Kai neatitinka paternai arba Rusijos įtaka Lietuvoje

Šitą straipsnį parašiau prieš kelias savaites, paskui tikrinausi per visus galus su labai daugeliu skirtingų reikalą išmanančių žmonių. Tačiau per tą laiką įvyko truputis įvykių. Esminiu fokusu Lietuvoje tapo kažkokius menamai žemaitiškos partijos paskelbtas pareiškimas, kuriame kreipiamasi į Vladimirą Putiną ir Aleksandrą Lukašenką, prašant pagalbos kovai su kokiomis tai nuodingomis dujomis, kuriomis valdžia ruošiasi nuodyti gyventojus.

Nereikia net aiškintis, kas yra užgrobęs valdžią Rusijoje - buvęs nusikalstamos KGB veikėjas. Nedaug aiškintis tereikia ir apie visokius vietinius kovotojus prieš globalizmą - iš ten irgi kyšo gauruotos ausys.

Nereikia net aiškintis, kas yra užgrobęs valdžią Rusijoje – buvęs nusikalstamos KGB veikėjas. Nedaug aiškintis tereikia ir apie visokius vietinius kovotojus prieš globalizmą – iš ten irgi kyšo gauruotos ausys.

Kreipimasis buvo paskelbtas praėjus labai trumpam laiko tarpui po to, kai Sirijos valdžia išnuodijo zarinu krūvą žmonių, o JAV pareiškė, kad pasitvirtinus šiems faktams, bus imtasi priemonių. Kitaip tariant, turime labai ryškų atvejį, kur tam tikru būdu yra pranešama: „mes pas jus irgi turime opoziciją, kuri kaip matote, jau prašosi pagalbos„.

Kad abejonių neliktų niekam, Kremliaus propagandos ruporu dirbantis Rusijos politologas Michail Aleksandrov jau pareiškė, kad jeigu JAV puola Siriją, Rusijai reikia pulti Baltijos šalis.

Taip, ana labai ryškius magdaleniškus ir matricinius paternus rodanti, iš menamai puspročių sudaryta Facebook veikianti grupė ten pat yra labai gerai persimaišiusi su menamais žemaitiškumais, antiskalūnine propaganda, o paskutiniu metu tiesiog isteriškai skleidžia visokius fufelius apie tai, kaip jokio ten cheminio ginklo Sirijoje nebuvo, o jei Vakarų šalys kišis, tai pralaimės, o Rusija šito taip nepaliks. Žodžiu, darykitės išvadas, ponai ir ponios.

Latvių gatvės paternai Facebook

Neseniai pasižvalgiau po visokius fekalizacinio pobūdžio Facebook užkaborius, kur siaučia įvairūs puspročiai. Nevardinsiu aš tų puspročių ar užkaborių (kai kurie anų valdomi puslapiai turi dešimtis tūkstančių žmonių), bet manau, kad patys vieną-kitą tokį matėte. Ir paanalizavau tuos užkaborius pagal kelis kriterijus. Sekančios pastraipos galit neskaityti, jei semiotika jums neįdomi.

Yra toks reikalas, kaip paternų analizė: ji leidžia gan grubiai, bet kartu greitai atkurti vieną kitą prasminę struktūrą, išskiriant ją iš bendro triukšminio fono, kartu nedarant pilnavertės dekonstrukcijos. Kaip žinia, dekonstrukcija yra labai keblus reikalas, o polidiskurso atveju ji išvis neaišku, ar įmanoma. Bet vat paternų išskyrimas ir tarpusavio atitikties palyginimas kartais leidžia atrasti tą reikalą, kurį ponas Kęstutis Bacevičius pavadino eksceptu (ir drįstu teigti, kad kol kas tai yra vienintelis bent iš principo formalizuojamas eksceptų generacijos metodas). O jau per eksceptą galima persilaužti iš vieno simuliuojančio sluoksnio į kitą, kas savo ruožtu leidžia įvykdyti polidiskurso giluminio sluoksnio analizę, o tuo pačiu ir to giluminio sluoksnio dekonstrukciją, taip parodant, kad kuriamas simuliakras yra antrinis, iš kito simuliakro kylantis. Trumpai tariant, atrodo, lyg tie paternai būtų bukas dalykas, tačiau kartais šitai labai natūraliai gali tapti meta įrankiu.

Žodžiu, bukai darom: pasižiūrim į krūvelę visokių pagarsėjusių, kai kur jau suirusių, o kai kur nesuirusių, o tik naujai besikuriančių grupių ir atrandam bendrą paterną – yra komplektėlis itin aktyvių personažų ir jų skleidžiamų naratyvų, kurie švytruoja šen bei ten. Taigi, išskiriam paterną pagal poros požymį: arba personažas su kažkokiais naratyvais sklaidosi per visur, arba naratyvas su įvairiais personažais sklaidosi per visur. Išrenkam iš jų multi-multi atvejus (kur personažas su daug naratyvų sklaidosi per daug vietų ir tuos pat naratyvus skleidžia daug personažų) ir gauname rinkinėlį iš ganėtinai nedidelio kiekio personažų (grubiai apie nuo keliolikos iki kelių dešimčių hiperaktyvių akauntų, nes neskaičiuojam milžiniško kiekio palaikančiųjų akauntų), gana nemažo kiekio vietų, per kur sklaidomasi (mažiausiai keliasdešimt grupių) ir didesnio kiekio naratyvų (praktinis kiekis – ko gero šimtai temų).

Taigi pirmas paternas aiškus: yra ganėtinai kompaktiška grupė žmonių, kuri vykdo veiklą.

Taigi, turim pirminį paterną, kurį žiūrim jau toliau: asmenybės išfiltruotos, vietų kol kas neliečiam, kabinam naratyvus arba temas: iš jų išskiriame kokius 60 procentų prasmingiausių (sveikam protui artimesnių) atvejų, atmetam propagandinį bulšitą ir t.t. (likusius atvejus paliksim tolimesniam paternų išskyrimui). Kartu pradžiai atmetam visą pragmatinę (su pranešimo siuntėju irba gavėju susijusią) dalį ir paliekam tik semantinę sudedamąją. Žmogiškai kalbant, nekreipiam dėmesio į durnumus, o pabandom pozityviai atrasti prasmę.

Ir vat čia jau atrandam antrą paterną, kuris ganėtinai įdomus: tie 60 procentų temų yra visai suprantamos ir normaliems žmonėms rūpinčios temos, kurios visai normaliai kabinamos, tačiau ganėtinai nepastovios – jos keičiasi. Paterno bruožas – saikingas stabilumas, temų platumas, visada kabinama reali problematika, kartu esant sveikam protui, t.y., nėra požymių, kad būtų paranoidinio pobūdžio fiksavimasis. Kitas, neprobleminis turinys savo bruožais visiškai atitinka feisbukinius tinklinės prekybos atstovus: kokie 4/5 medžiagos – neutrali ir tinkami kuo didesnei masei, o likusi – pardaviminė. Tik tiek, kad ta pardaviminė medžiaga šiuo atveju yra ne apie kokias nors prekes, o apie politiką.

Taigi, antras (kai kuriuos gal šokiruosiantis) paternas: tie žmonės turi sveiko proto ir profesionaliai kabina platų probleminių temų spektrą, atmiešdami jį tinkamais kiekiais pramoginės medžiagos ir problemas parduodami sau naudingu būdu. T.y., kad ir kokiais tie propagandistai atrodytų durniais, realiai jie tokiais nėra.

Tada pasižiūrim į tai, kokia yra pragmatika (t.y., su žmonėmis susijusi sudedamoji): kokia kalba, kokie argumentai, kokie klausytojai ir panašiai. O vat čia jau įdomu: aptinkame, kad tarp pranešimų gavėjų yra stebėtinai aukštas visokių paranoidinių tipažų kiekis, itin daug marginalinės publikos ir negana to, daugelis tų grupių išvis yra tarpusavy nesusisiekiančios. Bet visa tai adresuojama labai efektyviai, greitai identifikuojant bet kurias problemines ar politiškai aktyvesnes grupes, į jas įlendant ir pradedant kabinti visus tuos propagandinius naratyvus. Grupių pobūdis – itin įvairus, pradedant visokiais E ir baigiant chemtreilais.

Taigi, trečias paternas: jų adresuojama publika yra tie, kas kažkuo nepatenkinti ir kam galima užpudrinti smegenis.

O dabar pasižiūrėkim dar ir į kitą pragmatinės sudedamosios pusę: kas per asmenybės yra tie, kurie yra tieji aktyvistai. Čia pasimato kai kurie niuansai: vardai-pavardės kartais tikri, kartais iš lempos, kartais žmonių galima atrasti, kartais nesigauna, tačiau visus jungia vienas bruožas – jie nėra panašūs į tikrus žmones. Pvz., pas vieną nuotraukoje graži mergina, vardas-pavardė, bet anei jokių požymių, kad toji turėtų pažįstamų žmonių ir realų gyvenimą. Pas kitą – gal ir yra nuotraukų iš gyvenimo, bet jos kažkokios susijusios su kažkokiais neaiškiais mitingais, o daugiau – vėlgi nieko. Pas trečią – vėl kokia mergina, lietuviški vardas-pavardė, amžius – kokie 25 metai (kai jau nebuvo galimybių išmokti rusiškai), gyvena esą Kaune (kur juo labiau rusiškai kalbančių nėra), bet apie 70% postų rusiškai, labai specifinės rusakalbiams būdingos rašybos klaidos ir vėl jokių žmogaus tikrumo požymių, t.y., akivaizdus fake akauntas. Ir t.t., ir t.t..

Taigi, ketvirtas paternas: informacijos skleidėjai yra pogrindinio pobūdžio, naudojantys fake paskyras.

Dabar grįžtam prie antrojo paterno su temomis: pasižiūrėję, čia galim rasti dar vieną paterną, kuris tas temas jungia ir kuris yra netgi ir platesnis, nei tie kabinti 60%. To paterno požymis yra labai bukas: visur matosi, kad Lietuvos valdžia bloga, ypač ES ir JAV valdžia bloga, vyksta masiškai klaikenybės kažkokios, Lietuva parduodama ir taip toliau. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad itin aktyviai lendama į visas nacionalistinio pobūdžio FB grupes, kurios linkusios oponuoti ES.

Taigi, penktas paternas: visas blogis sklinda iš Vakarų – ES ir JAV.

Tada grįžtam prie likusių tų 40% fufelio: atmetus visišką jau briedą (alia kačiukai, gėlytės, šūdukai ir pan.), gauname gryną ir aiškų paterną: Lietuvai reikia išstoti iš ES, Rusijoje yra gerai, SSRS buvo gerai, Vladimiras Putinas yra vienintelis pasaulyje doras ir geras politikas, Rusija yra vienintelis pasaulio išsigelbėjimas iš oligarchinio ir globalizacinio sąmokslo.

Taigi, šeštas paternas: geroji Rusija, kuri padės.

Dabar žiūrėkim, kur čia įdomumai: pagal antrą paterną matom, kad kabinamas platus temų spektras ir nėra fiksacijos, t.y., žmonės protingi. Tačiau tai jokiais būdais natūraliai nesusieina su trečiuoju paternu – durniais, kuriems pudrinamos smegenys. T.y., čia kyla klausimas, kokios yra priežastys, kad kažkokie sveiko proto turintys žmonės apsimetinėja durniais ir skleidžia propagandinį mėšlą, dirbdami dešimtimis ar netgi šimtais etatų?

Taip, jie nusileidžia iki durnių lygio, o paskui neįtikėtinu aktyvumu lenda ir varo savo propagandas per dešimtis skirtingų grupių, pradedant ekologija, religinėmis grupelėmis, kova prieš E raides ir baigiant visokia juvenaline justicija, Kluonio gatve ir panašiai. Kai kurias grupes jie užgrobia, išsiprašę adminų teisių. Kitur – išstumia buvusius tų grupių lyderius ir viską pajungia sau. Dar kitur – tiesiog aktyviai lenda, vaizduodami ko papuola palaikytojus ir knisdami kam papuola protą.

Trumpai tariant, darykitės savo išvadas, ponai ir ponios.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

164 thoughts on “Kai neatitinka paternai arba Rusijos įtaka Lietuvoje

  1. Nos

    Mano nuomone pats kvailiausias personazas ten Magdalena.Jei pradedi logiskai komentuoti,prasideda izeidinejimai arba kalbejimai ne i tema.Jei per ilgai uzsitesia logiski atsakomieji komentarai,pasnekesys baigiasi temos pasalinimu ir/arba banu 🙂

    Reply
    1. visos patvorio siuksles

      is violetiniu tapo , kovotojais uz zeme, ir putinus DDDDD neisdege pedofilija tai naua tema pagavo reik ta matrica susitraukusi ir visa patvori sudubasint pagaliais DDDDD

      Reply
  2. Rasa

    SM forume seniai reiškiasi moteris gyvenanti Kaune. Rašo rusiškai, nes užaugo Vorkutoj. Nuolat varo propogandą. Kovojo Klonio patvoryj. Gal ta pati?

    Reply
  3. przt

    Neblogi egzemplioriai naujienų portalų komentaruose reiškias po Sirijos tematikos straipsniais.

    Reply
  4. A

    Geras tekstas. Šiaip internetas pajaukė mūsų protus. Intuityviai vis norime suvokti kiekvieną komentatorių kaip atskirą asmenį ir ta intuicija vis pakiša koją, o astroturfintojai tai sėkmingai išnaudoja. Vienas psichas internete gali atrodyti kaip 100 realių psichų. Ir ta kompaktiška kompanija, kurią čia minite, būtent taip multiplikuojasi.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pagal darbų apimtis -- vienas psichas niekaip. Ir netgi dešimties neužtektų. Kitas klausimas, kad jiems nebūtina vieniems apie kitus žinot 🙂

      Reply
    1. Paulius Žuvyčius

      mytus galima organzuoti, bet abejoju ar tuo užsiims E nemylėtojai ar Rusijos mylėtojai. Iš esmės mytus ir dabar rengia grupės žmonių kurie nekalba apie politiką susitikę. Tokie vat dviračių mylėtojai, keliautojai ir kiti panašūs. Gal ten koks istorikų klubas ir susitiks padiskutuoti apie kokias Rusijos plėtros perspektyvą istorinėje plotmėje, bet ne daugiau. Propagandos skleidėjams mytas kažkiek pasunkintų gyvenimą, bet ne kažin kiek.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Mytai išvirtualizuoja, kas reiškia, jog veikia kaip tam tikra kontrpriemonė kai kuriais atvejais. Bet toli gražu ne visada.

      Reply
    3. Kevi Spaceras

      Nereikia ne mytu, kai kuriuos profilius labai lengva issifruoti uzsukus, kad ir i koki Paleckio FB perziurai „draugus“ paskaitai ju komentarus ir viskas kaip ant delno 😉

      Reply
  5. entdx

    Nebaninu nieko, bet iš kur tokių brudų ir grupių randat. Mačiau Matrica Lietuvoje, bet ten antro patterno nei su žiburiu nerasi -- absoliutiems debilams skirta. Nors gal ten vienas nuoširdus Kanto tipažo žmogus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ogi tyčia paieškojau, tai ir radau. O vat dėl matricų visokių -- ne tik į profilius pasižiūrėkit ir atrasite visus paternus iš eilės.

      Reply
  6. petraszd

    Geras straipsnis – ačiū.

    Aš truputį numanau, kodėl čia tas nepateikta. Ir netgi klausdamas nelabai tikiu, kad bus pateikta. Bet būtų įdomu gauti pavyzdinių nuorodų į tų veiklūnų profilius. Nes aš nelabai internetų daug skaitau ir nelabai diskutuoju. Tai ir nežinau.

    Antras dalykas. Yra kokie nors praktiniai patarimai ar auksinės taisyklės, kaip išvengti tokių ar panašių „užverbavimo“? Nes aš toks biški paranojikas ir turiu gana silpną imuninę sistemą kliedesiams. Ar čia jau nieko nepadarysiu ir yra tik vienas patarimas – tapti protingu?

    (Šiaip manęs su „Rusija yra gėris“ neužkabintų. Kažkodėl šitam esu 100% atsparus. Bet bijau, kad su kitais kliedesiai tai drąsiai)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jūs smegenų turit pakankamai, ponas Petrai -- užverbavimas jums negręsia netgi netiesiogiai, t.y., net ir nežinančiu palaikytoju netapsit.

      O dėl profilių pavyzdinių -- aš tam ir nepateikiu, kad patys paieškotų žmonės, juoba laiko tam reikia tikrai nedaug. Paprasčiausiai, kai pats atrandi -- įspūdingiau pasimato 🙂

      Reply
      1. petraszd

        Nu… Nebūčiau dėl to tikras. Esu savo laiku New Age hipių nesąmonėmis persirgęs. Tiesa, lengva forma. Tai ir baisu dėl to.

        Reply
  7. Lijana

    Pernelyg suplakėt viską į vieną. Perskaičius susidaro įspūdis, kad jei žmogus yra prieš juvenalinę justiciją, skalūnų gavybą ir pan., tai jam jau Rusijos agentai smegenis užpudravo. Nėra taip.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponia Lijana, straipsnis orientuotas kiek į kitus žmones. Bet vat jei apie tas juvenalikas ar skalūnus pasižvalgysit, tai tiesiog išrinkit tuos, kurie ir šen ir ten aktyvūs -- vat ir gausit dėmesio vertų profilių.

      Reply
  8. Kitoks

    daznai paskaitineju si puslapi.https://www.facebook.com/NestovekPoMedziu?ref=hl Platina gan ivairia informacija nuo A iki Z per daug nekomentuoja niekas,bet nemazai zmoniu uzsuka tiesiog paskaityti atfiltruotos info nuo kasdieninio.Panasiai kaip ziniasklaidos priemone,tik straipsniai atsijoti nuo debilisku.Ka manot apie ji?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kiek žiūrėjau, atrodo čia ne iš tų maitėdų, o tiesiog šiaip idėjiniai kokie tai.

      Nors keletas iš tų maitėdų matosi tarp sekančiųjų šitą puslapį.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, tiesiog tamstai sudėtinga suprasti paprastus dalykus: jei į kokią nors grupę, kovojančią prieš juvenalikas, ateina grupė šitų specifinių aktyvistų, tai aišku gi, kad ne visi juvenalinės grupės dalyviai bus tokie.

      Bėda tik tame, kad jei tik žmonės susigaudo pavėluotai, tai šitie maitėdos spėja ir įsiprašyt į adminus, ir senus lyderius išėst, ir visus bent kiek proto turinčius prieštarautojus išpjudyt.

      Reply
  9. Mantas

    Man įdomų tai, kad daug kas iš tų marginalų pasisako prieš žemės pardavimą užsieniečiams. Kokia to nauda Rusijai? Gal todėl, kad teoriškai ateityje lengviau būtų Lietuvą okupuot, ta prasme mažiau pretenzijų iš užsienio dėl jiems priklausančio turto?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Iš dalies ir kapitalo integracijos klausimas yra, bet iš dalies yra ir paprasčiau: kuo aktyviau kažkas kovoja su ES, tuo labiau į tas kovojančias grupes galima įkišti savo nagus. Ir visai nesvarbu, dėl ko kažkas kovoja -- ar dėl žemės, ar dėl ekologijos, ar dėl gėjų, ar dėl dar ko nors. Svarbu tik tai, kad būtų opozicija ES.

      Reply
      1. bmaggot

        Tokiu būdu, deja, ir daug nacionalistų sumišo su tais prorusiškais asmenimis.

        Reply
    2. Rytis I

      Nauda galimai ir tokia, kad dabar nekilnojamojo turto (o ir su žemėmis) pardavimas į rytus pastatytas ant konvejerio, naudojantis įvairiomis kokiomis spragomis ten, kur reikia. Kam rusui kaimynas fokietis -- geriau kai aplink vieni rusai 🙂 Be to, kol į vakarus orientuotos NT agentūros neveiksnios -- mažesnė konkurencija. Nesenas pavyzdys. Dar prieš porą mėnesių spaudoj romantiškai-patriotiškai aprašytas Taujėnų dvaras siūlomas oligarchui iš rytų -- aha, nu jo, turbūt be žemės, nusikėlimui 🙂
      http://prian.ru/price/408782.html

      Reply
  10. Saulius

    Aciu uz gera straipsni. As pats esu konspiraciniu teoriju,kultu ir uzribio megejiskas studentas ir karts nuo karto debunkeris. Lenkiuosi Profesoriaus talentui

    Reply
  11. Vasilij

    Žmonės, jeigu jums svarbi tiesa, tai jos būtinai ieškokite, o ne tikėkite tokiais neva straipsniais. Šio straipsnio autorius išmoko labai protingų žodžių, tačiau nesugeba analizuoti gana paprastų dalykų. O tu, autoriau, esi durnius ir melagis.

    Reply
  12. jurgis

    Bet tokių patternų yra pilna ir gyvenime, pats žinau bent tris vidutinio amžiaus buhalteres iš skirtingų firmų -visos kaip viena kartoja: jav blogai, kokakola -- nuodas, es su savo pederastais -- blogai, sssr buvo rojus, lietuvoj valdžia vagia, išdurti vmi yra garbės reikalas, baltarusijoje -- pavydėtina tvarka…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš irgi tokių pažįstu nukvankėlių. Skirtumas čia tas, kad tie realūs žmonės yra pasyvūs, turi gan siaurą temų ratą ir neužsiimdinėja organizuotomis veiklomis.

      Reply
    2. Arklimantas

      viena tokia dabar sėdi šalia manęs :). balsuoja už Viktarą. nors 100 proc. lietuvė sugeba į savo kalbą įmesti klaikų rusišką akcentą, kurį sunku paaiškinti kol neišgirsti 🙁 (tipo „Rita iš Mažeikių“).

      Reply
  13. Zzo

    Esminis reikalas yra tas, kad Rusija nuo seno naudoja gudrią metodiką — remia ir sau palankias, ir priešiškas jėgas. Tai, kas Rusijai nenaudinga, pasirodo buvo Rusijos remta ir finansuota. Kaip taip gali būti? Tai planas be pralaimėjimo. Papildomos išlaidos nedidelės, o nauda dviguba. Rusijai priešiškos jėgos kompromituojasi ir ima atrodyti, kad yra Rusijos šalininkės. Tampa nebeaišku, kas ne už Rusiją. Rusijai iš tikrųjų nepalankūs reiškiniai nueina į antrą planą. Kovotojai prieš Rusijos įtaką ima kovoti su jai nepalankiais reiškiniais.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat vat, šitie niuansai buvo prieš daug metų išlindę kai kuriuose portaluose, kai pastebėta, kad krūvos antirusiškų komentarų turi labai specifinius paternus.

      Reply
  14. Kevi Spaceras

    Tarkime politine situacija susikloste taip blogai, kad Rusijai atsiranda realus sansas vel okupuoti Lietuva.

    Variantas pirmas: Duju pramone (skalunai)JAV rankose, energetika Europos rankose, salyje ivesta Europos valiuta, daug zemiu turi turtingesni kapitalistinio pasaulio pilieciai (uzsienieciai).

    Variantas antras: Duju pramone Maskvos rankose kaip ir likusi energetika, Litas (paskelbiamas popieriumi), visa zeme jau „buvusiu“ lietuvos pilieciu.

    Taigi butent yra TAIP, kad pirmas varijantas labai nepalankus Rusijai ir yra TAIP, kad antras variantas yra tiesiog rakstis Rusijai ir pasiilgusiems okupacijos laiku 😉 Todel lapiu gatves suniukai ir toliau knis protus kiek tiktai sugeba.

    Reply
    1. Kevi Spaceras

      Atsiprasau suklydau -- varijantas pirmas zinoma yra rakstis Rusijai. O antras yra siekiamybe savaime suprantama.

      Reply
  15. Paulius Žuvyčius

    Dėl Lietuvos okupacijos aš labai abejočiau…Visų pirma mes dabar pirmininkaujam ES ir daug diplomatų ir žiniasklaidos atstovų yra Lietuvoje. Nesigautų taip kaip Gruzijoje kai neaišku kas kaltas, nors ten ir arkliui aišku. Antra -- mes vis dar NATO nariai ir Rusija turi didesnių rūpesčių. Aišku karas su Lietuva būtų tam tikras garo nuleidimas ir dėmesio nukreipimas nuo vidaus problemų. Gal netgi naftos kainos šokteltų ir jie turėtų finansinės naudos iš to. Visgi sudėjus visus pliusus ir minusus nematau šiuo metu galimybės tam atsitikti. Tiesiog Volodia ir Dima per daug gudrūs. O vat pakiršinti kodėl gi ne.

    Reply
    1. Kevi Spaceras

      Nesakau dabar. Dabar tai tikrai nerealu. Tikesimes taip ir liks. Taciau zinome, kad visaip buna, ypac dideliu pasauliniu konfliktu metu, kada viskas ima brasketi. Todel nusatomi nustatomi prioritetai ir laukiama momento.

      Reply
  16. Valius

    Daug sužinojau iš straipsnio. Pirmiausia, kad daug žodžių nesupratau, nes jie tiek nelietuviški, kad prasmė žinoma tik „specialistams“, antra, straipsnio autorius daug dirbo ieškodamas sąmokslo, trečia, autorius kritikuodamas JAV ir ES opozicionierius pats elgiasi lygiai taip pat matydamas tik vieną priešą. Argi protingi žmonės yra tik marginalai ir paranojikai? Straipsnio autoriui derėtų taikyti bent vieną prielaidą — demokratinėje visuomenėje yra žodžio laisvė ir kai kas, po ilgų svarstymų darosi savo išvadas, dalinasi su tais kurie panašiai mąsto ir tai nėra joks sąmokslas, tik netikusio valdymo ir krizės padariniai. Paprasčiausiai žmonės dalinasi savo mintimis, jausmais. Gal ir yra keletas grupių, siekiančių mus sukiršinti (trijų „žemaičių“ laiškas), tikiu kad ne be Rusijos spec. tarnybų pagalbų, tačiau mes patys suprantame ir atsirenkame tuos atvejus. Pridursiu, kad dažnai pasitaiko, kai labai radikalūs Tėvynės patriotai iš nevilties, kad jiems nepavyko ir jie ne to tikėjosi iš nepriklausomybės, sušunka desperatiškai „ne tokią Lietuvą kūrėme“, dar nereiškia, kad jie yra Rusijos spec. tarnybų suvilioti. Apskritai, skaitant straipsnį, atrodo, kad kolega kapstėsi atliekų krūvoje ir bandė ten rasti smegenų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Visaip būna, žinokit -- ir su nuosavomis nuomonėmis, ir su formuojamomis nuomonėmis, ir dar ir su tokiu burbulo fenomenu, kai žmogus pakliūna į aplinką, kur viena info ateina, o kita neateina.

      Žodžiu, kai pamatot keistus sisteminius atvejus, išvadas tai darykitės, kas aplinkui tokie sukasi.

      Ir kalba čia ne apie tai, kad drausti kažką, o apie tai, kad būtent dėl demokratijos atsiranda galimybė tokiam informaciniam puolimui, kurį pirmiausiai bent jau identifikuoti reikia.

      Reply
  17. Dainius

    Du klausimai, Peliuk:
    1: kada juos priduosi VSD (rimtai)? Ar VSD tokia info pochui, kaip pasakytų „pistonai“?
    2: Sirijoje situacija su chemija aiški. Bet nu c’mon -- bombinti kai tik tik atvačiavo UN inspekcija -- c’mon? Ar ten jau smegenų iš viso nerasta pas vadukus?

    Reply
  18. Saulius

    Liūdina, kad net nebesvarstomos galimybės susitvarkyti savarankiškai, t.y. arba „žemė turtingesnių užsieniečių“, „energetika ES“, „skalūnai JAV“, bankai skandinavų, protas skolintas/nupirktas, arba „gerai buvo prie ruso“, „baltarusijoje tvarka“, o realiai -- gabumai nelavinami, orientyrai siaurai-buitiškai vartotojiški.

    O dėl Sirijos -- tai, mano galva, yra dvi versijos: cheminį ginklą panaudojo Asado šalininkai arba kovotojai prieš juos.
    Abiem atvejais kažkam iš pasaulio didžiųjų tai gali būti naudinga. Akivaizdu, kas yra naudingiau JAV.

    Ypač kai vos prasimuša į informacinę erdvę nauji kinų valdžios paraeiškimai, kad laikas įvesti auksu dengtą rezervinę valiutą -- juanį. Kas reikštų neauksinių USD ir EUR interesams realią grėsmę.

    Reply
    1. Kevi Spaceras

      Del pirmos dalies. Vat ir nori Rusija kad viskas „savarankiskai“. Tada kirsti per nagus tik lietiviams reiketu. Kirsti per nagus PASAULIUI butu DAUG sudetingiau. Taip, kad realiai nera liudna jeigu Lietuva bus integruota i EU, NATO ir zeme bus „turtingesniu“ uzsieciu. Nera liudna buti stipriems, tegu isgriauzia. Ne visada reikia naftos buti stipriems.

      Reply
      1. Hau

        Buvo jau žemė „turtingesnių užsieniečių“ -- Karaliaučiaus kraštas vokiečių. Buvo labai stiprūs ir kas ten? Kiek lietuviai patys savo žemę valdė ir kariavo, tiek prieš rusus ir apsigindavo.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Klausimas ne tame, kad užsieniečiams atiduoti, o tame, kad integruotis.

          Maršalo planas Vokietijai ir aplinkinėms šalims po II pasaulinio karo atnešė būtent tą idėją -- integraciją. Rezultatas -- dingo priežastys kariaut, nes pas visus aplinkui atsirado interesų turėti taiką.

          Čia verta pastebėti, kad Vokietija nuo to netapo amerikoniška, angliška ar prancūziška, kaip ir aplinkinės šalys netapo vokiškomis.

          Reply
          1. Hau

            Kad po tos integracijos lietuvių turbūt liks tik trečdalis skaičiaus. O tie užsieniečiai, kurie supirks žemes, greitai pateps slides iš karštos zonos, jei čia kas nors atsitiks. Kaip Margaret Tečer sakė, tai atominė bomba išsaugojo taiką -- truputį skiriasi ši versija? 😉

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Lygiai taip pat galima pasakyti, kad po neintegracijos lietuvių liks tik trečdalis skaičiaus ir t.t..

              Viena neseka iš kito.

              Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Ponuli, nepradėkit čia švaistytis projektyviniais kliedesiais apie tai, ką aš pamėgdžioju ir aš jūsų neišbaninsiu. Nes čionai pas mane žmonės arba rašo argumentus, arba gauna banus.

                  Labai konkrečiai: yra buvę ir prastesnių demografinių rodiklių kai kuriais periodais. Dėl kitų rodiklių -- būtų labai įdomu sužinoti, kokius kitus turit omeny.

                  Kita vertus, jei kažkas blogai, tai kokia priežastis? Ir vat čia jau nereikia kalbėt apie kažkokią vakarietišką santvarką, o kalbėt reikia, kodėl atsirado ta totalinė demografinė duobė. O atsirado ji dėl prieš porą dešimtmečių galutinai kolapsavusios stagnacinės ekonomikos. O ta ekonomika kolapsavo dėl sovietinės sistemos, kuri 45 metus drožė visą Lietuvą taip, kad panašiai metų ir atstatinėt reikės.

                  Reply
                  1. Hau

                    Buvo maro metu. Šiaip tarnaut vakariečiams ir kurt vakarietiško tipo santvarką yra skirtingi dalykai. Pavyzdžiui, Rokiški, pasirašysi po reikalavimu referendumo dėl žemės ir kt.? Labai paprasti argumentai:
                    1. Sumažint parašų skaičių iki 100 tūkst. Nyderlanduose parašų užtenka 300 tūkst, kaip pas mus, bet gyventojų 18 mln. Lietuvoj tada turėtų būt ~50 tūkst.
                    2. Anglijoj berods žemės nenusipirksi, gali tik nuomuot.
                    3. UK rengs referendumą dėl narystės ES, Škotija taip pat, bet dar ir dėl Nepriklausomybės nuo Anglijos.
                    Čia ir skirtumas, kad vakariečiai viską darė savo tautų labui, leido valdyt demokratiškai savo valstybes. Jūs nė velnio nepasirašysit, nes netikit savo tauta. Ir sovietiniai valdžiažmogiai elgiasi panašiai, todėl belieka uodegoj vilktis, lyginant su vakarais.

                    Reply
                    1. Rokiškis Post author

                      Dėl parašų skaičiaus sumažinimo -- paskaitykit straipsnį dar kartą ir užsiduokit klausimu, kodėl būtent šitos grupės tiesiog isteriškai nori tą skaičių sumažinti.

                      Dėl Anglijos -- nežinau, ten išvis kito tipo teisinė sistema. Bet bendrai imant, verslo požiūriu praktiškai nėra skirtumo, ar žemės nuoma, ar pirkimas, su sąlyga, kad nuomos sutartys gali būti užtikrinančios nuomininko saugumą, t.y., kad nebūtų taip, kad pastatei fabriką, o paskui nuomotojas sugalvos padešimtgubint nuomos kainą.

                      Dėl likusios tamstos komentaro dalies -- malonėkite arba nustot užsiimdinėt projekcijomis bei dvasingais pareiškimais, arba daugiau įspėjimų nebus.

              1. Hau

                Aš sakau Vokietija tampa turkiška. Fabrikus kinai superka. Čia tas žemės pardavimas tik viena medalio pusė, nes svetimų žmonių antplūdis panaši problema. Tie vakariečiai pridarė klaidų, bandys dabar gelbėtis, imigraciją ribos ir t.t. Galėtume išvengt jų klaidų tiesiog dabar, tačiau vakarietiški sovietukai juk nori viską aklai kopijuot, lietuviai -- paskutinėj vietoj. Jei taip toliau, tai po dar 20 metų tokios „integracijos“ ES Lietuva tiek nusilps, kad Rusija užims praskolintą pustuštę teritoriją be jokių pastangų.

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Taigi, imigracija -- tai visiškai kita problema, tą ir užfiksuokim.

                  Dėl fabrikų -- kinai superka ne tiek ir daug, bet prisiminus VOLVO, kurį nupirko ir išgelbėjo kinai bei SAAB, kurio nenupirko ir neišgelbėjo, ko išties labiau norėtųsi, gelbėjimo ar negelbėjimo?

                  O dėl to, kad išvengt klaidų reiktų -- čia faktas. Ir kad nekurie veikėjai, nemokantys gerinti savo verslo procesų, dirba belenkiek mažesniu našumu, nei vakarietiškos firmos, o paskui tampa nekonkurencingais ir ima cypčiot kad jiems reikia „kvalifikuotos“ darbo jėgos iš kokių nors laukinių šalių -- tai irgi faktas.

                  Tik vat kalbėti apie tai reikia labai racionaliai, nes kai suplakama viskas krūvon -- tai nieko pataisyti ir išspręsti neįmanoma.

                  Reply
                  1. Hau

                    Čia galima sutikt. Bet keista, kad tokios vakarų šalies kaip Vokietija įmones „gelbsti“ kinai. Aš nevadinčiau to gelbėjimu, tai tiesioginė investicija ir ūkio užvaldymas. O tai kuo tada rusai skiriasi nuo kinų, juk jie irgi „gelbėja“ jei ką. 😉 Pavyzdžiui, rusams Šrioderis dabar padeda gelbėti, tarp kitko -- vienas ES kūrėjų. Kažkas negerai su ta vakarų sistema, pas juos jau pilna tos „darbo jėgos“ iš laukinių šalių, demografinės problemos ir prasiskolinimai -- racionalu?

                    Reply
    2. Paulius A.

      Interesai ten galbūt didžiausi Turkijos ir Izraelio. Izraelis nenori sąlyginai stiprių ir priešiškai nusiteikusių oponentų (Assad’o režimas JAV sako, kad būtų kur kas sunkiau įkandamas nei koks Irakas ar Afganistanas), o Turkija nori ramių vidurinių rytų, kad galėtų pavirsti į dujotiekių/naftotiekių hub’ą. Jie nori ir iš Kuveito, ir iš Egipto atsivesti vamzdžius, kurių galutinis tikslas būtų Europa. Rusams tai labai nepatiktų.

      Reply
    3. DarMantas

      Tas auksas dabar jokios realios panaudojimo srities neturi. Tik blizgučiai ar popieriukų padengimai. Plius labai daug USD ir EUR praskolinta Kinijai ir jų nuvertėjimas kinams irgi stipriai kainuos.

      Reply
  19. ggg

    Aš vis primetu, kad va, jei Rusija pateiktų lietuviams (ne Lietuvos valdžiai) pasiūlymą: mes jums dujas, naftą, na dar kokių nors saldainių -- o jūs mums draugišką ranką. Tai ar nebūtų taip, kad tauta su džiaugsmu šį pasiūlymą ir priimtų?

    O jei jau taip ir nutiktų, tai kurių velnių jūs piktinatės? Iš esmės kovojat prieš lietuvių tautą (žr konstitucijos straipsnį nr 2) ir esat antilietuvis.

    Reply
    1. karpis

      Baltarusija paimė tą ranką. Tai ar tikrai tokios nemokamos tos dujos?

      Šiaip dvišaliai santykiai yra partnerystė. Ir visada geriau su prognozuojamu ir reputaciją turinčiu partneriu dirbt. O ne su politiniu/ekonominiu šizofreniku.

      Reply
  20. Pjovejas

    Aš tai daugiausia tą pastebiu Delfi komentaruose. Jei anksčiau dėl visko buvo kaltas Kubilius, tai dabar blogiečiai yra JAV ir ES. Nesvarbu apie ką straipsnis, bet dažniausiai kryptingai keletas komentatorių kreipia lojimą link to.
    Pvz., neseniai delfyje vienas autorius pradėjo seriją straipsniukų apie išvyką į Š. Korėją. Tai ką jūs manot? Daug komentarų apie tai, kokia išdidi Š. Korėjos tauta ir kaip jie kenčia dėl to, kad nepasiduoda imperialistinei JAV įtakai ir kaip jie geriau (!) gyvena nei mes.
    A6 tiesa sakant, nesuvokiu, kas didesni idiotai: tie kas galvoja, kad tokiais postais kažkas tiki, ar tai aš, nes nesuprantu, kad atsiranda tikinčių tokiais postais…
    Ir, tiesa sakant, baisu antru atveju būtų…

    Reply
    1. asta

      reikia tvirtų nervų skaityti delfio komentarus. arba būti kokiu nors psichiatu -- tada jau iš profesinės pusės įdomu 😀

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Tie specifiniai nesveikais kiekiais postinami propagandiniai komentarai -- tai tas pats informacinis karas, tik jau dar durniau vykdomas.

      Čia žiūrint semiotiškai, labai verta panagrinėti pragmatikos neatitiktį: kur nors Rusijoje tas briedas apie Šiaurės Korėją tam tikram marginaliniam segmentui sueitų kuo puikiausiai.

      Ir visa laimė, kad ten Rusijoje sėdintys piarščikai, kurie parenka temas ir pozicijas šitiems komentarams, orientuojasi pagal tai, kaip gaunasi protą praknisti pačioje Rusijoje esantiems, o Lietuvos nesuvokia, tad jų propaganda nemenka dalim praranda poveikį.

      Reply
  21. As

    Kas įdomiausia, kad viena didžiausių platformų, per kurią reiškiasi tokie personažai tapo mūsų mylimi kedofilai (kurie tapo priešskalūnininkais, nusistačiusiais prieš žemės pardavimą užsieniečiams, gėjus, atominę elektrinę, ES ir JAV apskritai).

    Čia labai vaizdinga iliustracija (ir šiokia tokia nuorodą, ko reikia ieškoti, kad pamatytum minėtus personažus :)):

    http://foto.terpe.lt/inkelti/20130828/i58_fb1.png

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, vadinamieji kedofilai labai greitai tapo taikiniu anoms grupėms, nors reali situacija su jais toli gražu nėra tokia vienareikšmė, nes daugelis iš jų branduolio yra kraštutinai antikomunistiniai ir nusistatę prieš putinistinį režimą.

      Čia vat ir turim tą sudėtingą reikalą, kad kartais grūdus nuo pelų atskirti būna labai sunku, o persimaišo viskas taip, kad kartais imi nesuprasti, kur kas ir už ką.

      Reply
      1. As

        Čia, manau, situacija kaip su nacionalistais, kurie, kaip reikia apdirbant, irgi dažnai tampa „beveik prorusiškais“. Kai įteigiama, kad ES ir JAV yra visų bėdų priežastis: gina tik homoseksualus, o juos jie sulygina su pedofilais, kas dar labiau pakursto emocijas, bando mus nutautinti, atimti žemes, sukėlė ekonomikos krizę ir t.t. o mūsų bloga valdžia juos irgi palaiko, o Rusija vaizduojama kaip gerovės citadelė: išlaikomos „tradicinės vertybės“, vadas stiprus (o tokio kraštutiniai dešinieji ir nori), ekonomika atseit gerai laikosi (iš tikro neypač, tiesiog apie jų problemas nelabai kalbama), tai nusivylęs net ir dešinysis nacionalistas dažnai sušunka, kad „su Rusija gal ir būtų geriau“.

        O į juos dažnai ir taikomasi (dėl ko dažnai tie kurie turėtų būti stipriai dešiniaisiais lietuviais nacionalistais tampa prorusiškais), nes jie ir turi daugiausiai šansų būti viskuo nusivylusiais (šalis svyruoja tarp šiokio tokio liberalumo ir socialistiškumo, o jie nepriklausomybės pradžioje galvoję, kad valdys Lietuvą yra nustumti), o be to Rusija yra iš esmės pakankamai kraštutinai dešinioji valstybė (kaip bebūtų keista :)) ir jiems kartais atrodo kaip visai neblogas šalies modelis.

        Reply
        1. suomis

          Nevarykite ant nacionalistų, nes tai jūs, liberalai, Brazausko, komunistus vadinate socdemais…

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Ponas Suomi, gal ir liberalas yra ponas As (išties nežinau, nes man neįdomu), bet čia verta pažiūrėti labai pragmatiškai: kai kalbama kažkas kritiško, tame neretai galima rasti, ką ir kaip pagerinti.

            Šiuo atveju tiesiog yra problema, kad būtent į nacionalistus iš visų jėgų kabinasi kai kurios specifinės grupuotės, visaip stengdamosis paveikt ir įsiskverbt.

            Ir jėgos tam metamos labai nevaikiškos, o prieit bandoma iš įvairių pusių -- tai ir iš sandėliuko ištraukti nacionalbolševikiniai pelėsiai (iš serijos „LTSR buvo gera tvarka, tik reikėjo, kad būtų paskira valstybė“), ir Putino, kaip tinkamo vadovo įvaizdis, ir paslaugėlės visokios („mes visur jus remiam ir jūsų informaciją platinam“), ir grubus sovietmečio balinimas („tais laikais buvo puoselėjamas tautiškumas, Dainų šventės vyko“), ir kai prireikia -- nacionalistus susiejant su nacionalsocialistais, kad kiti pasibaisėtų ir nesikalbėtų, ir taip toliau.

            Čia yra didelė ir labai komplikuota problema, kurią kažkaip reikia spręsti. Ir kol jos neišspręsit, tol jums bus labai sunku sustiprėti.

            Reply
            1. Hau

              Reikia turėt tvirtybės… Bet kad nacionalistus galėtų paveikt ta rusiška propaganda yra nesąmonė. Juk ruskiai šaudė ir kankino lietuvius per partizaninį karą, dar neseniai traiškė tankais prie bokšto ir t.t., nekalbant apie kelių šimtmečių istoriją -- labai panašią.

              Reply
  22. Jonas Povilas N

    Manau,Lietuvoje turėtų būti Lietuvos kultūros sklaidos instuticija (departamentas,direkcija ar kažkas panašaus).Jo funkcija būtų propaguoti lietuvių kalbą ir skleisti pasauliui Lietuvos kultūrą ir objektyvią informaciją apie Lietuvą .Panašiai,kaip daro prancūzai (Frankofonijos organizacija),vokiečiai (Goethe institutas).Visa bėda,kad Lietuvos valdžia nesupranta ar nenori suprasti,kad kultūra yra politika ir visa ko pagrindas-taip pat ir ekonomikos. Valstybė turėtų finansuoti Lietuvos istorijos tyrinėjimus,leidinius,straipsnius,portalus,filmus istorine tematika (dabar net apie Didijį Kunigaikštį Vytautą filmo vis dar nėra).Tada didelės grėsmės,analizuojamos šiame straipsnyje,būtų mažesnės.

    Reply
    1. Arklimantas

      labai pritariu. LT vadovai ir piliečiai sunkiai suvokia kultūros plačiąja prasme įtaką visam valstybės gyvenimui. kažkiek domiuosi istorija ir galiu pasakyti, kad LT viešų istorikų impotencija yra tokia baisi (išskyrus T. Baranauską), kad tik laiko klausimas, kad baltarusiai pasiims mūsų herbą, Vilnių (istorijos prasme aišku) ir visą istoriją. tokie kaip Bumblauskas yra linkę piktybiškai nematyti viso vaizdo, ideologinių siekių ir supaprastintų paternų 🙂 kylančių iš kitų šalių. jie geriau tyčiojasi iš Šapokos (kuris iš esmės sukūrė lietuvių istorinę ir iš dalies tautinę savimonę) naivumo, vaidina „objektyvius“ mokslininkus ir išjuokia bet kokį tautinį -- valstybinį(čia tik lietuvių atžvilgiu žinoma) požiūrį į istoriją. jiems mirtinai būtina, pasakyti, kad Vilnius tikrai ne lietuviškas visada buvo (Briedis toks), kad Klaipėda nieko bendro su LT neturi, kad Mickevičius ne lietuvis, o lenkas ir pan. kiekvienas iš šių faktų atskirai, siaurame tik moksliniame rate gal ir gali būti pripažįstamas, bet plačiajai visuomenei šis šūdo pastovus skleidimas tik dar labiau griauna pasitikėjimą nacionaline valstybe, savo tauta, savimi pačiais. jie geriau supranta tuos pačius rusus, lenkus ar net tuos nevykusius belarusus, kurie aiškiai žino ir tiki savo istoriniais paternais ir ne kankina savęs mintimis, kad Pilsuckis gal ne lenkas ar Mickevičius gal lietuvis, kad Rusija nepradėjo WW II, o jį viena laimėjo ir pan.
      šios šalys neabejotinai finansuoja ir neigiamų istorinių paternų kūrimą Lietuvoje

      va tiek. sorry už padrikumą, bet čia tik pastebėjimas susijęs su paternais konkrečioje srityje…

      Reply
      1. Jonas Povilas N

        Manau,Lietuvoje yra rimtų istorikų,galinčių imtis tokio darbo,pavyzdžiui,Brandišauskas,Batūra,Kiaupa.Tačiau viešojoje erdvėje jų nuomonė retai skelbiama.

        Reply
        1. Arklimantas

          darbo, mano galva, imtis jokio nereikia. kaip istorikui žinoma. reikia tik visiems suvokti skirtumą tarp paternų klausimo ir vidinės mokslinės argumentacijos bei veiklos. toks Bumblauskas ne mokslu užsiima, o kuria paterną, kad LT yra neaišku kieno ir kodėl atsitiktinai sukurta valstybė, nes tikrieji šeimininkai visada buvo arba lenkai arba kažkokie gudai… aš nežinau ar tai tiesa (vis tik turbūt, kad ne :)), bet taip kalbėti viešai negalima ir taškas. nepriklausomai nuo to kiek tame tiesos…

          Reply
          1. Klevas

            Mano galva reikia kalbėti tiesa, net jeigu ta tiesa ir nepatogi. Dabar Lietuvoj kuriama idėja kaip gerai buvai LDK, nes turėjom daug teritorijos ir kaip gerai būtų vėl turėt. Su tokiu žmonių „programavimu“ nieko gero neišeis. Šiuo atvėjų būtų Lietuva tokia valstybė kaip vokietija prieš antrą pasaulinį, tai lygiai taip pat ir pasibaigtų bebandant „atkurt LDK“.

            Taigi, nors tiesa ir nemaloni vienų širdžiai reiktų vertinti ir skleisti tiesą.

            Reply
    2. Rokiškis Post author

      Taip, Lietuvai tokios organizacijos trūksta, bet yra ir kita problema -- panašios organizacijos neretai tampa tiesiog pinigų švaistymo kontoromis, kurios nieko realaus nepadaro. O kai kuriais atvejais būna dar blogiau.

      Reply
  23. p. Zuikis

    Ar čia man tik taip atrodo, kad didžioji dalis šių paternų vis prasišviečia ir popierinėje žiniasklaidoje, įvairiais pavidalais ir įvairiai publikai skirtai (Komjaunimo tiesa, Tomkaus šiukšlynas, IQ…)?

    Reply
    1. Augis

      Gal galima plačiau, dėl ko IQ užkliuvo, kad buvo prie „komjaunimo tiesos“ numestas?

      Reply
      1. p. Zuikis

        Pastebau tokias tendencijas jų straipsniuose -- apie Rusiją -- tik „objektyviai“, apie ES -- tik kritškai. Štai pirmas pasitaikęs atsakas į paiešką jų svetainėje -- antraštėlė „Pinigai iš Rytų praverstų ir Lietuvai“, apie tai, kad reikia nesibodėti oligarchų pinigais ir sekti „Snoro“ pavyzdžiu:)

        Reply
  24. Rokas

    Žiūriu ir negaliu atsigrožėt šio straipsnio sudirbinėjimais aprašomose grupėse. Kai tie patys vartotojai, skirtingose vietose copy-paste’ina pastebėjimus apie Jūsų intelekto lygį ir panašius dalykus. Well done, Rokiški.

    Reply
      1. Rytis I

        Nu jo, Protinga Pelė, tfu tfu -- žiurkėnas, o nusitaikė tiesiai į širšių lizdą … Ne žiurkėnas, o kvailas meškutis 😉

        Reply
  25. Siaubas

    Panagrinėjus Rusijos žiniasklaidą, išryškėja panašūs, bet kiek iš kitokio kampo paimti paternai:
    1. palyginus su aplinkiniu pasauliu (ypač -- Vakarais) gyvenate itin gerai;
    2. taip – turime problemų, bet kieta ir sąžininga valdžia jas greitai sprendžia (ne taip, kai Vakaruose);
    3. jeigu pas mus ir yra kažkas negerai, tai dėl visko kalti Vakarai.
    Kas stebina, tai antivakarietiška retorika. Rusijos žiniasklaida neužsičiaupia apie JAV ir ES, tačiau iki Sirijos ir Snowdeno istorijų, apie Rusiją ten užsimenama gal kartą į savaitę ir tai prabėgom. Rusijoje žmonės yra gąsdinami visokiais gosdepais, girdimos to pačios tik kitaip perfrazuotos pūvančių vakarų terminologijos.
    Bet vat visai nesuprantu – kam to reikia? Iš esmės Vakarai Rusijai didžiąja dalimi nekenksmingi (apart demokratinių vertybių, žinoma), o rimčiausia geopolitinė grėsmė į Rusiją ateina iš Kinijos.
    Jau dabar Rusijos rytuose, prie Amūro upės, visas nuotakas susirenka kinai (negeria, nesimuša, dirba, pinigus namo neša, ko nepasakysi apie buvusių gradaobrazujuščiujų predprijatijų slesorius udarnikus). O kinai ten atsiranda dėl specifinės tų kraštų politikos, kurios esmė – sudaryti juodadarbiams itin nepalankias sąlygas, o aukštos kvalifikacijos specialistams sukurti rojų. Taip Kinija masiškai perka Rusijos know-how, išpirkinėdama rusiškas įmones, headhuntindami mokslininkus ir inžinierius. Dar yra tokie bajeriai, kad pasienio regionų policija labai pamėgo gerinti statistikas surenkant visus nusikaltėlius į autozakus ir tiesiog juos išlaipinant Rusijos teritorijoje. Pagrindinis dalykas – Kinija iš Rusijos brutaliuoju būdu reikalauja bezbožnai didelių ir ilgalaikių nuolaidų dujoms.
    Bet apie Kiniją žiniasklaidoje beveik nei žodžio, nei teigiamai, nei neigiamai – tarsi ji išvis neegzistuotų. Toks vakuumas reikštų, kad valdžia pilnai suvokia Kinijos grėsmę, bet kažkodėl tyli. O priešas tai būtų idealus, nes lengviau apžiojamas nei Vakarai, artimas ir veikiantis čia pat, tinkamas plačiai paplitusiam rusų rasizmui (juk pusė viso pasaulio neonacių gyvena būtent Rusijoje), o dar nesena atmintis apie SSRS ir KLR karą…
    Žodžiu čia pat guli idealus priešas, kurį dar ir nugalėti visai tikėtina bet yra konfliktuojama su tokiu, kuris konfliktą neišvengiamai laimės. Žodžiu kažkokia beprotybė.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tiesiog žiūrėkit kaip į konkuruojančias santvarkas ir pasidarys aišku, kad Kinijos grėsmė Rusijos režimui yra labai menka, tuo tarpu Vakarų grėsmė -- didžiulė.

      Esmė nėra koks nors karas, nes pasaulinis karas ir šiais laikais reiškia totalinį tarpusavio susinaikinimą ir Rusijai, ir JAV. O tokios šalys, kaip kad Kinija -- išvis lengvai pažeidžiamos ir netgi neaišku, ar sugebėtų išvis bent kokį atsakomąjį smūgį Rusijai suduoti.

      Rusijos problema yra susijusi su santvarka. Tas ir atsispindi jų propagandiniuose diskursuose.

      Reply
      1. bst

        Per drasu teigti kad rusai kinu nebijo. Bijojo ir sovietu laikais, kai ten del saleles komplimentais buvo pasikeite. Kiek is auksto i kinus ziurejo pries 20-25 metus. Dabar tik save guodzia, kad artimiausius 20 metu is kinu nebus problemu tik del to, kad esmine Kinijos problema -- ji pati ir Kinijos baime Azijoje. Nei su Indija, nei su Japonija pas kinus dideliu draugysciu ner.Kas bus po 20 metu -- cia jau atviras klausimas.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Niekai buvo ten dėl tos salelės. Reali baimė būna dėl tokių įvykių, kurie gali baigtis valdžios žlugimu. Ir šiuo atžvilgiu Kinija Rusijai neatrodo baisi. Skirtingai nuo Vakarų pasaulio, kuris jau vieną valdžią Maskvoje sugebėjo subirbint tiesiog idėjiniais metodais.

          Reply
    2. asta

      klasikinė propaganda: jei nenori/negali spręsti vidinių problemų, sukurk išorinį priešą (tai tokia klasika, kad jau „Gyvulių ūkyje“ aprašyta). kaip Rokiškis jau rašė, ideologinis santvarkų susidūrimas yra vienas aspektas, bet nereikia pamiršti, į ką orientuota žinia. o audotorija yra rusiška „glubinka“, kuri gyvo amerikono gyvenime nematė, o va kinų -- pilnas Chabarovskas. ir niekas su jais neturi problemų. tai kaip čia dabar kinus demonizuosi -- niekas nepatikės.

      Reply
  26. gato

    Aš irgi šį straipsnį užtikau vienoje iš „TŲ“ grupių, kartais dėl smagumo pasižvalgau, nes turių keletą draugų ten besireiškiančių. Lygiai taip pat atkreipiau dėmesį, kad visas jas vienija ne tik kova prieš niekingą valdžią/gėjus/skalūnus/pedofilus/juvenalinę justiciją (nepanašu, kad suprastų ką ta frazė reiškia)/draudimą gimdyti namuose, bet ir labai tendencinga Rusijos propoganda. Pasisakymai labai įvairūs ir lietuviškomis, ir rusiškomis pavardėmis, ir visai beraštiški, ir gražiai išdėstyti, bet labai kryptingi. Kaip tik neseniai svarsčiau ar jie čia taip smarkiai paskutiniu metu suaktyvėjo, ar tiesiog tik dabar atkreipiau dėmesį?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Senai tie putinizmai pas juos, bet kita vertus, man irgi susidarė įspūdis, kad tų temų aktyvumas paskutiniu metu juntamai didėja.

      Reply
      1. As

        Matyt kai kas didina lėšų kiekį tam tikrai propagandai. 🙂

        O kitas dalykas, kad įvairios marginalų grupės (kaip pastebiu iš savo facebooko marginalų kolekcijos) kuo toliau, tuo labiau integruojasi ir tų marginalinių grupių ir temų aktyvumas didėja tiek dėl tų skirtingų grupių sinergijos, tiek atsirandančio informacinio burbulo efektų.

        Reply
    2. DarMantas

      Su seimo rinkimais ir atominės referendumo jie masiškai pradėjo šikt visus aktyvesnius forumus ir komentarus. Pavyko turbūt, tai dabar smaginasi toliau.

      Reply
  27. Candy

    Taip labai tikslu…. Jau kurį laiką skaitau ir stebiu tą visą FB,YT ir internetų skleidžiamą briedą.

    O blogiausia kad mylimi žmonės parsiduoda tam briedui ir jį net palaiko.

    Pastebėjau, kad daug accountų būna fake.

    O vienas įdomesnių būdų yra pritraukti auditoriją kabinant geras temas, kurios pagal įdėją yra teisingos. O paskui pradėti skleisti mėšlą apie vakarus…

    Kartojuosi, bet labai liudna, kad toks paprastas mėšlas prilimpa mylimiem žmonėms.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, tas pirma lyg ir sąmoningas šnekėjimas, paskui pradedant poslinkį link blogų Vakarų, o paskui -- link gerojo SSRS, Putino ir pan. -- tipinis scenarijus.

      O kad brangiems žmonėms tas mėšlas neliptų -- imkitės veiksmų. Žinot, kokių.

      Reply
      1. Pjovejas

        Tai va, kad neaišku kokių… Buvau vieną kart įsivėlęs į beviltišką diskusiją su tėvu dėl vieno Tomkaus briedo kažkuriam jo laikraštpalaikyje… Liūdna, bet tik susipykom…

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          1. Reikia alternatyvios informacijos. Nes kai žmonės teturi vieną informacijos šaltinį, jie negali spręsti.
          2. Reikalingas ir požiūris iš šono, kad prasidėtų galvojimas apie tai, kam kas naudinga.

          Žodžiu, užprenumeruokit savo tėčiui kokį nors normalesnį laikraštį, nepagailėkit trupučio pinigų.

          Reply
              1. DarMantas

                Kad apart kelių žurnalų nebėr laiko vertos popierinės spaudos. Didžioji dalis turinio nupirkta, dalis šabloniškos nuobodybės ir tik šiek tiek žurnalistinio darbo.

                Reply
                  1. DarMantas

                    Pažįstu keletą „nepaneigiamos tiesos“ išpažintojų. Tiek jaunų, tiek senų. Netikiu, kad užkalkėjusiems marazmatikams padėtų kokia kita lietuviška spauda 🙂 Ji iš esmės tas pats. O RENTV dar užtvirtina tai. Tokius sukrėstų nebent cheminis Niksono ginklas http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Pink_Elephants_on_Parade_Blotter_LSD_Dumbo.jpg 🙂

                    Gal geriau protingos dokumentikos kartu peržiūra ir jos aptarimas? O gal be prošvaisčių 🙂

                    Reply
                    1. Rokiškis Post author

                      Ta „nepaneigiama tiesa“ prasideda tada, kai nėra alternatyvių informacijos šaltinių, kurie leistų pasitikrinti.

                      Plius reikia turėti omeny dar ir tai, kad senesnė karta (ir dalinai dar ir jaunesnė) turi vieną specifinę, bendrai imant labai gerą postsovietinėms šalims būdingą savybę -- itin aršiai reaguojantį imunitetą valdiškai propagandai.

                      Tik vat su tuo itin aršiu imunitetu neretai būna neadekvataus atmetimo reakcijos: jei kažkas iš valdžios (ar suprantamų valstybės sąjungininkų) sako kažką, tai imunitetas į tai reaguoja kaip į melą.

                      Labai didele dalimi šita imunine reakcija ir yra paremta dabartinė Kremliaus propagandos įtaka: žmonės supranta, kad Maskva yra priešiška, bet tuo remdamiesi, galvoja, kad tos žinios visgi yra kažkuo teisingos, nes bent nevaldiškos, kurios jų supratimu, išvis negali būti teisingos, nes yra valdiškos.

  28. Rza

    Puikus analitinis straipsnis, Rokiški. Prisidedu prie spaudžiančių negailestingą tavo leteną. Po internetus giliau kaip Delfis ir Komryras nelendu, snukiaknygę apleidau nes nepernešu kai bendravimas ima virsti darbu. Bet iš visokių delfių komentarų, į kuriuos kartas nuo karto įsiveliu, pastebėjau vieną naują trendenciją. Ima rastis labiau suktai protusiško fufelio (patinka man tas žodis) stūmikų, kuriuos vadinu šūdo su grietine maišytojais. Tai yra iš pradžių ir sveikas mintis dėsto: dažnai apsimeta kokiu tai rezistento atžala ir ima sekti triedesius apie tai, ką neva matė jo bobutė arba diedukas (bet čia jau šiek tiek paradedama prorusiškai arba antisemitiškai, kas mano supratimu koreliuojantys dalykai), o paskui jau lept ką nors visiškai atviro: apie pasaulinį (JAV pagalba) žydomasonų sąmokslą, kaip tuoj žlugs ES, kaip blogai Lietuvoje ir kaip tik Rusija yra vienintelė viltis. O paskui prisijungia prilojančių grupelė. Ir aišku laikinimas kartais taip protu nesuvokiamas, kad net akivaizdu, kjog taip gali būti tik labai gerai organizavus.

    Reply
    1. Rytis I

      …kuriuos vadinu šūdo su grietine maišytojais…
      Manau, kad tai pranašė, bandom -- melskimės

      Reply
  29. Tomas

    Panašius paternus pradėjau pastebėti rusiškoje svetainėje fishki.net. Ten paskutiniu metu vis atsiranda foto reportažai apie tai, kokia Rusijos armija galinga, kokia gera ginkluotė, kaip motinoje Rusijoje gera gyventi ir pan. Atitinkamai padidėjo nesamonių apie vakarus. Įdeda kokį nors vaizdą iš youtube „fail compilation“ (apie durnelius) ir sako -- vat kokie ten žmonės gyvena, vat kokia valdžia bloga. Ir tai, sprendžiant iš komentarų po straipsniais, veikia.
    Bendraujant su jaunais (iki 15 m.) rusų tautybės žmonėmis irgi pastebėjau, kad pradėjo reikštis didžiavimasis „Mat Rasija“ ir pan. briedas.

    Reply
  30. Jonas

    Dar visai būtų įdomi analizė apie paternus įvairiose žiniasklaidos priemonėse

    Reply
  31. Vaizdas-ir-Garsas

    Jei atvirai, tuos „tris žemaičius“ seku jau seniai, kaip ir „Pūko“ radijo laidą „Kitokia Lietuva“ ar šaunųjį Juozą Šeimį. Tiesiog iš sportinio intereso — iš pradžių buvo itin smagu, bet pastaruoju metu, manau, jų būklė sunkėja.

    Straipsnio minčiai prieštarauti negaliu, bet labai jau sunku patikėti, jog to „Zaparožės kazokai rašo laišką Turkijos Sultonui“ autoriai yra žvalgybos rezultatas, o ne entuziastingi fenomenalūs debilai.

    Pasigrožėkite ir įsitikinkite patys:

    [url]http://bukimevieningi.webnode.com/kaimieciai-apie-niekus/[/url]

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O vat paternus panagrinėkit ne pavienių kelių „žemaičių“, o tunto visokių veikėjų, kur belenkur sklaidosi, pradedant skalūnais ir baigiant E raidėmis. Ai, beje, o straipsnį skaitėte? 🙂

      Reply
      1. Vaizdas-ir-Garsas

        🙂 skaičiau, skaičiau — man paprasčiausiai labai magėjo pasidalinti būtent šiais trim debilais.

        Tarp kitko, kalbant labiau į temą, apie paternus, šių „kaimiečių“ kelionė prasidėjo nuo nekalto „new age“ — alternatyvus gyvenimo būdas, konspiracijos teorijos ir t.t.
        Tada priėmė „tamsiųjų Vakarų“ naratyvą ir galinė stotelė — „ex oriente lux“, t.y. saulė teka iš už Putino plikės.

        Mano galva, čia būta natūralios evoliucijos, o ne inžinerijos: dalis žmonių paprasčiausiai turi maginį mąstymą, t.y. iš prigimties mistikai. Jie patologiškai ieško vienos „tiesos“, vienos „sistemos“, kaip kokie alchemikai, kadangi nepakelia daugialypės dabarties. Turint omeny, kad iš prigimties jie nebūna labai patenkinti status quo, o ir nesuvokia situacijos — puikiausia terpė atitrūkti nuo realybės ir iškeliauti į „skausmingos, bet reikalingos tiesos“ pasaulį.

        Man tai puikiausiai matosi pačiam paskutiniam „Kaimiečių“ video: jų mąstymo būdas, kategorijos, pasaulėjauta. Jiems verkiant reikia gyventi pasakos naratyve — Didžioji Tamsa prieš Didžiąją Šviesą.

        Nuo „new age“ mąstymo iki amžinos Kremliaus „underdog“/Trečioji Roma/Slavų tiesa polemikos tik vienas žingsnis.
        Neneigiu, jog „konceptualūs bičai“ (parafrazuojant Peleviną) dirba, tačiau tikrai tą jų darbą stipriai palengvina štai tokie nunokę savanoriai.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tai, ką pasakojate apie tuos konspiracinius new age kliedesių mėgėjus -- tai bendras diskursas. Paviršinis sluoksnis. Klausimas yra tame, kas už to sluoksnio slepiasi.

          Vat tą klausimą kapstant ir atsiranda kitas klausimas: kaip polidiskursą dekonstruoti, jei jis tiesiogiai terodo viršutinį sluoksnį?

          Čia ir gauname klausimą apie ekscepto generaciją, kas reiškia, kad turime rasti neatitiktį viršutiniame sluoksnyje, kuri permestų mus į žemiau esantį.

          Tas ir susiveda į tą rezultatą, kurį čia gavom iš paternų analizės.

          O dėl to, kad ten visokių atsitiktinių durnių pilna -- tai faktas, kaip blynas. Kaip ir tai, kad normalių žmonių į tas grupes irgi įsimaišo krūvos -- vieni dėl to, kad tie maitėdos atlekia ir įsilieja, o kiti -- dėl to, kad patys nesusipranta, į kur papuola.

          Ir vėlgi, kai turime tą makalynę iš krūvos normalių žmonių, durnių, puspročių, atsitiktinių, apmokamų ir taip toliau -- išgauti iš to signalą galima vėlgi nebent per paternų identifikaciją.

          Reply
  32. Netaip

    Ne nuo to galo paternų ieškai, ponas Rokiški. Taip, yra Rusijos piaro darbininkų Feisbuke ir kitokiuose komentaruose, bet pats jų dalyvavimas tam tikroje grupėje nieko nepasako apie tos grupės palankumą ar priešiškumą Rusijos interesams. Rusija per savo darbininkus remia ne grupes ar kokius nors asmenis, o palaiko sau naudingus reiškinius ir slopina kenksmingus. Kokios nors grupės, ar asmens veikla iš vienos pusės gali būti Rusijai naudinga, iš kitos — ne. Net pats Uspaskichas nėra Rusijos visapusiškai palaikomas. O ir konservatoriai, kai daro kokią nors nesąmonę (pvz marginalizuoja pilietiškumo pasireiškimus, tuo silpnindami piliečių ir valstybės ryšį), susilauikia Rusijos palaikymo. Jai juk naudinga tokia Lietuva, kurios piliečiai pavojaus atveju nesiruošia ginti savojo juos niekinančio elito. Ir violetinės istorijos atveju Rusijos piaro darbuotojų galima matyti abejose „pusėse“. Vina vertus, jai naudinga, kai Lietuvos institucijos kompromituojasi parodydamos, jog teisėtvarkos ir politinis elitas yra spaudžiamas nusikalstamų įtakingų grupių. Kita vertus, tos pačios grupės yra Rusijai žinomos ir jos palaikomos. Jas naudinga išlaikyti įtakingas, nes įtaką gali daryti tik per tokias grupes. Demokratinės ir skaidrios valdžios juk nepaspausi, nes neturėsi tam svertų. Todėl jūs nepamatysite Rusijos portaluose „violetinės“ istorijos nušvietimo iš Lietuvos elitui nepalankios pusės.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponuli, tai, ką jūs kalbate, yra tiesa, bet tai visai ne paternai. Taigi, su kuo tamsta ginčijatės, man neaišku.

      Reply
    1. Rytis I

      Siaubiakas… Manau, kad Lietuvos valdžia skubiai turi duoti žmonėms darbo (bala nematė, tegu pučiasi ir valdininkų gretos), nes nuo tokios „savišvietos“ greit visi darniom gretom išbildės ten kur amžinai fikusai žydi, na kur vasara, su panašia simptomatika -- būkaveidis (-ė).. Tiek skaityti, ir per nepilną parą: russian.rt.com, inotv.rt.com, vesti.ru, dni.ru, vz.ru, klausė Magomajevą, Semionovnos „Lesnoj olenj”, dar skaitė L.N.Tolstojų, V.Šustauską, respublika.lt, lzinios.lt, 15min.lt ir psichika.eu… Dar kažką apie astralus, o bet nelabai įspūdžio paliko. Nu nežinau, man turbūt būtų blogai 🙂

      Reply
  33. akis

    Kad perprasti tuos 3 spaliukus kas jų smegeninėj,reiktų perskaityt „Anatasiją“ (kažkokia tais gamtatikių „biblija“),perklausyt „KOB“ paskaitas.Nieko blogo pries KOB neturiu kur faktai akivaizdžiai teisingi,bet ten meilės rusijai ir stalinui jose nepagailėta.Manau geriau būtų,jei būtų pasiprašę rusiško arba baltarusiško paso.
    Dar toks įdomus faktas,jei kas iš bendraminčių pradeda nebusutikt su jų nuomone (greičiausiai Vaido),tuomet įjungiama šūdų mašina ir tas žmogelis buna apdergiamas arba visokiom užuomenom skatinamos runkelių galvose visokios negerų minčių generacijos.Kaip sakant turite būti vieningi ir mąstyti tik kaip sambūrio kordinatorius.

    Reply
      1. Rytis I

        Vertingas papildymas. Žaidimas spaliukams ir ne tik: žiū, ką aš čia dabar į vatą suvyniojau… 🙂

        Reply
  34. Saulius

    Yra dar toks puslapiukas Kvantine Magija. Anksciau lyg buvo tokiem apsvaigeliam,kurie fizikos vadovelio nebuvo paeme i rankas po to ,kai i profke juos isvare,visokiem New Age svaiguoliam, durnyno klienturai ,o dabar pagal pilna programa pro rusiskos chastushkos ten. Blyn ,lemingus atvede prie skardzio t’ sakant.

    Reply
  35. Saulius

    Tiksliau sakant to Gintaro Miksiuno puslapyje,kuris yra Kvantines Magijos veikejas

    Reply
  36. Jonas Povilas N

    Kartą įsijungęs mėgstamą lietuvišką bliuzo muzikos stotį išgirdau žinių intarpą-žinios iš Rusijos,Rusijos valdžios pozicija ir požiūris į politinius procesus ir įvykius,Rusijos pasiekimai ir JAV bei ES kritika.Dar,tiesa,laidos apie Kinijos aktualijas.Kiniškos estrados intarpai bliuzo muzikos transliacijose.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Su žiniasklaida yra dar kitų mechanizmų, sudėtigesnių. Bet irgi kai kurie specifiniai paternai matosi vietomis.

      Reply
  37. DarMantas

    Kaip vienas šiaulietis pastebėjo -- kaip gražiai pakaitom keičiasi Rusijos carukų plaukuosenos -- plikas, gauruotas, plikas, gauruotas 🙂

    Reply
  38. faktas faktelis

    Provakarietiški liberastai -- rimti vyrai, todėl netiki jokiom „sąmokslo teorijom“, išskyrus vieną sąmokslo teoriją -- kad, visi, kas kritikuoja bet kokius reiškinius Vakaruose, būtinai yra prorusiški ir aišku yra pasamdyti dėdės Putino…

    Reply
  39. faktas faktelis

    Ir dar, didieji rusofobai, gal galite pasakyti kuom Rusijos ar Baltarusijos režimai skiriasi nuo Lietuvos? Juk ir čia ir ten „sistema“ susitvarko taip, kad pašaliniams politikoje vietos nelieka ir tą padaro beveik teisėtais būdais (tik nereikia pasakų apie masinius rinkimų balsų klastojimus Putino ar Lukašenkos naudai), o rezultate dešimtmečiais valdo didžiosios tautos dalies keikiami tie patys politikai ar tos pačios partijos.

    Reply
  40. faktas faktelis

    Ir kodėl provakarietiški zombiai taip liguistai reaguoja į visiškai logišką agresyviausios pasaulio valstybės JAV neteisėtų karų prieš taikias ir klestinčias šalis (kaip Libija pvz.) kritiką. Arba atvirai ES šulų deklaruojamą siekį sunaikinti tautas, nacionalines valstybes ir šeimas, paverčiant visus lengvai valdoma avinų banda.

    Reply
  41. faktas faktelis

    Rusijai, norint ateity užimt Lietuvą, nieko pačiai daryti nereikia. Reikia tik išlaukti momento, kada vakariečiai ir jiems tarnaujantys „politikai“ galutinai nustekens mūsų valstybę ir išvarys jaunimą, tada beliks pafinansuoti prorusišką partiją, už kurią likę pensininkai (kuriems vakarietiška pederastinė politika įgrįs ir kurie nepamiršo, kad „prie ruso buvo geriau“) ramiai nubalsuos. Beliks tik saulę iš rytų parsivežt.

    Reply
    1. Rytis I

      Sunku ką bekomentuoti apie R. Paulausko „geopolitinius“ sugebėjimus. Dažniausiai jis remiasi atseit akivaizdžiomis tiesomis ir visiškai neakivaizdžiomis išvadomis. Neseniai pavyzdžiui teigė, jog atseit prieš stodami į ES turėjome dar kokį 10 metelių palaukti, pasižvalgyti, ir tada jau prie ko nors jungtis. Tiesa, nepasakė, prie ko po tokio trypčiojimo mes būtume prisijungę, nu bet jis turbūt žino 🙂 …

      Įdomiausias turbūt šiame tekste yra teiginys, kad: „Rusai puikiai supranta, kad jeigu šiandien Sirija kris, ta grėsmė priartės prie Rusijos ir Kinijos sienų. Todėl Rusija, gindama Siriją, gina save.“ Nu taip, jei jau Asadas kris, tada pasaulinis karas neišvengiamas 🙂

      O svarbiausias, gal svariausias straipsny yra argumentas apie tai, kad cheminis ginklas buvo panaudotas JTO specialistų atvykimo išvakarėse. Atseit, būtent dėl to tai negalėjo būti Asadas. Taip, tai atrodo akivaizdu… O bet kuo akivaizdžiau, tuo labiau tikėtina, kad tuo akivaizdumu galėjo pasinaudoti bet kuri pusė -- mokanti paskaičiuot bent porą ėjimų priekin -- tame tarpe ir asadiškai-rusiški polittechnologai 🙂 Užtenka panaudoti ne gamyklinį, o mėgėjišką zariną.

      P.S. Šiaip nesu JAV politikos fanas šiuom atveju, na bet R.Palausko visa ko neigimo tonas turbūt daug blogiau.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Čia pastebėkime vieną dalyką: jau patsai pristatymas, nieko nepasakant apie nuorodą, bet ketvirtį kilobaito parašant vien tam, kad parodyt ano linko kredibilumą, kai ką sako visgi.

        Reply
  42. Saulius

    Nei tu faktas( cituodamas Respublika), nei tu faktelis. Gal but Fucked Up Durnelis , tai jau arciau tiesos

    Reply
  43. grumlinas

    Mnoga bukv, no osilil 😉 Šiaip įdomu, kad taikant šituos šablonus, apelsinus ir krepšio kamuolius ton pačion krūvon galima sudėti, bo apvalūs ir oranžiniai 😉
    Nu nėra taip lengva atskirti žmonių išsakomą SAVO nuomonę nuo taip pat skambančios, bet įpūstos įvairių polit-technologų, ar netgi tiesiog informacinių diversantų kliedesio.
    Pagrindinėį straipsnio bėda, kad nėra nei išvadų, nei galimų veiksmų plano mažinti parodomai žalai. Toks pirsčiojimas vandenin ir tiek… Nes jei reiktų kad duoti nuorodą kokiam lengvos stadijos, galbūt dar pagydomam sovok-smegeniui -- nu netemps jo intelektas iki savarankiško išvadų pasidarymo.
    P.S. IMHO Vakarai ideologinį karą Lietuvoje pralaimi (geriausiu atveju) ar netgi jau pralaimėjo (blogiausiu). Nes prieš Latvių gatvės specų (kokia jų kvalifikacija bebūtų) veiklą mes praktiškai nepriešpastatome nieko tokio pačio, t.y. tikslingos kontr-propagandos, pagrįstos paternų analize.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Paprasčiau žiūrėkit. Jei tarp apelsinų atsiranda krepšinio kamuoliai, tai gal tam yra kažkokios priežastys, gal kažka aplink žaidžia kažkokius žaidimus?

      O kad nepriešpastatoma praktiškai niekas -- tai jau tikrai faktas.

      Reply
      1. grumlinas

        Deja, variantas su apelsinų-kamuolių mišraine yra nepriimtinas. Nes kaltinti apelsinus, kad jie netinka žaisti krepšinį, nėra tesinga. Ir atvirkščiai -- nėra ko piktintis, kad kamuoliai nevalgomi -- jų paskirtis kitokia. Tiesiog dauguma mūsų iki šiol nesuvokia, kad vyksta globalinis geopolitinis žaidimas, kur vietos moralei nėra, o tėra tik pilkas interesas. Politinių ar finansinių grupuočių. Visi bendrAžmogiški kliedesiai tėra skirti maskuoti tuos interesus. Pvz, Sirija. Būtų aiškiai įvardinta, kodėl Vakaramas netinka Asadas -- gal net ir aš pritarčiau. Nes briedas apie jo diktatūrą išeina už priimtinumo ribų -- užtenka suvokti, kad Irakas po Sadato yra kur kas didesnė problema, nei su juo. taip ir po Asado galime gauti tokią bombą jau beveik Europos pašonėje, kad maža nepasirodys. Na, bet jegu būtų pasakyta, ko siekiame, eidami linmk tokios rizikos -- why not?, jei ta rizika pamatuota. O malamas š* apie režimožiaurumuscheminįginkląblalblabla. Kažkaip nenorima suvokti, kad islamistinės gaujos, kurios dabar iš esmės ir beliko mūšio lauke, nes visa Sirijos opozicija telpa keliuose Europos viešbučiuose, Vakaramas tikrai pakiš degančio benzino po užpakaliu savo pergalės atveju. Iš Al Kaidos taip ir nepasimokyta, nes kaskart tikimasi, kad šitą arklį suvaldysim. Nifiguški, kai varys per dantys kanopomis -- mažai nepasirodys.
        Tad Vakarų interesas IMHO -- aiškiai deklaruoti, kas jiems nepatinka ir kodėl, nedegraduojant iki bendrAžmogiškų tauškalų. Nes tuose kraštuose gerbiama tik jėga, ir rezultatai paiekiami tik jėga, nesiskaitant su žmogiškaisiais resursais.
        O mes, kaipo Vakarėnai, iki šiol trysčiojam dėl prispaustos peliuko uodegos 😉
        Be abejo, šiuo metu Artimuosiuose Rytuose vyksta intensyvus įtakos zonų persidalijimas, kur matoma ne tik JAV-Rusijos priešprieša. Derėtų suvokti, kad Turkijos neo-osmanizmas čia irgi reiškiasi, ir Irano noras kaip nors sukurti šiitinį tiltą iki Viduržeęmio jūros matosi, ir Izraelio bei Saudo Arabijos baimė likti be amerikonų paramos švyti. Rusija nori išlaikyti status quo, Kinija gi, kaip auganti supervalstybė, aiškiai nori atsigrajyti už savo pažeminimą Libijoje. Tad ant Sirijos dabar susikryžiavo aibė faktorių.
        P.S. Šiaip būna atvejų, kai esi nei už vienus, nei už kitus. Nes abi pusės vienodai š*dinos duotoje sitiacijos.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponas Grumlinai, pernelyg sudėtingai jūs galvojate. Paprastai galvokite: Asadas yra Rusijos letenoje. O šiaip -- jis tikrai už kokią nors Al Kaidą ne geresnis, net jei neskaitysim chemijos.

          Kita vertus, atkreipkit dėmesį, kad Irano šiitai, nors kaip kur ir sugeba su Al Kaidos vahabitais (aka ultrasunitais) susišnekėti, bet pjaunasi jie visgi, tad abejoju, ar čia Iranas.

          Žodžiu, kažkaip jūs sudėtingai viską. O žiūrėkit gal paprasčiau: vat yra Lietuva -- nu ir įvyko tenai Sirijoje konfliktas, prisidėjo dar Ukraina, nu ir išsiviešino krūvos agentų. Ir gerai.

          Reply
          1. grumlinas

            Žiūriu aš paprastai -- turim diktatorių, kuris buvo bepradedąs reformas (kokios jos būtų, tokios, tačiau tai režimo erozijos požymis ir pradžia), bet kažkam neužteko kantrybės palaukti metus-kitius, tai nutarė pakartoti Libijos scenarijų. Deja, Sirija ne Libija, Asadas-senjoras viską ten pakankamai gerai organizavęs buvo, tad jo sūnui telieka labai tėvo palikimo nedrabstyti, kad valdžioje išsilaikytų. O ką matome pretenduojančius valdžion? Islamistines gaujas, sulėkusias iš visų pakampių. Jei pradžioje dar buvo galima kalbėti apie siriškąją opozicijos sudedamąją, tai dabar iš esmės liko alkaidinis internacionalas. O jei jos valdžion pateks -- nu blemba, ką, Talibano Afganistane buvo mažai?
            Kaslink cheminio ginklo panaudojimo -- praktinis efektas niekinis, viskas susiveda į propagandą. Ir kuri propagamnda triukšmingesnė -- to ir ausys IMHO už tų atakų ir kyšo. Nes jei Sirija sugebėjo to ginklo nepanaudoti ir tada, kai Izraelio tankai jau mynė link Damasko -- jo kontrolė yrA, ir pasakos, kad čia generolai savo nuožiūra juo naudojasi -- nu nreikia galvoti, kad jie tokie berazumiai, kad be raštiško Asado įsakymo tokiom rizikingom glupstvom užsiimtų.
            Anyway -- kiekiveno valia matyti tą cheminio ginklo naudojimą savo nuožiūra 😉
            O kas Lietuvai šitame jovale svarbiausia? Tik nebūti pirmose gretose tų, kurie sudalyvautų ribotose antžeminėse operacijose. Bo Irako ir Afganistano pravalai turėjo kad mūsų glušpolitikierius pamokinti, kad į tą jovalą reikia vengti lįsti, kiek tik įmanoma. Nes gavosi taip, kad Vakarai, kurie turėjo padėti Irako ir Afganizstano žmonėms prieš režimus kovoti, patys tapo jėga, prieš kurią kovoja Irako ir Afganistano žmonės. Bent jau dalis. O tai yra BLOGAI.
            Kaslink Rusijos. Reikia dusinti jos ekonomikos likučius, o ne bandyti peržaisti ant sirijų. Uždus ekonomika, kaip TSRSui buvo -- nebereiks ir sirijų remti.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Na, tai tada pradėkim nuo to, kad ne tiek Asadas reformas pradėjęs buvo, kiek gal greičiau atvirkščiai -- neleidęs joms prasidėt, o tai tęsėsi nu tikrai ne metus-kitus, o belenkiek, o visi pseudoveiksmai link demokratijos ten virto žmonių dinginėjimais ir kalėjimais.

              Dėl kovojančių prieš Asadą -- nesuplakdinėkim visko į vieną krūvą. Yra bent trys skirtingos grupės, kurias reiktų įvardinti ir įvertinti atskirai: islamistai, kurdai ir šiaip užknisti žmonės. Ir tos grupės tiek skirtingos, kad vargu, ar verta abejoti, kad jos tarpusavy kapotis ims, vos nuvers Asadą -- jau ir dabar kapojasi gi. Ir plius krūvos-krūvelės kitų įvairaus stambumo grupių.

              Dėl chemijos atakų -- tamsta per daug skaitote rusiškų internetų ir per mažai skaitote manęs, o ir šiaip atsiliekat nuo info labai ilgu tarpu -- abejonių dėl to, kas ten ką panaudojo -- jau neliko pakankamai seniai. Dėl to siūlau susitikrinti tiesiog.

              O vat dėl Lietuvos -- neužmirškim, kad žaidimas globalus. Pergalė ar pralaimėjimas vienoje pasaulio vietoje lemia veiksmus kitoje pasaulio vietoje. Tai vat tą irgi reikia turėti omeny -- negalim mes atsiriboti nuo visokių sirijų su afganistanais ir irakais.

              Tai, kad Rusija išlaikė įtaką Sirijoj -- viena vertus, reiškia, kad jie daugiau resursų kiš į ten ir mažiau jiems liks resursų kišimui į mus, o kita vertus -- tai reiškia, kad ir NATO/JAV turės mažiau resursų kišimui į mus ir daugiau turės kišti į ten. O dar kita vertus, tai reiškia, kad situacija ilgainiui laikysis eskaluota, kas reiškia, kad Rusija augins savo karinius pajėgumus, o kita vertus, tai reiškia, kad Rusija turės daugiau ekonominių problemų.

              Žodžiu, vėlgi, žiūrėkim paprasčiau, netgi kai kebeknė kažkokia 🙂

              Reply
              1. grumlinas

                1. Dėl kovojančių grupuočių:
                -- kurdai aiškūs, jie nori regioninės autonomijos, ir jie ją gaus. Asado pergalės atveju už tai, kad neparėmė sukilėlių; sukilėlių pergalės atveju visuotinio bardako metu pasijams nuo žemės.
                -- užknisti žmonės ir šaiip visokios grupuotės -- IMHO išsėmė savo resursus kovoje prieš Aasadą, ir jo pralaimėjimo atvejku tiesiog neturi šansų prieš geriau organizuotus islamistus.
                -- islamistai -- jie žino, už ką gauna pinigus, ir nebijo mirti už tuos pinigus. Pergalės atveju jie gauna bazę tolimesnsi kovai su Vakarais, tad tai dar vienas akstinas kovoti.
                Vienžo, sprendžiant iš grėsmingos Vakarų retorikos ir neypatingų veiksmų, Asadas yra netgi naudingas Vakaramas, nes kiekvienas jo užmuštas islamistas nebegrės mums. Ir kuoi ilgiau Asadas laikysis, tuo daugiau islamistinio mėšlo pasaulyje bus mažiau. Dialektika tokia, ponuli… 😉
                2. Dėl cheminio ginklo naudojimo:
                Po to, kai paaiškėjo, kad agresijai prieš Sadamo Iraką buvo sufalsifikuoti įrodymai dėl jų neva turimų masinio naikinimo ginklų -- vakarėnų paistalai apie baisius diktatorius man žemiau plintuso. Lygiai taip pat, kaip ir susiškų internetų paistalai apie pasaulinį sąmokslą iš pradžių patvarkyti asadus, paskui Rusiją. Čia aš remiuosi savo sveiku protu, o jį bandyti pertempti į savo pusę, neturint akivaizdžių įrodymų, KAS KĄ padarė -- tuščias grajus. Tiesiog aš nesu nei vienoje pusėje, kad ir kaip pačiam tai keistai nuskambėtų.
                Šiaip iš viso to cheminio reikalo pakolkas išlošė tik Izraelis, kuriam nebegrės Sirijos cheminis ginklas, ir Izraelis šiame regione lieka turintis masinio naikinimo ginklus, t.y. mikro-super-valstybė 😉
                3. Kaslink geopolitinės Lietuvos -- fignia ten, o ne geopolitika. Tiesiog nereikia būti pirmose eilėse durnelių, šokančių į ugnį. Yep, jei tikrai reikės ir matysim, kad mūsų kaimynai šoka -- ok, varom ir mes. Bet ne anksčiau. Nes pats labai jau sudėtingai ten apie Rusijos resursus beigi karinius pajėgumus sudėliojai. Nebeturi Rusija tiek resursų, kad mums galėtų grėsti ilgalaikėje perspektyvoje, ir myžčiot nereikia dėl kažkokių karinių manevrų, kaip kad visa Jevropa myžo, RU-BY konsorciumui sukeldama daug malonių minučių. Užpulti gali, okupuoti gali -- ne problema, bet va kas toliau? Kremlius ne toks durnas, kad ieškotų nuotykių tiesioginaime konflikte su NATO, o va pažaisti geopolitikas kažkur toliau nuo savo sienų -- why not?

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  1. Nu va, kai apstojam painioti visokias sukilėlių grupes, viskas ima darytis žymiai aiškiau. Tiesa, ne su kurdais, nes kur kurdai -- ten jau prasideda Irako ir Turkijos interesai anuos dusint.

                  O vat dėl islamistų -- nesu tikras, ar čia Vakarams jie naudingi. Greičiau Rusijai norisi pavaizduoti, kad Vakarams jie naudingi, juoba karas tuos vahabitus ir augina, ir ginkluoja. Realiai -- ten gi Saudų šeimos idėjos visokios. Ir vat čia jau klausimas, ar nėra Vakarams naudingiau, kad būtent tie islamistai būtų sumušti, o Saudo Arabija gautų paskui malkų nuo Asado. Kaip čia su dialektika tokia? 😀

                  2. Tamstai siūlau pasikapstyti Jungtinių Tautų info, taip pat pas mane senesniuose straipsniuose, o taip part ir pasidomėti bei unstebti faktu, kad Sirija pati pripažįsta turinti cheminį ginklą, o ir atsargas jo deklaravo, o ir šiaip prašom nepasakoti nykių paranojų. Nes tamsta turite problemą: atsiliekate nuo realijų, kurios netriūbinamos per visus galus, o paskui man čionai rimtu veidu reflektuojate absoliučiai pasenusią ir neadekvačią info, kuria remiatės ne dėl to, kad supratimo trūkumą turėtumėt, o dėl to, kad šiaip matyt šitaip paprasčiau.

                  Kad nebūtų sunku ieškoti, va straipsnis, kuris praėjus kuriam laikui po publikacijos per visus galus buvo patvirtintas Jungtinių Tautų ekspertų surinktais duomenimis:
                  http://rokiskis.popo.lt/2013/08/31/truputis-apie-chemini-ginkla-sirijoje/

                  Kad fantazijoms vietos neliktų, va dar vienas:
                  http://rokiskis.popo.lt/2013/09/09/dar-siek-tiek-apie-cheminio-ginklo-gamybos-ir-panaudojimo-specifika/

                  Tarp kitko, Izraelio minėjimas šitame kontekste -- indiferentiškas, o teiginys, esą jis vienintelis turi masinio naikinimo ginklus -- neteisingas, nes regione masinio naikinimo ginklus turi ir Iranas bei Turkija, o galimai dar ir Saudo Arabija.

                  3. O vat dėl Lietuvos čia jau tamsta neabsoliutinkite ir paskui remdamasis suabsoliutinimais neneikite visko iš eilės -- praktiniai scenarijai retai būna kraštutiniai. Ir Rusija išties nėra tokie durniai, kad kažką darytų neapgalvotai -- pasveria jie viską. Ir tasai žaidimas, kurį jie žaidžia -- daug nemalonesnis ir per įvairesnes puses. Tamsta manęs vėlgi pasiskaitykit senesnių straipsnių, nes matau, kad daug ką praleidote Lietuvos realijose. Vat pavyzdžiui:
                  http://rokiskis.popo.lt/2013/08/27/kai-neatitinka-paternai-arba-rusijos-itaka-lietuvoje/

                  Pastarąją nuorodą duodu tamstai, nes suprantu, kad nuosekliai nuorodoje minimo straipsnio neskaitėt ir analizuoti bei tikrintis faktus nebandėte.

                  Taigi.

                  Reply
                  1. grumlinas

                    Sunkūs tie mūsų debatai, bo vienas apie Joną, kitas apie sijoną…
                    Kad būtų aiškiau:
                    1. tarptautinė ekspertų komisija nustatė chenimio ginklo panaudojimo faktą, bet nenustatė kaltininko
                    2. kol kaltininkas nėra įvardintas -- kiekviena pusė gali interpretuoti faktus kaip nori
                    3. pats, kaip besąlygiškai besilaikantis Vakarų priimtos pozicijos „islamistai geriau už Asadą“, visą kaltę perkeli režimui, kad su juo būtų galima pasielgti kaip su Sadamo režimu Irake, t.y. nuversti bile kokiu pretekstu
                    4. aš, kaip Tamošius nieviernas, laikausi romėnų aksiomos „o kam tai naudinga?“ ir matau, kad didžiausią profitą iš cheminio ginklo panaudojimo turi sukilėliai, nes tai yra jų vienintelis svertas priversti Vakarus imtis radikalių priemonių režimo atžvilgiu.
                    Vat ir visa aritmetika, o visa kita yra bendrAžmogiška bla-bla-bla.
                    A propos -- netikiu aš rusiška/ex-sovietiška propaganda apie baltą beigi pūkuotą Asadą. Laikas jam istorijos šiukšlynan, tačiau noriu, kad vietoje jo mes negautume dar blogesnio varianto. Tad pakolkas Vakarų interesuose leisti jam naikinti islamistinius banditus. Ką mes ir stebime, tarp kitko, nežiūrint bendrAžmogiškų triedalų oficialiame lygmenyje 😉
                    —--
                    Kaslink paties rašinėlių. Paskaitau aš juos, bet nekomentuoju. Bo gautųsi vėlgi, kaip ir šitame -- pats esi radikaliai vienpusiškas beigi kategoriškas, nebandantis pateikti ir analizuoti alternatyvų. Aš gi esmi mėgėjas pamatyti ir advocatus diaboli argumentus.
                    Kita didelė problema -- polinkis į visokius mažai kam tesupranatamus terminus. Oki, aš juos suprantu, tačiau jei kalbėti apie šitų rašinėlių propagandinę.kontr-propagandinę vertę -- ji menka, nes nesuvokiama vidutinio litovco lygmeniu, kuris, norim mes to ar nenorim, formuoja mūsų valdžią -> politiką. Ir litovcas nueina skaityti ten, kur jam suprantamiau, o ten, deja, geriausiu atveju osciliuojama aplink neutralų centrą, o Latvių gatvės intrenet-kovotojai stumia litovco nuomonę žinoma kryptimi. O kova prieš „Ežiuką rūke“ ar „Po pirties“ yra tuščias pirsčiojimas vandenin, bo jei naikinti -- tai reikia naikinti ne atskiras širšes, o visą širšių lizdą.

                    Reply
                    1. Rokiškis Post author

                      1. Ponas Grumlinai, netęskite fufelių apie nenustatytus cheminių atakų kaltininkus. Kaltininkai ir nustatyti, ir neabejotini, ir aiškūs. Nepaisant jokios tų kaltininkų kontrpropagandos.

                      2. Tas pat dėl interpretacijų -- fufelių sklaida situacijos nekeičia, nes pakanka susipažinti su realijomis ir fufeliams vietos nelieka. Tai yra faktas kaip blynas.

                      3. Neužsiimdinėkite projekcijomis.

                      4. Apie tą kur „kam tai naudinga“ -- buvo toksai Romos imperatorius kažkoks, kuris turėjo žmoną, vardu Mesalina. Tai ją pristatinėdavo visiems kaip dorybės pavyzdį, nors jam už nugaros ta jo žmona rengdavo orgijas, per kurias statydavo to meto pasaulinius pisimosi rekordus su kuo papuola, įskaitant ir žmones. Taip vat ir tamsta -- paprasto fakto, kad Damasko prieigose sukilėliai metus laiko nebuvo išstumti, nepastebit, o kažkokius dvasingumus kažkur įžiūrit. Atsipeikėkit, žodžiu.

                      O vat dėl to, kad ten daug šūdo toje Sirijoje, ir tie šūdai ne tik pas Asadą, bet ir pas islamistus vyksta -- tai jau faktas. Bet tai niekaip nekeičia situacijos, kad Asadas prisidirbo.

                    2. Rokiškis Post author

                      O dėl paskutinio tamstos pasažo apie kokį tai esą vienpusiškumą -- realybė žinoma kad yra vienpusiška, nes susideda tik iš realios dalies, o fufeliams ten nėra vietos.

                      Ir kai cheminė technologija yra tokia, kad ištisai valstybei, kaip kad Sirija, reikia dešimtmečius praleisti, kuriant cheminį ginklą, o paskleidimo priemones visvien pirkti iš Rusijos -- tai kokios ten alternatyvos?

                      Sakote, ponas, kad nekomentuojate, nes kažkodėl, o kodėl? Gal įvardinkim paprastai: todėl, kad realybė yra vienpusiška ir fantazijoms ten ne vieta.

                      Kaip ne vieta ir versijoms iš serijos „tie blogi, o tie irgi blogi, tai gal biškį tie kalti ir anie kalti, todėl neaišku, kas ten žmones nuodijo“.

                      Realybė yra paprasta: galimybės, kad ten kažką masyviniais ir kokybiškai organizuotais cheminiais apšaudymais gyventojus galėtų nuodyti sukilėliai -- maždaug tokios nykstamos, kaip kad galimybės jog Lietuva pasigamins atominę bombą. Teoriškai įmanoma, o praktiškai -- tai fantazijos.

                    3. grumlinas

                      1. Nu jei kaltininkai aiškiai įvarditni -- prašyčiau konkrečią nuorodą į konkretų dokumentą, kur konkrečiai nurodomi konkretūs kaltininkai. Kol nuorodos nėra -- pats, ponuli, irgi viso labo tik propagandinius fufelius eterin meti 😉
                      Nes man po tos dvokianačios istorijos, kai agresijai prieš Iraką paremti britų žvalgyboje buvo sufalsifikuota dosje, nesinori, kad teisinga kova būtų paremta neteisingomis priemonėmis. IMHO.
                      2. Na, jei pačiam bet kokie argumenati, nsiderinantys su paties išankstine nuomone, tėra „interpretacijos“ -- sorry.
                      3. Aš neužsiimu projekcijomis, tiesiog konstatuoju, kad objektyviai kova prieš Asadą einamu momentu yra islamistų rėmimas. Tie, kas to nemato, turi rimtų problemų su realybės suvokimu ir turės dar rimtesnių problemų su realybe ateityje.
                      4. Dvasingumą aš stengiuosi įžiūrėti visur. Nes tai padeda sumažinti smarvę, sklindančią nuo visų pusių politikierių.
                      —-
                      Realybė nėra vienpusiška, jei ką. Amerikiečiai Afganistame parėmė modžachedus, kovojančius prieš sovietus, o rezultate gavo Al Kaidą. Lygiai taip pat jie ir Europa rėmė Sadamą, kovojantį prieš Iraną, kol gavo Kuveito okupaciją. Tiesiog reikia atidžaiu domėtis istorija, kad suvokti, kad tikrovė nėra geležinkelio bėgiai, o greičiau takelių raizginys.
                      Bet čia diskusija su pačiu iš esmės beprasmiška, kaip jau rašiau -- mudu lygtai stovime toje pusėje strateginais klausimais, tačiau nerandame kalbos taktiniais 😉

                    4. Rokiškis Post author

                      1. Ponas Grumlinai, neišsikalinėkite kaip nekalta komjaunuolė, neigianti Stalino nusikaltimus ir reikalaujanti juos pagrįsti teismo sprendimais. Nes paskui graušitės. Aš tamstai tai patariu, nes tamsta žinote, kad aš teisus ir čionai išsikalinėjate jau tik dėl užsispyrimo. Ne pirmi metai gi bendraujam -- aš jau šitus tamstos elgesio paternus žinau.

                      2. Per visokius abchazų TV pasaulin paleisti Asado fufeliai apie chemijomis ginkluotus sukilėlius -- tai ne interpretacijos, o fufeliai. Tai yra faktas ir viskas.

                      2a. Tamstos pasakymas, kad „bet kokie argumenati, nsiderinantys su paties išankstine nuomone, tėra “interpretacijos”“ -- projekcinis, nes ne tik neatitinka man priskiriamo teiginio fakto, bet ir neatitinka fakto apie menamus argumentus, kas rodo, kad argumentaciniu požiūriu jisai yra indiferentiškas.

                      3. Grįžkim atgal: yra mažiausiai trys grupės sukilėlių. Tai yra faktas. Tamstos interpretacija, kad vienos iš grupių rėmimas yra islamistų rėmimas savo logika atitiktų teiginį, esą kova prieš III Reichą buvo tapati kovai už SSRS, kas argumentaciniu požiūriu yra invalidu.

                      4. Realizmo, ponas, jums reikia. Ne dvasingumo, o tiesiog ciniško realizmo.

                      Paprasčiau žiūrėkit: yra Sirijos režimas, kuris yra pačiose šlykščiausių pasaulio režimų viršūnėse -- koks nors Lukašenka, palyginus su anais, tai lyg koks Mahatma Gandis ir šventoji Teresėlė viename asmenyje. Nu ir kovoja kažkokie prieš jį. Tarp tų kovotojų -- įvairios grupės, įskaitant ir visokius degeneracinius atmatas, kurie žmonėms galvas pjausto.

                      Tai kur čia problema kažką aiškintis? Jiems patiems taigi viskas paprasta -- vieni atmatos pašaudė chemijomis į kitus atmatas, tuo pačiu ir kokį tūkstantį niekuo dėtų žmonių nužudė. Ir natūralu -- vieni rėkia paskui, kaip juos žudė, o kiti rėkia, kad nieko nebuvo, o paskui -- kad čia ne jie tai darė.

                      Apie ką kalbam, ponas Grumlinai? Iš kur absoliutinimai ir dvasingos nekaltumo prezumpcijos, kai kalbat apie totalitarinių nusikaltėlių gaujas, su kuriomis viskas aišku?

                    5. grumlinas

                      mjooo… nu gerai, panašu, kad man teks pasinaudoti sena aksioma „protingas užleidžia kelią“ 😉
                      Pats turi savo bolševikiškai aiškią tiesą, neturiu tikslo patį perauklėti, o ir mano požiūris į pasaulį jau senokai susiformavęs, tad pačiam irgi neverta kankintis, bandant man įsiūlyti propagandą.
                      Nes tie, kas pasaulyje priima sprendimus, panašu, nutarė: „Asadas mums cheminius ginklus, mes jam -- status quo“. Ir tai yrA ta realybė, kuri šiuo metu yrA.
                      Labanakt 🙂

                    6. Rokiškis Post author

                      Ponas Grumlinai, nu kam ta demagogija, nu? Argi tamsta galvojate, kad mane demagogijomis peržaisit, ar tiesiog norit pajusti malonumą iš sudirbinėjimo? Tai dabar pajusite.

                      Asadas atiduoda chemiją naikinimui, nu ir patsai matote -- tada jis neturi šansų normaliai su tais sukilėliais sukovot, tęsis viskas ilgai, išsidaužys ten visi ir viskas. Paskui nuvers Asadą, ims tarpusavy pjautis, išsipjaus, liks dyka vieta. Žodžiu, ciniška realybė. Baisu.

                      Tik vat ta ciniška realybė parodo tik tiek, kad pasaulis yra pakankamai baisus. Bet neparodo nieko apie tai, kuri pusė labiau teisi ar neteisi. Ir juo labiau neparodo, kas ten kur yra koks nors melas. Ir kai apie tai tamsta šnekate, tuo aiškindamas apie chemiją -- tai yra bulšitas, kuris nieko bendro neturi su faktais.

                      Ir nereikia čionai apie bolševikiškas tiesas ar propagandą, nes tamsta šitokiu būdu labai nekaip čionai kažkaip pasireiškiate, ponas Grumlinai.

                      Nes jau ne kelios dienos po atakų, ir netgi ne kelios savaitės praėjo. Laikas būtų ir susivokt, ir info apdeitus susirast -- nes kitaip būtent tas ir gaunasi, kad patsai propagandų pasirankiojate pasyviuoju būdu (pagal procedūrą „kol visi šneka, tol domiuosi“), aptilus triukšmui nepasitikrinat, o paskui ieškote tarp jų kažkokios vidurkinės teisybės.

                      Žinot, senas toksai anekdotas buvo: du kaimynai vienas kitą nutarė pergudrauti, tai vienas sukalė kuoliukus per metrą kitam į sklypą, o tas kitas, pasižiūrėjęs į tai, kas vyksta, sukalė savus kuoliukus ant priešingos nuo savęs kaimyno sklypo ribos. O paskui atėjo matininkas ir sako:
                      -- Tai čia jūs aišku abudu meluojate, tai teisybė bus kažkur per vidurį.
                      Ir per vidurį ir atmatavo.

                      Tai vat, ponas Grumlinai. Ne vidurkių ieškot reikia, kai propagandinius karus vertinate -- nes tada ir gaunasi, kad atmerktom akim į faktus žiūrit ir vadinat juos propaganda. Realybės ieškot reikia, o ne to, ką pasakoja viena ar kita pusė.

                      Ir vat kai paskui paaiškėja, kad viena pusė paslinko kuoliukus per metrą, o kita -- per pusšimtį, tai nereikia pasakot, kad čia kažkieno propaganda.

                      Sirijos realybė paprasta -- rusiškos raketos, realus zarinas (nepogrindiniais kiekiais, o ir pogrindyje -- ne sukilėlių lygio ta chemija, ne ipritas koks), masyvios atakos, kritimo kampai rodo paleidimo taškus iš Asado kontroliuotos teritorijos, panaudojimas atsižvelgiant į oro sąlygas, optimaliu laiku po to praėjus tinkamam laiko tarpui pradėtas Asado puolimas -- kaip pagal kokį chemijos seržantų vadovėlį.

                      Pasičekinkit tą UN ataskaitą, tarp kitko. Nesunkiai rasite per Google. Ir mąstymą įsijunkite, nes tą gebėjimą turite -- bent jau tol, kol nepradedate pagal propagandų vidurkius išvadų darytis.

                      Veikiančios smegeninės požymis -- gebėjimas persitikrinti faktus, o ne kartojimas, kad „propaganda, neįrodyta“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *