Tas Tauro Gyvas alus, kurio jūs dar neragavote

Kažkokiu būdu, gal pasiskaitę kažkur, kaip aš kadaise iškeikiau didžiuosius alaus gamintojus, mane atrado Kalnapilio ir Tauro alaus draugai, katrie ėmė ir atvežė maišą Tauro alaus, kokio dar nebūna krautuvėse (sakė, kad maždaug po savaitės jau bus). Tiesiog kaip akivaizdų įrodymą, kad aš neteisus. O jau visai subjektyviai dar pridėčiau, kad ant piktumo mano skaitytojams, kurie negali paragauti to, ko galiu aš (bet po savaitės galės). Taigi, galit man pavydėti dabar (dar maždaug savaitę). Čia, taip sakant, dar viena proga man susireikšminti ir pasijusti dideliausiu alaus egzpertu ir šiaip kokia nors svarbybe, nors ir nei velnio aš apie alų neišmanau, gal tik kokioje degustacijoje tesu kartelį padalyvavęs ir kokią vieną gamyklą aplankęs.

Nevyniojant į vatą – kiek teko visokių gamyklinių alų ragaut per paskutinius metus (o negaliu pasigirt, kad daug – sakau gi, kad esmi egzperdas, o ne rimtas žinovas), šitas Tauro Gyvas – tai geriausias lagerių tipo aliukas, koks pasitaikė. Ir jei jau vyktų vėlei kokia nors degustacija, įtariu, kad pretenduotų į pirmąsias vietas, rimtai sukurdamas konkurenciją mažosioms alaus daryklėlėms. Nes tikrai gyvas, aiškiai nefiltruotas, patsai toks iš savęs džiuginantis skonio bei uoslės receptorius, subalansuotas ir malonus.

Tie likučiai mano menkų žinių apie alų sako gi ką – puta gausi, o laikosi ant bokaliuko sienelių gražiai palikdama pėdsakus, kvepia saldžiai, veik medum (tai tasai gerų mielių duodamas saldus kvapas), nors apyniai kvape jaučiasi gal kiek silpniau, nei norėtųsi. Užtat šieji visai skaidriai jaučiasi skonyje – aiškiai, nors vėl gal silpniau, nei norėtųsi man, užtat antra pusė, paragavus, išsyk pareiškė – „štai toks man patinka, čia tikras moteriškas alus“. Nu ką ji išmano apie alų, čia tikras vyriškas alus, koks dar moteriškas…

Tauro Gyvas alus yra kiek saldoko skonio, tačiau nesukuriantis sunkumo įspūdžio, nesijaučia ir tas riebumo prieskonis, būdingas prastesnėms rūšims, tad nelabai čia galėčiau prie ko nors prikibti. Švelnus, lengvai apyniuotas skonis, keliantis būtent to tikrumo įspūdį. Man tik apynių norėtųsi daugiau, bet čia, objektyvumo dėlei turiu prisipažint, kad mano skonis šiuo atžvilgiu yra baisiai iškrypęs, nes, pavyzdžiui, man patinkančio Radvilų alaus, kai tas buvo gaminamas pagal originalias receptūras, normalūs žmonės negalėdavo gert – sakydavo, kad neįmanomai kartu. Tad daugumai Tauro Gyvo alaus apynių balansas turėtų tiesiog idealiai tikti.

Šio alaus poskonis malonus, su lengva rūgštele ir trupučiu saldumo bei apynių karstelėjimo šešėliu, nepaliekantis to sunkaus džiovinančio gerklę įspūdžio, kuris būdingas sdaugeliui kitų alaus rūšių, o gal tik vienas momentas man kliūna – visgi laipsnių yra cieli 5,9, tad vienareikšmiškai stiprus alus, nors man norėtųsi kiek įmanoma silpnesnio. Ne per daug atsparūs alkoholiui staigiai pajus, kad laipsniai truputį trenkia į galvą. Ne, žinoma, kad tai ne kobros ir žaibai, bet tiesiog pagal griežtą ir enciklopedinę alaus stiprumo klasifikaciją: stiprus alus yra tas, kuris yra virš 4 laipsnių.

O dar, tarp kitko, šis alus puikiai tinka, net neįsivaizduojate, kaip tinka su tokiu tradiciniu daiktu, kaip visiškai sezoniškas žaliuokių troškinys. Beje, kas dar nespėjot – bėkit į miškus, gal dar rasit, sako, kad žaliuokės bei pažaliuokės krūvom auga. Tai vat, neretai alus linkęs pjautis su bent truputį už čipsus ir sūrį subtilesniu maistu, tačiau šitas tiesiog kelia kažkokį pasitenkinimą, lyg specialiai su tautiniais valgiais vartoti būtų sukurtas.

Ai, dar… Net neabejoju, kad kažkas pagalvos (ir pareikš), jog man sumokėjo (kai parašau kažką teigiamai, tai vis atsiranda tokių). Nesumokėjo. Akivaizdžiai, Kalnapilio ir Tauro draugai buvo tikri, kad negalėsiu parašyti blogai apie tokį alų – davė paragaut, vat ir paragavau, tai ir rašau. Taip dabar ir susivartė viskas, kad nors esu prieš bet kokius girtavimus, tesigauna parašyti tiktai teigiamai. Na, negali gi tokio alaus negert.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

42 thoughts on “Tas Tauro Gyvas alus, kurio jūs dar neragavote

  1. Karvė

    Laukiam lentynose ir bandysim vertinti. Kol kas rimtų konkurentų mažosioms darykloms niekas nepasiūlė. Na gal Vilniaus alus, beje, puikiai su pilstomu alumi užkariaujantis Vilnių, bet kad ir jie nedideli.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, vat pagal kokybę tai čia ir bus konkurentas. Ne formalus, o jau sakyčiau, rimtesnis didžiųjų atsakas mažiukams.

      Reply
  2. skirtumas

    O aš lyg tyčia uošvijoje mažoje parduotuvėje ieškojau alaus, vakarui ir radau tik kažkokį Tauro jubiliejinį, kuris buvo kitas tarp standartinių utenų ir švyturių, beigi pilnutėlės kolecijos bambalių. Neskanus buvo.

    O čia kaip tyčia žiū kažkas naujo ir dar iš to pačio Tauro 🙂

    Sakei maišą alaus gavai?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nu kaip… Gavau tokį nedidską, kaip sakant, biškį jau užrezervuotas anas kaip kam… Taip kad deja, negaliu jau pasiūlyt :-/

      Reply
  3. vap

    Na vakar Maximoje šito alaus buvo prikrauto pilnos paletės. Pagriebiau kartu su Kauno gyvu tamsiu ir šviesiu.

    Reply
  4. Vikingas

    na tikiuosi kad nebus tas alus geras tik pradžioj bent jau kaip būdavo su tauro produkcija… neesu buves jau senai tauro gamykloj nežinau kaip jie evoliucionavo… bet seniau būdavo lubos pelėsiais nuėjusios i alu dėdavo 6-7 kartos mieles, kurios išsigimdavo ir skoniai alaus kaskart vis kitokie būdavo,.. na bet sakau tikėkimės… šiaip man visas tas lager tipo alus kalnapilis tauras utena ar švyturys yra niekuo vienas nuo kito nesiskiriantis myžalas, kuris dar ir brangiai kainuoja. lygiai toks pats baltarusiškas myžalas „krynytsa“ avižienių parduotuvėje kainuoja 3,99 už 2 litrų bambali.
    o kas liečia gyvus alus tai man nėr skanesnio už „butautų dvaro šviesus“

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Matau, kad tamsta piktas, nes tikitės, kad nebus gero alaus 😀

      O šiaip jau Vilniuje buvusi Tauro gamykla, kiek žinau, uždaryta, viskas berods gaminama Kalnapilio gamykloje.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Nesigilinau, bene gal supainiojau kažką tada dėl datų ir pasirodymo prekyboje. Na ką, apsilūzerint man ne naujiena ir ne pirmiena.

      O dėl skonio -- nežinau, gal būt palyginamasis vertinimas ką nors kito parodytų, gal būt ir mano retas alaus ragavimas kažką kreipia, o ir pats, pastebėkim rašiau, kad nesu ekspertas.

      Subjektyviai lyginau su tuo, kas yra masinėje prekyboje -- pasterizuoto ir filtruoto. Ir su šitais lyginant, negaliu sakyt, kad prastesnis. Priešingai -- geresnis, tikresnis, skanesnis. Tiesiog pagaliau tikras alus.

      Reply
    2. niekutis

      labai daug priklauso nuo laikymo salygu, o parduotuvese jos labai blogos, siluma, sviesa, sukrato veziodami, dezes tampydami. tas pats alus svieziai is gamyklos kaip diena nuo nakties skiriasi kai palygini su pirktu parduotuveje. rokiskis gavo is gamyklos, tai ner ko stebetis kad gero ir skanaus.

      Reply
  5. Marcius

    man laaaabai patinka svyturio BALTAS alus. Sits tauro alus panašus? Jau nenustygstu paragaut. Labai jau megstu tokio stiliaus aliukus.

    Reply
  6. moudester

    Dar vieno tau atstovai nepasakė… Kad jis brangus, 2,99 Lt. be depozito kainuoja, kai tuo tarpu Kauno gyvas 1,99, Forto gyvas už litrą 4,5 prašo.
    O šiaip tu pirmas, kuriam sis alus patiko, ta prasme internete tenka pirmą kartą skaityti tokį teigiamą atsiliepimą.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Žinai, aš ne taip dažnai geriu alų. Tiksliau, išvis retai, kaip net nežinau. Gal dar ir tai suveikė -- kad paprasčiausiai užmiršti tą skonį, tad sunku ir lyginti, o gal tiesiog šiaip mano skoniui tiko. Tad iš manęs ekspertas prastas, labai subjektyvus.

      Kita vertus, visada tikiuosi, kad kas nors ateis ir sukritikuos mane -- ginče visad gimsta tiesa.

      O dėl kainos -- nepasidomėjau, jei brangiausias, tai gal aišku tai ir prasčiau. Kita vertus, lyginant su belgiškais, visvien visai pigu, o su bačkiniais gyvais ar naminiais tai ir nelyginau 🙂

      Bet taip ar anaip, manau, net ir bandant kritiškiausiai vertinti, tai yra teigiamas žingsnis -- vis prie nepasterizuotų ir nefiltruotų, kurie buvo visiškai išnykę iš pardavimo.

      Reply
      1. POP

        kokia čia gali būti tiesa, kai kalba apie skonį 🙂

        Bet šiaip tendencija gera -- tiek, kad alų siūlo blogeriams, tiek kad mažieji vistik padarė įtaką rinkai.

        Reply
  7. vygintas

    o as jau sita alu atradau vienos mazos gyvenvietes krautuveleje spalio 24 diena. Kaip jisai ten atsidure man buvo didele misle

    Reply
  8. er

    Citata:
    „Ir jei jau vyktų vėlei kokia nors degustacija, įtariu, kad pretenduotų į pirmąsias vietas, rimtai sukurdamas konkurenciją mažosioms alaus daryklėlėms.“

    Mnau, kad tauro gyvas rungtis su mazuju darykleliu alumis neturi jokiu sansu. Kaip tik teko paragauti pries kelias dienas tauro gyvo ir palyginti ji vienas prie vieno su pora variantu mazuju daryklu alaus. Isvada -- tauro gyvas -- klozeto vertas eilinis brudelis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Čia kaip kas rašė, kad baisiai daug nulemia laikymas ir transportavimas. Gali būti, kad man pakliuvo gerai laikytas, o įprastais atvejais būna daug prasčiau.

      O bendrai imant, kiek pastebėjau, dažniausiai liaudyje, kai lyginama su mažųjų alumi, lyginami skirtingi alaus tipai. Didžiosios gamyklos daro paprastai šviesius lagerius, o subjektyviai norisi lyginti su pvz., kanapiniu, kuris turi bene didžiausią paklausą tarp mažųjų. Bet tai skirtingi tipai, juos lyginti -- maždaug kaip lyginti bordo vyną su marsala.

      Tad jei tamsta lyginot, norėtųsi sužinoti, su kuo konkrečiai 🙂

      Reply
  9. er

    Gerbiamasai Rokiški, Laikymas ir transportavimas lemia alaus kokybę, bet tikrai neverta pirkti tauro gyvo ir vis bandyti -- papuls geras ar blogas variantas.

    Lyginau tris alus vienas prie vieno. Senolių Senovinis,Raudonųjų Dobilų ir Tauro Gyvas. Ar pastarasis yra lageris ar ne nepasidomejau. Suprantu, kad nėra per daug teisinga lyginti elius su lageriais, bet tauro gyvojo vertė šiuo atveju dėl to nekyla. Bambalinis skonis, pamazgos ir nenatūralus skonis ten dominuoja -- lyginant vienas prie vieno su minėtais alumis. Jeigu geriant viena -- tai alus kaip ir kiti pramoniniai alus, aišku ne pats prasčiausias.

    Reply
    1. Karvė

      Yra žmonės, kurie vertina alų, bet yra, kurie vertina tarą. Yra, kurie vertina garsą, bet daugumai audiofilų svarbiau kolonėlių laido kaina.

      Žinovui nereikia domėtis, ar geriamas alus yra lageris, kaip jis ir žinotu, kad ne su eliu ir lygino.

      Reply
  10. Karvė

    Kažkaip ir užsimiršęs šitas, buvo, dabar tik nusipirkau butelį užmatęs. Reik pasakyti, kad kaip savo kategorijoje tikrai neblogas -- naminis pilsneris. Kiek yra tekę iš kokios bačkutės ragauti, tai panašus.

    Bet čia pilsneris -- paprasčiausias iš alų. Dabar mane labiau domina kvietiniai ir tamsūs 🙂

    Aišku pilsneris dėl savo paprastumo ir neišskirtinumo lengviausiai įtinka masėms, todėl logiškas žingsnis iš gamintojų pusės -- jei bandyti kažką naujo, tai bent riziką minimizuoti. Tikiuosi, kad lietuviai gerai įvertins šitą alų ir gamintojai įsidrąsinę pateiks ir įdomesnių gyvo alaus rūšių!

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nu va, pagaliau gavosi, kad sutapo nuomonės 🙂

      Tamsūs man irgi skanumu malonesni. O vat kvietinių -- negaliu kažkaip suprasti. Koks bebūtų geras kvietinis, man visvien primena smarkiai prarūgusią girą :-/

      Reply
    2. Naminis

      Gerbiama Karve, lyginti namini pilsneri su gamykliniu pseudo gyvu pilsneriu -- nelengvas ir nedekingas darbas, nes tai nepalyginami dalykai…
      Linkiu paragauti tikro naminio pilsnerio…

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Pasakymais, esą kažkokie dalykai yra nepalyginami -- netikiu. Netgi kai kalba eina apie braškių lyginimą su silke. Palyginama. Nors ir sunkiai. O jau gamyklinis pilzneris su naminiu -- tai jau palyginamas išvis labai nesunkiai.

        Reply
        1. Naminis

          Bet „rimtu veidu“ vadinti gamyklini pseudo gyva alu „naminiu pilsneriu“ yra nepalyginamai neimanomai sunkiai suvokiama, cia panasiai kaip pavadinti braskiu uogiene -- dirbtine baltymine uztepele „Ikrai“ 🙂

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Neperdėdinėkit, gerbiamasai. Jei kalbėsim apie gamyklinį ir naminį alų -- skirtumai net pačiu blogiausiu atveju yra ne didesni, nei tarp naminės dešros ir atliekinės šlapdešrės.

            Tiesiog iš propagandinės pusės: žmones teigiamiausiai veikia objektyvi tiesa, o ne perdėti kraupinimai. Ir tikrai, dėl ko nenorėčiau ginčytis -- tai dėl to, kad naminis alus skanesnis. Kaip ir naminė duona, kaip ir naminis pyragas, kaip ir naminė gira, etc..

            Bet lyginti tuos dalykus galima, net ir turint omeny, kad jau pats žodis „naminis“ savaime reiškia geresnio skonio, geresnės kokybės deklaravimą.

            Reply
            1. Naminis

              Lyginti galima ir reikia, tik Karve siuo atveju ta pseudo gyva gamyklini alaus gerima tiesiogiai prilygino, pavadindama ji „neblogas – naminis pilsneris“, tas pademonstruotas visiskas nesupratimas „rimtu veidu“ ir uzkabino…
              Ir aciu uz patarima del to, kas veikia zmones teigiamiau. Ir taip, visiskai pritariu del to, kad naminis (…) skanesnis 🙂

              Reply
      2. Karvė

        Abejoju, ar tamstai yra tekę ragauti tiek ir juo labiau tiek rūšių naminio, mažų daryklų alaus. Esu iš tų kraštų, kur bet kuria kryptimi 10 km nuėjus, tikrai rasi naminio alaus 🙂

        Galima aišku kabinėtis prie žodžių, nes naminiu vadinau ne vien apie namuose vieno žmogaus pagamintą alų, o tiesiog gyvą alų iš vienetinės bačkos ar mažo bravorėlio. Bet kaip jau minėjau, kai vertinam skonį, tai apsistokime ties juo ir nesileiskime į nostalgiškus išvedžiojimus, kad mamos cepelinai -- skaniausi.

        Reply
        1. Naminis

          Karve, speju, kad jus sumaisete taip vadinama „kaimiska alu“ (terminas is LR alaus gamybos reglamento) su tikru, kokybisku naminiu alumi.
          Beje, Tauro „gyva“ alu vadinti gyvu alumi neiseina, nes mano turimomis ziniomis (zr. mano komentara auksciau) -- mieles tame aluje -- nebegyvos, o kas daugiau kokybiska alu galetu padaryti gyvu? 🙂

          Reply
  11. lithium

    „Tiesiog pagaliau tikras alus“.
    Jėzau, kaip žmonės yra veikiami propagandos.

    Pasižiūrėkit prieš šviesą, ten ne mielės plaukioja, o aludario pleiskanos. Pasižiūrėkit laikymo sąlygas, jei leidžiama iki dvim keli7 laipsnių, tai tas alus gyvas, kaip ir tavo proproprosenelis.

    Tauro „gyvas“ alus, tai tas pats šūdas, kaip ir visi tauro skysčiai. Atsidarėm butelį tryse, ir po pirmo gurkšnio išpylėm.

    Nevartotinas.

    Reply
  12. lithium

    „Tiesiog pagaliau tikras alus“.
    Jėzau, kaip žmonės yra veikiami propagandos.

    Pasižiūrėkit prieš šviesą, ten ne mielės plaukioja, o aludario pleiskanos. Pasižiūrėkit laikymo sąlygas, jei leidžiama iki dvim kelių laipsnių, tai tas alus gyvas, kaip ir tavo proproprosenelis.

    Tauro „gyvas“ alus, tai tas pats šūdas, kaip ir visi tauro skysčiai. Atsidarėm butelį tryse, ir po pirmo gurkšnio išpylėm. Tauras alaus neverda, Kalnapilis gamina alaus gėrimą su Tauro brand’u.

    Nevartotina.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *