Jacobs kava, Kraft ir Rimi

Nusipirkau Rimi kavos tuose šlykščiai atrodančiuose melsvuose pakeliuose – pabandymui, paragavimui. Neturiu geros nuomonės apie Rimi. Bet taip jau yra, kad šioji arčiausiai manęs, tad visvien ten apsiperku (kaip sakant, geografinė monopolizacija suveikia). Berods, 12 litų kainavo ar kažkokią panašią kainą. Stengiuosi paprastai nepirkti tų produktų su prekybos tinklų pavadinimais, bet kartais reik paragauti, tegul ir rizikuojant.

Turiu išsyk pasakyti, kad kiek anksčiau, kai Rimi buvo prametę Kraft velniop (čia prieš kokius metus ar kiek buvo – tuo metu Rimi supermarketuose buvo nelikę nei Jacobs kavos, nei Karūna šokolado), o labai gudriai į lentynas pristatę kažkokių kitų žalių pigios kavos pakelių vietoj Jacobs, buvau irgi kažkokio pakaitalo nusipirkęs. Būtent to žaliuose pakeliuose kažko už labai pigiai. Tai buvo menkavertė ir šlykšti robusta* visame bjaurume. Tąsyk baisiai pasipiktinau Rimi ir specialiai vaikščiojau Jacobs kavos pirkti į Norfa parduotuvę.

Iš visokių nelabai brangių kavų skoniu viena geriausių (bent jau man tikrai patinkanti) ir yra Kraft gaminama Jacobs, kuri dar prieš metus kainuodavo kokius gal 12 litų. Tai truputį rūgštoka arabika, labai gerai subalansuota. Labai artima šiai kavai skoniu yra Paulig President, ar kokia ten. Tačiau kaina šioji nenusileidžia Jacobs kavai (anksčiau – nuolat keliais litais lenkė), tad konkurencija greičiau dėl pakelio išvaizdos, nei dėl kokių nors objektyvių savybių. Beje, jei kas norės man siūlyti kaip pakaitalą Tchibo – nesutiksiu. Jos skonis manęs kažkaip visai neveža.

Bet visgi Kraft su ta Jacobs mane užkniso galutinai. Pernai pradėta labai nebloga akcija su gražiais puodukais buvo įspūdingai pagerinta nesąmoningais kainų kaitaliojimais visur, kur tik papuola. Jei atmintis nemeluoja, puskilogramio kaina buvo pakelta iki 19 litų. Dabar, jei neklystu, gal kokie 16-17 litų bus… Nors skirtingose parduotuvėse ta kaina lygtai ėmė skirtis, tai nesu tikras.

Visas tas kainų kaitaliojimas vyko su kažkokiomis nerišliomis spaudoje pasirodžiusiomis šnekomis apie baisiai pasaulyje brangstančią kavą ir panašiai. Kas manęs visai nekaso. Šiaip, bandydamas atsekti, kodėl buvo pridaryti tokie bardakai su tomis Jacobs kainomis, galiu spėti, kad viskas vyko maždaug taip: paleido akciją su tais meniškai gražiais puodeliais ir staiga pamatė, kad pardavimai ėmė labai didėti. Tad nutarė imti ir pasinaudoti proga, padidindami kainas. Kainos visose parduotuvėse didėjo sinchroniškai, tad visiškai neabejoju, kad viską lėmė būtent Kraft marketingistai. Pats kainų pokytis buvo gan drastiškas, pvz., Paulig produktai, kurie paprastai taiko į kiek aukštesnį kainų segmentą, buvo netgi pralenkti. T.y., Jacobs ėmė kainuoti daugiau, nei Paulig (savaime aišku, tada ėmiau pirkti Paulig kavą). Vėliau vykę dar keli Jacobs kainų pokyčiai irgi buvo sinchroniški įvairiose parduotuvėse. Matyt, kad buvo taikoma, už kiek galima pardavinėt brangiausiai.

Bet aš čia tesu paprastas žmogus, tad man visai neįdomu, ko ten iš manęs nori kokie nors prekeiviai. Aš tiesiog vertinu, kas ir kaip, žvelgdamas į reikalą, kaip banalus sveiko proto pirkėjas. Jacobs kainas pakėlė – perku Paulig. Jei Paulig kainos irgi ėmė kilti – ieškau dar ko nors panašaus. Trumpai tariant, sukeliat man nepatogumų – reiškia, kad ieškau kaip tų nepatogumų išvengti.

Štai todėl ir nusipirkau paragavimui to neaiškaus daikto melsvuose pakeliuose iš Rimi. Buvau beveik užtikrintas, kad bus vienas iš tų apkartusių negeriamų fufelių (kai kurie gamintojai, rašydami ant pakelio „100% arabica“, išties pila beveik gryną robustą*), bet pasitikrinti juk reikia, tiesa?Ir ką jūs manot? Visai netgi normalus dalykas. Ne, ne toks, kaip Jacobs ar Paulig. Truputį mažiau pradinio rūgštumo, tačiau daug stipresnis rūgštus poskonis, smarkiai labiau deginta, tačiau visvien ganėtinai maloni kava. Sumaišius perpus su kokia švelnesne rūšimi ar (tikėkimės) jei Rimi išleistų mažiau degintą versiją – būtų išvis gerai. Neabejoju, kad robustos į Rimi kavą visgi maišyta (perdeginimas kelia negerų minčių, o ir būdingas robustos prieskonis aiškiai prasiveržia), tačiau dar saikingai, išlaikant kažkokį balansą, o pačiame kavos kvape (prieš kavą užpilant vandeniu) robusta išvis nejuntama. Kokios nors espresso ar Lavazza kartumynų mėgėjams turėtų dargi labiau patikti, nei man.

Taigi, Kraft atstovai, jus aplenkė Rimi.

* Grubiai skirstant, kava iš esmės yra dviejų rūšių (visokie ten fermentavimai ar pan. – tai jau subtilybės): robusta ir arabica. Arabica – tai toji maloniai kvepianti, rūgštoko švelnaus skonio, su visais aromatais ir taip toliau, kokia nors Jacobs – visai tipinis atvejis. Robusta – karti, aiškiai kažkokią medieną primenanti, ne tiek aitrumo, kiek apkartimo turinti, vos užpylus vandeniu, duodanti rudas, vos ne juodas putas, tačiau turinti žymiai daugiau kofeino ir porą kartų pigesnė. Įprastas robustos skonis yra tiek prastesnis, kad nepaisant labai žemos kainos, pasaulyje robustos pagaminama netgi mažiau, nei arabikos. Įdomiu paradoksu čia tampa būtent tos visokios Lavazza ir panašios kavos, į kurias pridedama robusta sukuria naują skonį: atrenkant pupeles, tinkamai deginant ir maišant su arabika, gaunamas tas visai kitas kartumas, kuriame beveik nesijaučia ta mediena. Bet dažniausiai gamintojai nesismulkina, ką nors ten subtiliai maišydami ar balansuodami, o tiesiog drąsiai rašo ant pakelių su robusta užrašus „100% arabica“, pasiteisindami kokiomis nors demagogijomis apie ką papuola (pvz., kad kava auginta Arabijoje, vadinasi – arabika). Beje, labai panašiai daroma ir su Mocca: ši subtili rūšis kainuoja brangiai (regionai, išimtinai Jemenas), tačiau gamintojai nesismulkindami deda užrašą „Mocca“ ant kavos, kur mokos nei pėdsakų nėra, netgi ant tos pat šimtaprocentinės robustos. Tiesą sakant, išvis nesu matęs pakelių, ant kurių būtų užrašyta „100% robusta“, nors kai kurios pigios rūšys būtent tokios ir yra. Bet visvien parduodamos su užrašu „100% arabica“ arba „Mocca“.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

18 thoughts on “Jacobs kava, Kraft ir Rimi

  1. skirtumas

    Dėl Rimi kavos turiu dar vieną pastabėlę. Žmona labai mėgsta tirpią kavą su pienu ir cukrumi. O dabar kadangi negali daug kofeino vartoti, tai perkame su sumažintu kofeino kiekiu tirpios kavos. Ir ta tirpi kava lyg tyčia yra „Rimi“. Kas keisčiausia, visai skani. Panašu, kad Rimi kavos tiekėjas nėra visiškas fufelis…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat šitas reikalas ir stebina. Ypač palyginus su tokiu jau seniai dingusiu prekės ženklu, kaip „Taupa“. Beje, Rimi gira -- viena iš geriausių, kokios būna parduotuvėse. Ne iš tų gyvųjų, bet kokiai nors „Tanheiser“ nenusileidžia.

      Reply
  2. x

    Dažniausiai apsiperku Rimi ir pastaruoju metu labai padaugėjo jų ženklu žymimų produktų. Labai daugeliu atveju jie iš tiesų yra gana geros kokybės už mažesnę nei kitų Rimi parduodamų produktų kainą. Šiaip visada palyginu kainas (kai kurių produktų ir sudėtis), bet jei skubant ar tingint skaityti etiketes ir skaičiuoti, galima rinktis Rimi produktus ir tikriausiai tai bus geriausią kainos/kokybės santykį turintis produktas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Su visais tais supermarketiniais produktais būna tik viena bėda -- jie gaminami ten, kur pigiau. Vieną kartą pas vieną gamintoją, kitą kartą -- pas kitą. Atitinkamai, kokybė linkus varijuoti nepaprastai plačiose ribose.

      Sakykim, šita kava man pasitaikė labai padori, bet visiškai nesu tikras, kad po mėnesio tokiam pat pakelyje nenusipirksiu grynos žemarūšės robustos.

      Reply
  3. kefyras

    Rimi koldūnai su mėsa yra labai netgi gerai. Dėl to prisilaikau nuomonės, kad ta Rimi linija nėra visiškai jau fuflo kaip kokia nors Optima Linija. Tiesa, tų koldūnų kaina ne per stipriai skiriasi nuo visokių Liūtukų tačiau vis tiek, tikrai neblogas pasirinkimas.

    Reply
  4. sila

    Nebūčiau linkusi tikėti, kad nededant mokos rašoma „moka“. Kiek teko pastebėti, jei pakelyje arabika, apie tai visada parašoma, o jei ne visai arabika ar visai ne arabika, tai sudėties tiesiog nerasi, kad ir kiek vartytum pakely ar ieškotm internete

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žinot tą seną sovietinį anekdotą apie lakštingalų liežuvėlių paštetą? Jis daromas iš vieno lakštingalų liežuvėlio ir vagono kiaulių kepenų.

      Reply
  5. sim

    rimi kartais geraja prasme nustebina. paskutinis atradimas marinuotos paprikos, kaina iki 5lt, tuo tarpu suslaviciaus spilva virs 10lt. skonis rimi man net geresnis, o kilmes salis abieju turkija.

    Reply
  6. ezengas

    Ponulis musėt nestiprią kavą geri, kad „Jacobs“ šitaipos liaupsini? Aš kai geriu dratą, tai „Jacobs“ man- stipriai per rūgšti. O vat tamstos įvardinta „Paulig“ -- labai nebloga. Su šviesia puta, neperskrudinta, malonaus skonio.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kavos stiprumas ir skonio aštrumas yra visiškai nekoreliuojantys dalykai. Čia šiaip. O su Paulig -- aš vat dabar neatsimenu, ar Paulig, ar Paulig President man labai patiko, kažkuri iš jų labai artima Jacobs. Ir kažkodėl man ta Jacobs tikrai labai patinka. Matyt, esu neišrankus ir sėdžiu tiesiog mainstryme 🙂

      Ta Rimi kava šiaip jau juntamai aštresnio skonio, vat jau porą dienų kai geriu, visgi pagalvojau, kad nėra ji labai jau tiesioginis konkurentas Jacobs, greičiau visokių Lavazza mėgėjams pritaikyta.

      Matyt, reiks dar kažko ieškot, kokių nors variantų. Nes ant Jacobs esu piktas dabar.

      Reply
  7. banditaz

    Gera arabica nėra rūgšti ar rūgštoka. Todėl Jacobs yra šlamštas 🙂 Kaip ir visos likusios iš tos kategorijos. O tos, kur pigesnės, iš vis neaišku kas 🙂

    Reply
  8. banditaz

    Beje mocha (arba mokha, ne mocca) yra arabica, o ne kažkokia spec. išskirtinė. Kiekviename regione auginama arabica turi savo pavadinimą.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Regioninė ji yra, regioninė. Jemeno arabika berods, tačiau, kiek atsimenu, su visai kitu gamybos procesu -- išlaikyta. Rūšys, ką galiu pakartoti -- dvi: arabika ir robusta.

      Reply
  9. Algis

    Geriausia kava -- žalia kava, ir energijos gauni ir lieknėti padeda 🙂
    [spaminis linkas pašalintas]

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kadangi tamsta esate spameris, tačiau rankiniu būdu spamą siuntinėjantis, tai aš tamstos komentarą palikau, kad kiti žinotų. Spaminius tamstos kavos linkus pašalinau, o tamstą nuredirektinau į ten, kur tamstai vieta.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *