Kas taps Vilniaus meru?

Kas bus Vilniaus gelbėtojas?

Kas bus Vilniaus gelbėtojas?

Kiekvienas gali nuspręsti, už ką balsuoti. Nenusprendžia tik tie, kas nenueina balsuoti – tada už juos nusprendžia kiti. Ir kai nusprendžia kiti, tai tie nebalsavėliai lieka tiesiog nieko nekeičiančiais nevykėliais. O tuo tarpu keičiančiais vykėliais tampa tie, kas balsavo.

Žinot, kaip gaunasi įdomiai? Koks nors prasigėręs chronius pabalsuoja, o koks nors inteligentiškas hipsteris prisigalvoja kažkokių pasiteisinimų, kodėl nebalsavo. Kas didesnis nevykėlis valstybės mastais tada? Ogi tasai hipsteris, kuris sugalvojo, kad jam sunku balsuoti.

Štai taip ir realizuojamos visų lygios teisės ir galimybės. Štai taip ir gaunasi rinkimai. Už ką balsuosite jūs?

Čia jums kol kas trumpa apklausėlė (ji baigsis ketvirtadienį vakare) – pasistenkite įvertinti ne tai, už ką balsuosite, o pabandykite atspėti, kas išties taps Vilniaus meru. Internetuose atrodo, kad laimės kažkas iš tų, kas žinomi internetuose, bet ar tikrai? Vilniuje dauguma naudojasi internetais, bet didžiulė dalis einančių balsuoti jokių internetų gyvenime nematė. Taigi, pabandom atspėti.

This poll is closed! Poll activity:
start_date 24-02-2015 13:45:29
end_date 26-02-2015 23:59:59
Poll Results:
Kas iš kandidatų taps Vilniaus meru?

Nagi, o jei jau pabalsavote, tai dabar pasidalinkite šita apklausa kuo platesniame ir keistesniame žmonių rate – kuo daugiau įvairių balsuojančių žmonių, tuo artimesni realybei bus rezultatai.

Ir taip, tai tiesa – internetiniai balsavimai nerodo realių balsų pasiskirstymo, tačiau šiokią tokią orientaciją visvien suteikia. Ir jei kažkas iš kandidatų keleriopai lenkia kažką kitą, tai jau kai kurias išvadas galima pasidaryti.

(Kandidatų tvarka atsitiktinė, o kadangi sistema kešuoja, tai balsavimo rezultatai atsinaujina per kažkiek minučių)

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

31 thoughts on “Kas taps Vilniaus meru?

  1. El. Voverė

    Jooo… supratau kaip esu užsikasus nykiais ir neįdomiais darbais, kad bene trečdalio pretendentų pavardes tik dabar pamačiau. O dar maniau, kad bent jau orientuojuosi situacijoj.
    O šiaip…. neretai kuo daugiau galvoji, tuo sunkiau nuspręst. O kas remiasi emocijomis -- tam gerokai lengviau, kaip tam chroniui 🙂
    Visos mano aplinkos klega tokiomis skirtingomis pavardėmis ir motyvacijomis, kad sunkiai spėčiau kas išeis į antrą turą….

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Man irgi labai sunku spėti, kas išeis į antrą turą. Šiuo metu vertinimuose jau pradeda dominuoti pora iš Remigijaus Šimašiaus ir Valdemaro Tomaševskio, bet tai irgi spėjimas iš lempos.

      Reply
  2. Gintautas

    O jei taip: nepamirškim keleto faktorių- russkopolskojazyčnoje nasielienije (beveik visi) pirmam ture balsuos už Tamašauckį, o kitakalbių balsai išsibarstys likusiems kandidatams po nedaug. Zuokas Vilnių kažkiek papuošė, tai su maža persvara jis turės daugiau už kitus. Antram ture, jam susikovus su Tomaš, balsavimas vyks PRIEŠ ir laimės kas? Zuokas 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Šitas scenarijus buvo maždaug vasarą. Per tą laiką juntamai persibalansavo palaikymas. Kas dar įdomu, dėl Zuoko -- pagal kai kurius VBS agentūros duomenis, apie 3/4 iš tų, kas sako, jog laimės Zuokas, patys sakosi nebalsuosiantys už Zuoką. Kitaip tariant, nors ir galvoja, kad Zuokas laimės, nenori jo laimėjimo. T.y., niuansėliai tokie įdomūs -- skirtumai tarp pasirinkimų ir projekcijų.

      Reply
  3. El. Voverė

    Na, tikrai nemanau dėl lenkų ir rusų „vieningumo“ Tomaševskio klausimu. Vilniaus rajone -- taip, Vilniuje ne. Jaunimas žiūri gerokai plačiau, dabar tenka daug bendraut su labai įvairia publika. Pagaliau mes visi čia tokie susimaišę…..

    Majausko bėda -- jis yra žmogus „iš niekur“ -- žinomas tik savam tarnautojų rate, tad nelabai daug daugiau gali tikėtis be nuolatinių konservatorių balsų. Aš stengiuosi sekt naujienas, kiek tai įmanoma nesusijusį darbą dirbančiam žmogui, bet be poros neįsimenančių rašinių nelabai ką galėčiau pasakyt be to, kad gerai atrodo ir yra kultūringas. Gal jis puikus ir perspektyvus žmogus. Gal. Bet mes to nežinom ir nematom.

    Reply
    1. Donatas Pocius

      2011 m. gavo jie labai daug. 2 vieta Vilniuje, keli balsai skyrė nuo Zuoko koalicijos.

      O dabar dar tikėtina susimobilizavo vatnikai visokie, tai žinot.

      Ai, ir neišsigąskit, kai VRK puslapyje jie pirmaus (ir smarkiai) iki kokios 1-2 val. nakties, nes pirmiausia suskaičiuos pakraštines apylinkes, kur vien lenkai ir gyvena.

      Reply
  4. Linas

    O kaip balsuoti?Ar kompiuterinis neraštingumas trukdo,ar sistema lūžinėja.Kur bakstelti,jei viskas raudoname apvade neaktyvu?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Matyt kažkas nepasikrovė iš pirmo karto tamstai, kartais pasitaiko tuose visokiuose internetuose tokios bėdos 🙂

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Šiaip didesnė dalis čia skaitančių yra vilniečiai, bet realiai tai prognozės čia, prognozės. Pagal regioną negaliu išskirti.

      Reply
      1. As

        Matau realią problemą su „vilniečiais“, tiek skaitančiais blogą, tiek apskritai. Nors ir gyvena Vilniuje, turi nuomonę apie Vilniaus politikus didelė dalis jaunų (maždaug iki pirmo vaiko, kai prisireikia darželio, bei nuosavo būsto įsigijimo :)) vilniečių jais yra tik de facto, o de jure gyvena kituose regionuose ir ten balsuoja bei moka mokesčius. Dėl to jie gyvendami Vilniuje elementariai net neturės galimybės balsuoti už jo merą. Neslėpsiu, ir aš iš tų pačių. 🙂

        Bet čia ne tik šios, bet ir kitų apklausų problema ir Vilniaus specifika. Vilnius juk imigrantų miestas, o tikras vietinis vilnietis yra tik legenda. 😀

        Reply
        1. JonasPovilasN

          „….Maža to, šis lietuvę vedęs Rusijos pilietis nusitaikė ir į politiką – jis dalyvauja rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybę.
          Kaip ir jo žmona 34 metų Lina Pilinkaitė-Sivaikina. Abu kandidatus iškėlė Lietuvos liaudies partija, kurią 2009 metais įkūrė Rusijoje kunigaikštiene tapusi Kazimiera Prunskienė.
          Ši partija, kuriai dabar vadovauja Šiaulių turtuolis Andrius Šedžius, nelabai ir mėgino slėpti savo sąsajų ir ryšių su V.Putino rėmėjų sambūriu „Jedinaja Rosija“….“
          http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/zaliuju-zmogeliuku-zvalgai-lietuvoje.htm

          Reply
  5. Arklimantas

    daug girdėjau kalbų, kad Zuoka šiuose rinkimuose bus koloradinio Tomaševskio projektas. jei kas pamiršo, Zuokas labai koloradinis tipas. manau, kad idėjos jam svetimos, bet jis puikiai suvokia kieno balsų jam reikės pagrindinėje kovoje. tai -- vadinamieji lenkai ir rusai. tai bus lemiame balsai. jie tikrai susitelkę šiuo metu. mes net nesuprantame kokią įtaką gali turėti rusų balsai, nes jie ankščiau nebalsuodavo beveik. per Prezidento rinkimus pasimatė…

    Reply
    1. Donatas Pocius

      Yra galbūt dalis tiesos tame, nes Tomaševskis primeta, kad pats tai bus antrame ture, bet pralaimės jį, tai reikia ir pačiam eiti, ir koloradinį draugą turėti.

      O Zuokas kažin ar savo esme koloradinis. Panašiau, kad jis tiesiog visiškai neturi absoliučiai jokios moralės ir principų. Mato tik galią, pinigus ir populiarumą kaip siekiamybę. Kaip koks Frank Underwood iš House of Cards.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia tas pats klausimas apie projekcijas. Lažybų atveju gaunasi pilnai projektyvinės apklausos analogas (ne „balsuosiu už tą“, o „kiti balsuos už tą“). Bendrai imant, lažybų vertinimų pervedimas į prognozes -- gana įdomus dalykas.

      Reikia neužmiršti to, kad ten išraiškos kitos visai, galutinių šansų, o ne preferencijų pasiskirstymų -- pvz., Dalia Grybauskaitė pezidento rinkimuose buvo ~1, o Zigmantas Balčytis -- vienu atveju 9, o kitu atveju 12, kai galutiniuose rezultatuose balsavimo santykis buvo arčiau 3:1. Bendras statymų santykis, susumavus visus kitus kandidatus, buvo grubiai maždaug 5:1 Grybauskaitės naudai.

      Tamstos linko atveju matosi kitkas -- maždaug 1:1,15 Zuoko nenaudai, susumavus visus kitus kandidatus. T.y., pasiskirstymas šiuo atveju rodo ne kandidato galimybes, o būtent neprognozuojamumą.

      Reply
      1. Donatas Pocius

        Kažkada seniai Scientific American skaičiau, kad teisingiausiai nuprognozuoja akcijų birža 🙂 Kažkas padarė eksperimentą ir su politika susipažinusiems žmonėms davė kiekvieno įvairių politikų ‘akcijų’. Akcijų turėtojams dividendai išmokami pagal kandidatų ar partijų užimtas vietas, mandatų skaičių ir pan. Ir leidžiama treidintis tarpusavyje. Va tada ir pasimato labai aiškiai, kaip rinka atspėja, kieno šansai didžiausi. Labai aiškiai kainos pradeda augti laimėtojams prieš pat rinkimus.

        Reply
      2. Donatas Pocius

        Dar vieną dalyką dėl lažybų pamiršau pridurti. Lažybų bendrovės sudaro koeficientus taip, kad bet kurios baigties atveju išeitų į pelną. Realiai tikrieji šansai, kad kažkas laimės nelemia koeficiento. Joms rūpi žmonių suvokimas, nuomonė, percepcija, kas laimės. Lažybų bendrovės gyvena iš skirtumo tarp tikrosios tikimybės, ir percepcinės tikimybės. Taigi, Zuoko geras koeficientas gali būti atėjęs iš paplitusio suvokimo „Zuokas turbūt laimės“, nebūtinai iš realaus pranašumo.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Taip, būtent taip. Grynas gan panašaus žaidimo atvejis yra toksai, kai reikia atspėti skaičių, kuris bus artimiausias visų spėjančiųjų pasakyto skaičiaus vidurkiui. Lažybų atveju suskaičiuojamas tas vidurkis, prie jo rišamas statymas, o atspėti reikia realų skaičių. Žodžiu, kažką orientuotis leidžia, bet su sąlyga, kad supranti, kaip tai veikia.

          Reply
  6. Pjovejas

    aš ne vilnietis ir eksperimento tvarka prieš pamatydamas rezultatus pabalsavau troliškai 🙂
    O bet tačiau į temą: ponas žiurkėne, jūsų puslapyje esantys balsavimai, kaip parodė prezidento balsavimas, skiriasi nuo faktų gan smarkiai. Problema ta, kad čia besilankanti auditorija yra specifinė masės atžvilgiu ir labiau prie mažumos. Ir bendrų tendencijų nelabai atspindi. Aišku, kažkiek gali įtakot, kad čia bus atskirai vieno miesto (sostinės). Bet įtariu, kad šis faktorius nelabai įtakos skirtumo mastą nuo faktinių balsavimų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Prezidento rinkimų balsavimas parodė kuo aiškiausią faktą -- kad Dalia Grybauskaitė laimės. Tai toks ir yra tas gan smarkus skirtumas nuo faktų, kad ji laimėjo 🙂

      Pasikartosiu -- auditorijos skiriasi, bet korekcijos leidžia įvertinti geriau, o bendros poslinkio tendencijos irgi ryškiai pasimato.

      Reply
      1. Pjovejas

        tai ten turėjot laiko nufiltruot visokiems lyriniams nukrypimams pradiniuose dideliausiuose sąrašuose juos trumpinant ir kartojant balsavimus pakartotinai sutrumpintais sąrašais. Dabar tokios prabangos nebus (laiko maža). Ir žiūrint atrodo, kad Šimašius vargo nematydamas prasineš. Kuo aš labai abejočiau.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tuos nukrypimus kad ir truputį sunkiau, bet ir čia gaunasi nufiltruoti. Kaip pvz., Majausko Mykolo koeficientas augs gal būt nežymiai, Remigijaus Šimašiaus -- kris kokius porą kartų, Valdemaro Tomaševskio padidės dešimteriopai ir pan., bet taip ar anaip, orientacija čia yra. Ir be to, kadangi jau seniai žinomas trendas iš internetų į realą, o taip pat tai, kad įprastos apklausos užkabina konservatyvesnę rinkėjų dalį, galimybės vertinti irgi stiprėja.

          Reply
  7. JonasPovilasN

    Gerai,kad nors meras pagal įstatymą turi būti Lietuvos pilietis.Savivaldybės tarybos nariu pagal dabartinį įstatymą gali būti asmuo,turintis leidimą gyventi Lietuvoje. Net nereikia būti Europos sąjungos šalių piliečiu….Susidaro įspūdis,kad kai kuriais atvejais asmuo,turintis leidimą gyventi Lietuvoje turi daugiau teisių,negu Lietuvos pilietis…..

    Reply
  8. Esmė

    Balsuosiu už Mykolą Majauską -- jis yra legendinės Margaret Tečer mokinys,nesugadintas posovietinės zuokyno korupcinės sistemos..

    Reply
  9. Pingback: Aš balsuosiu už Remigijų Šimašių | Rokiškis

  10. Pingback: Naujas meras | Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *