Apie naujai kylančius politikus

Šiandien pristatysiu jums nemažai įvairių politikų, kurie turėtų sparčiausiai kilti viršun artimiausiais metais. Juk visiems įdomu, tiesa? Štai ir man buvo įdomu, ir todėl neseniai dariau – apklausą apie tai. Apklausa, aišku, buvo paprasta – galima buvo nurodyti ir savus kandidatus, ir šiaip pabalsuoti už daugybę, esančių sąraše.

Štai taip atrodo neapdirbtas politinių sąsajų chaosas. Būtent dėl tokio chaoso dažnai ir neįmanoma įvertinti, kas ir kaip kils. Tačiau pasiaiškinus, atrasti galima labai daug. Ir aš jums čia padėsiu pamatyti, kas ir kaip.

Štai taip atrodo neapdirbtas ir nefiltruotas politinių sąsajų chaosas – nerišlus, painus, pilnas kažkokio triukšmo. Būtent dėl tokio chaoso dažnai ir neįmanoma įvertinti, kas ir kaip kils. Tačiau pasiaiškinus, atrasti galima labai daug. Ir aš jums čia padėsiu pamatyti, kas ir kaip.

Reitingavimo mintis buvo labai paprasta: visi renkasi tuos, apie ką kažką jau yra girdėję, ką vertina kaip perspektyvius, kad ir oponuojančius, o todėl galime ir įsivertinti, kas realiai kils. Nebūtinai tai tie politikai, kurie patinka. Svarbu tai, kad pagal tokius duomenis galime orientuotis.

Itin įdomiu balsavimo fenomenu tapo šlykštus Facebook personažas – Jonas Jonka, kuris gal ir būtų tinkamas šaipymuisi iš visokių sovietinių atliekų, bet šiaip yra tiesiog pernelyg šlykštus. Turėdamas kelioliką tūkstančių sekėjų Facebook paskyroje, jis tampa gana ryškiu indikatoriumi – kiek gali pasiekti trolinimui skirti personažai. Galima sakyti, kad tas personažas – tai kaip tam tikra riba: politikai, kurie surinko balsų mažiau, nei Jonas Jonka, gali būti nudaužti tiesiog intensyviu trolingu. Politikai, kurie surinko daugiau balsų – turi didesnę galią internetuose ir taip paprastai jų numušti jau nepavyktų.

Mažiausiai balsų apklausoje surinko Daniel Lupshitz, apie kurį galima drąsiai pasakyti, kad jis yra vienas iš tų, kas balsų surinkti galėjo tikrai nemažai – gal kelias dešimtis, o gal ir virš šimto. Fenomenas? Išties Daniel Lupshitz tiesiog pakliuvo į apklausą pats paskutinis – kažkas įrašė du žmones į balsavimą, aš padalinau tuos du žmones per du langelius, antras (su nuliu balsų) atiteko ponui Lupshitz, o tada balsavimas ir pasibaigė. Žodžiu, taip ir gavosi nulis.

Taigi, jeigu jaučiatės kieti politikoje ir internetuose, palyginkite savo balsų skaičių ir tą skaičių, kurį surinko Daniel Lupshitz. Ir čia suvoksite tą visą balsavimo sąlyginumą.

Kita vertus visvien dabar jau galime orientuotis kai kuriose tendencijose. Beje, surinktų balsų skaičiaus šiame straipsnyje tyčia nerašiau (galima pažiūrėti pačios apklausos puslapyje). Esmė yra daugiau pasiskirstymai ir sąsajos, negu pats balsų skaičius.

Apie įvairius nuokrypius apklausoje

Kiekvienoje apklausoje būna nuokrypių, kurie nutolina rezultatus nuo realybės. Žinote gi tą įprastą vertinimą – „už ką balsuotumėte artėjančiuose rinkimuose“? Su tokiu vertinimu gaunasi taip, kad surenkami atsakymai iš bendros masės, kai realiai balsuoja tik politiškai aktyvesnis segmentas ir rezultate kartais paaiškėja, kad nuokrypiai nuo realybės yra dvigubi, nors apklausa ir būtų daryta išsyk prieš rinkimus.

Nufiltravus tuos, pas ką maža ryšių, pastačius svorius pagal sąsajas ir truputį parūšiavus nuo centro (daugiausiai ryšių) link pakraščių - gauname jau visai kitokį vaizdą. Remigijus Šimašius, Gintautas Paluckas ir Gabrielius Landsbergis pasitaikė pačių skirtingiausių vertintojų topuose. Iš esmės, tai reiškia plačiausią augimo potencialą. Tame pat centre yra ir Aušrinė Armonaitė, Valdas Benkunskas, Adomas Bužinskas, Ingrida Šimonytė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Aušra Maldeikienė. Visi kiti - gerokai link pakraštinių zonų, t.y., savuose segmentuose, bet ne bendroje politikoje.

Nufiltravus tuos, pas ką maža ryšių, pastačius svorius pagal sąsajas ir truputį parūšiavus nuo centro (daugiausiai ryšių) link pakraščių – gauname jau visai kitokį vaizdą. Remigijus Šimašius, Gintautas Paluckas ir Gabrielius Landsbergis pasitaikė pačių skirtingiausių vertintojų topuose. Iš esmės, tai reiškia plačiausią augimo potencialą. Tame pat centre yra ir Aušrinė Armonaitė, Valdas Benkunskas, Adomas Bužinskas, Ingrida Šimonytė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Aušra Maldeikienė. Visi kiti – gerokai link pakraštinių zonų, t.y., savuose segmentuose, bet ne bendroje politikoje.

Aš čia bandžiau apklausinėti projektyviai – mintis ne tame, už ką balsuotumėte, o kas labiausiai kils. Tai reiškia, kad apklausiami žmonės vertina ir tuos, už ką nebalsuotų. Kita vertus, ir tokia apklausa turi nuokrypių. Tai apie tuos nuokrypius pirmiausiai, kad galima būtų tiksliau vertinti.

Balsavime buvo kažkiek politinių bandymų susiorganizuoti balsavimus sau patiems, bet jie irgi duoda savotiškai teisingą rezultatą: save pakėlę kandidatai turi stiprias, dideles komandas (taip, norint susirinkti daug balsų, reikia daug aktyvių žmonių, nes čia pas mane taip paprastai nepriklikinsit balsų), o tai vėlgi reiškia ir stipresnį palaikymą per būsimus rinkimus.

Vėlgi, net ir tais atvejais, kai kažkas surinkdavo kažkiek balsuotojų už save, daugelis balsuojančių pažymėdavo ir kažkiek kitų, jiems kažką reiškiančių kandidatų. O tai vėlgi pasako šį bei tą ir apie kitus, kas turi galimybes kilti į viršų. Ir vėlgi, jei kažkas balsuoja tik už vieną, tai tas vienas nueina į pakraščius tinkluose. T.y., savas segmentas kaip ir yra (ir jis gali būti labai didelis), bet iš bendros politikos tai kaip ir iškrenta.

Taip, aišku, yra ir dar vienas nuokrypis – tie, kurie į balsavimą pakliuvo vėliau, turėjo mažiau laiko balsams rinkti, tad anksčiau pakliuvę surinko kiek daugiau. Kita vertus, čia irgi reikia turėti omeny, kad vėliausiai pakliuvo mažiausiai žinomi, o tuo tarpu ryškiausios figūros į sąrašą pakliuvo per pirmas balsavimo valandas. Tad čia irgi kaip tvarkoje daugmaž.

Turint omeny, kad internetų trendai persikelia į realybę – tai ir šiokių tokių išvadų apie artimiausius rinkimus bet kuriuo atveju galima pasidaryti.

Balsavimo rezultatai visvien yra gana sąlyginiai, kelios dešimtys balsų aukštyn ar žemyn atitinka normalius paklaidų lygius. O dabar pasižiūrėkim detaliau, į konkrečius politikus bei jų segmentus, visokias ten grupes ir šiaip kitokius dalykus.

Remigijus Šimašius, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Iš šių trijų politikų tik Ingrida Šimonytė nup pat pradžių buvo įrašyta, kaip naujai kylanti. Nors ji ir buvo finansų ministre, bet rinkimuose nedalyvaudavo. Remigijus Šimašius ir Gabrielius Landsbergis buvo pridėti jau balsavimo metu – patys balsuotojai galėjo papildyti sąrašą.

Ingridos Šimonytės sąsajos su kitais politikais rodo, kad ji yra labai labai žinoma ir kraštutinai rimtai visur vertinama asmenybė.

Ingridos Šimonytės sąsajos su kitais politikais rodo, kad ji yra labai labai žinoma ir kraštutinai rimtai visur vertinama asmenybė.

Pačioje pradžioje Ingrida Šimonytė buvo absoliuti viso sąrašo lyderė (ją vienintelę iš šių trijų įtraukiau pats – tik todėl, kad ji dar nedalyvavusi rinkimuose), tačiau kiek vėliau sąraše atsiradę kiti du kandidatai po truputį ją pasivijo, o galų gale ir aplenkė. Tiesa, kaip galime pamatyti, aplenkė pakankamai saikingai.

Garbrielius Landsbergis pagal savo tinklą nedaug tesiskiria nuo Ingridos Šimonytės, tačiau visgi yra juntamai didesnis.

Garbrielius Landsbergis pagal savo tinklą nedaug tesiskiria nuo Ingridos Šimonytės, tačiau visgi yra juntamai didesnis.

Ryškesnis gal dalykas, kad Remigijus Šimašius ir Gabrielius Landsbergis gana ilgai ėjo taip tolygiai, kad netgi sunku tuo patikėti. Gana ilgas periodas buvo, kai išvis abudu ėjo be jokių atotrūkių – vienas prie vieno, su visiškai vienodu balsų skaičiumi. Visgi paskui matyt apklausa išsivaikščiojo kiek plačiau ir balsai kiek persiskirstė: Vilniaus meras gana aiškiai eina pirmuoju.

Remigijus Šimašius pagal savo žinomumą ir vertinimus yra išvis totalinis ir visur matomas - jo grafikas nelabai tesiskiria nuo išvis bendro didesnių politikų grafiko.

Remigijus Šimašius pagal savo žinomumą ir vertinimus yra išvis totalinis ir visur matomas – jo grafikas nelabai tesiskiria nuo išvis bendro didesnių politikų grafiko.

Viena, kas neabejotina – tai, kad šita trijulė yra būtent tie, kas taps ryškiausiomis politikos žvaigždėmis. Ypač tuose jūsų internetuose, kuriuose siautėja visokie troliai, brangus jaunimas, Jonas Jonka, įvairios mėmės (arba memai), o taip pat ir aš, Rokiškis Rabinovičius, kuriam visi turi nešti pinigus.

Ne internetuose šie politikai irgi bus žvaigždėmis – jų sąryšių su kitais pasiskirstymai labai didele dalimi sutampa su bendru visų didesnių politikų grafiku, o pvz., Remigijus Šimašius minimas tokiuose įvairiuose sąrašuose, kad jo sąsajų grafikas išvis beveik nesiskirtų nuo viso bendro grafiko, kurį jau matėte kiek anksčiau.

Antrasis ešelonas – ryškiausieji

Spėju, kad kaip tik šie politikai taps itin gerai žinomais ir įtakingais per artimiausius kelerius metus. Galiu garantuoti, kad nemaža dalis jų greitai paklius į Seimą, o kas nepaklius – tie visvien taps ryškiomis figūromis – ministrais, visuomenės nuomonės formuotojais ir lyderiais, etc..

Šitą grupę politikų galima sąlyginai apibrėžti, kaip visus, kas yra didesni, negu Jonas Jonka ir kartu mažesni už tą trijulę didžiausiųjų. Aišku, tai labai sąlyginis apibrėžimas, nes kai kurie labai jau ant ribos balansuoja, bet į ką gi daugiau atsiremti, jei ne į tokią nesąmonę, kuri specialiai tam ir buvo leista balsavime?

O štai jau ir Jonas Jonka - jo grafikas smarkiai smarkiai kitoks, tų sąsajų žymiai mažiau ir visas tas tinklas pakankamai nedidelis. Kokių nors politinių sąsajų irgi nelabai matosi - ryšiai daugiau su tomis figūromis, kurios tiesiog labiau žinomos internetuose.

O štai jau ir Jonas Jonka – jo grafikas smarkiai smarkiai kitoks, tų sąsajų žymiai mažiau ir visas tas tinklas pakankamai nedidelis. Kokių nors politinių sąsajų irgi nelabai matosi – ryšiai daugiau su tomis figūromis, kurios tiesiog labiau žinomos internetuose.

Jonas Jonka, tegul ir šlykštus personažas, bet jau labai senas, internetų mastais – išvis jau kažkokia iškasena, nes sukurtas dar 2007, kai tie internetai politikams nieko nereiškė. O ir daugelis dabar žinomų politikų buvo išvis niekam nežinomi. Taigi, įdirbis šį bei tą reiškia. Atitinkamai – ir skiriamoji riba: tie, kurie jau aplenkė šiaip visokius personažus ir tie, kuriems dar reikia nemažai padirbėti.

Aušra Maldeikienė labai įdomi - viena vertus, jos grafikas išsiplėtimu artimas bendro segmento, t.y., dideliems politikams, kita vertus - nemažas gabalas jame yra protesto grupės. Galima darytis nemažai išvadų apie tai, kokios prognozės, tiesa?

Aušra Maldeikienė labai įdomi – viena vertus, jos grafikas išsiplėtimu artimas bendro segmento, t.y., dideliems politikams, kita vertus – nemažas gabalas jame yra protesto grupės. Galima darytis nemažai išvadų apie tai, kokios prognozės, tiesa?

Taigi, čia jums sąrašas visų, kas yra ypatingai ryškūs, pradedant didžiausiomis naujomis politinėmis žvaigždėmis:

  • Aušra Maldeikienė – neabejotinai visiems žinoma jau seniai seniai, bet anksčiau išvengdavusi politikos (pirmą kartą sudalyvavo rinkimuose tik šį pavasarį). Dabar gi ji pakėlė antibiurokratinį kirvį ir sakosi, kad visokių korupcijų ir biurokratijų turi nelikti. Realiai kažkas neįtikėtino pagal populiarumą.
  • Antanas Guoga – nesmarkiai teatsiliekantis, didelę dalį balsavimo laiko netgi buvęs pirmesniu, neabejotinai kyla viršun ir dar kils. Visokiuose siauresniuose sluoksniuose šis jo augimas gana seniai pastebėtas.
  • Linas Jonauskas – aplinkosaugos viceministras, kuris labai pagarsėjo akcijomis, nukreiptomis prieš brakonierius. Realiai galima sakyti, kad bene labiausiai netikėtas iš visų, kas taip aukštai pakilo. Tai labai stipru.
  • Andrius Tapinas – čia išties ryškiausias šio balsavimo siurprizas. Matote, problemėlė yra tame, kad ponas Andrius Tapinas ne tik kad nėra politikas, bet atrodo, kad nelabai ir ruošiasi į politiką kada nors eiti. Tačiau pagal viską sprendžiant, visuomenės projekcijos (visokie nesąmoningi norai) yra tokie stiprūs, kad netgi jam nesant politiku, jį vertina kaip vieną iš labiausiai kylančių politikų. Galima tik fantazuoti, kas būtų, jeigu ponas Andrius Tapinas realiai į politiką nueitų.
  • Gintautas Paluckas – vienas iš jaunųjų socdemų, savo populiarumą ir žinomumą auginantis greičiau, nei galima būtų tikėtis. Pagal viską sprendžiant, gana greitai jis bus vienu iš stipriausių politikų Lietuvoje, net nepaisant to, kad socialdemokratų partijoje naujos figūros kyla labai iš lėto.
  • Mykolas Majauskas – vienas iš žinomiausių tarp jaunų konservatorių ir vienas iš ryškiausiai bei staigiausiai išpopuliarėjusių. Čia tiesiog nėra ką pridėti.
  • Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė – dar viena itin ryški konservatorių figūra, kuri augs, augs ir augs – tuo galima neabejoti. Turi ir parlamentinę patirtį, ir politinę – taip pat, tad stipriu augimu galima neabejoti.

O jau žemiau šių politikų eina tasai minėtasis Jonas Jonka, kuris tarp kažkokių nenormalių tipažų yra labai populiarus, nes simbolizuoja visą komunizmą, vogimą ir kitus iškrypimus. Iš vertinimo jis išmetamas, nes tokių aš nevertinu.

Trečias ešelonas – įdomiausieji

Čia bus jau gana ilgas sąrašas. Nes jame – ne šiaip figūros, o tie, kurie jau dabar susikūrę sau pakankamai žinomumo, turintys dideles palaikytojų grupes, politinę įtaką ir taip toliau. Tiesiog apie daugelį iš jų ne visi kalba, ne visi žino, bet tai labai laikina. Jie yra tie, kas greitai ir smarkiai kils viršun.

Aušrinė Armonaitė yra labai labai ryški figūra, dar pamatysite, kaip stipriai ji šoks į priekį greitu laiku - būtent tą rodo jos grafikas, kuris, skirtingai nuo daugelio kitų mažesnių, yra tiek pat platus ir tankus, kaip ir didžiausių politikų tinklai.

Aušrinė Armonaitė yra labai labai ryški figūra, dar pamatysite, kaip stipriai ji šoks į priekį greitu laiku – būtent tą rodo jos grafikas, kuris, skirtingai nuo daugelio kitų mažesnių, yra tiek pat platus ir tankus, kaip ir didžiausių politikų tinklai.

Pastebėkim ir kitą dalyką: visi šie politikai yra žemiau, negu Jonas Jonka. Tai nebūtinai reiškia, kad jie kažko nelaimės (bendrai visuomenėje daugelis jų yra už tą patį Joną Jonką šimtą kartų žinomesni), bet visgi tai reiškia, kad jiems dar gerokai reiks padirbėti, norint rimtai užimti internetus, o tuo pačiu – ir didžiausią politiką. Juk jau atėjo laikas, kai internetai pradeda lemti viską. Ir arba tu tampi kietu internetuose, o tuo pačiu – ir visoje Lietuvoje, arba tavo elektoratas – tie, kas gyvena pelkėje ir be elektros.

Kita vertus, dalis iš minimų figūrų yra vienur ar kitur žinomos ir vertinamos daug mažiau, nei verta, nors realiai turi labai labai stiprų potencialą ir labai tikėtina, kad artimiausiais metais jau abejonių niekam nekels. Tas tiesiog matosi iš balsavimo – šiaip sau surinkti šimtą balsų yra nelengva, net jeigu ir stengiesi. Tam reikia turėti nemažai palaikytojų arba nemenką žinomumą. O palaikytojai ir žinomumas reiškia, kad augimas bus stiprus.

Nors man čia aišku, kuriais politikais pradėti šį sąrašą (aišku, kad Jonas Jonka yra virš jų), bet neaišku, kuo užbaigti. Sakykim, paprastai – čia bus visi, kas surinko 99 balsus arba daugiau. Kodėl būtent 99, o ne pavyzdžiui 100 ar 101? O todėl, kad aš taip sugalvojau.

  • Aušrinė Armonaitė – liberalė, ryškiausia iš šio segmento. Balsavimo metu ji buvo vienintelė, kuri tarpais vis aplenkdavo Joną Jonką, o ir šiame įdomiausiųjų sąraše ji smarkiai atsiplėšusi nuo visų kitų – daug arčiau to ryškiausiųjų ešelono. Kaip pvz., Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė turi 260 balsų, Aušrinė Armonaitė 250, o Žygimantas Pavilionis – 189. Manau, kad atmetus Joną Jonką, patys suprantate, kuriame sąraše išties Aušrinė Armonaitė yra. Bet man įdomiausiųjų sąrašui reikia figūros, kuri būtų ryškiausia, tai aš ją čia įdedu. Kad visiems kitiems ryškumo irgi pridėtų.
  • Žygimantas Pavilionis – gana netipiškas visam šiam sąrašui. Diplomatas (daug metų buvo Lietuvos ambasadorius JAV), ilgai dirbęs kaip valdininkas, dabar labai aiškiai kyla politikoje, su konservatoriais. Pagal viską sprendžiant, gana greitai taps svarbia politine figūra iš TS-LKD.
  • Tadas Langaitis – seniai žinomas, kaip įvairių visuomeninių reikalų organizatorius, įskaitant ir akciją Darom, ir tokį gerą reikalą, kaip Baltosios pirštinės. Dabar jis jau eina į politiką, tad neabejotina, kad ir čia bus ryškus, kartu su TS-LKD.
  • Adomas Bužinskas – bene žinomiausias konservatoriškas internetų ir realo trolis, duodantis TS-LKD begalę smagumų. Visiškai teigiamas, nepakenčiantis komunistų ir tiesiog sproginėjantis savo veiklomis. Jeigu žinote, kas yra dešinysis trolibanas, tai žinote ir kas yra Adomas Bužinskas. O jei dar nežinote, tai aš jums garantuoju, kad sužinosite.
  • Agnė Bilotaitė – viena iš konservatyvių konservatorių, kokių esama (surprise!) TS-LKD. Jauna, bet jau labai žinoma politikė ir Seimo narė. Ji aiškiai kyla jau eilę metų ir kils dar labiau. Žodžiu, neverta nei abejoti, kodėl ji čia pakliuvo į sąrašą – ji išties yra labai kieta.
  • Gintaras Steponavičius – liberalas, buvęs švietimo ministras. Vienas iš labai nedaugelio didelį svorį turinčių politikų, kuris sugebėjo pakliūti į aukštas vietas šiame sąraše. Jeigu jau stiprus ir seniai žinomas politikas laikomas kylančiu, tai rodo aukštą potencialą.
  • Pavel Kovtunec – liberalas, ėmė ir iškilo taip, kad maža nepasirodytų. Realiai gerai žinomas sporto sluoksniuose, ypač ten, kur visokie kovų menai. Ir panašu, kad tuose sluoksniuose žinomas netgi labai labai plačiai, nes ne šiaip sau tiek balsų.
  • Renata Underis – atrodė, lyg ir pasitraukusi iš politikos, bet kadangi ne taip jau seniai sužibėjo taip ryškiai, kad sunku su kuo nors ir palyginti, tai štai ir dabar gerbėjai ją kelia į viršų. Aš nežinau, ar ponia Renata visgi nuspręs kada nors eiti į rinkimus, bet jei nuspręs, tai gali būti wow. Bendrai Renata Underis siejama su liberalais, bet yra nepriklausoma.
  • Juras Požela – vienas iš jaunųjų socdemų, dabar Seimo narys, ir reikia pasakyti, kad tarp socdemų išties turi potencialo labai daug. Žodžiu, kaip tik iš tų, kas kils ir kils viršun, tą užtikrintai galima pasakyti netgi be jokių ten balsavimų.
  • Vytautas Mitalas – iš jaunųjų liberalų, kyla ir kils, čia kaip ir nėra ką kalbėti. Gal netgi aukštesnės vietos buvo čia galima tikėtis, nors kita vertus, gal tiesiog labiau žinomas Vilniaus ribose. Bet kad kils – tai jau aišku.
  • Simonas Gentvilas – liberalas, vienas iš gana nedaugelio, kas balsavime taip aukštai pakilo, būdamas ne visos Lietuvos, o vieno iš miestų politiku. Klaipėdos miesto tarybos narys, aiškiai kylanti liberalų figūra. Galima labai drąsiai spėti, kad greitai dar labiau kils.
  • Gintarė Skaistė – TS-LKD žvaigždė Kaune. Negana to, labai reali blogerė, todėl savaime aišku, kad kils (blogeriai visada laimi). Ir negana to, Kauno tarybos narė, t.y., pakilo, dar būdama vieno iš miestų politike. Užsižymėkit.
  • Skirmantas Tumelis – liberalas, irgi blogeris, puikiausiai žinomas internetuose, atėjęs į politiką su humoru ir aiškiai kylantis viršun. Sakyčiau, vienas iš tų, kurių elementariai nereikia pristatinėti niekam, kas gaudosi internetuose.
  • Valdas Benkunskas – iš TS-LKD, vienas iš naujų Vilniaus savivaldybės narių, vicemeras, jau pagarsėjęs savo racionalumu ir kartu vienas iš stipriausiai kylančių jaunų politikų.
  • Monika Navickienė – viena iš ryškiausių šiame sąraše, ir nei neabejoju, kad labai greitai bus aukštai aukštai aukštai. TS-LKD vykdomoji sekretorė ir vienas iš žmonių, kurie realiai darys didelę politiką jau artimiausiais metais.

Trumpai tariant, čia jums kol kas tiek tų, kas patys įdomiausi. Nes labai daugelis, gal netgi didžioji šių žmonių dalis žais aukščiausiame lygyje jau labai greitai. Trumpai tariant, įsiminkit.

Ketvirtas ešelonas – potencialūs visa ko keitėjai

Štai čia aš labai patariu pasižiūrėti į save kai kuriems, kas jaučiasi vis dar kietais, bet išties yra banaliai niekam nežinomi. Kai kurie iš tokių nežinomų, aišku nėra nežinomi – čia sąraše yra ir kai kurie, kurie tikrai nėra naujos ir kylančios žvaigždės, o jau seniai tapę didelėmis figūromis.

Visvaldas Matijošaitis lyg ir žinomas politikas, tačiau jo grafikas labai specifinis. Labai aiškiai rodantis, kad jį vertina protesto grupės.

Visvaldas Matijošaitis lyg ir žinomas politikas, tačiau jo grafikas labai specifinis. Labai aiškiai rodantis, kad jį vertina protesto grupės.

Bet įdomiau čia su tais, kurie tapę politinėmis figūromis, tačiau kažkodėl blogo lankytojams arba visai nežinomi, arba atrodantys visai besileidžiančiais, t.y., tokiais, kurie jau išeina iš viso spektaklio. Čia sąrašas bus iki pat tos vietos, kur Mantas Adomėnas – politikas, kuris taip seniai visiems žinomas, kad net stebėtina, kad prie kylančių politikų kažkas įrašė. Taigi viena iš ryškiausių figūrų jau labai seniai.

  • Visvaldas Matijošaitis – Kauno meras, kurio pristatinėti nereikia. Aišku, feraris ir besikeičiantis Kaunas.
  • Mark Adam Harold, internetuose dar žinomas kaip Mark Splinter, o liaudyje – kaip Splinteris. Visiškai sugebėjęs užtrolinti visus, duoda begalę džiaugsmo Vilniaus savivaldybės taryboje.
  • Jevgenij Šuklin (nežinau, kodėl pavardė Šuklin buvo įrašyta su angliška transkripcija, kaip Shuklin) – kanojininkas, Europos čempionas, olimpinis vicečempionas, o dabar ir Visagino savivaldybės tarybos narys.
  • Naglis Puteikis – stebėtina, kad surinko mažiau, kaip 100 balsų, nes šiaip jau eilę metų buvo realiai vienas iš sparčiausiai kylančių politikų Lietuvoje. Kita vertus, tikėtina, kad ir toliau juntamai kils.
  • Ivan Chomenko – vienas iš jaunų politikų, Visagino savivaldybės tarybos narys, realiai kylantis. Kaip matome, jau antras žmogus iš Visagino, pakliuvęs čia į sąrašą. Matosi, kad visaginiečiai stipriai eina.
  • Šarūnas Gustainis – Seimo narys, vienas iš vis dar gana naujų politikoje žmonių. Galiu garantuoti, kad per artimiausius keletą metų kils aiškiai viršun.
  • Eligijus Masiulis – ir Seimo narys, ir Liberalų Sąjūdžio lyderis.
  • Julius Panka – Tautininkų partijos lyderis, kurio pristatinėti tiesiog nereikia, nes ir taip visi žino.
  • Vytautas Sinica – viena iš ryškiausių Pro Patria figūrų, tautinės pažiūros ir perspektyvos tapti visos tautinės dešinės lyderiu.
  • Miroslavas Monkevičius – balsavime aukščiausiai iškilęs zuokinių partijos (tos, kur vadinosi „taip“, „liberalcentristai“, „laisvės sąjunga (liberalai)“ ir dar kažkokiais žodžiais) narys. Sakyčiau, turi šansų ir aukščiau pakilti.
  • Rimvydas Valatka – aš nežinojau, kad jis dalyvauja politikoje, bet panašu į tai, kad gerokai virš pusės šimto respondentų ruošiasi už jį balsuoti rinkimuose į Seimą, nepriklausomai nuo to, ar jis tuose rinkimuose dalyvaus.
  • Linas Bogušis – asociacijos „Jaunimo verslo klubas“ valdybos narys, pagal viską sietinas su Liberalų sąjūdžiu. Ir pagal tai, kaip aiškiai pakliuvo į politikų sąrašus – tikėtina, kad greitai bus žinomas daug plačiau.
  • Saulius Skvernelis – Vidaus reikalų ministras, kuris buvo lyg ir gana apolitiškas, bet dabar staigiai tampa figūra, iš kurios daugelis tikisi dalyvavimo rinkimuose. Ne šiaip sau čia pakliuvo į sąrašą.
  • Paulius Saudargas – Seimo narys nuo TS-LKD, jau antrą kadenciją. Gal bus ir trečią kadenciją, nes aiškiai vertinamas, kaip perspektyvus ir dar labiau augsiantis.
  • Vincas Jurgutis – vienas iš naujų Liberalų sąjūdžio politikų, žinomas labai gerai tiems, kas politikoje kapstosi pakankamai seniai. Prognozuoju, kad būsimas Seimo narys.
  • Marius Skarupskas – vienas iš tų jaunimiečių (t.y., socialdemokratinio jaunimo sąjungos narių), kurie kils ir kils, o po kažkiek laiko bus tarp aukščiausios politikos žaidėjų. Siauresniuose politiniuose sluoksniuose plačiai žinomas jau daug metų.
  • Linas Kvedaravičius – Vilniaus vicemeras, sporto segmente žinomas plačiai ir seniai, o pagal viską, dar plačiau bus žinomas ateity.
  • Laurynas Kasčiūnas – TS-LKD narys, publicistas, VU TSPMI dėstytojas, politologas. Galima spėti, kad kils į viršų, tačiau konservatyvesniu būdu, per tą publiką, kuri mėgsta protingus straipsnius iš daug raidžių.
  • Julija Mackevič – viena iš nuostabiausių jaunų politikių, kuri, prisipažinsiu, mane išties žavi. Liberalė, veikia Šalčininkuose, kovoja už tą Lietuvą, kurioje būtų gera gyventi visiems. Ir aš jums garantuoju, kad per artimiausius kelerius metus politikoje kils ji taip, kad maža nepasirodys.
  • Mantas Adomėnas – taigi, irgi kylantis politikas, o realiai – vienas iš protingiausių TS-LKD veikėjų, turintis vieną iš sunkiausių politikams problemų – yra per daug protingas, per giliai kapstantis ir dėl to daugeliui nesuprantamas. O man jis suprantamas ir viskas su juo gerai, aš jums jį rekomenduoju.

Visi kiti įdomumai

Ponai ir ponios, aš čia jau nepratęsinėsiu visų tų sąrašų – galite ir patys pasižiūrėti, nes ten labai nemažai tokių, kurie dešimtis balsų surinko. Beje, jei tokioje internetinėje apklausoje politikas surenka keliasdešimt balsų, tai šitai reiškia, kad potencialiai jis gali prasimušti ir į vietos savivaldos tarybą kokiame mažesnio miesto ar rajono savivaldos rinkimuose.

Dar žemiau – vertinimai pavirsta į kažkokį tai informacinį triukšmą – kaip pvz., kažkoks Ričardas Savukynas, kuris ne tik kad nėra politikas, bet išvis niekam nežinomas ir neaišku, kas toks, surenka lygiai tiek pat balsų, kaip viena iš įtakingiausių Voldemaro Tomaševskio partijos figūrų – Renata Cytacka. Tiek pat balsų surinko ir Linas Balsys, Vitalijus Gailius bei Justina Vidzėnė. Arba pvz., Artūras Zuokas gavo vos vienu balsu daugiau, negu Milda Bartašiūnaitė. Ir taip toliau.

Čia aš pasikartosiu apie tai, ką sakiau pradžioje – kelios dešimtys balsų gal būt nieko ir nereiškia. O gal būt kažką ir reiškia – kai kuriais atvejais tai gali reikšti vietą savivaldybės taryboje, o kai kuriais kitais atvejais – iš esmės tiesiog nieko ir viskas.

Tai tiek jums šiandien apie politiką.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

12 thoughts on “Apie naujai kylančius politikus

  1. Shilis

    Adomėnas senas ir atviras homofobas apie tai šnekantis net per žemo lygio laidas, kur stovi tribūnoje kartu su turgaus prekeiviais. Todėl sunku jį rekomenduoti.

    Reply
  2. Makena

    Padarytas geras tyrimas. Nėra taip svarbu, kad viena ar kita prognozė gali nepasiteisinti. Jau pats bandymas, naudojant protingumo kriterijus, yra labai sveikintinas.

    Reply
  3. Eimantas

    Jums neatrodo keista, kad iš naujai kylančių žvaigždžių visiškai minimaliai esama socdemų, darbiečių, paksoidų ir panašaus plauko piliečių? Dabar toks vaizdas, kad naujienų turi tik liberalai, konservai, ir nieko iš kairiųjų. Ar tai tiesiog pasekmė to, jog internetu naudojas (ir juo labiau -- balsuoja apklausose) tik keli procentai piliečių, ir gauti rezultatai totaliai nereprezentatyvūs?

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Socdemų visas komplektas -- jie paskutiniais metais susigriebė ir ėmė aiškiai kilti. Gintautas Paluckas ir Linas Jonauskas -- itin ryškūs atvejai, kurie čia ir matosi. Linas Jonauskas turi savo siauresnį segmentą, bet labai stiprų, o Gintautas Paluckas -- bendros srities politikas.

      Taip pat, pažiūrėkit, apie ką išvis šita apklausa -- ji ne apie politikų populiarumą, o apie tai, kas perspektyvoje smarkiai kils į viršų. Ir vargu ar verta abejoti tuo, kad liberalai kyla į viršų kaip ant mielių, o ir konservatoriai pagavę kryptį viršun.

      O dėl visokių darbiečių ir paksuolių -- tos partijos net ir bendroje politikoje yra smunkančios, o jau internetuose -- juo labiau.

      Reply
      1. Saulius J.

        Na, šiaip ar taip, šį blogą daugiau skaito dešinesnių pažiūrų publika.

        Reply
  4. Skirmantas Tumelis

    Aš tai labai džiaugiuosi Aušrine Armonaite. Ji politikuoja ir savivaldybėje dirba taip, tarsi tam būtų gimusi.

    Aš tik svarstau kaip, kada ir kur padarys klaidų ir ką su jomis darys.

    Bet bus ryški.

    Reply
  5. Domantas

    Pritariu Rokiškio mintims dėl Tapino fenomeno. Senokai jį stebiu ir kritinės gerbėjų masės augimas yra įspūdingas. Neseniai teko būti viename renginyje, kur jis dalyvavo, tai salė pradėjo ovacijas jam tik pasirodžius, nors publika tikrai nebuvo iš tokių lengvatikių. Ir savo FB sekėjus jis yra sumotyvavęs daryti vos ne bet ką, ko jis paprašo. Prieš kelias dienas jo reklaminis pasigyrimas apie gerai žiūrimas laidas sulaukė kažkokio nesąmoningo „laikų“ skaičiaus -- virš 6000.
    Lenkiu prie to, kad jis tikslingai ir nuosekliai buildina sau didžiulę gerbėjų masę ir tai įrodo Rokiškio apklausa. Jeigu Tapinas būtų įrašytas nuo pat pradžių, jis turbūt buvęs trejetuke.

    Reply
  6. persil

    Landsbergis, jei ir toliau taip nevadovaus partijai, prives ją iki fiasko ir turės trauktis. Majauskas ir Langaitis turėtų susivokti, kokie jie yra nuliai ir tada, turėdami mažiau rentgeniškai kalančios arogancijos galbūt kažko pasieks, bykoz arogantiški šūdmaliai niekam nepatinka. Aroganciją, beje, prigesinti turėtų ir gabriukas, nes, na kala ji kiaurai. Socdemai, kaip partija mirs po 10 metų kartu su paskutiniu bradausku. Mane liūdina skvernelinio tipo politikai, jie riboto intelekto kaimiečiai, be Europinės ir arostokratiškos dimensijos. Žodžiu, Jonka kelia man mažiausiai klausimų šitame tyrime.

    Reply
    1. Jonas Povilas N

      Pritariu jums. Manau,tokie abstraktūs svarstymai „grąžinti pagarbą ir teisingos bei vertos pasididžiavimo valstybės jausmą…“ vargu ar sudomins daug rinkėjų. Nieko konkretaus kaip ir nesiūloma,pakritikuojami oponentai ir ,matyt,įsivaizduojama, kad rinkimamas ruošiamasi tinkamai.O laikas bėga.
      http://www.delfi.lt/news/ringas/politics/g-landsbergis-laimingu-2015-uju-nomenklaturai.d?id=69907742
      Gal Ingridai Šimonytei sėkmingiau sektųsi pristatyti TS-LKD programą su konkrečiais pasiūlymais?

      Reply
  7. Aleksandras

    Politikų vertinime ir komentaruose prasikala paviršutiniškas požiūris į tikrą Valstybinę politiką. Jei ir toliau eisime šiuo kelu nusipolitikuosime ir būsime užkrėsti paprastu politkarjerizmu.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *