai. Rusija -- pasaulio teisuoliai, kovojantys prieš jankių agresiją. JAV- pasaulio agresorius, sukeliantis visus karus ir norintis sugriauti Rusiją. Ukraina- parsidavėliai JAV, banditai. Vokietija -- apsimyžėliai (dėl emigrantų). Balatarusija -- ūkininkai, statosi atominę, o mes ką statom. ir pan.
    Galiu, bet tingiu užverst daugiausiai like’ų surenkančiais komentarais.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *